Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Remedii naturiste pentru refluxul gastroesofagian!


Monica Badea

Recommended Posts

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) se manifesta prin refluarea alimentelor ingerate si prin urcarea sucurilor gastrice catre esofag. Arsurile si senzatia de greata sunt simptomele cele mai frecvente ale BRGE.

Peste 30% din populatie sufera, potrivit estimarilor facute de medici, de aceasta afectiune. In general, refluxul gastroesofagian este tratat acasa, cu medicamente antiacide, dar si prin adoptarea unui regim alimentar (mai) sanatos.
Medicii recomanda tratament medicamentos pentru ameliorarea si prevenirea simptomelor bolii de reflux gastroesofagian, precum si adoptarea unui regim alimentar care exclude alimentele ce pot cauza refluxul gastroesofagian – alimentele picante, alimentele bogate in grasimi nesanatoase, precum si sucurile carbogazoase ori alcoolul.

Exista, insa, si o serie de remedii naturiste care pot combate, dar si preveni, simptomele specifice bolii de reflux gastroesofagian. Aceste remedii calmeaza arsurile, combat senzatia de greata si stimuleaza digestia.

Remedii naturiste pentru boala de reflux gastroesofagian

Bicarbonatul de sodiu – avand un pH ridicat, bicarbonatul de sodiu poate neutraliza aciditatea de la nivelul stomacului. Dizolva o lingurita de bicarbonat de sodiu in putina apa si consuma amestecul obtinut. Bicarbonatul va reduce aciditatea stomacului, calmand astfel arsurile si impiedicand sucurile gastrice sa urce inspre esofag.

Alimentele fermentate – muraturile (cele in saramura, nu in otet) pot fi de ajutor in combaterea bolii de reflux gastroesofagian. Acestea sunt alcaline si echilibreaza pH-ul stomacului, reducand aciditatea.

Ceaiul de musetel – un alt remediu eficient pentru combaterea aciditatii la stomac este si ceaiul de musetel. Acesta poate fi consumat dupa masa de seara, pentru estomparea simptomelor refluxului gastric.

Mustarul – mai mult ca sigur nu te-ai gandit vreodata sa mananci o lingurita de mustar atunci cand ai arsuri la stomac. Ei bine, mustarul este un aliment alcalin care poate regla nivelul de aciditate al stomacului.

Semintele de fenicul – feniculul este renumit pentru beneficiile pe care le are asupra sanatatii digestive. Aceste seminte contin ingrediente active care relaxeaza musculatura stomacului, reducand astfel riscul de refluare a alimentelor ingerate. Prepara un ceai din seminte de fenicul si consuma-l dupa fiecare masa. Acesta stimuleaza si digestia, combatand totodata balonarea.

Ghimbirul – in medicina chinezeasca, ghimbirul se foloseste de mii de ani pentru efectele sale benefice asupra sistemului digestiv. Prepara un ceai de ghimbir si consuma-l de fiecare daca cand ai arsuri ori senzatie de greata dupa mesele copioase.

Pe langa aceste remedii naturiste, mai exista cateva strategii care te vor ajuta sa reduci riscul de reflux gastroesofagian. Iata despre ce este vorba:

Mesteca guma dupa fiecare masa, astfel incat sa reduci aciditatea stomacului. Guma de mestecat stimuleaza productia de saliva, care la randul ei dilueaza sucurile gastrice.
Limiteaza consumul de cafea, care creste riscul de reflux gastroesofagian. Cafeaua are capacitatea de a slabi, temporar, sfincterul esofagian. Asta inseamna ca sansele ca sucurile gastrice sa patrunda in esofag sunt mai mari dupa consumul unei cafele. Incearca sa te limitezi la o cafea pe zi si evita sa bei cafea dupa masa de pranz sau cea de seara, mai ales daca este vorba despre o masa mai copioasa.
Limiteaza consumul de bauturi carbogazoase, care favorizeaza boala de reflux gastroesofagian. De asemenea, si sucurile din citrice pot favoriza manifestarile neplacute ale BRGE, aciditatea citricelor fiind responsabila pentru aceasta situatie neplacuta.
Nu manca inainte de culcare – ideal ar fi sa nu mai mananci cu cel putin 3 ore inainte de a dormi. Astfel, reduci riscul de a avea de-a face cu simptomele neplacute ale refluxului gastroesofagian in timpul somnului.
Renunta la fumat, intrucat nicotina iti poate agrava arsurile. Nicotina relaxeaza corpul, deci si valva care separa stomacul de esofag. Astfel, sucurile gastrice pot patrunde la nivelul esofagului, declansand o serie de simptome neplacute – arsuri, senzatie de greata, senzatie de nod in gat.
Evita consumul de alcool intrucat, la fel ca nicotina, alcoolul relaxeaza stomacul si esofagul. Mai mult decat atat, alcoolul irita si stomacul, stimuland cresterea aciditatii.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.5036c6a7a67a82a40b8db70e4b967b30.jpg
sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
×
×
  • Create New...