Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Remedii naturale în combaterea tiroidei autoimune Hasimoto!


Recommended Posts

Alimentația și remedii naturale folosite în combaterea tiroiditei autoimune Hashimoto (informații detaliate)
 Plante și suplimente valoroase pentru tiroiditele autoimune:
Obs: Inflamația se află în centrul bolii autoimune, astfel încât orice lucru care reduce inflamația poate ajuta la reducerea atacului de anticorpi tiroidieni asupra glandei tiroide. Atât alimentația cât și remediile trebuie să combată inflamația, nu să o susțină.
 Ceai din sânziene - infuzie din câte 3 lingurițe cu vârf de plantă la 500 ml apă clocotită. Se lasă 10 minute la infuzat, apoi se strecoară și se bea pe parcursul unei zile. Sânzienele galbene sunt recunoscute pentru acţiunea binefăcătoare asupra glandei tiroide, având o acţiune de echilibrare a activităţii glandei. S-au obţinut rezultate bune atât în hiper cât şi în hipotiroidie şi în cazul nodulilor tiroidieni.
 TIROFIX, capsule, de la Herbagetica. Suport avansat pentru sănătatea glandei tiroide. Stimulează producția hormonilor tiroidieni și metabolismul. Ingredientul de bază L-tirozină, a fost atent combinat cu alte extracte naturale, frecvent folosite de specialiști medicali pentru problemele tiroidiene: Ashwagandha, Alga Fucus, Guggul, Schizandra, Bacopa monnieri sau Centella asiatica. Iar pentru completarea efectelor s-au introdus și minerale și vitamine esențiale tiroidei: vitaminele din complexul B, Magneziu si Seleniu. Calitatea superioară a ingredientelor și asocierea unică a formulei Tirofix , asigură un produs cu o eficacitate superioară, avansată în beneficiul tiroidei.
 Seleniul este esențial pentru procesul descompunerii hormonului T3 in T4, însă cantitatea necesara este mult mai mica. Surse vegane de seleniu ar fi: nuci braziliene (cele mai bogate), polen, toate leguminoasele, ciupercile, fructe tip nucă si fructele exotice bio. Suplimente organice cu seleniu (se ia 200% din doza recomandata zilnica sau mai mult, pentru că organismul suferind are sigur probleme cu absorbtia de minerale şi atunci n-o să asimileze tot). Tiroidita autoimuna poate fi controlata cu seleniu si contribuie la reducerea nivelului anticorpilor anti TPO si imbunatatirea costructurii tiroidei, arata datele unui studiu realizat de un lot de 1900 de pacienti. Suplimentele cu seleniu au demonstrat că pot reduce nivelul de autoanticorpi la 40% din subiecți.
 L-Tirozina - administrare după prospect în caz de hipotiroidim.  L-Tirozina este un aminoacid neesential sintetizat in ficat și ajută la îmbunatatirea functiilor glandei tiroide (la nivelul tiroidei din L-Tirozina si iod se sintetizeaza hormonii tiroidieni): reducerea starilor produse de activitatea scazuta a tiroidei (de ex.: cresterea ponderala, edeme, fragilitatea parului si a unghiilor, crampe musculare, intoleranta la frig), contribuie la imbunatatirea functiilor glandelor suprarenale (la nivelul glandelor suprarenale L-Tirozina este convertita in adrenalina): imbunatatirea capacitatii organismului de a face fata factorilor de stres: cresterea vitalitatatii, energiei musculare, capacitatii de reactive, ajută la imbunatatirea functiilor cerebrale si ameliorarea durerii (la nivel cerebral L-Tirozina este convertita in dopamina, noradrenalina, adrenalina care protejeaza neuronii dopaminergici): cresterea capacitatii de concentrare si invatare, atentia, motivarea, energia si capacitatea de decizie, reducerea manifestarilor de oboseala si somnolenta excesive din timpul zilei, ajută imbunatatirea mobilitatii, reducerea tremorului si rigiditatii articulare, reducerea manifestarilor excesului de alcool, stupefiante etc. si cele date de intreruperea acestora, mentinerea starii de abstinentă.
 Vitamina D3 este unanim recunoscută ca imunomodulatoare și, cum deficitul ei este întâlnit la peste 80% din români, este adecvată suplimentarea cu vitamină D a dietei.  Unele studii arată că peste 90 % dintre pacientii cu tulburari ale tiroidei sufereau de carenţa de vitamina D. Vitamina D reglează sistemul imunitar şi acţionează din multe puncte de vedere ca un hormon. Cel mai bun mod de a mari producţia de vitamina D este să petreci în jur de 15-20 minute în fiecare zi în aer liber, cu o suprafaţă cât mai mare a pielii expusă la lumina soarelui (colesterolul din piele converteste “pre vitamina D” şi o transforma in vitamina D3, pe care corpul o poate folosi). Se pot lua suplimente de 600-5,000 UI/zilnic de vitamina D când acest lucru nu este posibil. In tiroidita Hashimoto, procesul autoimun poate fi suprimat in diverse stadii de calcitriol (1,25 (OH) 2D). La inceput, vitamina D ar putea suprima activarea celulelor T dependente de celule dendritice, apoi, ar putea diminua proliferarea celulelor Th1 si sinteza citokinelor Th 1 celulare, cum ar fi gamma interferonul. Vitamina D poate inhiba, de asemenea, expresia de CMH II si antigenelor HLA-DR petirocite prin inhibarea sintezei de IFN-γ. Mai mult decat atat, calcitriolul poate suprima proliferarea celulelor B si poate induce apoptoza acestora. In acest fel, vitamina D ar putea scadea autoanticorpii care reactioneaza cu antigenii tiroidieni. Nivelul Vitaminei D a fost investigat pe un lot de 540 de subiecti impartiti astfel: 180 de pacienti cu eutiroidie, aflati in tratament cu L-tiroxina; 180 de pacienti cu tiroidita Hashimoto recent depistata si 180 de pacienti sanatosi ce au reprezentat grupul de control.
 Folosiți un probiotic de calitate cum ar fi: Jarro-Dophilus®️ + FOS, Jarrow Formulas sau Pro-30 Max Natures Aid cu 30 de miliarde de bacterii benefice sau Bio-Kult Probiotice cu 14 Tulpini de Bacterii Vii. Probioticele ajută la susținerea sănătății intestinului și a imunității mai puternice prin echilibrarea microflorei în tractul digestiv. Prin repararea mucoasei digestive, inflamația este redusă, ceea ce ajută și tiroida. Puteți preprara murături probiotice proapete, cu puțină sare, prin fermentare.
 Curcumina este un compus cu rol antiinflamator turmeric. Curcuma (turmericul) este  este o plantă erbacee de origine asiatică, înrudit cu ghimbirul şi cultivat în India, sudul Chinei, Japonia. Curcumina s-a dovedit a avea activitate antiinflamatoare, antioxidantă, antibacteriană și antivirală, toate acestea putând oferi beneficii celor care suferă de simptomele legate de Hashimoto. Un studiu din 2014 a arătat că curcumina a redus hepatotoxicitatea (toxicitatea hepatică) indusă de arsen, împreună cu multe alte metale, inclusiv cupru, cadmiu, plumb, mercur și crom. Pe lângă faptul că ajută la vindecarea intestinului și la reducerea inflamației generale în organism, s-a constatat că turmericul sprijină în mod specific glanda tiroidă împotriva efectelor toxice. Într-un studiu, fluorura de sodiu a constatat că afectează negativ funcția și structura glandei tiroide, în timp ce curcumina s-a dovedit a fi protectoare împotriva acestor efecte. De asemenea, s-a constatat că curcumina inhibă creșterea celulelor canceroase tiroidiene în studiile in vitro.
 Pycnogenol (Extract de scoarță de pin). Este un agent antiinflamator puternic și puternic care ajută la reducerea inflamației în organism. Acest produs are foarte multe efecte benefice asupra organismului, dar foarte improtnat este că ajută la reducerea manifestărilor alergice, reducerea eliberării histaminei din mastocite, reducerea stresului oxidativ (protejează membranele celulare și structura ADN-ului celular, reduce acțiunea enzimelor proinflamatoare COX-1, COX-2 și 5-LOX). Au existat unele studii care arată că extractul de scoarță de pin funcționează prin inhibarea ceva cunoscut sub numele de NF-KB, care este un declanșator al erupției imune.
 Ho Shou Wu (Polygonum Multiflorum) – ½ linguriță pulbere, de 2 ori pe zi, luată cu puțin ceai, apă sau sucuri de verdețuri. Privind He Shou Wu, se constată că suprimă în mod sigur căile pro-inflamatorii și controlează bolile asociate inflamației. Există diverse studii care arată că compușii bioactivi din He Shou Wu au efecte antiinflamatorii puternice. Aceștia funcționează prin inhibarea expresiei factorilor de semnalizare pro-inflamatori, cum ar fi factorul nuclear-B, factorul de necroză tumorală, sintaza de oxid nitric inductibil, ciclooxigenaza-2, chemokine și citokine. Planta poate fi folosită mai ales în tratamentul tiroiditei autoimune.
 Uleiul din seminte de Evening Primrose (Luminiţa nopţii) conţine: vitamina E, potasiu, magneziu si acizi grasi esentiali (acid alfa-linoleic si acid gamma-linolenic). În organism, acidul gamma-linolenic (GLA) este tranformat în final intr-o grupă de prostaglandine antiinflamatoare. GLA contribuie la buna funcţionare a glandei tiroide (hipertiroidie, hipotiroidie, boala tiroidiana autoimuna), glanda care controlează functiile multor organe si sisteme din organism si care printre altele este responsabila si de metabolismul calciului.
 Ulei CBD este un ulei de cânepă foarte bogat în canabidiol (CBD). CBD înseamnă canabidiol și nu este același lucru cu THC (un alt canabinoid găsit în marijuana). Proprietățile antiinflamatorii ale canabidiolului (CBD) pot ajuta la inhibarea producției de citokine proinflamatorii și suprimă activarea imună în organism. Autorii unui studiu din 2011 au aflat că citokinele joacă un rol esențial în patogeneza tulburărilor autoimune ale tiroidei. Ei au descoperit, de asemenea, că modularea răspunsurilor citokine poate ajuta la tratarea bolilor autoimune. Persoanele cu probleme de hipotiroidism ar observa atenuarea sau eliminarea totală a durerilor de cap dureroase și a durerii la nivelul articulațiilor și mușchilor atunci când folosesc ulei CBD, dar și restabilirea unui somn bun. În plus, ajută la creșterea nivelului de concentrare și elimină depresia și tensiunea.
 Myo-Inositol – administrați acest supliment în conformitate cu prospectul mai ales în tiroidita autoimiună corelată cu hipotiroidismul. Datorită acțiunii sale ca mesager secund TSH, tratamentul cu Myo-Inositol reduce concentrațiile de TSH mai aproape de concentrațiile fiziologice. În studiul prezent, am putut demonstra că, în cazul hipotiroidismului subclinic, pacienții cu tiroidită autoimună, tratați cu Myo-Inozitol și selenomethionină, au prezentat o reducere a TSH crescut, pe care singura suplimentare cu selenomethionină nu a reușit să o promoveze. Concomitent, concentrația celor doi autoanticorpi a scăzut în ambele grupuri.
 Ulei de chimen negru (Nigella Sativa) - S-a demonstrat, de asemenea, că Nigella sativa îmbunătățește starea tiroidei atât în studii la animale, cât și la om. Într-un studiu, Nigella sativa a îmbunătățit starea hipotiroidiei și a scăzut nivelul seric de TSH la șobolani. Într-un studiu uman, nivelul TSH și anticorpilor tiroidieni au scăzut, în timp ce concentrațiile de T3 au crescut după 8 săptămâni. Cercetătorii au evaluat, de asemenea, efectele benefice ale semințelor de chimen negru, alături de levotiroxină, în gestionarea anomaliilor metabolice legate de boala Hashimoto. Hashimoto este un factor de risc cunoscut pentru hiperlipidemie (valori crescute ale colesterolului din sânge) și diabet zaharat. Studiul a descoperit că pacienții au beneficiat de efectele de scădere a lipidelor de Nigella sativa și au avut reduceri mai mari ale greutății corporale și a IMC.
 Ginseng siberian – ½ linguriță pulbere, de 2 ori pe zi, luată cu puțin ceai, apă sau sucuri de verdețuri.  Ginsengul este eficient pentru îmbunătăţirea funcţiilor tiroidei. Ginsengul siberian ajută la reglarea nivelului de hormoni din corp, deoarece contribuie la functionarea normală a timusului şi a glandelor suprarenale. Planata este utilă tratamentul hipotiroidismului, va ajuta la reducerea simptomelor tulburărilor tiroidiene și a stării de oboseală.
 Ashwgandha – ½ linguriță pulbere, de 2 ori pe zi, luată cu puțin ceai, apă sau sucuri de verdețuri.  Ashwgandha este unul dintre cele mai bun remedii, pe care-l poți aplica în cazul tulburărilor tiroidiene. Plantele adaptogene acționează prin restabilirea echilibrului hormonal. Unul dintre cele mai incredibile aspecte ale plantelor adaptogene de tipul ashwagandhei este ca pot ajuta atât persoanele care sufera de hipotiroidism, cat si pe cele care sufera de hipertiroidism. S-a demonstrat ca ajuta tiroida lenesa in cazul persoanelor ce suferă de boala lui Hashimoto si imbunatateste sanatatea persoanelor cu o tiroida hiperactiva sau care sufera de boala lui Graves. Cercetările din domeniul medical au arătat că echilibrează hormonul T4, un aspect critic în hipotiroidism sau în cazul tiroiditei Hashimoto. Un adaptogen este o substanță care poate ridica rezistența organismului la diferite tipuri de stres fizic și emoțional. Știm că stresul și disfuncția suprarenală rezultată sunt declanșatori obișnuiți pentru Hashimoto. Se consideră că adaptogenii ameliorează disfuncția suprarenală prin normalizarea axei hipotalamice-hipofizare-suprarenale (HPA). Printre alte plante adaptogene care acţionează într-un mod similar se numară rhodiola, ginseng, tulsi (busuiocul sfânt), maca si ciupercile reishi (Ganoderma lucidum).
 Propolisul are acţiune antinodulară, combate nodulii tumorali şi adenoamele tiroidiene, reglează funcţiile tuturor glandelor, întăreşte sistemul imunitar. Propolisul poate oferi rezultate pozitive în tratamentul tiroiditei auto-imune şi conduce la un important număr de vindecări la subiecţii suferinzi de guşă. Se administrează 40 picături de tinctură de propolis de 2 ori pe zi.
 Polenul este o bună sursă de iod. De fapt polenul conţine o triadă de elemente valoroase  ce controlează buna funcţionare a tiroidei: iod-tirozină-metionină. (Dr.bioch. Cristina Mateescu – Apiterapia). Se iau 2 x 1 linguriţă / zi, înainte masă, cură de 30 de zile. Se pot face 2-3 cure pe an, cu pauze între ele.
 Gura lupului de Baikal - Baikal Skullcap (Scutellaria baicalensis) – administrare după prospect. Baicaleina (5, 6, 7-trihidroxiflavona) este o flavonă bioactivă, izolată inițial de rădăcinile Scutellaria baicalensis și Scutellaria lateriflora, care sunt utilizate în mod tradițional pentru tratarea diferitelor boli inflamatorii. În special, s-a demonstrat că baicaleina afișează proprietățile anticanceroase împotriva diferitelor tipuri de cancer. Rădăcina de Gura lupului de Baikal inhibă histamina și leucotrienele și conține antioxidanți puternici. Această plantă amară are calități antiinflamatorii comparabilă cu medicamentele anti-inflamatorii nesteroidiene precum ibuprofenul, neavând însă efecte adverse.
 Prosthyroid (de la INDIAN HERBAL) - administrare în conformitate cu prospectul. Este un produs natural conceput special pentru a regla functia tiroidiana si a reface echilibrul hormonal tiroidian.  Conține plante indiene valoroase pentru reglarea tiroidei, precum care: Bauhinia variegata, Crataeva nurvala, Asparagus racemosus (radacina), Plumbago zeylanica, Aegle Marmelos, Solanum xanthocarpum, Boerrhaavia diffusa (radacina), Shilajit etc. Reglarea functiei glandei tiroide elimina starile de depresie, oboseala, incetinire intelectuala, scaderea libidoului si a ritmului cardiac. Favorizeaza normalizarea metabolismului, optimizarea greutatii, imbunatatirea circulatiei sanguine, redobandirea unui nivel inalt de energie si vitalitate, reglarea ciclului menstrual, cresterea apetitului sexual, imbunatatirea fertilitatii (in cazul femeilor), eliminarea crampelor musculare si diminuarea raguselii. Sustine preintampinarea fluctuatiilor emotionale si schimbarilor de dispozitie cauzate de o proasta functionare a glandei tiroide (iritabilitate, anxietate, nervozitate). Ajuta la inlaturarea starii de confuzie si lentoare mentala, precum si la optimizarea randamentului intelectual.
 Guduchi (Tinospora cordifolia) - Recent, planta este de mare interes pentru cercetătorii de pe tot globul, datorită proprietăților sale medicinale raportate ca anti-diabetice, anti-spasmodice, antiinflamatorii, anti-artritice, anti-oxidante, anti-alergice, anti- stres, activități anti-leprotice, anti-malariene, hepatoprotectoare, imunomodulatoare și antineoplazice.
În caz de hipotiroidism (hipofuncția glandei):
 În caz de hipotiroidism, NU consumaţi cantităţi mari de varză, broccoli, conopidă, gulii (crucifere) şi alune pentru că pot determina apariţia unui deficit de iod, creând disfuncţii în producerea hormonilor tiroidieni la persoanele cu deficit de iod; acestea au un inhibitor tiroidian ușor în ele. Totuși, gătitul acestor alimente distruge acest produs chimic și apoi sunt alimente acceptabile. Vă recomand să gătiți cele mai multe legume la abur. De asemenea, nu se vor consuma în exces seminţele de in care conţin o fitochimicală numită cyanogen, pe care corpul dumneavoastră o transformă într-o altă substanţă numită thyocyanate (SCN). Dacă aveţi cantităţi mari de SCN în sânge pentru perioade lungi de timp, aceasta poate împiedica glanda tiroidă de a produce iodină mărind riscul apariţiei guşii. Dar acest lucru, doar în cazul unor cantităţi mai mari de seminţe de in pe zi.
 Fitoestrogenii găsiţi în proteinele din soia pot inhiba tiroida, deoarece afectează abilitatea organismului de a folosi iodul. Cercetările au arătat că nou-născuţii hrăniţi cu soia au o creştere a nivelului de TSH, comparativ cu cei care nu sunt hrăniţi cu această substanţă. De obicei, soia este modificată genetic, aşa că este indicat să o eviţi. O pot folosi limitat cei care au hipertiroidism.
 Există multe studii care leagă tiroidismul Hashimoto și alte afecțiuni ale tioridei de gluten. Alte studii au arătat că alimentația fără gluten ar putea reduce nivelul autoanticorpilor. Hashimoto are loc la o rată mai mare la cei cu boala celiaca decât la populația generală. Moleculele din gluten sunt foarte similare cu țesutul tiroidian și sistemul imunitar identifică glanda tiroidă ca gluten si o atacă. Evita grâu, orz, secară și triticale. Glutenul afecteaza peretii intestinelor si afectează negativ absorbţia nutrientilor esentiali, precum seleniul, necesar pentru protectia glandei tiroide. Încercaţi o dietă fără gluten (fără cereale). Se va evita şi consumul de soia şi se vor elimina produsele lactate (care au mare potențial alergen și sunt implicate în multe boli autoimune).
 Hormonii tiroidieni sunt compuşi din iod şi tirozină (un aminoacid). În ordine descrescătoare a concentraţiei, alimente care conţin tirozină sunt: roşcovele (Ceratonia siliqua), fasolea încolţită, ovăzul, alunele, spanacul, cresonul. Frunzele de nuc conţin şi ele tirozină şi pot fi folosite sub formă de infuzie.
  Zincul este un element esențial folosit pentru producerea hormonului tiroidian. Surse vegetale bune de zinc sunt: seminţele de cânepă, dovleac şi susan, caju, nuci, alune, leguminoase precum lintea, năutul şi fasolea, ciuperci, spanac.
 Vitamina C stimulează funcţia tiroidei, suprarenalelor şi a corpului galben din ovar. Suse bune de vitamina 😄 măceşe, pătrunjel, kiwi, coacăze negre, lobodă, ardei, urzici, brocoli, conopidă, varză, portocale, lămâi, grape-fruit, spanac, ridichii, varză, roşii, mazăre, fragi etc.
 In urma studiilor cercetatorilor francezi s-a constat ca pulpa fructului de pepene galben contine principii active cu structura asemanatoare tirozinei, care pot modifica activ secretia glandei tiroidei. In situatia in care exista un deficit de secretie tiroidiana (hipotiroidism) principiile active din pepenele galben se fixeaza pe suprafata celulelor secretoare si le determina sa elibereze hormoni. Atunci cand secretia si eliberarea de hormoni tiroidieni sunt mai intense (hipertiroidie), se blocheaza mecanismul celular de eliberare a tiroxinei. Studiile arata ca persoanele care consuma in fiecare an aproximativ 70 de kilograme de pepene galben, sunt cu 40% mai putin expuse riscului de a avea un deficit de secretie tiroidiana, si cu 50% mai putin expuse la problemele legate de cresterea secretiei tiroidei. Este de retinut faptul ca fiecarei categorii de varsta i se recomanda sa consume cel putin o cana cu apa seara, dupa ce a mancat pepenele galben. Specialistii sustin ca numai dupa ce este consumata apa incepe procesul de reglarea a tiroidei si de aici a tuturor celorlalte glande. Consumul de pepene galben nu este recomandat insa persoanelor cu diabet. Puteti tine o cura cu pepene galben de o luna sau doua atunci cand acesta se gaseste in sezon.
 Uleiul de cocos presat la rece furnizează acizi grași cu lanț mediu sub formă de acid caprilic, acid lauric și acid capric care susțin un metabolism sănătos, cresc energia, hrănesc intestinul și luptă împotriva oboselii.
În caz de hipertiroidism (hiperfuncția glandei):
 În cazul hipertiroidismului, pentru a frâna producerea în exces de hormoni tiroidieni, consumaţi varză şi alte „rude” ale ei: brocoli, conopidă, napi, gulii, ridichi. Puteți face și suc din ele. Se pot consuma și semințe de in și soia.
 Meiul este un aliment bun în hipertiroidism, inhibând efectele stimulante ale TSH (hormon hipofizar) asupra tiroidei.
Alte aplicații:
 Se aplică comprese cu ulei de ricin pe regiunea gâtului (tiroidă), o dată pe zi. Se pot alterna cu cataplasme de argilă care se înmoaie cu decoct de ace de brad sau infuzie de sânziene (până se obţine o pastă de consistenţa smântânii) sau suc de varză. Puteţi alterna aplicaţiile şi să vedeţi care este cea mai eficientă. Cercetările asupra compreselor cu ulei de Ricin indică faptul că ele îmbunătăţesc funcţionarea sistemului imunitar, dedurizează ţesuturile şi muşchii. Aveţi nevoie de 2 bucăţi de material moale din bumbac. Aceste bucăţi de material se vor tăia (lungimea) la dimensiunile regiunii unde va fi aplicată, cu menţiunea că  pe lăţime se va împături de mai multe ori. Aveţi nevoie de ulei de ricin, o folie de plastic (celofan) şi o buiotă  cu apă fierbinte. După ce aţi pregătit compresa, îmbibaţi materialul în uleiul de ricin. Apoi, aplicaţi compresele direct pe piele, câte una pe regiunea interesată. Deasupra materialului îmbibat în ulei se va pune folia de plastic, iar deasupra se aplică buiota. Se menţine compresa cel puţin o oră. Compresa nu trebuie aruncată după o singură aplicare. Ea va fi păstrată la rece în frigider, într-un recipient de sticlă, pentru a fi folosită ulterior. Se poate aplica o compresă la zi, sau o zi da, o zi nu.
 Aplicati comprese cu frunze de papadie şi unt clarificat la nivelul umflăturii.
 Gargară de mai multe ori pe zi cu ceai de sânzine galbene este un remediu bun pentru mişcşorarea în volum a glandei tiroide.
 În caz de guşă, amestecati cantităţi egale de măcriş şi ulei de măsline până obtineţi o pastă fină. Aplicaţi această pastă direct pe regiunea afectată.
 Masezi gâtul cu o jumătate de ceapă. Masajul se face cu mișcări circulare și trebuie să cuprindă cu precădere zona unde este localizată tiroida.
 Maceratele glicerinice cu efect asupra tiroidei sunt Extractul din mlădiţe de Mur   Rubus fructicosus MG=D1, asociat de cele mai multe ori cu Extractul din muguri de Tei argintiu   Tilia tomentosa MG=D1, unul dimineaţa, celălalt seara, o perioadă de 2 3 luni de tratament, cu o lu¬nă pauză, 1 2 ani de tratament.
 Efectuaţi exerciţii de stretching pentru gât. Deasemenea este bine sa efectuati in fiecare zi cel putin 30 de minute de exercitii usoare, asa cum sunt joggingul sau exercitiile de aerobic. Exercitiile de stretching pentru gat sunt eficiente pentru tonifierea muschilor atasati glandei tiroide.
Informații importante:
 Boala este generată de dereglarea sistemului imunitar prin care celulele imunitare proprii atacă țesutul sănătos tiroidian, în loc sa îl apere. În sânge apar anticorpi îndreptati împotriva glandei tiroide (autoanticorpi: AntiTPO, Anti Tiroglobulina), ce determina o inflamatie cronica a acesteia si, in timp, distrugerea ei.
 Un factor care ar putea favoriza instalarea tiroiditei Hashimoto este consumul excesiv de iod (din alimente sau anumite medicamente: vitamine ce contin iod, substanțe de contrast, amiodarona, interferon etc.).
 În declanșarea bolii au fost incriminati numerosi factori dintre care cei mai importanti ar fi: excesul de iod, stresul acut și cronic, infecțiile virale, expunerea la radiații externe, fond genetic preexistent (predispoziția familială)   și substanțele toxice.
 În 80% din cazuri bolnavul prezintă functie tiroidiană normala, fiind asimptomatic.
 Dacă aveți o problemă tiroidiană, o mare parte din dezvoltarea sa a fost probabil legate de intestin. Tulburări autoimune frecvent stem înapoi la o afecțiune numită sindromul intestinului permeabil.
 În 15% din cazuri apare hipotiroidimul, prezentand  gusa sau dimpotriva volum diminuat al glandei tiroide, creștere în greutate, tulburări de memorie, de concentrare, astenie, depresie, senzatie de nod în gât sau de sufocare, constipație, tulburari ale ciclului menstrual, infertilitate (aproape jumătate din femeile cu tiroidită Hashimoto se confruntă cu această problemă, arată un raport publicat în International Journal of Endocrinology), lentoare în mișcări și gandire, intarziere in crestere si retard mintal la copil.
 Doar în 5 % din cazuri apare hipertiroidismul (glanda produce prea mulți hormoni tiroidieni), este prezentă gușa, oboseala, iritabilitate, palpitatii, tulburari de ritm, pierdere in greutate, insuficiență cardiacă,  tranzit intestinal accelerat, tulburari ale ciclului menstrual, scăderea libidoului. De cele mai multe ori, episodul de hipertiroidie este tranzitor, evoluând ulterior spre hipotiroidie.
 Suplimentele cu iod pot agrava evolutia bolii, declasand chiar episoade de hipertiroidism tranzitor.
 Tiroidita autoimuna poate fi asociată și cu alte afectiuni autoimune precum diabetul zaharat tip 1, insuficienta corticosuprarenaliana, vitiligo, anemia pernicioasă, lupus, poliartrita reumatoidă.
 Dacă s-au instalat probleme la nivel intestinal, atunci tiroda nu poate rămâne indiferentă. Prin felul nostru „modern” de nutriţie intestinele sunt deseori inflamate, respeciv dereglate, prin diferite substanţe otrăvitoare (toxine). În acest caz tiroida este „dată peste cap”, şi apar noduli în acest organ, care sunt în „mod alopat” radiaţi, bombardaţi cu raze Röngen sau îndepărtaţi prin operaţie. După care pacientul este supus unei terapii cu hormoni. În loc să se atace problema la rădăcina ei şi să se „reabiliteze” intestinul. Dacă din contră, începem terapia intestinului, devine vizibil cum gâtul îşi reia forma normală iar tiroda funcţionarea normală. Curele de detoxifiere şi nutriţia vegetariană, spălările de intestin, toate sunt favorabile. Şi eliminarea din organism a metalelor grele arată rezultate pozitive.
 Alimentaţia producătoare de mult mucus: lactatele şi zahărul – încarcă sinusurile, plămânii, căile respitratorii afectând inclusiv tiroida (produc congestii).
 Metalele toxice precum cadmiul, plumbul şi mercurul scad capacitatea organismului de a folosi hormonii tiroidieni la nivelul ţesuturilor. Sunt expuşi la cadmiu cei care lucrează in industria prelucrării metalelor sau cei care locuiesc lângă gropi de deşeuri. Spălarea vaselor cu prea puţină apă creşte riscul contaminării cu plumb, care se găseşte, în cantităţi mici, în detergentul de vase. De asemenea, rujurile rezistente la transfer conţin plumb. În dereglarea tiroidei sunt implicate si metalele grele din aer, apa (consumată şi de la duş) şi din alimentație (cartea de ton şi somon este cea mai bogată în mercur şi alte metale grele), precum şi particulele radioactive precum uraniu, plutoniu, mercurul din peste si plombe metalice etc.
 Există mai multe medicamente care scad nivelul de tiroxină cum sunt: amiodarona (folosită în tulburările de ritm cardiac şi în angine), propranololul (folosit în insuficienţa cardiacă), dexametazona (corticosteroid), interferonul (folosit în hepatitele B şi C), litiul (utilizat pentru tratamentul tulburărilor bipolare) şi substanţele de contrast pe bază de iod.
 Sub influenţa nicotinei şi substanţelor toxice din tutun, tiroida se umflă. Guşa este mai mare în cazul femeilor cu carenţă de iod. Mai mult, fumatul în timpul sarcinii dublează riscul tulburărilor tiroidiene după naştere şi afectează fătul, care a fumat pasiv.
 Pâinea comercială poate conține bromuri, care sunt antagoniști ai iodului. Căutați produse care nu conțin brom în făină.  Făina albă este de obicei albită cu compuși de clor, dintre care unele rămân în pâine. Este, de asemenea, făcută cu apă care conține clor și adesea fluoruri.  
 Eritrozina (E127), colorant roşu se foloseşte la fructe conservate, dulciuri, produse de panificaţie, snacks s-a demonstrat ca sporeşte riscul de cancer tiroidian. Tartrazina (E102), colorant galben, se ştie ca provoacă tumori ale tiroidei, tulburări în cromozomi etc.; se foloseşte la băuturile colorate, la dulciuri, gemuri, produse din cereale, snacks, peşte conservat, supe instant; este interzis in Norvegia si Austria. Evitaţi, pe cât posibil produsele bogate în aditivi.
 Se considera ca aspartamul, un indulcitor artificial, ar putea declansa boli tiroidiene autoimune (tiroidita cronica autoimuna Hashimoto, boala Basedow-Graves) la persoanele predispuse.
 Eliminaţi produsele cosmetice / detergenţi chimici care conţin paraben, triclosan, ftalati, aluminiu; eliminaţi toate deodorantele sintetice si piatra de alaun (care conţine săruri de aluminiu) şi chimicale sintetice de orice natură, fiindcă acestea toate influentează drastic funcţionarea normală a tiroidei şi a organelor genitale. Chimicalele de acest gen se blochează de multe ori în zone diverse ale corpului, cu precădere în zona gâtului şi a pieptului/sânilor.
 Atât BPA cât şi ftalaţii sunt disruptori endocrini, produse care imită hormonii naturali şi pot afecta dezvoltarea reproductivă şi sănătatea. BPA şi ftalaţii sunt aditivi în materiale plastice; BPA creează un plastic rigid, iar ftalaţii fac plasticul mai flexibil. Renunţă la Bisfenol A (BPA) este prezent în sticlele de plastic şi poate perturba sistemul endocrin şi afectează tiroida. Este recomandabilă utilizarea sticlelor, a sticlelor din otel inoxidabil sau a sticlelor din plastic fără BPA. Plasticul este extrem de periculos atât pentru organism, cât şi pentru mediul înconjurător. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Copenhaga a arătat că o cantitate mare de toxine scurse din recipientele din plastic ajung în alimente şi băuturi. Aceste substanţe reduc funcţiile tiroidei.
 Acidul Perfluorooctanoic (PFOA) – este un chimical care se găsește în ambalajul mâncării și în teflon şi afectează funcţiile tiroidei.
 Triclosan, este un compus ce se află în compoziția multor produse cosmetice, de - îngrijire personală – așa cum sunt pasta de dinți și săpunul – și chiar în unele jucării. Există îngrijorări că ar putea altera sistemul endocrin al șoarecilor, îndeosebi funcția glandei tiroide, atunci când rozătoarele erau hrănite cu doze mari de triclosan.
 Bolile de tiroidă pot fi agravate de consumul alimentelor bogate în pesticide. Diverse cercetări arată că aproximativ 60% dintre pesticidele folosite astăzi pot afecta producţia de hormoni ai glandei tiroide.
 Numeroase paste de dinţi conţin floruri, pentru a preveni apariţia cariilor. Mulţi oameni nu ştiu, însă, că aceste substanţe erau folosite ca remediu împotriva unei tiroide hiper-active. Dacă consumi zilnic între 2 şi 5 mg de floruri, nivelul TSH-ului creşte în câteva luni. Evită să bei apa cu adaus de fluor.
 Impactul cafelei asupra absorbției de Levotiroxină (hormon sintetic tiroidian) este motivul pentru care pacienții cu probleme tiroidiene au nevoie pentru a lua o pauză de cel puțin o oră înainte de a lua pastila de substituție hormonală înainte de a bea cafea. Punctul indirect, dar important este faptul că, cafeaua contribuie la poziția dominantă de estrogen, și dominația de estrogenii inhibă T4 la conversia T3. Orice medic de medicină funcțională integratoare ar spune că majoritatea bolilor moderne sunt cauzate de inflamație - un foc mocnit și invizibil la nivel celular. Acest lucru a constatat că, cafeina este un factor care contribuie semnificativ la stresul oxidativ și inflamația organismului. Durerile cronice ale corpului, oboseala, probleme ale pielii, diabetul și bolile autoimune sunt doar câteva dintre condițiile legate de inflamație.
 Stresul scade nivelul de tireostimulină produs de hipofiză, astfel că în situaţii de stres, funcţia tiroidei poate fi afectată temporar. El poate duce şi la apariţia unor boli mai severe, cum ar fi bolile tiroidiene autoimune şi tiroiditele, care se pot manifesta atât prin hipo-, cât şi prin hipertiroidism. Bolile autoimune exprimă confuzia unui sistem imunitar care începe să lovească în propriul organism în loc să-l apere. Această manifestare de confuzie la nivel interior a sistemului munitar deseori este doar exprimarea confuzie persoanei care trece printr-un stres puternic.
 În majoritatea cazurilor de hipotiroidism, o cauză specifică nu este aparentă. Se crede că hipotiroidismul este de obicei secundar unei reacții autoimune. În afecțiunile autoimune, celulele sistemului imunitar nu recunosc celula ca „auto” și nu susțin un răspuns imun împotriva lor. Acest auto-atac al sistemului imunitar crește inflamația și inflamația are un efect profund asupra tuturor aspectelor metabolismului tiroidian și fiziologiei. Citokinele pro-inflamatorii pot inhiba activitatea enzimelor de tip 2 5'- deiodinază care este necesară pentru conversia T 4 în T. 3.  Inflamarea provoacă niveluri ridicate de cortizol, ceea ce duce la scăderea TSH și reducerea producției de hormoni tiroidieni. Cortizolul inhibă , de asemenea , conversia T 4la T 3 activ și crește conversia T 4 în revers T 3. Hormonii tiroidieni stimulează diverse activități metabolice în majoritatea țesuturilor, ceea ce duce la o creștere a ratei metabolice bazale.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Posts

    • Ficatul are sute de funcții vitale, printre care ajută organismul să digere hrana, să stocheze energia și să elimine toxinele. Având atât de multe funcții vitale în organism, este important să-ți păstrezi ficatul în cea mai bună formă.  Nu consuma alcool în exces Un astfel de obicei, practicat cu regularitate, o perioadă lungă de timp, se reflectă deseori în îmbolnăvirea ficatului și posibil, a pancreasului. Abuzul de alcool poate provoca în primă fază acumulare de grăsime (ficat gras sau steatoză). Apoi, provoacă inflamație (hepatită alcoolică) și în ultimă fază ciroză, o boală, deseori, ireversibilă.  Renunță la alimentele procesate Chiar dacă nu ai probleme cu greutatea, o dietă săracă în nutrienți, bogată în alimente de tip fast-food și în băuturi zaharoase, pot afecta ficatul, cauzând boli hepatice grase non-alcoolice. Afecțiunile hepatice non-alcoolice sunt influențate, printre altele, și de diabet zaharat, de dislipidemie, de infecții virale cronice, cum este infecția cu virusul hepatitic B sau C și de tabagism. Adoptă o dietă sănătoasă, bogată în produse proaspete, carne slabă, cereale integrale și limitează consumul de carbohidrați rafinați (precum zahărul).  Consumă alimente cu frunze verzi Broccoli, spanacul, varza creața și varza de Bruxelles sunt recomandate, îndeosebi, pentru că acestea contribuie la protecția ficatului. Ce mai poți să incluzi în meniul zilnic? Grepfrut, afine, merișoare, pește gras, migdale, struguri. Toate au în compoziție substanțe benefice care previn daunele la nivelul ficatului.  Nu uita de mișcare! Exercițiile fizice nu sunt recomandate doar ca să scapi de kilogramele în plus, ca să ai o siluetă de vis, ci mențin sănătatea ficatului. Așa că ar trebui să faci cel puțin 30 minute de mișcare, 5 zile pe săptămână. În felul acesta, îți vei putea menține greutatea sub control și previi bolile hepatice grase non-alcoolice, care pot duce la ciroză.  Bea cafea cu moderație Se spune că această băutură are efect antiinflamator și poate preveni depunerile de grăsime la nivelul ficatului. Totuși, nu depăși 3 cești de cafea pe zi și nu le consuma după ora 15.00, pentru că pot interfera cu un somn de calitate. Ia medicamente doar la recomandarea medicului Acetaminofenul, un ingredient care se găsește în medicamentele pentru răceală și tuse, în doze mari, poate provoca insuficiență hepatică. De aceea, discută cu medicul despre medicamentele pe care le iei și nu depăși doza recomandată de acesta. De asemenea, nu lua mai multe medicamente care conțin acest ingredient și nu le administra niciodată cu alcool. Ia-ți măsuri de precauție atunci când folosești produse de uz casnic Unele produse de curățare și insecticide au în compoziție substanțe chimice care pot afecta ficatul. De aceea, evită contactul direct cu acestea și, eventual, poartă o mască și aerisește încăperea atunci când utilizezi astfel de produse. Și aditivii din țigări pot deteriora ficatul, așa că este un bun motiv ca să renunți la fumat. Pe lângă recomandările despre care ți-am vorbit, este important ca pentru o stare bună de sănătate să respecți și orelor de odihnă şi de somn și să gestionezi stresul.  Prețuiește sănătatea! sursa
    • Grasimea abdominala sau viscerala, cum mai este numita, nu deranjeaza doar din punct de vedere estetic, ci afecteaza si sanatatea, mai mult decat grasimea dispusa in alte zone ale corpului. Ea e asociata cu posibilitatea aparitiei problemelor cu inima, cu rinichii, favorizeaza aparitia diabetului si chiar a unor tipuri de cancer. Unul dintre remediile care te pot ajuta sa topesti grasimea din aceasta zona este o bautura pe baza de prune uscate. Aceasta bautura cu prune uscate sau deshidratate, cunoscute si cu numele de poame, are efect laxativ si imbunatateste tranzitul intestinal. Datorita fibrelor, aceste fructe ajuta si la metabolizarea diferita a grasimilor, in sensul ca acestea se leaga de fibre si sunt eliminate rapid si complet, fara a mai fi absorbite. In plus, datorita efectului laxativ, se combate eficient si balonarea, generata de constipatie.  Bautura are efect detoxifiant si unul dintre efectele bune pe care le are este si acela ca iti da senzatia de satietate pentru un timp indelungat, favorizand si in acest fel pierderea kilogramelor in plus. Iata cum poti prepara sucul de prune uscate: Ingrediente: - 100 de grame prune uscate - un litru de apa Mod de preparare: Pune prunele intr-un vas care poate fi acoperit, apoi toarna apa peste ele. Tine amestecul la frigider timp de o saptamana. Transfera-l apoi intr-un vas unde poate fi folosit blenderul, paseaza si pune din nou la frigider. Cum il consumi? In fiecare dimineata, pe stomacul gol, timp de o saptamana, bei cate o ceasca din acest amestec. Rezultatele vor fi vizibile din prima zi. Ideal e sa fii acasa, in caz ca efectele laxative sunt mai puternice decat te asteptai. Treptat, organismul se va obisnui. Beneficii ale prunelor: - sunt bogate in antioxidanti - cresc nivelul de energie - sunt un remediu excelent impotriva constipatiei - contribuie la reducerea colesterolului - lupta impotriva retentiei de apa - regleaza tensiunea arteriala - usureaza simptomele de raceala si gripa calmeaza reactiile alergice sursa
    • Nautul, cunoscut si sub denumirea de "fasole Garbanzo", este o planta leguminoasa, ce produce boabe rotunde, de culoare crem. Boabele sunt verzi atunci cand sunt culese de timpuriu, iar culoarea lor variaza de la bej, la un soi pătat, maro inchis pana la negru. Nautul este consumat in intreaga lume, in special in tari din Asia si Africa, insa si la noi se prepara diferite mancaruri ce au la baza acest ingredient. Boabele de naut sunt o excelenta sursa de proteine, grasimi sanatoase, fibre, carbohidrati si contin o lista lunga de vitamine si minerale. Micutele boabe reprezinta un bun inlocuitor al carnii pentru persoanele care sunt vegane sau vegetariene. Beneficiile nutritionale ale nautului In unele parti ale lumii, cum ar fi unele zone din India, boabele de naut sunt mancate zilnic in mari cantitati, tot anul. Nautul este un ingredient de baza in alimentatia acestor oameni - si pe buna dreptate: are o multime de avantaje din punct de vedere nutritional. Proteine 1 cana (200 grame) de naut are aproximativ 15 grame de proteine. Asta reprezinta aproape 26% din cantitatea recomandata de proteine pentru barbati si 32% din necesarul recomandat de proteine in cazul femeilor. Acesta este un lucru extrem de important pentru copiii mici din tarile in curs de dezvoltare, carora le lipsesc proteinele din alimentatie. Proteinele sunt, totodata, importante pentru veganii si vegetarienii care aleg sa nu manance carne. Continutul bogat de proteine face ca boabele de naut sa fie un excelent substitut pentru carne. Fibre Nautul are 12,5 grame de fibre la 1 cana sau, cu aproximatie, 50% din necesarul tau zilnic de fibre, ceea ce este un avantaj pentru aceste boabe atat de mici. Fibrele nu doar ca incetinesc digestia alimentelor, pentru a te ajuta sa te simti satul mai repede, dar in acelasi timp, ele ajuta la reglarea glicemiei, previn constipatia si iti reduc nivelul colesterolului. Toate aceste trasaturi joaca un rol important in faptul ca te ajuta sa iti mentii greutatea la un nivel considerat normal, previn bolile cardiovasculare si iti scad riscul de a face diabet de tip 2. Vitamine Nautul este bogat in complexul de vitamine B, inclusiv cand vine vorba de continutul de acid folic (vitamina B9), riboflavina (vitamina B2), acid pantotenic (sau vitamina B5) si piridoxina (numita si vitamina B6). Acidul folic este un nutrient vital pentru creier si pentru sanatatea sistemului nervos, pentru productia de globule rosii (eritrocite) din sange, pentru sanatatea sistemului cardiovascular si pentru sanatatea sistemului reproducator. Un aport adecvat de acid folic este vital in timpul sarcinii, pentru a reduce incidenta unor defecte congenitale, precum dezvoltarea incompleta a tubului neural. O cana de naut fiert contine aproape 90% din necesarul tau zilnic de acid folic Minerale Nautul contine multe minerale, precum: calciul, potasiul, molibdenul, fosforul, fierul, zincul si magneziul. Un alt motiv pentru a convinge vegetarienii sa manance mai mult naut: o cana de naut contine aproape 5 miligrame de fier. Sa nu uitam ca fierul este important pentru productia de globule rosii din sange si ca le ajuta sa transporte oxigenul la toate celulele din corpul tau. Fierul este esential si pentru prevenirea anemiei prin carenta de fier, in special in cazul oamenilor care nu obtin o cantitate suficienta din acest mineral dintr-o sursa cum este carnea. Fierul joaca un rol in metabolismul nostru si in productia de energie. Totodata, magneziul este important pentru construirea masei musculare, pentru controlul echilibrului lichidelor din corp si pentru reglarea batailor inimii, precum si a tensiunii arteriale. Magneziul, fosforul si calciul contribuie toate la construirea si la mentinerea structurii si rezistentei oaselor. Cum sa mananci nautul Poti sa cumperi nautul fie la conserva, fie sub forma de boabe uscate. Daca optezi pentru boabele uscate, acestea trebuie mai intai sa fie spalate si apoi lasate la inmuiat in apa cel putin 4 ore inainte de a le gati. Cand sunt fierte in apa, boabele de naut au nevoie de pana la o ora si jumatate ca sa devina moi (timpul de preparare scade daca folosesti o oala sub presiune). Daca nu ai mult timp la dispozitie, poti opta pentru varianta de la conserva. Poti sa adaugi boabele de naut in orice supa sau in salata sau le poti amesteca cu o serie de condimente pentru a obtine o gustare savuroasa. Exista multe posibilitati prin care poti gati nautul, iar cel mai cunoscut preparat este deliciosul hummus. sursa
    • Vitamina D, pe care corpul nostru o secreta doar in prezenta luminii solare, trebuie potentata de anumite surse din alimentatie, fara sa fie nevoie de interventia cu anumite suplimente cu vitamine si minerale. Vitamina D are un rol esential in structura sistemului imunitar, iar necesarul zilnic este cuprins intre 400 si 800 de mg, in functie de varsta, sex si greutate. Ciupercile Sunt una dintre cele mai importante surse de vitamina D, pe langa o multime de alte vitamine si minerale. In plus, ciupercile sunt bogate in proteine, asa ca le poti consuma si in locul carnii, in salate sau mancaruri. Somon salbatic Somonul prins in salbaticie este foarte bogat in vitamina D, dar si in grasimi sanatoase. Desi este putin mai costisitor, gandeste-te ca investesti in sanatatea ta, asa ca prepara-l macar de 1-2 ori pe luna. Tonul Desi te sperie gandul ca tonul este bogat in mercur, daca il cumperi din surse de incredere, te vei bucura mai mult de beneficiile lui. Este bogat in vitamina D, dar contine si seleniu, un alt ajutor de nadejde al sistemului imunitar. Sardinele Daca nu te-am convins cu tonul, poti alege conservele cu sardine. In acest caz continutul de mercur nu este o problema, insa vitamina D este prezenta din belsug. Consuma sardine de 2-3 ori pe saptamana la micul dejun sau in salate. Galbenusul de ou Desi albusurile sunt mai recomandate din cauza continutului mai scazut de colesterol, iata ca galbenusul pare sa fie vedeta in ceea ce priveste continutul de proteine, vitamine si minerale. Un singur ou de marime medie sau mare contine pana la 50 de mg de vitamina D. Branza ricotta si branza cheddar Aceste doua tipuri de branza intra in categoria "grasa", insa atat timp cat nu le consumi extrem de des si in combinatii nepotrivite, pot fi mai mult sanatoase decat nesanatoase. Ambele contin cantitati importante de vitamina D.  sursa
    • Afectiunea Alzheimer este din ce in ce mai intalnita in randul varstnicilor din intreaga lume, iar oamenii de stiinta se straduiesc sa descopere tratamentul care sa opreasca evolutia acestei boli.   Specialistii au descoperit ca exista o stransa legatura intre alimentatie si aparitia/ evolutia bolii Alzheimer. Potrivit studiilor realizate pana la acest moment, exista o serie de alimente care favorizeaza aparitia si dezoltarea acestei afectiuni de natura psihica. Alimentele care cresc riscul de Alzheimer Carnea rosie – carnea rosie este un aliment bogat in continutul de fier. Cu toate ca organismul are nevoie de fier pentru a preveni anemiile, oboseala cronica si slabiciunea musculara, fierul in exces poate favoriza efectele negative pe care radicalii liberi le au asupra organismului. Fierul in exces se depune pe “materia cenusie”, adica exact in zona creierului in care apar primele semne de degenerare specifice imbatranirii. Fierul in exces care se depune in zona respectiva accelereaza procesul de deteriorare a functiilor creierului. Asta nu inseamna ca e necesara eliminarea carnii rosii din dieta, ci ca trebuie consumata in mod echilibrat. Carbohidratii rafinati si zaharul – un studiu facut in anul 2012 a scos la iveala faptul ca persoanele in varsta de 70 de ani care au o dieta bogata in carbohidrati au de 4 ori mai multe sanse sa faca Alzheimer, comparativ cu persoanele care nu mananca carbohidrati in exces. Alimentele bogate in produsi de glicare avansata (n.r. AGE – advanced glycation end products) – oamenii de stiinta au descoperit ca alimentele bogate in produsi de glicare avansata joaca un rol important in declansarea Alzheimerului. Un studiu facut in anul 2014 pe soareci a scos la iveala faptul ca persoanele care au o dieta slaba in asemenea produsi AGE se bucura de functii cognitive in stare mai buna, comparativ cu persoanele care au o dieta bogata in AGE. Printre alimentele bogate in AGE se afla: alimentele bogate in proteine (carne rosie, branza), cerealele fierte (orezul sau ovazul fiert), unele produse lactate (smantana, untul sau branza). Exista metode de preparare a alimentelor care reduc formarea de produsi de glicare avansata si este vorba despre gatitul la aburi, fierberea alimentelor, posarea lor si inabusirea. Prajirea trebuie evitata cu orice pret daca se doreste reducerea AGE din alimentatie. Dieta pentru reducerea riscului de Alzheimer Asa cum exista alimente care cresc riscul de Alzheimer, exista si alimente care il scad. Spre exemplu, dieta mediteraneana este cea mai sanatoasa pentru creier. Fiind bogata in fructe si legume, fructe de mare, carne de pui, nuci, ulei de masline si produse lactate in cantitati moderate, aceasta dieta este cea mai potrivita daca se doreste reducerea riscului de Alzheimer. Asadar, daca doresti sa previi boala degenerativa a secolului, Alzheimerul, ar trebui sa limitezi consumul de carne rosie, de zaharuri si de carbohidrati rafinati. Totodata, ar trebui sa maresti consumul de fructe, legume, grasimi sanatoase si fructe de mare, care nu numai ca sunt sanatoase, insa reduc si riscul de a dezvolta o afectiune precum Alzheimerul. sursa
  • Horoscop

×
×
  • Create New...