Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Complicații medicale ale obezității!


Monica Badea

Recommended Posts

Complicatii medicale ale obezitatii

Obezitatea poate avea o serie de complicatii, reprezentand un factor de risc major pentru sanatatea ta. De aceea, obezitatea trebuie tratata cu seriositate atat de catre medic, cat si de pacient. Slabitul nu este o optiune in cazul unei persoane obeze, ci este o necesitate pentru mentinarea sanatatii si a starii de bine.

Boli cardiovasculare

Riscul de boli cardiovasculare este marit in cazul pacientilor obezi. Dislipidemia, hipertensiunea si alte afectiuni cardiovasculare sunt favorizate de obezitate. Mai mult decat atat, riscurile in cazul pacientilor care sufera de asemenea afectiuni asociate cu obezitatea este cu mult mai mare decat cele ale pacientilor cu o greutate normala.

Boli metabolice

Bolile metabolice pot aparea, de asemenea, pe fondul obezitatii. De pilda, diabetul de tip 2 poate aparea la pacientii obezi, care dezvolta rezistenta la insulina. Rezistenta la insulina este o consecinta a obezitatii, care are ca urmare cresterea nivelului de zahar din sange, caracteristica diabetului.

Boli digestive

Afectiunile digestive sunt si ele adesea intalnite in randul pacientilor care sufera de obezitate, aceasta conditie crescand predispozitia pentru tulburarile gastrointestinale precum boala de reflux gastroesofagian ori cancerul la nivelul esofagului.

Boli de piele

Pe fondul obezitatii pot aparea o serie de afectiuni ale pielii. Acest lucru se petrece, in primul rand, din cauza modificarilor hormonale din organism. O afectiune dermatologica des intalnita in randul pacientilor obezi este acantoza nicarigans – aceasta afectiune se manifesta prin innegrirea unor zone ale pielii, care ulterior se pot si ingrosa. Acantoza nicarigans apare la pacientii cu rezistenta la insulina.

O alta problema a persoanelor obeze sunt si vergeturile, care apar in urma intinderii excesive a pielii, cauzata de acumularea continua de kilograme. Venele varicoase, dermatita si ulcerele cutanate pot, de asemenea, sa apara pe fondul obezitatii. Mediul umed care se creeaza intre cutele facute de piele din cauza grasimii reprezinta mediul ideal pentru bacterii si fungi, iar astfel creste riscul de iritatii si chiar si infectii cutanate.

Boli osteoarticulare

Sistemul osos si articulatiile pot avea, de asemenea, de suferit de pe urma obezitatii. Kilogramele in plus exercita presiune crescuta pe sistemul osteoarticular, iar astfel pot aparea atat dureri, cat si o serie de afectiuni osoase/ articulare. Osteoartrita este o boala des intalnita in randul pacientilor care sufera de obezitate.

Depresii

Depresia si obezitatea creeaza un cerc vicios. Depresia poate face pacientul sa manance compulsiv si sa acumuleze kilograme in plus, in timp ce obezitatea poate determina aparitia depresiei pacientului. Studiile facute in domeniu au aratat ca pacientii obezi sunt cu pana la 25% mai predispusi depresiei, comparativ cu pacientii cu o greutate normala. Obezitatea afecteaza stima de sine, viata sociala si poate determina individul sa se izoleze.

Infertilitate

Obezitatea afecteaza fertilitatea femeilor. Studiile au aratat ca sansele de concepere a unui copil sunt mai mici in randul mamelor care sufera de obezitate. Obezitatea cauzeaza adesea rezistenta la insulina, care la randul ei cauzeaza anovulatie (ciclurile femeii sunt neregulate din cauza ca femeia nu ovuleaza lunar). Daca greutatea este redusa cu cel putin 5%, ovulatia se regleaza si sansele femeii de a ramane insarcinata cresc.

Consecintele obezitatii

Obezitatea are cosecinte atat asupra vietii sociale, cat si asupra sanatatii individului.

Izolarea sociala, profesionala

Obezitatea poate avea ca si consecinta izolarea sociala, precum si izolarea profesionala. Pacientii obezi prezinta risc crescut de depresie, care degenereaza apoi in izolare sociala si chiar si profesionala. Pacientului obez ii este mai greu sa se reintegreze in cercurile sociale si sa isi gaseasca un loc de munca, comparativ cu un pacient cu o greutate normala.

Riscul de morbiditate

Obezitatea morbida pune in pericol viata pacientului. Nu numai durata vietii acestui pacient este afectata, ci si calitatea vietii acestuia are de suferit. Principalul risc al pacientilor cu obezitate morbida este cel cardiovascular. Un studiu facut in anul 2008 la nivel european a aratat ca peste 35% dintre afectiunile cardiace ischemice sunt cauzate de obezitate. Bolile cardiace pot provoca decesul pacientilor care sufera de obezitate. Peste 11% dintre pacientii cu insuficienta cardiaca sunt obezi.

De asemenea, obezitatea este asociata cu peste 85% dintre cazurile de hipertensiune. Riscul de tromboza, de embolism pulmonar, de diabet, de accident vascular cerebral, de scleroza multipla este de asemenea marit de obezitate, punand viata pacientilor obezi in pericol.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.1204f78f453b6482d2e22a66e9ff8967.jpg

sursa

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...