Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Țelina detoxifica,ajuta în procesul de slăbire și are mult mai multe proprietăți !


Monica Badea

Recommended Posts

Consumam in special radacina de telina si o folosim in supe, ciorbe, mancaruri si salate, insa de multe ori neglijam tulpinile si frunzele, fara sa stim ce secrete ascund. Ar fi bine sa stii ca intreaga planta a telinei este benefica pentru sanatatea ta, asa ca o poti folosi in totalitate, in salate sau preparate procesate termic.

Telina are efecte detoxifiante, antiinflamatorii, antidepresive si antibiotice, disponibile atat in cazul consumului radacinii, dar si a frunzelor plantei. Telina poate vindeca si preveni zeci de afectiuni.

Astazi este apreciata pentru calitatile sale, ajutand la scaderea in greutate. Se spune despre telina ca ar avea calorii negative, digerarea ei arzand mai multe calorii decat cele acumulate prin consumul ei.

Telina face parte din familia radacinoaselor alaturi de morcov, fenicul, pastarnac si radacina de patrunjel. Poate fi folosita intreaga planta: radacina, tulpina si seminte. Desi se gaseste pe tot parcursul anului, telina este cea mai buna toamna spre iarna. Din semintele de telina se extrage un ulei volatil folosit in industria farmaceutica sau in parfumuri. Din radacina de telina se produce sarea de telina folosita pe post de condiment sau in bauturi.

Telina romaneasca are frunzele inchise la culoare si tulpinile subtiri. In magazine putem gasi si telina apio care are tulpina mai groasa, compacta si deschisa la culoare, cu frunzele verde pal.

Telina, si in special frunzele acesteia, sunt bogate in apa. O poti considera, asadar, pe langa o leguma sanatoasa, si o sursa de hidratare. Are un continut foarte mare de fibre si unul destul de mic de carbohidrati. Desi nu lipsesc in totalitate, carbohidratii din telina fac parte din categoria celor mai putin daunatori.

Beneficiile telinei pentru sistemul cardiovascular

Telina mentine sanatatea arterelor si a vaselor de sange si reduce nivelul hormonului stresului din organism. In acest mod, tensiunea arteriala scade, vasele de sange sunt relaxate, iar circulatia sangelui este fluidizata.

Consumul regulat de telina scade si nivelul colesterolului "rau". In acest sens, se recomanda ca in perioadele in care consumati preparate mai grase si bogate caloric, cum sunt mesele de sarbatori, sa mancati si putina telina, zilnic.

Beneficiile telinei pentru sistemul digestiv

Telina poate avea un efect laxativ, in special atunci cand este consumata dimineata, pe stomacul gol. O cura de 2-3 zile de suc de telina te poate scapa de constipatie, cand alte remedii nu au efect.

Substantele active din telina actioneaza asupra sistemului digestiv in multe moduri: calmeaza gastrita si arsurile gastrice, reduc balonarea si flatulenta, sunt vermifuge, regleaza flora intestinala, detoxifica ficatul si colonul. Telina te poate ajuta si daca ai o digestie mai dificila, nu ai pofta de mancare, ai hepatita sau ulcer.

Detoxifierea cu ajutorul telinei

Datorita efectului puternic de detoxifiere, telina este un aliment potrivit si atunci cand urmezi o dieta si iti doresti sa slabesti. Continutul mare de apa are un excelent efect diuretic.

In plus, atunci cand consumam telina, organismul nostru are nevoie de multe calorii pentru a o digera, ceea ce il face sa arda grasimile din depozitele de care ne dorim sa scapam.

Alte beneficii

Telina calmeaza artrita si afectiunile articulare, datorita efectelor detoxifiante, diuretice si antiinflamatoare.

Telina este si un antibiotic eficient, uleiurile volatile din continutul sau putand combate infectiile bacteriene.

Inca din Antichitate, medicii si vindecatorii foloseau telina ca pe un calmant al sistemului nervos. Te poti bucura de acest efect in special seara sau in perioadele stresante, fiindca telina va diminua oboseala si nervozitatea.

Un efect mai cunoscut al telinei este cel hormonal, usor de observat in special in cazul barbatilor. Telina se recomanda in cazurile de impotenta si frigiditate, in cure de cateva luni, realizate doar sub supravegherea medicului.

Telina are si cateva restrictii

Daca esti insarcinata sau alaptezi, evita sa mananci telina in exces, fiindca aceasta are efecte hormonale care pot afecta sarcina sau laptele.

Telina nu este recomandata nici persoanelor care sufera de afectiuni renale sau celor care au alergii la plante asemanatoare: morcov, papadie.

In plus, telina poate interactiona cu unele medicamente si tratamente, asadar discutati cu medicul dumneavoastra in cazul in care suferiti de o afectiune cronica si urmati un tratament.

Cum integrezi radacina de telina in alimentatie

La fel ca si alte legume, radacina de la telina, care are dimensiunea si forma unui grepfrut (exista, insa, si radacini mai mici) este excelenta ca ingredient in tocanite, supe si ciorpe, poti prepara mancaruri gratinate pe baza de telina, cu sau fara cartofi. De asemenea, din radacina de telina se obtine un piure extrem de cremos.
Daca iti place cruda, radacina de telina poate fi folosita, data pe razatoare, in salate, asa cum este cazul unuia dintre cele mai cunoscute preparate: salata de telina cu mere.

Retete cu telina: incearca o salata de telina cu mere

Ingrediente

1 radacina mare de telina, curatata de coaja si taiata bucati mari
2 mere verzi, fara coaja, taiate sferturi, fara cotoare
1/2 cana maioneza light
2 linguri mustar de Dijon
60 ml lapte integral
2 linguri zeama de lamaie
1/3 cana nuci romanesti, prajite, maruntite
3 linguri patrunjel verde, tocat

Mod de preparare

Folosind o razatoare (pe partea cu gaurile cele mai mari), rade telina si merele si apoi muta compozitia intr-un castron mare.

Separat, intr-un castron mic, amesteca maioneza, mustarul, laptele si zeama de lamaie, pana la omogenizare. Toarna dressingul peste compozitia de mere si telina. Adauga nucile maruntite si patrunjelul tocat si amesteca pana cand se combina aromele. Serveste salata de telina cu mere la temperatura camerei.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.62583638207b1a2f2b348c398112e1ec.jpg
sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...