Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Obezitatea este o afecțiune medicală de Nutriție și metabolism !


Monica Badea

Recommended Posts

Ce este obezitatea

Obezitatea reprezinta o afectiune medicala de nutritie si metabolism, care se manifesta printr-o crestere cu peste 25% a greutatii normale. Aceasta poate fi cauzata atat de o alimentatie excesiva (exogena), cat si de tulburari ale glandelor endocrine (endogena).

 

Tipuri de obezitate

Obezitatea poate fi clasificata in functie de severitatea sa, care este stabilita la randul ei in functie de indicele de masa corporala.

Obezitatea de gradul I

Obezitatea de gradul I este denumita de medici obezitate cu risc scazut, iar indicele de masa corporala in cazul pacientilor din aceasta categorie este intre 30 si 34,9.

Obezitatea de gradul II

Obezitatea de gradul II este considerata obezitate cu riscuri moderate, iar indicele de masa corporala al pacientilor care sufera de obezitate de gradul II se situeaza intre 35 si 39,9.

Obezitatea de gradul III

Cea mai periculoasa forma de obezitatea este cea de gradul III, cunoscuta si sub denumirile de obezitate cu risc crescut sau obezitate morbida. In cazul acesteia, indicele de masa corporala depaseste 40.
Obezitatea poate avea mai multe cauze, unele de natura exogena, iar altele de natura endogena. Obezitatea apare, in general, din cauza ca organismul primeste mai multe calorii decat consuma prin activitatile zilnica. Drept urmare, caloriile ramase sunt stocate sub forma de grasimi si, in timp, apare obezitatea. Uneori, obezitatea poate avea cauze medicale, cum ar fi afectiunile ce cauzeaza dereglari hormonale. Insa in cele mai multe cazuri, obezitatea apre din cauza unui regim alimentar si a unui stil de viata nesanatos. Principalii factori care stau la baza obezitatii sunt urmatorii:

Alimentatie hipercalorica

Alimentatia hipercalorica, bazata pe alimente bogate in grasimi, dar si in calorii, reprezinta factorul principal in declansarea obezitatii. Atunci cand consumam mai multe calorii decat ardem in timpul zilei, organismul le depoziteaza sub forma de grasimi.

Sedentarismul

Daca alimentatia hipercalorica este asociata cu sedentarismul, atunci riscul de obezitate este si mai mare. Persoanele sedentare nu ard niciodata caloriile pe care le consuma.

Predispozitia genetica

Mostenirea genetica poate determina modul in care organismul stocheaza grasimile, precum si modul in care aceste grasimi sunt distribuite. Mai mult decat atat, si modul in care organismul transforma alimentele in calorii ori modul in care arde caloriile in timpul activitatilor fizice poate fi influentat de mostenirea genetica.

Tulburarile de alimentatie

Tulburarile de alimentatie (precum bulimia) pot determina pacientul sa faca excese alimentare si astfel poate aparea obezitatea.

Factorii psihologici

Tulburarile psihologice pot determina aparitia unor comportamente daunatoare precum mancatul compulsiv, care poate cauza, in timp, obezitate. Adesea, persoanele depresive sau anxioase isi gasesc confortul in mancare, care de multe ori este chiar mancare nesanatoasa si hipercalorica, ajungand astfel sa acumuleze kilograme in plus.

Unele medicamente

Unele tratamente medicamentoase pot avea ca efect secundar o crestere a apetitului sau, pur si simplu, o crestere in greutate inexplicabila. Printre medicamentele care pot cauza obezitate se numara antidepresivele, medicamentele pentru tratarea diabetului, medicamentele antipsihotice, steroizii si beta-blocantele. Pacientul poate preveni problemele cu greutatea compensand cu o intensificare a activitatilor fizice si cu o modificare a dietei.

Afectiunile medicale

Obezitatea are, rareori ce-i drept, cauze medicale precum sindromul Cushing sau sindromul Prader-Willi. Si artrita poate cauza, indirect, obezitate prin limitarea activitatilor fizice care cauzeaza dureri articulare.

Obezitatea infantila

Obezitatea infantila creste riscul de obezitate la maturitate. Cu toate ca poate exista predispozitie genetica pentru obezitate, medicii sunt de parere ca responsabile pentru obezitatea in randul copiilor ar fi alimentatia, sedentarismul si obiceiurile nesanatoase deprinse din familie.
Indicele de masa corporala permite masurarea grasimii corporale in functie de inaltime. Adolf Quetelet, matematician de origine belgiana, a fost primul care a dezvoltat un calcul pentru indicele de masa corporala. Indicele de masa corporala este exprimat in kilograme pe metru patrat. Formula care permite identificarea indicelui de masa corporala este urmatoarea: IMC = inaltimea (exprimata in kilograme) : inaltimea la patrat (exprimata in metri).

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.8467dcbd397c59344de24c49241422cd.jpg
sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...