Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Remedii naturale în combaterea tiroidei autoimune Hasimoto!


Recommended Posts

Alimentația și remedii naturale folosite în combaterea tiroiditei autoimune Hashimoto (informații detaliate)
 Plante și suplimente valoroase pentru tiroiditele autoimune:
Obs: Inflamația se află în centrul bolii autoimune, astfel încât orice lucru care reduce inflamația poate ajuta la reducerea atacului de anticorpi tiroidieni asupra glandei tiroide. Atât alimentația cât și remediile trebuie să combată inflamația, nu să o susțină.
 Ceai din sânziene - infuzie din câte 3 lingurițe cu vârf de plantă la 500 ml apă clocotită. Se lasă 10 minute la infuzat, apoi se strecoară și se bea pe parcursul unei zile. Sânzienele galbene sunt recunoscute pentru acţiunea binefăcătoare asupra glandei tiroide, având o acţiune de echilibrare a activităţii glandei. S-au obţinut rezultate bune atât în hiper cât şi în hipotiroidie şi în cazul nodulilor tiroidieni.
 TIROFIX, capsule, de la Herbagetica. Suport avansat pentru sănătatea glandei tiroide. Stimulează producția hormonilor tiroidieni și metabolismul. Ingredientul de bază L-tirozină, a fost atent combinat cu alte extracte naturale, frecvent folosite de specialiști medicali pentru problemele tiroidiene: Ashwagandha, Alga Fucus, Guggul, Schizandra, Bacopa monnieri sau Centella asiatica. Iar pentru completarea efectelor s-au introdus și minerale și vitamine esențiale tiroidei: vitaminele din complexul B, Magneziu si Seleniu. Calitatea superioară a ingredientelor și asocierea unică a formulei Tirofix , asigură un produs cu o eficacitate superioară, avansată în beneficiul tiroidei.
 Seleniul este esențial pentru procesul descompunerii hormonului T3 in T4, însă cantitatea necesara este mult mai mica. Surse vegane de seleniu ar fi: nuci braziliene (cele mai bogate), polen, toate leguminoasele, ciupercile, fructe tip nucă si fructele exotice bio. Suplimente organice cu seleniu (se ia 200% din doza recomandata zilnica sau mai mult, pentru că organismul suferind are sigur probleme cu absorbtia de minerale şi atunci n-o să asimileze tot). Tiroidita autoimuna poate fi controlata cu seleniu si contribuie la reducerea nivelului anticorpilor anti TPO si imbunatatirea costructurii tiroidei, arata datele unui studiu realizat de un lot de 1900 de pacienti. Suplimentele cu seleniu au demonstrat că pot reduce nivelul de autoanticorpi la 40% din subiecți.
 L-Tirozina - administrare după prospect în caz de hipotiroidim.  L-Tirozina este un aminoacid neesential sintetizat in ficat și ajută la îmbunatatirea functiilor glandei tiroide (la nivelul tiroidei din L-Tirozina si iod se sintetizeaza hormonii tiroidieni): reducerea starilor produse de activitatea scazuta a tiroidei (de ex.: cresterea ponderala, edeme, fragilitatea parului si a unghiilor, crampe musculare, intoleranta la frig), contribuie la imbunatatirea functiilor glandelor suprarenale (la nivelul glandelor suprarenale L-Tirozina este convertita in adrenalina): imbunatatirea capacitatii organismului de a face fata factorilor de stres: cresterea vitalitatatii, energiei musculare, capacitatii de reactive, ajută la imbunatatirea functiilor cerebrale si ameliorarea durerii (la nivel cerebral L-Tirozina este convertita in dopamina, noradrenalina, adrenalina care protejeaza neuronii dopaminergici): cresterea capacitatii de concentrare si invatare, atentia, motivarea, energia si capacitatea de decizie, reducerea manifestarilor de oboseala si somnolenta excesive din timpul zilei, ajută imbunatatirea mobilitatii, reducerea tremorului si rigiditatii articulare, reducerea manifestarilor excesului de alcool, stupefiante etc. si cele date de intreruperea acestora, mentinerea starii de abstinentă.
 Vitamina D3 este unanim recunoscută ca imunomodulatoare și, cum deficitul ei este întâlnit la peste 80% din români, este adecvată suplimentarea cu vitamină D a dietei.  Unele studii arată că peste 90 % dintre pacientii cu tulburari ale tiroidei sufereau de carenţa de vitamina D. Vitamina D reglează sistemul imunitar şi acţionează din multe puncte de vedere ca un hormon. Cel mai bun mod de a mari producţia de vitamina D este să petreci în jur de 15-20 minute în fiecare zi în aer liber, cu o suprafaţă cât mai mare a pielii expusă la lumina soarelui (colesterolul din piele converteste “pre vitamina D” şi o transforma in vitamina D3, pe care corpul o poate folosi). Se pot lua suplimente de 600-5,000 UI/zilnic de vitamina D când acest lucru nu este posibil. In tiroidita Hashimoto, procesul autoimun poate fi suprimat in diverse stadii de calcitriol (1,25 (OH) 2D). La inceput, vitamina D ar putea suprima activarea celulelor T dependente de celule dendritice, apoi, ar putea diminua proliferarea celulelor Th1 si sinteza citokinelor Th 1 celulare, cum ar fi gamma interferonul. Vitamina D poate inhiba, de asemenea, expresia de CMH II si antigenelor HLA-DR petirocite prin inhibarea sintezei de IFN-γ. Mai mult decat atat, calcitriolul poate suprima proliferarea celulelor B si poate induce apoptoza acestora. In acest fel, vitamina D ar putea scadea autoanticorpii care reactioneaza cu antigenii tiroidieni. Nivelul Vitaminei D a fost investigat pe un lot de 540 de subiecti impartiti astfel: 180 de pacienti cu eutiroidie, aflati in tratament cu L-tiroxina; 180 de pacienti cu tiroidita Hashimoto recent depistata si 180 de pacienti sanatosi ce au reprezentat grupul de control.
 Folosiți un probiotic de calitate cum ar fi: Jarro-Dophilus®️ + FOS, Jarrow Formulas sau Pro-30 Max Natures Aid cu 30 de miliarde de bacterii benefice sau Bio-Kult Probiotice cu 14 Tulpini de Bacterii Vii. Probioticele ajută la susținerea sănătății intestinului și a imunității mai puternice prin echilibrarea microflorei în tractul digestiv. Prin repararea mucoasei digestive, inflamația este redusă, ceea ce ajută și tiroida. Puteți preprara murături probiotice proapete, cu puțină sare, prin fermentare.
 Curcumina este un compus cu rol antiinflamator turmeric. Curcuma (turmericul) este  este o plantă erbacee de origine asiatică, înrudit cu ghimbirul şi cultivat în India, sudul Chinei, Japonia. Curcumina s-a dovedit a avea activitate antiinflamatoare, antioxidantă, antibacteriană și antivirală, toate acestea putând oferi beneficii celor care suferă de simptomele legate de Hashimoto. Un studiu din 2014 a arătat că curcumina a redus hepatotoxicitatea (toxicitatea hepatică) indusă de arsen, împreună cu multe alte metale, inclusiv cupru, cadmiu, plumb, mercur și crom. Pe lângă faptul că ajută la vindecarea intestinului și la reducerea inflamației generale în organism, s-a constatat că turmericul sprijină în mod specific glanda tiroidă împotriva efectelor toxice. Într-un studiu, fluorura de sodiu a constatat că afectează negativ funcția și structura glandei tiroide, în timp ce curcumina s-a dovedit a fi protectoare împotriva acestor efecte. De asemenea, s-a constatat că curcumina inhibă creșterea celulelor canceroase tiroidiene în studiile in vitro.
 Pycnogenol (Extract de scoarță de pin). Este un agent antiinflamator puternic și puternic care ajută la reducerea inflamației în organism. Acest produs are foarte multe efecte benefice asupra organismului, dar foarte improtnat este că ajută la reducerea manifestărilor alergice, reducerea eliberării histaminei din mastocite, reducerea stresului oxidativ (protejează membranele celulare și structura ADN-ului celular, reduce acțiunea enzimelor proinflamatoare COX-1, COX-2 și 5-LOX). Au existat unele studii care arată că extractul de scoarță de pin funcționează prin inhibarea ceva cunoscut sub numele de NF-KB, care este un declanșator al erupției imune.
 Ho Shou Wu (Polygonum Multiflorum) – ½ linguriță pulbere, de 2 ori pe zi, luată cu puțin ceai, apă sau sucuri de verdețuri. Privind He Shou Wu, se constată că suprimă în mod sigur căile pro-inflamatorii și controlează bolile asociate inflamației. Există diverse studii care arată că compușii bioactivi din He Shou Wu au efecte antiinflamatorii puternice. Aceștia funcționează prin inhibarea expresiei factorilor de semnalizare pro-inflamatori, cum ar fi factorul nuclear-B, factorul de necroză tumorală, sintaza de oxid nitric inductibil, ciclooxigenaza-2, chemokine și citokine. Planta poate fi folosită mai ales în tratamentul tiroiditei autoimune.
 Uleiul din seminte de Evening Primrose (Luminiţa nopţii) conţine: vitamina E, potasiu, magneziu si acizi grasi esentiali (acid alfa-linoleic si acid gamma-linolenic). În organism, acidul gamma-linolenic (GLA) este tranformat în final intr-o grupă de prostaglandine antiinflamatoare. GLA contribuie la buna funcţionare a glandei tiroide (hipertiroidie, hipotiroidie, boala tiroidiana autoimuna), glanda care controlează functiile multor organe si sisteme din organism si care printre altele este responsabila si de metabolismul calciului.
 Ulei CBD este un ulei de cânepă foarte bogat în canabidiol (CBD). CBD înseamnă canabidiol și nu este același lucru cu THC (un alt canabinoid găsit în marijuana). Proprietățile antiinflamatorii ale canabidiolului (CBD) pot ajuta la inhibarea producției de citokine proinflamatorii și suprimă activarea imună în organism. Autorii unui studiu din 2011 au aflat că citokinele joacă un rol esențial în patogeneza tulburărilor autoimune ale tiroidei. Ei au descoperit, de asemenea, că modularea răspunsurilor citokine poate ajuta la tratarea bolilor autoimune. Persoanele cu probleme de hipotiroidism ar observa atenuarea sau eliminarea totală a durerilor de cap dureroase și a durerii la nivelul articulațiilor și mușchilor atunci când folosesc ulei CBD, dar și restabilirea unui somn bun. În plus, ajută la creșterea nivelului de concentrare și elimină depresia și tensiunea.
 Myo-Inositol – administrați acest supliment în conformitate cu prospectul mai ales în tiroidita autoimiună corelată cu hipotiroidismul. Datorită acțiunii sale ca mesager secund TSH, tratamentul cu Myo-Inositol reduce concentrațiile de TSH mai aproape de concentrațiile fiziologice. În studiul prezent, am putut demonstra că, în cazul hipotiroidismului subclinic, pacienții cu tiroidită autoimună, tratați cu Myo-Inozitol și selenomethionină, au prezentat o reducere a TSH crescut, pe care singura suplimentare cu selenomethionină nu a reușit să o promoveze. Concomitent, concentrația celor doi autoanticorpi a scăzut în ambele grupuri.
 Ulei de chimen negru (Nigella Sativa) - S-a demonstrat, de asemenea, că Nigella sativa îmbunătățește starea tiroidei atât în studii la animale, cât și la om. Într-un studiu, Nigella sativa a îmbunătățit starea hipotiroidiei și a scăzut nivelul seric de TSH la șobolani. Într-un studiu uman, nivelul TSH și anticorpilor tiroidieni au scăzut, în timp ce concentrațiile de T3 au crescut după 8 săptămâni. Cercetătorii au evaluat, de asemenea, efectele benefice ale semințelor de chimen negru, alături de levotiroxină, în gestionarea anomaliilor metabolice legate de boala Hashimoto. Hashimoto este un factor de risc cunoscut pentru hiperlipidemie (valori crescute ale colesterolului din sânge) și diabet zaharat. Studiul a descoperit că pacienții au beneficiat de efectele de scădere a lipidelor de Nigella sativa și au avut reduceri mai mari ale greutății corporale și a IMC.
 Ginseng siberian – ½ linguriță pulbere, de 2 ori pe zi, luată cu puțin ceai, apă sau sucuri de verdețuri.  Ginsengul este eficient pentru îmbunătăţirea funcţiilor tiroidei. Ginsengul siberian ajută la reglarea nivelului de hormoni din corp, deoarece contribuie la functionarea normală a timusului şi a glandelor suprarenale. Planata este utilă tratamentul hipotiroidismului, va ajuta la reducerea simptomelor tulburărilor tiroidiene și a stării de oboseală.
 Ashwgandha – ½ linguriță pulbere, de 2 ori pe zi, luată cu puțin ceai, apă sau sucuri de verdețuri.  Ashwgandha este unul dintre cele mai bun remedii, pe care-l poți aplica în cazul tulburărilor tiroidiene. Plantele adaptogene acționează prin restabilirea echilibrului hormonal. Unul dintre cele mai incredibile aspecte ale plantelor adaptogene de tipul ashwagandhei este ca pot ajuta atât persoanele care sufera de hipotiroidism, cat si pe cele care sufera de hipertiroidism. S-a demonstrat ca ajuta tiroida lenesa in cazul persoanelor ce suferă de boala lui Hashimoto si imbunatateste sanatatea persoanelor cu o tiroida hiperactiva sau care sufera de boala lui Graves. Cercetările din domeniul medical au arătat că echilibrează hormonul T4, un aspect critic în hipotiroidism sau în cazul tiroiditei Hashimoto. Un adaptogen este o substanță care poate ridica rezistența organismului la diferite tipuri de stres fizic și emoțional. Știm că stresul și disfuncția suprarenală rezultată sunt declanșatori obișnuiți pentru Hashimoto. Se consideră că adaptogenii ameliorează disfuncția suprarenală prin normalizarea axei hipotalamice-hipofizare-suprarenale (HPA). Printre alte plante adaptogene care acţionează într-un mod similar se numară rhodiola, ginseng, tulsi (busuiocul sfânt), maca si ciupercile reishi (Ganoderma lucidum).
 Propolisul are acţiune antinodulară, combate nodulii tumorali şi adenoamele tiroidiene, reglează funcţiile tuturor glandelor, întăreşte sistemul imunitar. Propolisul poate oferi rezultate pozitive în tratamentul tiroiditei auto-imune şi conduce la un important număr de vindecări la subiecţii suferinzi de guşă. Se administrează 40 picături de tinctură de propolis de 2 ori pe zi.
 Polenul este o bună sursă de iod. De fapt polenul conţine o triadă de elemente valoroase  ce controlează buna funcţionare a tiroidei: iod-tirozină-metionină. (Dr.bioch. Cristina Mateescu – Apiterapia). Se iau 2 x 1 linguriţă / zi, înainte masă, cură de 30 de zile. Se pot face 2-3 cure pe an, cu pauze între ele.
 Gura lupului de Baikal - Baikal Skullcap (Scutellaria baicalensis) – administrare după prospect. Baicaleina (5, 6, 7-trihidroxiflavona) este o flavonă bioactivă, izolată inițial de rădăcinile Scutellaria baicalensis și Scutellaria lateriflora, care sunt utilizate în mod tradițional pentru tratarea diferitelor boli inflamatorii. În special, s-a demonstrat că baicaleina afișează proprietățile anticanceroase împotriva diferitelor tipuri de cancer. Rădăcina de Gura lupului de Baikal inhibă histamina și leucotrienele și conține antioxidanți puternici. Această plantă amară are calități antiinflamatorii comparabilă cu medicamentele anti-inflamatorii nesteroidiene precum ibuprofenul, neavând însă efecte adverse.
 Prosthyroid (de la INDIAN HERBAL) - administrare în conformitate cu prospectul. Este un produs natural conceput special pentru a regla functia tiroidiana si a reface echilibrul hormonal tiroidian.  Conține plante indiene valoroase pentru reglarea tiroidei, precum care: Bauhinia variegata, Crataeva nurvala, Asparagus racemosus (radacina), Plumbago zeylanica, Aegle Marmelos, Solanum xanthocarpum, Boerrhaavia diffusa (radacina), Shilajit etc. Reglarea functiei glandei tiroide elimina starile de depresie, oboseala, incetinire intelectuala, scaderea libidoului si a ritmului cardiac. Favorizeaza normalizarea metabolismului, optimizarea greutatii, imbunatatirea circulatiei sanguine, redobandirea unui nivel inalt de energie si vitalitate, reglarea ciclului menstrual, cresterea apetitului sexual, imbunatatirea fertilitatii (in cazul femeilor), eliminarea crampelor musculare si diminuarea raguselii. Sustine preintampinarea fluctuatiilor emotionale si schimbarilor de dispozitie cauzate de o proasta functionare a glandei tiroide (iritabilitate, anxietate, nervozitate). Ajuta la inlaturarea starii de confuzie si lentoare mentala, precum si la optimizarea randamentului intelectual.
 Guduchi (Tinospora cordifolia) - Recent, planta este de mare interes pentru cercetătorii de pe tot globul, datorită proprietăților sale medicinale raportate ca anti-diabetice, anti-spasmodice, antiinflamatorii, anti-artritice, anti-oxidante, anti-alergice, anti- stres, activități anti-leprotice, anti-malariene, hepatoprotectoare, imunomodulatoare și antineoplazice.
În caz de hipotiroidism (hipofuncția glandei):
 În caz de hipotiroidism, NU consumaţi cantităţi mari de varză, broccoli, conopidă, gulii (crucifere) şi alune pentru că pot determina apariţia unui deficit de iod, creând disfuncţii în producerea hormonilor tiroidieni la persoanele cu deficit de iod; acestea au un inhibitor tiroidian ușor în ele. Totuși, gătitul acestor alimente distruge acest produs chimic și apoi sunt alimente acceptabile. Vă recomand să gătiți cele mai multe legume la abur. De asemenea, nu se vor consuma în exces seminţele de in care conţin o fitochimicală numită cyanogen, pe care corpul dumneavoastră o transformă într-o altă substanţă numită thyocyanate (SCN). Dacă aveţi cantităţi mari de SCN în sânge pentru perioade lungi de timp, aceasta poate împiedica glanda tiroidă de a produce iodină mărind riscul apariţiei guşii. Dar acest lucru, doar în cazul unor cantităţi mai mari de seminţe de in pe zi.
 Fitoestrogenii găsiţi în proteinele din soia pot inhiba tiroida, deoarece afectează abilitatea organismului de a folosi iodul. Cercetările au arătat că nou-născuţii hrăniţi cu soia au o creştere a nivelului de TSH, comparativ cu cei care nu sunt hrăniţi cu această substanţă. De obicei, soia este modificată genetic, aşa că este indicat să o eviţi. O pot folosi limitat cei care au hipertiroidism.
 Există multe studii care leagă tiroidismul Hashimoto și alte afecțiuni ale tioridei de gluten. Alte studii au arătat că alimentația fără gluten ar putea reduce nivelul autoanticorpilor. Hashimoto are loc la o rată mai mare la cei cu boala celiaca decât la populația generală. Moleculele din gluten sunt foarte similare cu țesutul tiroidian și sistemul imunitar identifică glanda tiroidă ca gluten si o atacă. Evita grâu, orz, secară și triticale. Glutenul afecteaza peretii intestinelor si afectează negativ absorbţia nutrientilor esentiali, precum seleniul, necesar pentru protectia glandei tiroide. Încercaţi o dietă fără gluten (fără cereale). Se va evita şi consumul de soia şi se vor elimina produsele lactate (care au mare potențial alergen și sunt implicate în multe boli autoimune).
 Hormonii tiroidieni sunt compuşi din iod şi tirozină (un aminoacid). În ordine descrescătoare a concentraţiei, alimente care conţin tirozină sunt: roşcovele (Ceratonia siliqua), fasolea încolţită, ovăzul, alunele, spanacul, cresonul. Frunzele de nuc conţin şi ele tirozină şi pot fi folosite sub formă de infuzie.
  Zincul este un element esențial folosit pentru producerea hormonului tiroidian. Surse vegetale bune de zinc sunt: seminţele de cânepă, dovleac şi susan, caju, nuci, alune, leguminoase precum lintea, năutul şi fasolea, ciuperci, spanac.
 Vitamina C stimulează funcţia tiroidei, suprarenalelor şi a corpului galben din ovar. Suse bune de vitamina 😄 măceşe, pătrunjel, kiwi, coacăze negre, lobodă, ardei, urzici, brocoli, conopidă, varză, portocale, lămâi, grape-fruit, spanac, ridichii, varză, roşii, mazăre, fragi etc.
 In urma studiilor cercetatorilor francezi s-a constat ca pulpa fructului de pepene galben contine principii active cu structura asemanatoare tirozinei, care pot modifica activ secretia glandei tiroidei. In situatia in care exista un deficit de secretie tiroidiana (hipotiroidism) principiile active din pepenele galben se fixeaza pe suprafata celulelor secretoare si le determina sa elibereze hormoni. Atunci cand secretia si eliberarea de hormoni tiroidieni sunt mai intense (hipertiroidie), se blocheaza mecanismul celular de eliberare a tiroxinei. Studiile arata ca persoanele care consuma in fiecare an aproximativ 70 de kilograme de pepene galben, sunt cu 40% mai putin expuse riscului de a avea un deficit de secretie tiroidiana, si cu 50% mai putin expuse la problemele legate de cresterea secretiei tiroidei. Este de retinut faptul ca fiecarei categorii de varsta i se recomanda sa consume cel putin o cana cu apa seara, dupa ce a mancat pepenele galben. Specialistii sustin ca numai dupa ce este consumata apa incepe procesul de reglarea a tiroidei si de aici a tuturor celorlalte glande. Consumul de pepene galben nu este recomandat insa persoanelor cu diabet. Puteti tine o cura cu pepene galben de o luna sau doua atunci cand acesta se gaseste in sezon.
 Uleiul de cocos presat la rece furnizează acizi grași cu lanț mediu sub formă de acid caprilic, acid lauric și acid capric care susțin un metabolism sănătos, cresc energia, hrănesc intestinul și luptă împotriva oboselii.
În caz de hipertiroidism (hiperfuncția glandei):
 În cazul hipertiroidismului, pentru a frâna producerea în exces de hormoni tiroidieni, consumaţi varză şi alte „rude” ale ei: brocoli, conopidă, napi, gulii, ridichi. Puteți face și suc din ele. Se pot consuma și semințe de in și soia.
 Meiul este un aliment bun în hipertiroidism, inhibând efectele stimulante ale TSH (hormon hipofizar) asupra tiroidei.
Alte aplicații:
 Se aplică comprese cu ulei de ricin pe regiunea gâtului (tiroidă), o dată pe zi. Se pot alterna cu cataplasme de argilă care se înmoaie cu decoct de ace de brad sau infuzie de sânziene (până se obţine o pastă de consistenţa smântânii) sau suc de varză. Puteţi alterna aplicaţiile şi să vedeţi care este cea mai eficientă. Cercetările asupra compreselor cu ulei de Ricin indică faptul că ele îmbunătăţesc funcţionarea sistemului imunitar, dedurizează ţesuturile şi muşchii. Aveţi nevoie de 2 bucăţi de material moale din bumbac. Aceste bucăţi de material se vor tăia (lungimea) la dimensiunile regiunii unde va fi aplicată, cu menţiunea că  pe lăţime se va împături de mai multe ori. Aveţi nevoie de ulei de ricin, o folie de plastic (celofan) şi o buiotă  cu apă fierbinte. După ce aţi pregătit compresa, îmbibaţi materialul în uleiul de ricin. Apoi, aplicaţi compresele direct pe piele, câte una pe regiunea interesată. Deasupra materialului îmbibat în ulei se va pune folia de plastic, iar deasupra se aplică buiota. Se menţine compresa cel puţin o oră. Compresa nu trebuie aruncată după o singură aplicare. Ea va fi păstrată la rece în frigider, într-un recipient de sticlă, pentru a fi folosită ulterior. Se poate aplica o compresă la zi, sau o zi da, o zi nu.
 Aplicati comprese cu frunze de papadie şi unt clarificat la nivelul umflăturii.
 Gargară de mai multe ori pe zi cu ceai de sânzine galbene este un remediu bun pentru mişcşorarea în volum a glandei tiroide.
 În caz de guşă, amestecati cantităţi egale de măcriş şi ulei de măsline până obtineţi o pastă fină. Aplicaţi această pastă direct pe regiunea afectată.
 Masezi gâtul cu o jumătate de ceapă. Masajul se face cu mișcări circulare și trebuie să cuprindă cu precădere zona unde este localizată tiroida.
 Maceratele glicerinice cu efect asupra tiroidei sunt Extractul din mlădiţe de Mur   Rubus fructicosus MG=D1, asociat de cele mai multe ori cu Extractul din muguri de Tei argintiu   Tilia tomentosa MG=D1, unul dimineaţa, celălalt seara, o perioadă de 2 3 luni de tratament, cu o lu¬nă pauză, 1 2 ani de tratament.
 Efectuaţi exerciţii de stretching pentru gât. Deasemenea este bine sa efectuati in fiecare zi cel putin 30 de minute de exercitii usoare, asa cum sunt joggingul sau exercitiile de aerobic. Exercitiile de stretching pentru gat sunt eficiente pentru tonifierea muschilor atasati glandei tiroide.
Informații importante:
 Boala este generată de dereglarea sistemului imunitar prin care celulele imunitare proprii atacă țesutul sănătos tiroidian, în loc sa îl apere. În sânge apar anticorpi îndreptati împotriva glandei tiroide (autoanticorpi: AntiTPO, Anti Tiroglobulina), ce determina o inflamatie cronica a acesteia si, in timp, distrugerea ei.
 Un factor care ar putea favoriza instalarea tiroiditei Hashimoto este consumul excesiv de iod (din alimente sau anumite medicamente: vitamine ce contin iod, substanțe de contrast, amiodarona, interferon etc.).
 În declanșarea bolii au fost incriminati numerosi factori dintre care cei mai importanti ar fi: excesul de iod, stresul acut și cronic, infecțiile virale, expunerea la radiații externe, fond genetic preexistent (predispoziția familială)   și substanțele toxice.
 În 80% din cazuri bolnavul prezintă functie tiroidiană normala, fiind asimptomatic.
 Dacă aveți o problemă tiroidiană, o mare parte din dezvoltarea sa a fost probabil legate de intestin. Tulburări autoimune frecvent stem înapoi la o afecțiune numită sindromul intestinului permeabil.
 În 15% din cazuri apare hipotiroidimul, prezentand  gusa sau dimpotriva volum diminuat al glandei tiroide, creștere în greutate, tulburări de memorie, de concentrare, astenie, depresie, senzatie de nod în gât sau de sufocare, constipație, tulburari ale ciclului menstrual, infertilitate (aproape jumătate din femeile cu tiroidită Hashimoto se confruntă cu această problemă, arată un raport publicat în International Journal of Endocrinology), lentoare în mișcări și gandire, intarziere in crestere si retard mintal la copil.
 Doar în 5 % din cazuri apare hipertiroidismul (glanda produce prea mulți hormoni tiroidieni), este prezentă gușa, oboseala, iritabilitate, palpitatii, tulburari de ritm, pierdere in greutate, insuficiență cardiacă,  tranzit intestinal accelerat, tulburari ale ciclului menstrual, scăderea libidoului. De cele mai multe ori, episodul de hipertiroidie este tranzitor, evoluând ulterior spre hipotiroidie.
 Suplimentele cu iod pot agrava evolutia bolii, declasand chiar episoade de hipertiroidism tranzitor.
 Tiroidita autoimuna poate fi asociată și cu alte afectiuni autoimune precum diabetul zaharat tip 1, insuficienta corticosuprarenaliana, vitiligo, anemia pernicioasă, lupus, poliartrita reumatoidă.
 Dacă s-au instalat probleme la nivel intestinal, atunci tiroda nu poate rămâne indiferentă. Prin felul nostru „modern” de nutriţie intestinele sunt deseori inflamate, respeciv dereglate, prin diferite substanţe otrăvitoare (toxine). În acest caz tiroida este „dată peste cap”, şi apar noduli în acest organ, care sunt în „mod alopat” radiaţi, bombardaţi cu raze Röngen sau îndepărtaţi prin operaţie. După care pacientul este supus unei terapii cu hormoni. În loc să se atace problema la rădăcina ei şi să se „reabiliteze” intestinul. Dacă din contră, începem terapia intestinului, devine vizibil cum gâtul îşi reia forma normală iar tiroda funcţionarea normală. Curele de detoxifiere şi nutriţia vegetariană, spălările de intestin, toate sunt favorabile. Şi eliminarea din organism a metalelor grele arată rezultate pozitive.
 Alimentaţia producătoare de mult mucus: lactatele şi zahărul – încarcă sinusurile, plămânii, căile respitratorii afectând inclusiv tiroida (produc congestii).
 Metalele toxice precum cadmiul, plumbul şi mercurul scad capacitatea organismului de a folosi hormonii tiroidieni la nivelul ţesuturilor. Sunt expuşi la cadmiu cei care lucrează in industria prelucrării metalelor sau cei care locuiesc lângă gropi de deşeuri. Spălarea vaselor cu prea puţină apă creşte riscul contaminării cu plumb, care se găseşte, în cantităţi mici, în detergentul de vase. De asemenea, rujurile rezistente la transfer conţin plumb. În dereglarea tiroidei sunt implicate si metalele grele din aer, apa (consumată şi de la duş) şi din alimentație (cartea de ton şi somon este cea mai bogată în mercur şi alte metale grele), precum şi particulele radioactive precum uraniu, plutoniu, mercurul din peste si plombe metalice etc.
 Există mai multe medicamente care scad nivelul de tiroxină cum sunt: amiodarona (folosită în tulburările de ritm cardiac şi în angine), propranololul (folosit în insuficienţa cardiacă), dexametazona (corticosteroid), interferonul (folosit în hepatitele B şi C), litiul (utilizat pentru tratamentul tulburărilor bipolare) şi substanţele de contrast pe bază de iod.
 Sub influenţa nicotinei şi substanţelor toxice din tutun, tiroida se umflă. Guşa este mai mare în cazul femeilor cu carenţă de iod. Mai mult, fumatul în timpul sarcinii dublează riscul tulburărilor tiroidiene după naştere şi afectează fătul, care a fumat pasiv.
 Pâinea comercială poate conține bromuri, care sunt antagoniști ai iodului. Căutați produse care nu conțin brom în făină.  Făina albă este de obicei albită cu compuși de clor, dintre care unele rămân în pâine. Este, de asemenea, făcută cu apă care conține clor și adesea fluoruri.  
 Eritrozina (E127), colorant roşu se foloseşte la fructe conservate, dulciuri, produse de panificaţie, snacks s-a demonstrat ca sporeşte riscul de cancer tiroidian. Tartrazina (E102), colorant galben, se ştie ca provoacă tumori ale tiroidei, tulburări în cromozomi etc.; se foloseşte la băuturile colorate, la dulciuri, gemuri, produse din cereale, snacks, peşte conservat, supe instant; este interzis in Norvegia si Austria. Evitaţi, pe cât posibil produsele bogate în aditivi.
 Se considera ca aspartamul, un indulcitor artificial, ar putea declansa boli tiroidiene autoimune (tiroidita cronica autoimuna Hashimoto, boala Basedow-Graves) la persoanele predispuse.
 Eliminaţi produsele cosmetice / detergenţi chimici care conţin paraben, triclosan, ftalati, aluminiu; eliminaţi toate deodorantele sintetice si piatra de alaun (care conţine săruri de aluminiu) şi chimicale sintetice de orice natură, fiindcă acestea toate influentează drastic funcţionarea normală a tiroidei şi a organelor genitale. Chimicalele de acest gen se blochează de multe ori în zone diverse ale corpului, cu precădere în zona gâtului şi a pieptului/sânilor.
 Atât BPA cât şi ftalaţii sunt disruptori endocrini, produse care imită hormonii naturali şi pot afecta dezvoltarea reproductivă şi sănătatea. BPA şi ftalaţii sunt aditivi în materiale plastice; BPA creează un plastic rigid, iar ftalaţii fac plasticul mai flexibil. Renunţă la Bisfenol A (BPA) este prezent în sticlele de plastic şi poate perturba sistemul endocrin şi afectează tiroida. Este recomandabilă utilizarea sticlelor, a sticlelor din otel inoxidabil sau a sticlelor din plastic fără BPA. Plasticul este extrem de periculos atât pentru organism, cât şi pentru mediul înconjurător. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Copenhaga a arătat că o cantitate mare de toxine scurse din recipientele din plastic ajung în alimente şi băuturi. Aceste substanţe reduc funcţiile tiroidei.
 Acidul Perfluorooctanoic (PFOA) – este un chimical care se găsește în ambalajul mâncării și în teflon şi afectează funcţiile tiroidei.
 Triclosan, este un compus ce se află în compoziția multor produse cosmetice, de - îngrijire personală – așa cum sunt pasta de dinți și săpunul – și chiar în unele jucării. Există îngrijorări că ar putea altera sistemul endocrin al șoarecilor, îndeosebi funcția glandei tiroide, atunci când rozătoarele erau hrănite cu doze mari de triclosan.
 Bolile de tiroidă pot fi agravate de consumul alimentelor bogate în pesticide. Diverse cercetări arată că aproximativ 60% dintre pesticidele folosite astăzi pot afecta producţia de hormoni ai glandei tiroide.
 Numeroase paste de dinţi conţin floruri, pentru a preveni apariţia cariilor. Mulţi oameni nu ştiu, însă, că aceste substanţe erau folosite ca remediu împotriva unei tiroide hiper-active. Dacă consumi zilnic între 2 şi 5 mg de floruri, nivelul TSH-ului creşte în câteva luni. Evită să bei apa cu adaus de fluor.
 Impactul cafelei asupra absorbției de Levotiroxină (hormon sintetic tiroidian) este motivul pentru care pacienții cu probleme tiroidiene au nevoie pentru a lua o pauză de cel puțin o oră înainte de a lua pastila de substituție hormonală înainte de a bea cafea. Punctul indirect, dar important este faptul că, cafeaua contribuie la poziția dominantă de estrogen, și dominația de estrogenii inhibă T4 la conversia T3. Orice medic de medicină funcțională integratoare ar spune că majoritatea bolilor moderne sunt cauzate de inflamație - un foc mocnit și invizibil la nivel celular. Acest lucru a constatat că, cafeina este un factor care contribuie semnificativ la stresul oxidativ și inflamația organismului. Durerile cronice ale corpului, oboseala, probleme ale pielii, diabetul și bolile autoimune sunt doar câteva dintre condițiile legate de inflamație.
 Stresul scade nivelul de tireostimulină produs de hipofiză, astfel că în situaţii de stres, funcţia tiroidei poate fi afectată temporar. El poate duce şi la apariţia unor boli mai severe, cum ar fi bolile tiroidiene autoimune şi tiroiditele, care se pot manifesta atât prin hipo-, cât şi prin hipertiroidism. Bolile autoimune exprimă confuzia unui sistem imunitar care începe să lovească în propriul organism în loc să-l apere. Această manifestare de confuzie la nivel interior a sistemului munitar deseori este doar exprimarea confuzie persoanei care trece printr-un stres puternic.
 În majoritatea cazurilor de hipotiroidism, o cauză specifică nu este aparentă. Se crede că hipotiroidismul este de obicei secundar unei reacții autoimune. În afecțiunile autoimune, celulele sistemului imunitar nu recunosc celula ca „auto” și nu susțin un răspuns imun împotriva lor. Acest auto-atac al sistemului imunitar crește inflamația și inflamația are un efect profund asupra tuturor aspectelor metabolismului tiroidian și fiziologiei. Citokinele pro-inflamatorii pot inhiba activitatea enzimelor de tip 2 5'- deiodinază care este necesară pentru conversia T 4 în T. 3.  Inflamarea provoacă niveluri ridicate de cortizol, ceea ce duce la scăderea TSH și reducerea producției de hormoni tiroidieni. Cortizolul inhibă , de asemenea , conversia T 4la T 3 activ și crește conversia T 4 în revers T 3. Hormonii tiroidieni stimulează diverse activități metabolice în majoritatea țesuturilor, ceea ce duce la o creștere a ratei metabolice bazale.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Posts

    • Friptura plus cartofi prajiti? Suna bine? In realitate, e cea mai nefericita combinatie. Carnea prajita in ulei are compusi cancerigeni, iar cartofii prajiti dezvolta acrilamida, la fel de periculoasa. Daca totusi vrei fripturi si cartofi prajiti… Afla ca iti introduci in organism substante chimice, deci nu consuma des aceasta combinatie. Acrilamida se formeaza prin contactul amidonului din cartofi cu uleiul incins la temperatura mare. Ca sa mai reduci efectele nocive, langa aceasta combinatie, alege o salata de varza. Reduce efectele cancerigene din carnea prajita. Acelasi efect il au boabele de mustar proaspat rasnite sau broccoli. Si gratar cu moderatie Carnea la gratar la foc direct dezvolta hidrocarburile policiclice aromate, si ele cancerigene. Alege gratarul electric sau cel cu vapori de aer in locul focului direct. Daca preferi focul, cele mai sanatoase esente sunt cele de lemn tare (fag, spre exemplu). Daca folosesti benzina pentru a aprinde focul, fumul va fi si mai cancerigen. Inainte, marineaza carnea cu mirodenii si apa, dar nu in ulei, ca sa reduci cu 80% substantele cancerigene. Si cuptorul poate fi nociv Ai impresia ca, daca gatesti carnea la cuptor, nu poti sa consumi un produs cancerigen? Te inseli. Carnea se tine la cuptor la cel mult 160 de grade Celsius. Daca te gandesti sa o coci la 200-250 de grade, ca sa se „faca mai repede”, nu mai mananci carne, ci substante mutagene, cu un potential ridicat de a crea celule anormale in corp. Si daca pun ulei de masline? Daca iti doresti sa simti gustul de carne prajita, din cand in cand poti sa iti faci aceasta placere. Se prajeste insa in ulei de palmier nehidrogenat sau in ulei de masline extravirgin. Dar nu o combina cu o portie de cartofi prajiti, ci cu legume sau paine integrala. Combinatia perfecta? Combinatia corecta se face intre carne si legume de orice fel in afara de cartofi. Legumele pot fi sotate, fierte sau crude, in salata. In felul acesta, te bucuri integral de beneficiile carnii. Apropo, poti sa-ti permiti si o ceafa de porc in aceasta combinatie. Cum o aromez perfect? Nu neaparat cu sare din belsug. Cel mai bine este sa o tai cubulete si sa o introduci intr-un lumen de praz. Apoi se da la cuptor. Carnea devine atat de aromata incat nu-i mai trebuie nici un condiment.   De ce nu carne tocata?   Grasimile din carnea tocata se oxideaza extrem de rapid si devin toxice. Deci daca vrei sarmalute, nu iti cumperi carne deja tocata, ci o toci acasa si o prepari imediat. Astfel, ii reduci din toxicitate. Atentie! Carnea tocata de pe raft nu numai ca e deja puternic oxidata, dar poate contine amelioratori de gust sau culoare, deci nu mai vorbim de carne, ci de o conserva nociva.   Care e cea mai buna carne?   Nu-i asa ca iti vine in minte puiul, pentru ca il recomanda mai toti nutritionistii? Gresit! Cea mai buna carne este cea de vanat – atat mamifere cat si pasari. Aceasta trebuie fezandata si consumata de 4 ori pe luna. Este cea mai curata si mai nutritiva carne. Daca financiar iti permiti, nu ezita sa cumperi vanat. Vanatul este interzis doar celor care au afectiuni renale sau hepatice.   Si cu puiul cum ramane?   Grasimea de pui este ideala pentru sistemul imunitar cu o conditie –  puiul sa fi fost crescut cu hrana naturala. Puii din supermarket sunt plini de hormoni estrogeni metabolizati, interzisi copiilor si adolescentilor pentru ca perturba sistemul hormonal al acestora si au, in timp, efect cancerigen in special asupra aparatului genital. Daca totusi cumperi pui, cele mai sigure sunt aripioarele si gaturile.   De ce e porcul foarte gustos?   Spre deosebire de pui, care concentreaza toata grasimea sub piele, porcul are grasime intre fibrele musculare. Din acest motiv, grasimea aterogena nu poate fi indepartata. Tot din acest motiv, carnea de porc e foarte gustoasa.   Si cum mai mancam carnea?   Cea mai buna metoda de preparare a carnii este la cuptor, la o temperatura de maximum 160 de grade, invelita in hartie pergament, fara apa sau ulei in tava. Carnea se coace in sucul ei propriu si e delicioasa. In plus, isi pastreaza toate proprietatile nutritive. La fel se gateste optim si pestele. sursa
    • Vara, riscul de pierderi de lichide din organism este mai mare, din cauza temperaturilor ridicate şi a transpiraţiei abundente. Nu neglija deshidratarea, pentru că duce la apariţia unor complicaţii diverse. Corpul uman este format din 60% apă. Hidratarea este esenţială pentru buna funcţionare a organismului, toate celulele având de suferit când necesarul de apă este redus. Deshidratarea se manifestă când aportul de lichide este insuficient sau când pierderea acestora este prea mare. Vara, suntem mai expuşi deshidratării, din cauza temperaturile ridicate. Consumul redus de apă, febra, diareea, vărsăturile, activitatea fizică intensă, unele tratamente (diuretice, laxative) sunt principalele cauze ale deshidratării. Copiii, vârstnicii, bolnavii cronici (precum cei cu diabet), alcoolicii şi muncitorii în aer liber sunt mai expuşi riscului de deshidratare. Oboseala şi durerile de cap, printre simptome   Primele semne ale deshidratării sunt setea şi gura uscată. Mai pot să apară:  dureri de cap, oboseală, greaţă, cearcăne şi o uşoară pierdere în greutate (mai mică de 5% din greutatea corpului). La sugari, mai ales la cei mai mici de 6 luni, deshidratarea se manifestă printr-un comportament neobişnuit: dorm mult, se trezesc greu. De asemenea, micuţii deshidrataţi respiră mai repede, sunt palizi, au ochii încercănaţi.     Poate avea complicaţii multiple Deshidratarea poate duce la apariţia unor complicaţii precum: Insolaţia. Când lipsa consumului suficient de apă se asociază cu statul în soare, pericolul de apariţie a insolaţiei este mai mare. · Probleme renale sau urinare. Deshidratarea prelungită sau repetată poate provoca infecţii ale tractului urinar, pietre la rinichi şi chiar insuficienţă renală. · Scăderea capacităţii intelectuale. În cazul în care pierdem doar 2% din cantitatea de lichide a corpului putem avea tulburări de memorie pe termen scurt şi lung, probleme de concentrare şi lipsă de energie. - La vârstnici, deshidratarea poate agrava bolile preexistente, mai ales pe cele cardiace, renale şi neurologice.   Consecinţe severe Deshidratarea gravă poate duce la disfuncţionalitatea anumitor organe vitale precum inima, creierul şi ficatul. Febra, durerile de cap, absenţa urinării, dispariţia transpiraţiei, pulsul rapid, scăderea tensiunii arteriale, ameţelile, agitaţia, apatia sunt simptome ale deshidratării severe. De asemenea, pot să apară tromboze (formarea de cheaguri) coronariene, convulsii, colaps rapid, pierderea cunoştinţei. În cazuri extreme, survine decesul.   Măsuri de prim-ajutor   În cazul în care deshidratarea este moderată, persoana afectată trebuie să stea întinsă într-o încăpere răcoroasă, să îi fie aplicate comprese reci pe frunte şi încheieturi. Pierderile de lichide şi de săruri trebuie compensate prin consum de apă, sucuri şi supe. Aportul de lichide trebuie suplimentat până la dispariţia semnelor deshidratării. În cazul copiilor se recomandă administrarea de soluţii de rehidratare orală disponibile la farmacie. Dacă starea nu se ameliorează, copilul trebuie dus la medic.     Ce trebuie să faci pentru a o preveni   - Anticipează nevoia crescută de apă – în caz de efort fizic, căldură, boală; - Bea 1 pahar sau 1 cană cu apă la fiecare oră, înainte să apară setea;  - Apa sau lichidele trebuie să fie la temperatura camerei, consumate în cantităţi mici – băuturile prea reci sau în cantităţi prea mari sunt mai puţin asimilate;  - Evită alcoolul, pentru că deshidratează; - Tratează febra, vărsăturile şi diareea. sursa
    • Deshidratarea organismului - risc mai mare iarna Sănătatea fizică şi mentală ţin de o hidratare corectă, chiar și iarna. Dacă nu ştim să recunoaştem semnele unei pierderi de apă din corp şi să luăm măsurile necesare, starea ni se poate agrava. Deși avem tendința să credem că doar vara poate apărea deshidratarea, și în lunile răcoroase ne putem confrunta la fel de des cu această problemă. De fapt, probabilitatea de deshidratare este și mai accelerată atunci când faci sport pe vreme rece  și la altitudini mai mari. În aceste condiții, aerul pe care îl respiri este mai uscat, iar plămânii trebuie să depună mai mult efort ca să umidifice aerul și să-l încălzească. Cu cât corpul tău depune mai mult efort, cu atât trebuie să bei mai multă apă. De ce nu ne este sete în timpul iernii? Pentru că atunci când este frig afară sau nouă ne este frig, vasele noastre de sânge se contractă. Corpul încearcă să păstreze căldura pompând mai mult sânge către inimă. Acest lucru conduce la reducerea fluxului de sânge către extremități, în timp ce corpul depune efort pentru a proteja organele vitale. Știi senzația de „mâini reci”, nu? Problema este că atunci corpul este păcălit să creadă că este corect hidratat! Ce se poate întâmpla dacă nu bei suficientă apă? Devii deshidratat. Până la 75% din greutatea noastră corporală este formată din apă. Simptomele deshidratării includ: - Gură uscată, lipicioasă - Somnolență sau oboseală - Scăderea producției de urină și culoarea mai închisă - Oboseală, slăbiciune, dureri - Amețeli sau capete ușoare - Piele uscată - Durere de cap - Constipație Iată câteva sfaturi de care să ții cont ca să rămâi hidratat iarna: Poartă îmbrăcăminte în straturi Transpirația îți poate reduce temperatura corpului și îți poate forța inima să acționeze mai mult pentru a menține fluxul de sânge și temperatura corpului. Poartă îmbrăcămintea în straturi ca să îți absoarbă transpirația. Înlocuiește apa care se pierde Apa iese din corp prin expirație, transpirație și prin urină. Dacă urina este deschisă la culoare și abundentă, atunci ești bine hidratat. Dacă este închisă la culoare și în volum scăzut, atunci trebuie să bei mai multe lichide. Dozează-ți băutura hidratantă pe toată durata activității sportive Dacă faci exerciții fizice până la o oră, te poți rehidrata doar cu apă. Cu toate acestea, după o oră, adăugă electroliți și carbohidrați. Dacă faci un sport la altitudini mai mari, atunci trebuie să bei cât mai multă apă. Stabilește-ți un obiectiv privind cantitatea de apă zilnică pe care o consumi Stabilirea unui obiectiv zilnic de apă este una dintre cele mai simple modalități prin care poți monitoriza consumul de apă. Poți utiliza diverse aplicații mobile în care să îți stabilești consumul zilnic de lichide (Hysrate Daily, Waterlogged) sau pur și simplu, fă-ți un obiectiv de a purta o sticlă de apă oriunde ai merge, inclusiv la serviciu (acționează ca un memento fizic ca să îți amintești să rămâi hidratat). Este recomandat să optezi pentru un recipient din sticlă. Este mai sigur pentru sănătatea ta și pentru mediu. Hidratează-te cu băuturi la temperatura camerei Pe de o parte, lichidele reci se absorb mai repede. Pe de altă parte, băuturile mai calde (ceai, ciocolată caldă) sau la temperatura camerei sunt mai indicate, pentru că îți mențin temperatura internă optimă. Alege aceasta din urmă variantă mai ales atunci când faci exerciții la temperaturi scăzute. Consumă cât mai multe fructe Fructele de iarnă sunt surse excelente de apă. Merele și perele au 84% apă, iar clementinele 87%. În plus, aceste fructe conțin vitamina C, care țin departe răceala sau gripa. Mănâncă alimente sărate și supe Alimentele care conțin sare te vor ajuta să reții apă. Și supa cu bulionul și legumele sale te hidratează și te și încălzesc. Limitează aportul de alimente prăjite și procesate (cum ar fi produsele de patiserie, chipsurile de cartofi, pâinea albă și pizza congelată) pentru că te deshidratează. Bea ciocolată caldă Probabil că ai auzit că ciocolata cu lapte este băutura ideală pentru recuperarea post-antrenament, datorită raportului său de 4: 1 carbohidrați-proteine. Ciocolata caldă oferă aceleasi avantaje, la care se adaugă și un plus de căldură. Redu consumul de alcool și cofeină Cofeina și alcoolul au efecte diuretice. Iar dacă faci antrenamente fizice, lasă-le cel mai bine pentru după ce termini antrenamentul. sursa
    • Un meniu echilibrat ar trebui să cuprindă toate grupele alimentare și să respecte câteva reguli de bază. Niciodată nu ar trebui să exagerăm cu nimic în ceea ce privește alimentația sănătoasă, orice aliment-minune consumat în exces poate dăuna. De asemenea, nu cred că e sănătos pentru psihicul nostru să ne impunem limite, deși limitarea sau excluderea anumitor alimente dăunătoare este cheia unui organism sănătos. Nu sunt de acord cu extremele! Frustrările nu aduc niciun beneficiu organismului. O shaworma nu o să îți facă niciodată rău (cel mult îți provoacă indigestie) dacă este consumată răruț. Totodată, e normal să nu ne placă anumite alimente și în cazul acesta le putem înlocui cu altele, e absurd să mănânci ceva ce nu îți place. Nu sunt medic, nu sunt nutriționist, nu am studii în ceea ce privește alimentația, însă tot ce știu am aflat din lecturi, de la persoane avizate, după discuții lungi, față în față și în urma unor experiențe personale. Nu cred în diete, nu cred că ce e bun pentru mine e bun și pentru tine. Sunt convinsă că prin alimentație sănătoasă putem preveni și chiar vindeca majoritatea bolilor. Nu există pofte, totul pleacă de la minte. Postul aduce o mulțime de beneficii, de aceea consider că oricine poate posti. Reguli de bază în alimetația sănătoasă pe care noi le respectăm în familie: evităm cobinația dintre carne și carbohidrați (cartofi,paste, orez), carne și lactate nu bem apă în timpul mesei la fiecare masă de prânz încercăm să avem cel puțin o legumă crudă cele 5 mese pe zi sunt obligatorii nu măncăm după ora 18 (excepție copila) evităm cât de mult putem zahărul consumăn lapte vegetal (cel fără sare și zahăr) sau, uneori, lapte de vacă de la sursă sigură nu consumăm mezeluri decât la ocazii speciale, sau,uneori, de poftă, dar le alegem pe cele bio de la producători locali mâncăm fructele în prima parte a zilei încercăm să păstrăm simplitatea mâncărurilor evităm pe cât putem hrana procesată din supermarket folosim uleiuri presate la rece consumăm carne la o singură masă, cel mai adesea la masa de prânz nu am renunțat la pâine, care este foarte sănătoasă dacă este preparată corect consumăm mâncarea gătită în cel mult două zile lunar ne satisfacem o poftă culinară păcătoasă :)) (burger, cartofi prăjiți și alte prostii) alimentele pe care le consumăm sunt în proporție de 80% organice NU CĂLIM! orice ulei se adaugă la sfârșit, când mâncarea este gata. sursa
    • Trăim în secolul vitezei și din acest motiv avem senzația că nu avem timp nici pentru a ne hrăni.   De multe ori alegem soluții de compromis (sărim peste micul dejun, prânzim la un fast food, luăm cina seara târziu, când ne amintim), pentru că noi considerăm că un meniu sănătos este greu de preparat. Acestea sunt doar prejudecăți pe care ar trebui să le distrugem având în vedere că sănătatea este mult mai importantă, iar modul de a ne alimenta spune foarte multe despre noi. Este bine să aflăm cât mai multe informații despre alimentație, acestea fiind foarte folositoare atunci când vrem să mâncăm sănătos. Ele ne ajută să ne înțelegem mai bine corpul, nevoile și să ocolim capcanele unei alimentații greșite. Dacă nu aveți timp sau inspirație, iată o propunere de meniu delicios și sănătos care nu vă va răpi prea mult din programul deja stabilit. Micul dejun Prima masă a zilei e foarte importantă, pentru că ea ne furnizează energia necesară unei zile de muncă. Sătui fiind de cereale cu lapte, de multe ori considerăm că o cafea la serviciu este îndeajuns, dar pe termen lung această alegere ne poate duce la boli precum gastrita sau ulcerul. Un mic dejun sănătos poate conține: * fructe și legume; * cereale; * lactate - lapte, iaurt, brânză; * oua fierte, unt de arahide, carne ușoară sau pește - toate bogate în proteine. Este recomandabil ca la micul dejun să se consume mai multe vitamine și minerale și mai puține grăsimi. Prima masă a zilei trebuie să fie variată, să conțină atât carbohidrați complecși, cât și proteine. Această combinație ne oferă vitalitate și îndepărtează senzația de foame pentru mult timp. Unele din alimentele pe care ar trebui să le evităm la micul dejun sunt: • brioșele; • gogoșile; • produsele de fast food. Prânzul Un prânz sănătos înseamnă, de fapt, porția de vitalitate necesară întregii zile. Ce ar trebui să conțină un prânz sănătos: * salată (de legume sau fructe); * cartofi; * fructe; * pâine; * paste făinoase; * orez; * carne macră - de porc, vită, pui; * pește - sardine, ton sau macrou; * produse lactate cum ar fi iaurtul, laptele. Ca băuturi sunt de preferat sucurile de fructe neîndulcite sau apa, în locul băuturilor acidulate. Cina Și pentru prepararea cinei trebuie să ținem cont de unele sfaturi și să folosim produse ca: • legume proaspete; • carne macră; • pește. Ar trebui să gătim cu ulei de floarea-soarelui sau de măsline, iar cina nu trebuie să fie grea, mâncărurile ușor de preparat fiind de preferat în locul celor sofisticate. sursa
×
×
  • Create New...