Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ai mai auzit de conceptul de A MANCA apa? Are de fapt doua explicatii: una este preluarea apei necesare hidratarii si din alimente care o contin, cealalta presupune consumul apei cu inghitituri mici, fara graba, ca si cum ai mesteca, pentru a te asigura ca ajunge acolo unde trebuie, nu direct in vezica urinara.

Apa trebuie sa isi indeplineasca si rolul de hidratare, nu doar acela de a potoli setea. De fapt, daca ti se face sete, organismul deja trage semnale de alarma. Ideal e sa consumi apa si fara sa iti fie sete, acoperind necesarul organismului - adica 33 ml pentru fiecare kilogram al corpului tau.
Apa iti mentine hidratarea corpului si prin aceasta asigura o mai buna digestie, un ten frumos si sanatos si un par stralucitor.

Mai jos ai o lista de alimente sanatoase care contin apa si pe care merita sa le consumi si in vederea unei mai bune hidratari.

 

1. Rosiile (93%)

Rosiile sunt excelente indiferent de culoarea lor. Le gasim atat verzi, cat si galbene, portocalii si chiar violet, nu numai in variatii de rosu. Cantitatea de apa pe care o contin variaza destul de putin, asa ca putem consuma cu incredere rosii de toate soiurile si culorile si sa ne bucuram si de aportul de vitamine si antioxidanti pe care acestea il au.

2. Castravetii (96% apa)

Sunt bogati in fibre si minerale, te racoresc si ii poti consuma intr-o multime de retete cu gust de vara si vacanta. Nu trebuie sa te gandesti ca ii ai la dispozitie doar vara, acum ii gasesti pe piata indiferent de anotimp.

3. Salata iceberg (96%)

Tot 96% apa contine si salata verde. Nu contine foarte multe substante nutritive, insa e bogata in fibre si  apa, fiind excelenta in combinatie cu carnea, in salate complexe, burgeri sau sendvisuri, ori in combinatie cu alte legume.

4. Telina (95%)

Nu numai continutul mare de apa o face sa fie dezirabila in dieta, ci si faptul ca ajuta in mod natural buna functionare a pancreasului si este si una dintre legumele folosite pentru lupta impotriva unor tipuri de cancer, fiind recomandata spre consum in cazul pacientilor respectivi. Romanii o folosesc de obicei in supe, ciorbe sau salata de cruditati cu telina, morcov, mar si optional maioneza si lamaie. E foarte buna si fiarta si pregatita apoi ca maioneza, in combinatie cu cartofi, morcovi si dovlecei pentru piureuri, coapta sub forma de chipsuri si chiar feliata, ca inlocuitor de paine, unsa cu unt de arahide sau migdale.

5. Spanacul (96%)

Spanacul contine luteina, fibre, potasiu si vitamina E, are si proprietati antioxidante, deci ar trebuie sa te gandesti ca stia Popey Marinarul ce stia cand il consuma pe post de energizant rapid si sa iei exemplu de la el. Majoritatea il prefera traditional, cu oua ochiuri deasupra, dar mai nou e folosit mai ales in salate, smothieuri sau tarte sarate.
6. Portocalele (87%)

Au putine calorii si multi nutrienti, calciu, magneziu, potasiu, fosfor, mangan, cupru si seleniu, precum si vitaminele A, B si mai ales C. Au si o aroma foarte energizanta si pot fi consumate atat ca atare, cat si in sucuri si smoothieuri, diverse salate sau retete complexe.

7. Grapefruitul (91%)

In afara de apa, grapefruitul contine si electroliti care contribuie la prevenirea deshidratarii. Consumul regulat de grapefruit te poate ajuta sa tii apetitul sub control, contribuind la obtinerea unei siluete suple, protejeaza impotriva racelilor, fiind bogat in vitamina C, pe langa complexul de B-uri, K si E, are un mare continut de fibre solubile si scade nivelul insulinei.

8. Pepenele (92%)

Daca mancam apa, pepenele aproape putem spune ca il putem bea. In afara de 92% apa, care fac ca in timpul verii sa nu mai simtim senzatia de sete dupa ce am mancat pepene, mai contine minerale, fibre si nutrienti. Mai nou, pepenele e regasit si in diverse retete de salate cu branza, prosciuto si verdeturi, nu doar in deserturi si salate de fructe.

9. Capsunele (90%)

Ideale proaspete, dar excelente si congelate si transformate ulterior in smoothieuri sau in diverse deserturi, folosite ca toping pentru inghetata sau la micul dejun cu iaurt si cereale, aceste fructe extrem de aromate si dulci se numara printre preferatele tuturor, indiferent de varsta. Exista chiar si diete cu capsune!

10. Merele (84%)
Bogate in vitamina C si in complexul de B-uri, in calciu, potasiu, fosfor si fibre, merele cresc sistemul imunitar, imbunatatesc digestia, ajuta inima, dar si vederea! O multime de beneficii care ne asigura ca proverbul de origine englezeasca - Un mar pe zi tine doctorul departe! are o baza solida. Cu siguranta nimeni nu mananca un mar in fiecare zi, dar putem incerca sa le consumam cat mai des.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.7c22ad56325d5205f3e5ef2d1756bb13.jpg
sursa

  • Like 3

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Utilizatori online

×
×
  • Create New...