Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Sursele de carbohidrați in diabet !


Monica Badea

Recommended Posts

Dupa diagnosticul cu diabet zaharat, vei afla ca pe langa medicatie va fi nevoie si de o dieta alimentara speciala. Chiar daca parea greu la inceput sa iti calculezi tot ce pui in farfurie, in timp vei putea sa iti elaborezi meniurile fara efort. Cand vei invata ce si cum sa mananci, carbohidratii vor fi cei mai importanti de pe lista ta.

Hidratii de carbon, cunoscuti si sub denumirea de carbohidrati, glucide sau zaharide constituie o materie prima importanta in alimentatie, din care organismul isi sintetizeaza substante necesare. Glucidele (G) sau carbohidratii (CH) constituie principala sursa de energie (50-60%, in medie 55%) din necesarul caloric al organismului uman.

In cazul tau, ca persoana cu diabet zaharat, carbohidratii sunt cu atat mai importanti, deoarece glucidele sunt responsabile de cresterea glicemiei dupa ce mananci. Pentru a avea o glicemie buna si a profita de aportul nutritional al fiecarui aliment in parte, va trebui sa poti recunoaste toate tipurile de carbohidrati si sa inveti sa calculezi in ce masura iti vor influenta glicemia, raportat si la cantitatea de insulina pe care ti-o injectezi sau la medicatie.

Principalele surse de carbohidrati permisi in diabet zaharat sunt: painea integrala, cerealele integrale, orezul, cartofii, legumele, fructele, leguminoasele (fasole, mazare, linte) si lactatele (preferabil degresate).

Glucidele pot fi clasificate in functie de viteza de absorbtie in doua categorii:

1. Cu absorbţie rapida: glucoza, zaharoza (zaharul), sucuri naturale de fructe, de exemplu de portocale, kiwi sau mere (continut de glucide: 11-14%).

2. Cu absorbtie lenta: paine, biscuiti, cartofi, orez (toate acestea conțin amidon), fructe (cu continut bogat in fructoza – transformata in glucoză, in ficat.)

In functie de structura lor moleculara, exista alte trei grupe principale de carbohidrati (glucide) din alimente:

1. Amidonoase (de asemenea, cunoscute sub numele de glucide complexe)

2. Zaharuri

3. Fibre

Atentie, pe etichetele produselor vei intalni doar termenul general de "carbohidrati", care include toate tipurile mentionate mai sus. Cand iti elaborezi programul alimentar, stii ce cantitate de glucide ai voie intr-o zi, dar de tine depinde alegerea felului de carbohidrati consumati.

Amidon (glucide complexe)

• Legumele bogate in amidon, cum ar fi porumbul, fasolea Lima si cartofii

• Fasolea uscata, lintea si mazarea

• Cerealele, cum ar fi ovazul, orzul si orezul. (Majoritatea produselor cerealiere de la noi sunt fabricate din faina de grau. Acestea includ paste, paine, biscuiti si alte fainoase.) Grupul de cereale poate fi defalcat la randul lui in doua categorii: cereale integrale si cereale rafinate.

Ce sunt cerealele integrale?

Un bob ceralier contine trei parti: tarate, germen si endosperm. Taratele sunt formate din invelisul exterior al cerealelor, acea parte a bobului care ofera mai multe fibre si cele mai multe vitamine B si minerale. Germenul este stratul urmator si contine elemente nutritive, inclusiv acizi grasi esentiali si vitamina E. Endospermul este partea moale in centrul bobului, care contine amidon.

Cand auzi “produs pe baza de cereale integrale” inseamna ca toate cele trei straturi ale bobolului cerealier au fost pastrate in produsul alimentar. Acestea ofera toate elementele nutritive pe care le au de oferit cerealele integrale.

Cerealele rafinate contin numai endospermul sau partea cu amidon, astfel incat pierzi o multime din vitaminele si minerale din bob.

Zaharuri

Zaharurile reprezinta un alt tip de glucide, cunoscute si ca glucide simple sau cu actiune rapida.

Exista doua tipuri principale de zaharuri: zaharuri naturale, cum ar fi cele din lapte sau fructe, si cele cu adaos de zahar, adaugat la procesare, cum ar fi siropul de fructe sau dulceata. Pe eticheta produselor vei gasi cel mai adesea cate grame de zahar contine produsul, dar aceasta cifra poate include deopotriva zaharuri adaugate si zaharuri naturale.

Zaharurile care se intalnesc in magazine si in produsele pe care le consumam sunt: melasa, miere, sirop de artar, fructoza, sirop de porumb, sirop de agave, sirop din trestie de zahar, zahar din sfecla, zahar din trestie de zahar, cu variantele zahar pudra, zahar brut, zahar brun. Fiind carbohidrati simpli, cu molecule mici, zaharurile se absorb rapid in organism si reprezinta o sursa rapida de energie. Desi sunt considerate “carbohidrati rai”, care nu trebuie consumate intr-o dieta sanatoasa, zaharurile pot fi salvatoare intr-o cadere hipoglicemica.

Fibre

Fibrele provin din alimentele vegetale. (Nu exista nici o fibra in produsele de origine animala, cum ar fi laptele, oualea, carnea.) Fibrele reprezinta partea care nu se digera din alimentele vegetale precum fructele, cerealele integrale, nucile si legumele. Cand consumi fibre alimentare, cea mai mare parte a acestora trece prin intestine fara a fi digerata.

Pentru o stare buna de sanatate, o persoana adulta trebuie sa manance 25 – 30 de grame de fibre pe zi. Fibrele contribuie la sanatatea digestiva, ajuta la pastrarea unor scaune regulate si dau senzatia de satietate dupa masa. O dieta bogata in fibre are beneficii recunoscute asupra sanatatii, cum ar fi o reducere a nivelului de colesterol.

Surse bune de fibre alimentare:

• Fasole si leguminoase. Fasole neagra, fasole alba, naut, linte etc.

• Fructe si legume, in special cele cu coaja comestibila (de exemplu, mere, porumb si fasole) si cele cu seminte comestibile (de exemplu, fructe de padure).

• Cereale integrale si produse pe baza de cereale integrale, cum ar fi: grau integral, paste integrale, tarate de grau si ovaz, paine din cereale integrale. Pentru a fi o sursa buna de fibre, o felie de paine ar trebui sa aiba cel putin trei grame de fibre.

• Nuci, alune, caju, arahide, migdale etc. Toate sunt o sursa buna de fibre si grasimi sanatoase, dar ai grija la marimea portiilor, deoarece acestea contin, de asemenea, multe calorii intr-o cantitate mica.

Cel mai bine este sa iti obtii fibrele din alimentatie, nu din suplimente alimentare. In plus fata de fibre, aceste alimente au si nenumarate calitati nutritionale, continand multe grasimi, proteine, vitamine si minerale benefice. De fapt, ele pot contine substante nutritive care nici nu au fost descoperite inca!

De asemenea, este important sa cresti aportul de fibre treptat, pentru a preveni iritarea stomacului, si in acelasi timp sa cresti aportul de apa si lichide, pentru a preveni constipatia.

Viteza de absorbtie a carbohidratilor

Unii factori maresc viteza de absorbtie a glucidelor si, deci, cresc glicemia mai rapid si mai mult. Intre acestia se numara:

• forma lichida a alimentelor (sucurile, zaharul dizolvat in apa sau in ceai);

• fierberea si zdrobirea alimentelor (piureurile);

• prelucrarea (de exemplu: painea si pastele rafinate, comparativ cu cerealele neprelucrate).

Alti factori reduc viteza de absorbtie si, deci, cresc glicemia mai lent si mai putin:

• forma solida a alimentelor;

• asocierea carbohidratilor (paine, paste) cu fibre alimentare (legume, fructe etc) si cu grasimi;

• temperatura, prea rece sau prea calda, a mancarii;

• diareea;

• incetinirea miscarilor stomacului (gastropareza diabetica) si ale intestinului.37

Nu uita:

• Regimul alimentar in cazul persoanelor cu diabet zaharat este obligatoriu, dar acesta trebuie corelat cu schema de tratament insulinic si cu activitatea fizica. De asemenea, individualizarea dietei se face si in functie de obiceiurile alimentare ale fiecarei persoane si de orarul de scoala sau de munca al acesteia.

• Consuma aceleasi cantitati de glucide la aceeasi ora, zi de zi si distribuie toata cantitatea recomandata zilnic in doze mai mici pe parcursul mai multor mese.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.ea158a46d410169a8cc7125728a0c2a4.jpg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
×
×
  • Create New...