Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Vinul roșu-beneficii și contraindicații !


Monica Badea

Recommended Posts

Beneficiile vinului roșu

Strugurii sunt bogați în antioxidanți, inclusiv resveratrol, catechină, epicatechină și proantocianidine. Specialiștii consideră că acești antioxidanți, în special resveratrolul și proantocianidinele, sunt responsabili de beneficiile pentru sănătate ale vinului roșu. Proantocianidinele pot reduce daunele oxidative din organism. De asemenea, pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă și a cancerului.1

Resveratrolul se găsește în coaja strugurilor și este produs de unele plante ca răspuns la leziuni. Acest antioxidant a fost legat de numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv boli cardiace ischemice, cancer, boala Alzheimer, diabet, inflamație și infecție.2 Cu toate acestea, conținutul de resveratrol este destul de redus în cazul vinului roșu. De aceea medicii recomandă completarea dietei cu un supliment alimentar pe bază de resveratrol în locul consumului exagerat de vin.

Cantitățile mici de vin roșu sunt corelate cu mai multe beneficii pentru sănătate decât orice altă băutură alcoolică. Persoanele care beau aproximativ 150 ml de vin roșu pe zi par să aibă un risc cu aproximativ 32% mai mic de boli cardiovasculare decât cei care beau alte tipuri de alcool, printre care și bere.3 Cu toate acestea, un aport mai mare crește dramatic riscul de boli de inimă.

Consumul de cantități mici de vin roșu poate echilibra nivelurile de colesterol, contribuind la păstrarea colesterolului bun HDL în sânge. Deteriorarea oxidativă și oxidarea colesterolului rău LDL, factorii ce cauzează ateroscleroza, pot fi, de asemenea, reduse cu până la 50%. Unele studii indică faptul că populațiile care prezintă deja un risc ridicat de boli de inimă, precum vârstnicii, pot beneficia și mai mult de consumul moderat de vin.

În plus, consumul de 1-3 pahare de vin roșu pe zi, 3-4 zile din săptămână, poate reduce riscul de accident vascular cerebral la bărbații de vârstă mijlocie. Multe studii au arătat că cei care consumă moderat vin roșu prezintă un risc mai mic de deces din cauza bolilor de inimă, în comparație cu cei care nu beau deloc sau cei care beau bere și alte băuturile alcoolice.

Contraindicațiile vinului roșu

Efectele consumului exagerat de alcool sunt bine cunoscute. Ele includ dependența de alcool, ciroza ficatului, depresia și obezitatea. Dar pentru unele categorii de persoane, chiar și o cantitate mică de alcool este dăunătoare.

Consumul de alcool în timpul sarcinii poate dăuna fătului care se dezvoltă. Alcoolul trece din sângele mamei în sângele copilului și poate afecta dezvoltarea fatului. Celulele cerebrale și ale măduvei spinării sunt cele mai susceptibile la leziuni cauzate de alcool. De asemenea, alcoolul trebuie complet evitat în timpul alăptării.

Adolescenții (minorii) care consumă alcool riscă daune ireversibile celulelor nervoase mai ales că sistemul nervos este in plina dezvoltare, iar procesele continua pana la maturizare, in jurul varstei de 20 de ani. Acest lucru poate duce la probleme de comportament și deteriorarea memoriei, abilității de gândire și a judecății. Adolescenții care beau alcool tind să aibă note mai mici la școală și un comportament mai problematic. De asemenea, pot suferi de depresie iar viitorul lor profesional și relațional va fi afectat.

De aceea consumul moderat este cheie, și este rezervat doar adulților și femeilor care nu sunt însărcinate. Specialiștii recomandă nu mai mult de 1,5 pahare pentru femei și 2 pahare pentru bărbați de vin roșu pe zi.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.1663d4ab2576c7a122257ee5e023748a.jpg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...