Jump to content

Recommended Posts

Posted

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) se manifesta prin refluarea alimentelor ingerate si prin urcarea sucurilor gastrice catre esofag. Arsurile si senzatia de greata sunt simptomele cele mai frecvente ale BRGE.

Peste 30% din populatie sufera, potrivit estimarilor facute de medici, de aceasta afectiune. In general, refluxul gastroesofagian este tratat acasa, cu medicamente antiacide, dar si prin adoptarea unui regim alimentar (mai) sanatos.
Medicii recomanda tratament medicamentos pentru ameliorarea si prevenirea simptomelor bolii de reflux gastroesofagian, precum si adoptarea unui regim alimentar care exclude alimentele ce pot cauza refluxul gastroesofagian – alimentele picante, alimentele bogate in grasimi nesanatoase, precum si sucurile carbogazoase ori alcoolul.

Exista, insa, si o serie de remedii naturiste care pot combate, dar si preveni, simptomele specifice bolii de reflux gastroesofagian. Aceste remedii calmeaza arsurile, combat senzatia de greata si stimuleaza digestia.

Remedii naturiste pentru boala de reflux gastroesofagian

Bicarbonatul de sodiu – avand un pH ridicat, bicarbonatul de sodiu poate neutraliza aciditatea de la nivelul stomacului. Dizolva o lingurita de bicarbonat de sodiu in putina apa si consuma amestecul obtinut. Bicarbonatul va reduce aciditatea stomacului, calmand astfel arsurile si impiedicand sucurile gastrice sa urce inspre esofag.

Alimentele fermentate – muraturile (cele in saramura, nu in otet) pot fi de ajutor in combaterea bolii de reflux gastroesofagian. Acestea sunt alcaline si echilibreaza pH-ul stomacului, reducand aciditatea.

Ceaiul de musetel – un alt remediu eficient pentru combaterea aciditatii la stomac este si ceaiul de musetel. Acesta poate fi consumat dupa masa de seara, pentru estomparea simptomelor refluxului gastric.

Mustarul – mai mult ca sigur nu te-ai gandit vreodata sa mananci o lingurita de mustar atunci cand ai arsuri la stomac. Ei bine, mustarul este un aliment alcalin care poate regla nivelul de aciditate al stomacului.

Semintele de fenicul – feniculul este renumit pentru beneficiile pe care le are asupra sanatatii digestive. Aceste seminte contin ingrediente active care relaxeaza musculatura stomacului, reducand astfel riscul de refluare a alimentelor ingerate. Prepara un ceai din seminte de fenicul si consuma-l dupa fiecare masa. Acesta stimuleaza si digestia, combatand totodata balonarea.

Ghimbirul – in medicina chinezeasca, ghimbirul se foloseste de mii de ani pentru efectele sale benefice asupra sistemului digestiv. Prepara un ceai de ghimbir si consuma-l de fiecare daca cand ai arsuri ori senzatie de greata dupa mesele copioase.

Pe langa aceste remedii naturiste, mai exista cateva strategii care te vor ajuta sa reduci riscul de reflux gastroesofagian. Iata despre ce este vorba:

Mesteca guma dupa fiecare masa, astfel incat sa reduci aciditatea stomacului. Guma de mestecat stimuleaza productia de saliva, care la randul ei dilueaza sucurile gastrice.
Limiteaza consumul de cafea, care creste riscul de reflux gastroesofagian. Cafeaua are capacitatea de a slabi, temporar, sfincterul esofagian. Asta inseamna ca sansele ca sucurile gastrice sa patrunda in esofag sunt mai mari dupa consumul unei cafele. Incearca sa te limitezi la o cafea pe zi si evita sa bei cafea dupa masa de pranz sau cea de seara, mai ales daca este vorba despre o masa mai copioasa.
Limiteaza consumul de bauturi carbogazoase, care favorizeaza boala de reflux gastroesofagian. De asemenea, si sucurile din citrice pot favoriza manifestarile neplacute ale BRGE, aciditatea citricelor fiind responsabila pentru aceasta situatie neplacuta.
Nu manca inainte de culcare – ideal ar fi sa nu mai mananci cu cel putin 3 ore inainte de a dormi. Astfel, reduci riscul de a avea de-a face cu simptomele neplacute ale refluxului gastroesofagian in timpul somnului.
Renunta la fumat, intrucat nicotina iti poate agrava arsurile. Nicotina relaxeaza corpul, deci si valva care separa stomacul de esofag. Astfel, sucurile gastrice pot patrunde la nivelul esofagului, declansand o serie de simptome neplacute – arsuri, senzatie de greata, senzatie de nod in gat.
Evita consumul de alcool intrucat, la fel ca nicotina, alcoolul relaxeaza stomacul si esofagul. Mai mult decat atat, alcoolul irita si stomacul, stimuland cresterea aciditatii.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.5036c6a7a67a82a40b8db70e4b967b30.jpg
sursa

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Utilizatori online

×
×
  • Create New...