Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Nutriția și rinichii !


Recommended Posts

Cum influențează NUTRIȚIA sistemul excretor (rinichii și căile urinare)
 Printre cele mai bune alimente care conduc la o bună funcţionare a sistemului excretor sunt: afine, castravete, ceapă, conopidă, fasole verde, iarbă-grasă, in (seminţe), lămâie, lobodă, măceşe, migdale, mărar, merişor (fructe), napi, ovăz, păpădie, pătrunjel (inclusiv seminţele), praz, ridiche, salată verde, strugure, varză, conopidă, tomate, ţelină, urzică, usturoi, afine, aronia, mere, căpșuni, zmueră, ghimbir, ulei de măsline presat la rece, ulei din semințe de in presat la rece.
 Sistemul digestiv poate influenţa sistemului excretor într-o manieră majoră oferindu-i rinichiului elementele nutritive necesare sau, printr-o nutriţie nepotrivită, alterându-i funcţiile. Astfel, în cazul unei alimentaţii mixte, urina apare un pH acid (6,2-6,6). Ca urmare a unei alimentaţii carnate pH-ul variază între 5,2-5,3, pentru ca un regim eminamente vegetarian să deplaseze pH-ul spre alcalinitate (7-7,5). Consumul sporit de alimente conservate (mai ales în timpul iernii), fac ca pH-ul urinei  să fie mai acid. O urină acidă uzează atât rinichii cât şi căile urinare, conducând la stări patologice (glomerulo-nefrite, cistite, litiaze etc).
 Acumularea de acid uric (rezultat din metabolizarea proteinelor din produsele animaliere) stări inflamatoare la nivelul rinichilor şi a căilor urinare.
 Dr. Colin Campbell, conducătorului celui mai mare studiu epidemiologic numit „Studiul China” prezenta legătură bolilor renale cu consumul de proteină animală în exces:  „Niciodată până acum nu am avut atât de multe dovezi care să arate că dietele ce conţin proteine animale în exces ne pot distruge rinichii. Pietrele la rinichi se formează deoarece consumul de proteine de origine animală duce la acumularea în exces de calciu şi oxalaţi în rinichi.”
 Tipul de proteine este, de asemenea, important în reglarea funcţiei renale. Studiile arată ca animalele hrănite cu proteine vegetale din soia, după nefrectomie (extirparea rinichilor) subtotală, supravieţuiesc mai mult, au mai puţină proteinurie (eliminarea prin urină a proteinelor), o rată mai mică a filtrării glomerulare (RFG), circulaţie mai redusă şi o distrugere mai redusă - renală, decât cele care au primit proteine animale (caseina). Vegetarienii sănătoşi au atât o RFG, cât si o eliminare urinară a albuminei, mai mici decât omnivorii.
 Proteinele vegetale din dietă au un efect semnificativ diferit de cele animale, chiar şi la subiecţii sănătoşi. Acestea induc, la nivel renal, schimbări comparabile cu cele obţinute prin reducerea aportului total de proteine în dietă şi previn efectele vasodilatator şi proteinuric ale cărnii. Acest efect se menţine şi în cazul bolnavilor renali.
 Lipidele din dietă pot influenţa depunerea lipidică la nivelul glomerular, accelerând distrugerea glomerulului. O dietă vegetariană minimalizează aceasta depunere şi reduce colesterolul plasmatic. În plus, proteina de soia reduce colesterolul plasmatic, independent de schimbările cantitative (reducerea) făcute în ce priveşte consumul de grăsimi.
 În general, când auzim de ateroscleroză şi colesterol ne gândim la bolile de inimă. Dar adevărul este că procesul de sclerozare al vaselor şi hipercolesterolemia pot genera multe alte boli. Un colesterol sanguin mare este o prezenţă constantă în sindromul nefrotic şi este un factor de risc important în ateroscleroză şi în distrugerea progresivă a glomerulilor renali. Două artere care ramifică aorta în abdomen sunt înclinate spre îngustarea aterosclerotică. Acestea sunt arterele renale, vasele de sânge care alimentează rinichii. Dacă una din aceste artere devine destul de îngustă, persoana în cauză poate dezvolta hipertensiune (presiune puternică a sângelui) sau - chiar şi mai rău - pierderea funcţiei în întregime a acelui rinichi. Îngustarea arterelor este un proces de lungă durată, care începe în copilărie prin consumul laptelui de vacă şi a altor alimente de origine animală. Nu uitaţi, colesterolul exogen îl preluăm din carne, lapte, ouă şi produsele care le conţin. Îngheţata, caşcavalul şi alte brânzeturi, diverse produse lactate etc. conţin colesterol oxidat - principalul vinovat implicat în ateroscleroză. Renunţaţi la produsele de origine animală şi reduceţi drastic consumul de uleiuri.
 Dieta strict vegetariană (vegan) se dovedeşte a fi benefică, atât din punctul de vedere al aportului proteic, cât şi din punctul de vedere al aportului de lipide şi al totalului de calorii, având un efect protector în boala renală, încetinind sau, uneori, oprind progresia pierderii nefronilor. O dietă formată din alimente crude, vii, este esenţială datorită  puternicului său efect de alcalinizare asupra sistemului urinar şi a întregului mediu intern, dar și aportului redus de toxine rezultat, ce ce este un mare beneficiu pentru rinichii tarați și obosiți.
 Ceapa stimulează diureza şi activitatea normală a rinichilor. Consumaţi zilnic 2-3 cepe (cu excepţia faptului că aveţi gastrită sau ulcer gastric și nu o puteți tolera). Pentru a diminua iuţimea, puteţi tăia  ceapa tip „fideluţă”, apoi frecaţi-o cu o lingură de lemn cu puţin suc de lămâie. După aceea se adaugă ulei de măsline presat la rece. Pentru cei care doresc, pot adăuga şi suc proaspăt de roşii sau roşii date pe răzătoare sau puţină boia dulce de ardei.
 Perele au un efect benefic în tratarea afecţiunilor renale şi urinare, precum şi în bolile care apar pe fondul deficienţelor imunitare.
 Consumul masiv de sare conduce la perturbarea activităţii renale, distrugerea nefronilor şi acumulării de lichid în organism sub formă de edem.
 Nu consumaţi cafea şi alte băuturi cofeinizate, pentru că are efecte nefaste asupra aparatului renal. Cafeaua este considerată un co-carcinogen care poate stimula dezvoltarea cancerului renal, cât şi altor localizări neoplazice.
 Cel mai bine este să bei des cantităţi mici de apă decât să bei o cantitate mare odată. Cantităţile mari diluează lichidele corpului (uneori au loc pierderi de substanţe minerale şi vitamine), iar rinichii o excretă într-un timp scurt pentru a menţine echilibrul hidric la parametrii confortabili.  A „sorbii” apa, ceaiurile şi celelalte lichide cu paiul este o metodă bună!
Sorin Nicola !

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...