Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

E vară și vreau înghețată!-idei și rețete de înghețată slab calorică !


Monica Badea

Recommended Posts

Cum poţi să scapi de capcanele întinse de industria alimentară? Regula de bază este să-ţi faci propria îngheţată acasă, în deplin control asupra calităţii şi cantităţii ingredientelor. Pe lângă asta, nu uita că fiecare ingredient hipercaloric din îngheţata de la magazin are un înlocuitor hipocaloric şi sănătos.

Iată alternativele care nu te îngraşă, nici nu te îmbolnăvesc:
1. Înlocuitori ai zahărului

Zahărul este responsabil pentru mai mult de jumătate din numărul de calorii al unei îngheţate de la magazin. Acasă, poate fi înlocuit cu îndulcitori inofensivi:

eritritolul sau siropul de stevia (0 calorii);
sirop de arţar, de orez brun sau pastă din curmale (25 calorii/lingură);
stafide, merişoare sau curmale uscate (30 calorii/10 g).
În plus, aceşti înlocuitori hipocalorici nu afectează atât de puternic glicemia şi au calităţi antioxidante confirmate.

2. Înlocuitori ai aromelor şi coloranţilor sintetici

Lasă-ţi imaginaţia să zburde în natură: de la cacao, vanilie şi scorţişoară la fructele tale preferate, ai zeci de variate să dai îngheţatei savoarea pe care o doreşti. Fructele de pădure, citricele şi pepenii sunt fructele cele mai folosite în îngheţatele dietetice, iar aromele de cacao, scorţişoară şi vanilie ţin în frâu pofta de ciocolată.

3. Înlocuitori ai grăsimilor saturate

Grăsimile saturate din lactate precum smântâna, frişca sau untul sunt o parte importantă a îngheţatelor cu multe calorii. De aceea trebuie înlocuite cu ingrediente precum laptele degresat, brânza dulce de vaci sau iaurtul. Combinate ingenios cu dulceaţa naturală a fructelor şi îndulcitori hipocalorici, oferă aceeaşi satisfacţie ca variantele lor care îngraşă şi îţi pun în pericol sănătatea.

Dar hai să trecem la exemple concrete de combinaţii sănătoase şi savuroase.

Reteţe de îngheţată sănătoasă şi hipocalorică

1.Îngheţată cu zmeură (90 calorii/100 g)

Amestecă în blender un iaurt degresat, 20 g de zmeură proaspătă, 2 linguri de lapte (de vacă 1,5% sau de soia) şi o lingură de sirop de arţar. Toarnă compoziţia în forme de îngheţată şi las-o la congelator câteva ore. Dacă nu ai zmeură, cireşele, afinele sau căpşunele fac această îngheţată la fel de savuroasă.

2. Îngheţată de banane cu ciocolată şi nuci (70 calorii/50 g)

Pentru 2 porţii, amestecă în blender o banană bine coaptă cu 2 pătrăţele de ciocolată neagră cu peste 70% cacao. Integrează în amestec 10 g de fistic mărunţit sau nuci româneşti mărunţite. După congelarea amestecului, împarte-l în 2 cupe şi presară deasupra câţiva fulgi de cocos.

3. Îngheţată de pepene (60 calorii/100 g)

Pentru 2 porţii, amestecă 100 g de pepene galben curăţat şi tăiat în felii şi 100 g de iaurt degresat cu o lingură de pastă de curmale şi una de zeamă de lămâie, apoi congelează amestecul în forme. Te poţi răsfăţa la servire presărând deasupra câteva stafide.

E uşor de preparat îngheţată acasă, aşadar: combină savoarea fructelor proaspete cu fineţea şi proteinele iaurtului şi arome exotice şi antioxidante de cacao, vanilie sau scorţişoară,dublată de dulceaţa sănătoasă a siropului de arţar sau a fructelor uscate.
Niciun nutriţionist nu-ţi interzice să consumi îngheţată la vreme de caniculă, însă nu o cumpăra din magazin! Îngheţata făcută acasă, după principiile unei diete sănătoase, are arome naturale, intense şi sub 100 de calorii. Efortul minim de a învăţa câteva reţete simple de îngheţată te scapă de sute de calorii în plus, dar şi de arome sintetice şi de grăsimi şi zaharuri industriale, concepute să creeze dependenţă.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.ed6ebe439c676065ed58b8ae6e45ebf3.jpg

sursa

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
×
×
  • Create New...