Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Cum limitezi consumul de grăsimi !


Monica Badea

Recommended Posts

Cum limitezi consumul de grăsimi?

O cantitate mică de grăsimi este necesară bunei funcționări a corpului, dar ce poți face dacă obișnuiești să mănânci prea multe grăsimi?

Grăsimile sunt privite în general ca fiind dăunătoare sănătății, dar adevărul este că oamenii au nevoie de grăsime ca sursă de energie, sursă de acizi grași esențiali pe care corpul nostru nu îi poate produce, dar și pe post de componentă a pereților celulari, ca modalitate de a absorbi vitaminele liposolubile (A, D, E și K) și ca modalitate de a izola corpul și de a proteja organele.

Ce grăsimi se pot consuma și în ce procent?

Grăsimile tind să fie considerate „rele”, deoarece sunt asociate cu creșterea în greutate și cu colesterolul ridicat. Cu toate acestea, anumite tipuri de grăsimi oferă beneficii protectoare inimii dacă se consumă în porții adecvate. Cheia este să înțelegem cum să alegem cantitatea potrivită din fiecare tip de grăsime, așa că ar trebui să ne uităm cu atenție la acestea.

Astfel, se recomandă ca:

grăsimile mononesaturate (nuci, măsline, avocado, ulei de măsline, de rapiță, de arahide) să reprezinte 15% până la 20% din totalul caloriilor consumate într-o zi;
grăsimile polinesaturate (pește gras - hering, somon, macrou, păstrăv, ton, stridii, ulei de floarea soarelui, porumb, soia) să reprezinte între 5 și 10% din totalul caloriilor
grăsimile saturate (unt, untură, slănină, ulei de cocos, ulei de palmier, smântână, lapte, brânzeturi, grăsimile din produsele de patiserie și fursecuri și cele din carnea de vită, porc, miel și piele de pasăre, salam, cârnați, bacon), să reprezinte mai puțin de 10% din totalul caloriilor
grăsimile trans (margarina, produsele de patiserie cu margarină, cafeaua cremă cu arome) să reprezinte 0% din totalul caloriilor - nicio cantitate de grăsimi trans nu este sigură pentru a fi consumată zilnic.
Cum să mănânci mai puține grăsimi?

Există mai multe metode pentru a reduce consumul de grăsimi din alimentația zilnică, de la citirea etichetelor produselor cumpărate de-a gata din comerț și până la gătitul sănătos la domiciliu.

Alege gustări bazate pe fructe și legume

Fructele proaspete și legumele crude, cum ar fi merele, perele, portocalele, morcovii, castraveții, roșiile și țelina, reprezintă gustări mai sănătoase decât chipsurile și fursecurile. Pe lângă faptul că sunt în mod natural lipsite de grăsimi, acestea oferă și mai multe vitamine, minerale și fitochimicale. La început poate fi greu să înlocuiești un produs de patiserie cu un fruct, dar gustul se obișnuiește treptat, mai ales dacă alegi fructe care îți plac foarte mult. În loc de chipsuri prăjite poți alege chipsurile coapte fără ulei sau cu puțin ulei sau bețe de morcov cu puțin humus.

Gătește acasă

Gătitul acasă oferă mai mult control asupra cantității de grăsime pe care o consumi. Legumele se pot prepara fără grăsimi la abur sau fierte în apă ori sotate într-o cantitate mică de grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline. Aceste legume fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi reprezintă o garnitură sănătoasă pentru felul principal. Carnea poate fi, de asemenea, fiartă în supă sau în alt fel de mâncare ori unsă cu puțin ulei și preparată la cuptor sau la grătar.

Optează pentru cărnuri slabe

Cumpără bucăți de carne fără grăsime vizibilă și păsări de curte curățate de piele sau îndepărtează grăsimile și pielea înainte de a găti carnea pentru a reduce aportul de grăsimi. De asemenea, în loc de carne de vită sau de porc poți folosi carne tocată de curcan, care este mult mai slabă, pentru a prepara spaghete bologneze, de exemplu.

Aruncă excesul de grăsime din mâncarea gătită

Dacă ai preparat o ciorbă sau un alt fel de mâncare cu o zi sau cu câteva ore înainte de masă și s-au răcit, adună stratul de grăsime care se solidifică deasupra și aruncă-l, pentru a reduce conținutul de grăsime al acestor feluri de mâncare.

Evită alimentele foarte procesate

Limitează consumul de hot dog, slănină, cârnați, bacon, mezeluri, prăjituri, gogoși, produse de patiserie, înghețate, brânzeturi topite și plăcinte, deoarece acestea sunt adesea foarte bogate în grăsimi. Nu trebuie să renunți complet la ele, doar să le consumi ocazional (nu zilnic și nu în fiecare săptămână), de sărbători sau la o aniversare.
Ferește-te de grăsimile ascunse


Grăsimea este prezentă în multe alimente precum maioneza, brânza, iaurtul, smântâna, laptele și sosurile pentru salată. În ceea ce privește consumul zilnic, optează pentru versiunile cu conținut scăzut de grăsimi sau degresate, pentru a-ți limita aportul și consumă doar ocazional o brânză mai grasă, de exemplu. Nu folosi sosuri grele pentru salată, ci fă-ți acasă un sos cu o linguriță de ulei, ierburi, condimente, oțet sau suc proaspăt de lămâie în loc de o cantitate mare de ulei.

Comandă alimente cu conținut scăzut de grăsimi

Când mănânci în oraș sau comanzi ceva de-a gata pentru acasă, alege feluri la grătar, coapte sau fierte în detrimentul celor prăjite. Evită felurile de mâncare cu sosuri cremoase, consistente, bogate în grăsimi. Alege pizza cu ton sau cu pui, nu cu salam sau bacon. Pentru desert, alege o înghețată mică, fructe proaspete sau un șerbet.

Consumă grăsimile potrivite

În loc să eviți toate grăsimile, include în alimentație grăsimi mai sănătoase. De exemplu, poți consuma pește gras pregătit la cuptor sau la grătar (somon, macrou, hering și sardine) cel puțin de două ori pe săptămână. Peștele oferă acizi grași Omega 3 esențiali care pot proteja împotriva bolilor de inimă. O mână de migdale, nuci, caju și fistic pot fi consumate din când în când pe post de gustări sățioase care conțin grăsimi sănătoase. Câteva bucăți de avocado adăugate în salate sau în sandvișuri oferă, de asemenea, grăsimi mononesaturate, care pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol dăunător (LDL).

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.74a7e69176e51d58fcb19045577435df.jpg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
×
×
  • Create New...