Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Țelina detoxifica,ajuta în procesul de slăbire și are mult mai multe proprietăți !


Monica Badea

Recommended Posts

Consumam in special radacina de telina si o folosim in supe, ciorbe, mancaruri si salate, insa de multe ori neglijam tulpinile si frunzele, fara sa stim ce secrete ascund. Ar fi bine sa stii ca intreaga planta a telinei este benefica pentru sanatatea ta, asa ca o poti folosi in totalitate, in salate sau preparate procesate termic.

Telina are efecte detoxifiante, antiinflamatorii, antidepresive si antibiotice, disponibile atat in cazul consumului radacinii, dar si a frunzelor plantei. Telina poate vindeca si preveni zeci de afectiuni.

Astazi este apreciata pentru calitatile sale, ajutand la scaderea in greutate. Se spune despre telina ca ar avea calorii negative, digerarea ei arzand mai multe calorii decat cele acumulate prin consumul ei.

Telina face parte din familia radacinoaselor alaturi de morcov, fenicul, pastarnac si radacina de patrunjel. Poate fi folosita intreaga planta: radacina, tulpina si seminte. Desi se gaseste pe tot parcursul anului, telina este cea mai buna toamna spre iarna. Din semintele de telina se extrage un ulei volatil folosit in industria farmaceutica sau in parfumuri. Din radacina de telina se produce sarea de telina folosita pe post de condiment sau in bauturi.

Telina romaneasca are frunzele inchise la culoare si tulpinile subtiri. In magazine putem gasi si telina apio care are tulpina mai groasa, compacta si deschisa la culoare, cu frunzele verde pal.

Telina, si in special frunzele acesteia, sunt bogate in apa. O poti considera, asadar, pe langa o leguma sanatoasa, si o sursa de hidratare. Are un continut foarte mare de fibre si unul destul de mic de carbohidrati. Desi nu lipsesc in totalitate, carbohidratii din telina fac parte din categoria celor mai putin daunatori.

Beneficiile telinei pentru sistemul cardiovascular

Telina mentine sanatatea arterelor si a vaselor de sange si reduce nivelul hormonului stresului din organism. In acest mod, tensiunea arteriala scade, vasele de sange sunt relaxate, iar circulatia sangelui este fluidizata.

Consumul regulat de telina scade si nivelul colesterolului "rau". In acest sens, se recomanda ca in perioadele in care consumati preparate mai grase si bogate caloric, cum sunt mesele de sarbatori, sa mancati si putina telina, zilnic.

Beneficiile telinei pentru sistemul digestiv

Telina poate avea un efect laxativ, in special atunci cand este consumata dimineata, pe stomacul gol. O cura de 2-3 zile de suc de telina te poate scapa de constipatie, cand alte remedii nu au efect.

Substantele active din telina actioneaza asupra sistemului digestiv in multe moduri: calmeaza gastrita si arsurile gastrice, reduc balonarea si flatulenta, sunt vermifuge, regleaza flora intestinala, detoxifica ficatul si colonul. Telina te poate ajuta si daca ai o digestie mai dificila, nu ai pofta de mancare, ai hepatita sau ulcer.

Detoxifierea cu ajutorul telinei

Datorita efectului puternic de detoxifiere, telina este un aliment potrivit si atunci cand urmezi o dieta si iti doresti sa slabesti. Continutul mare de apa are un excelent efect diuretic.

In plus, atunci cand consumam telina, organismul nostru are nevoie de multe calorii pentru a o digera, ceea ce il face sa arda grasimile din depozitele de care ne dorim sa scapam.

Alte beneficii

Telina calmeaza artrita si afectiunile articulare, datorita efectelor detoxifiante, diuretice si antiinflamatoare.

Telina este si un antibiotic eficient, uleiurile volatile din continutul sau putand combate infectiile bacteriene.

Inca din Antichitate, medicii si vindecatorii foloseau telina ca pe un calmant al sistemului nervos. Te poti bucura de acest efect in special seara sau in perioadele stresante, fiindca telina va diminua oboseala si nervozitatea.

Un efect mai cunoscut al telinei este cel hormonal, usor de observat in special in cazul barbatilor. Telina se recomanda in cazurile de impotenta si frigiditate, in cure de cateva luni, realizate doar sub supravegherea medicului.

Telina are si cateva restrictii

Daca esti insarcinata sau alaptezi, evita sa mananci telina in exces, fiindca aceasta are efecte hormonale care pot afecta sarcina sau laptele.

Telina nu este recomandata nici persoanelor care sufera de afectiuni renale sau celor care au alergii la plante asemanatoare: morcov, papadie.

In plus, telina poate interactiona cu unele medicamente si tratamente, asadar discutati cu medicul dumneavoastra in cazul in care suferiti de o afectiune cronica si urmati un tratament.

Cum integrezi radacina de telina in alimentatie

La fel ca si alte legume, radacina de la telina, care are dimensiunea si forma unui grepfrut (exista, insa, si radacini mai mici) este excelenta ca ingredient in tocanite, supe si ciorpe, poti prepara mancaruri gratinate pe baza de telina, cu sau fara cartofi. De asemenea, din radacina de telina se obtine un piure extrem de cremos.
Daca iti place cruda, radacina de telina poate fi folosita, data pe razatoare, in salate, asa cum este cazul unuia dintre cele mai cunoscute preparate: salata de telina cu mere.

Retete cu telina: incearca o salata de telina cu mere

Ingrediente

1 radacina mare de telina, curatata de coaja si taiata bucati mari
2 mere verzi, fara coaja, taiate sferturi, fara cotoare
1/2 cana maioneza light
2 linguri mustar de Dijon
60 ml lapte integral
2 linguri zeama de lamaie
1/3 cana nuci romanesti, prajite, maruntite
3 linguri patrunjel verde, tocat

Mod de preparare

Folosind o razatoare (pe partea cu gaurile cele mai mari), rade telina si merele si apoi muta compozitia intr-un castron mare.

Separat, intr-un castron mic, amesteca maioneza, mustarul, laptele si zeama de lamaie, pana la omogenizare. Toarna dressingul peste compozitia de mere si telina. Adauga nucile maruntite si patrunjelul tocat si amesteca pana cand se combina aromele. Serveste salata de telina cu mere la temperatura camerei.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.62583638207b1a2f2b348c398112e1ec.jpg
sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
×
×
  • Create New...