Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Uleiul cu peste 100 de întrebuințări ,aliatul bunei funcționari al organismului!


Monica Badea

Recommended Posts

Uleiul de cocos a devenit popular si in Romania in ultimii ani, insa populatiile tropicale se bucura de beneficiile acestui ulei puternic de secole bune. De cand a inceput “campania” impotriva grasimilor saturate, uleiul de cocos si alte grasimi sanatoase au fost si ele evitate. Insa el, uleiul de cocos, ar trebui inclus in alimentatie, pentru ca vine la pachet cu multe beneficii pentru sanatate.

Uleiul de cocos are 92% grasimi saturate in compozitie, din care doua treimi sunt in forma unui lant de acizi grasi. Acest tip de acizi grasi este foarte repede asimilat de organism si e transformat in energie la fel de repede. In plus, i se alatura o alta componenta puternica, acidul lauric, care are proprietati antifungice si antimicrobiene.

Despre el se spune ca are peste 100 de intrebuintari, si in bucatarie si in afara ei.
Cea mai buna alegere pentru gatit

Uleiul de cocos este un ulei fantastic pentru gatit, pentru ca e stabil si poate rezista la temperaturi inalte. Spre deosebire de el, uleiurile vegetale se oxideaza rapid si devin rancede la temperaturi ridicate.


Aliat de incredere pentru imbunatatirea digestiei

Fie ca suferi de disconfort digestiv ocazional sau de probleme digestive mai severe/cronice, uleiul de cocos te poate ajuta. Acizii grasi din uleiul de cocos ajuta corpul sa absoarba mai usor nutrientii pe care corpul ii primeste. Adauga o lingurita de ulei de cocos organic si presat la rece in ceaiul sau smoothie-ul de dimineata si ii vei simti efectele pozitive dupa doar 7 zile.

Uleiul de cocos combate si culturile bacteriene daunatoare de la nivel intestinal, mentinand echilibrata microbiota intestinala.
Imbunatateste functia cerebrala

Teorii aprofundate de oamenii de stiinta arata ca o lingura de ulei de cocos pe zi poate avea un rol eficient in combaterea si amelioarea dementelor si degenararii neuronale, imbunatind functia cerebrala prin actiunea trigliceridelor cu lant mediu pe care le contine. Acestea au capacitatea de a imbunatati functia de invatare si memorie, furnizand corpi cetonici necesari activitatii sinaptice din timpul proceselor cognitive ale celulei nervoase.

Cum poti folosi uleiul de cocos in alimentatie, dar si in rutina de beauty

Pe post de ulei de gatit, dar si pe post de inlocuitor pentru unt in retetele vegane.
Pe post de ingredient in smoothie-uri.
In loc de frisca in cafea.
Pe post de crema de fata impotriva ridurilor.
Pe post de tratament pentru albirea dintilor.
Pe post de lotiune de corp/ crema de maini.
Pe post de lotiune de ras.
Ca alternativa pentru balsamul de buze.
Ca deodorant natural, in combinatie cu bicarbonatul de sodiu.
Pe post de balsam sau masca de par.
Pentru hidratarea mameloanelor ranite din cauza alaptarii.
In loc de crema pentru prevenirea vergeturilor in timpul sarcinii.
Exista o multime de variante atunci cand vorbim despre uleiul de cocos din magazine. Ideal ar fi insa sa il alegi pe cel organic, nerafinat. Cu cat uleiul de cocos este mai aproape de forma sa naturala, cu atat are mai multe proprietati.
Uleiul de cocos are nenumarate beneficii pentru sanatate, printre care accelerarea metabolismului, intarirea sistemului imunitar si reducerea inflamatiei.

Alte beneficii ale uleiului de cocos:

Mentine senzatia de satietate
Are proprietati antibacteriene si antifungice
Imbunatateste activitatea creierului
Sporeste energia
Reduce riscul de afectiuni cardiace

Daca nu obisnuiesti sa consumi ulei de cocos probabil ca te intrebi cum l-ai putea adauga in dieta – Iata cateva idei care iti vor fi de ajutor!

Gateste cu ulei de cocos – inlocuieste, atunci cand reteta iti permite, uleiurile vegetale cu uleiul de cocos. Spre exemplu, poti folosi acest ulei atunci cand sotezi legumele ori cand prepari omleta de dimineata. Important este sa folosesti un ulei de cocos de calitate, de provenienta organica.

Poti folosi uleiul de cocos si la prepararea prajiturilor si a produselor de patiserie, pentru a inlocui untul. Briosele, negresele si fursecurile vor fi gustoase si (mai) sanatoase daca le prepari cu ulei de cocos.

Pune ulei de cocos in bauturile calde – aroma ciocolatei calde, a cafelei dar si a ceaiului de dimineata poate fi imbunatatita cu putin ulei de cocos. Secretul pentru ca bautura sa devina cremoasa, nu uleioasa, consta in amestecarea insistenta cu ajutorul unei lingurite.

Adauga ulei de cocos in smoothie-uri – atat textura, cat si gustul smoothie-urilor au de castigat de pe urma uleiului de cocos asa ca este recomandat sa adaugi in blender, atunci cand prepari un smoothie, si o lingurita de ulei de cocos.
Completeaza aroma supelor cu ulei de cocos – supele crema in mod special au un gust mai bun daca sunt asezonate cu ulei de cocos. Asigura-te ca uleiul de cocos este complet topit si decoreaza suprafata supelor crema cu acesta.

Foloseste-l pentru a unge tava in care pregatesti placinta – uleiul de cocos poate fi folosit cu succes pentru a tapeta peretii tavilor in care vei coace o placinta, o tarta sau poate chiar un blat de tort. Acesta nu numai ca va impiedica placinta sa se lipeasca de tava, insa totodata va si imbogati aroma acesteia.

Adauga ulei de cocos in ovazul de la micul dejun – pregateste-ti ovazul asa cum o faci de obicei, iar la final adauga o lingurita de ulei de cocos. Uleiul de cocos va spori senzatia de satietate oferita de ovaz.

Cat ulei de cocos e recomandat sa consumi

Uleiul de cocos, oricat de sanatos ar fi, este totusi bogat in grasimi asa ca e bine sa il consumi in cantitati moderate. Introdu deci uleiul de cocos in dieta ta in cantitati moderate si astfel te vei bucura de proprietatile benefice ale acestuia.

Potrivit studiilor, cantitatea moderata de ulei de cocos in cazul unei persoane care consuma 2000 de calorii pe zi este de 35 de g de ulei de cocos pe zi.

Este important de stiut ca o lingura de ulei de cocos contine 130 de calorii.

Specialistii in nutritie sustin ca uleiul de cocos este benefic atunci cand inlocuieste grasimile nesanatoase, nu atunci cand vine in completarea acestor grasimi.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.6eba0570785730e081dacfff5c32252f.jpg

sursa

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...