Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Alimente care par sănătoase pentru diabetici,dar nu sunt!


Monica Badea

Recommended Posts

Iti place sa bei un smoothie sau sa iei o gustare aparent sanatoasa precum granola, intre mese? Unele alimente care sunt, in aparenta, sanatoase pot fi adevarate dezastre pentru pacientii cu diabet. Afla care sunt acestea si evita-le pe viitor daca suferi de diabet zaharat.

Aceste variante nu sunt atat de sanatoase pe cat ai crede si, daca tii un regim special pentru a tine diabetul sub control, este bine sa le eviti. Iata mai jos o mica lista de alimente considerate adeseori "sanatoase", dar care contin, de fapt, cantitati prea mari de carbohidrati pentru cineva cu diabet.

1. Sucul de fructe

Nu exista altceva in acest suc, decat zahar (fructoza), spun specialistii. Oamenii nu se gandesc la sucurile din fructe ca la un aliment, dar un pahar mare de 473 ml contine,60 de grame de carbohidrati, adica aproape cat o masa intreaga. Mai mult, toate acele fibre alimentare sanatoase din fructe sunt indepartate in timpul procesului de stoarcere. Mai bine mananci un fruct intreg, spun nutritionistii, si renunta la fructele in forma lichida.

2. Batoanele proteice sau batoanele energizante

Aceste gustari sunt adesea imbogatite cu ingredientele gresite - calorii, grasimi si carbohidrati. Batoanele din cereale sunt mai light, dar de obicei au un continut prea mare de zahar si de carbohidrat pentru a fi incluse intr-un regim pentru diabet. Inlocuieste batoanele proteice cu un bol de cereale bogate in fibre (cereale integrale), cu lapte degresat.

3. Granola

Cele mai multe tipuri de granola sunt indulcite cu zahar sau miere, iar daca in reteta s-au adaugat si fructe uscate, atunci primesti la pachet si mai multi carbohidrati. Fructele uscate pot fi o sursa buna de fibre alimentare, alaturi de carbohidrati, dar mai bine le pastrezi si le mananci ca gustare si nu le mai folosi ca topping pentru o alta sursa de carbohidrati.

La fel ca si sucul de fructe, granola este o sursa de cabohidrati concentrati, asa ca o portie mica poate sa insemne ca organismul tau primeste prea multi carbohidrati. Daca vrei ceva crocant, mai bine adaugi o mana de nuci la o salata verde.

4. Iaurtul cu fructe din comert

Deoarece este facut din lapte, iaurtul contine carbohidrati. Iar daca mai adaugi si piure de fructe indulcit, practic ai anulat valoarea de proteine si calciu a iaurtului. Inlocuieste iaurtul cu fructe cu unul facut de tine: pune intr-un iaurt grecesc simplu o mana de fructe de padure sau o jumatate de ceasca de bucati de fructe proaspete sau congelate.

5. Smoothie-urile

Cele mai multe retete de smoothie incep cu o baza ce contine mai multe portii de fructe facute piure (mai multe decat o singura portie, cat este limita in orice regim pentru diabet, la o singura masa), iar apoi se adauga inghetata sau lapte integral si zahar, pentru indulcire. Pentru ca o singura bucata de fruct este egala cu o portie de carbohidrati, acel smoothie pe care il cumperi de la magazin poate provoca un derapaj in ceea ce priveste carbohidratii.

Asadar, data viitoare cand ai pofta de un smoothie, prepara-ti unul acasa, astfel incat sa poti controla continutul de carbohidrati. Foloseste bucati mari de fructe congelate, lapte degresat si gheata multa. Nu uita ca te poti bucura de un pahar de smoothie de dimensiuni rezonabile, iar restul il poti pastra la frigider pentru mai tarziu.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.3bd876bbb3550d29b107ceafcefc2169.jpg
sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
×
×
  • Create New...