Jump to content

Cantitatea zilnică de grăsimi necesară organismului uman !


Monica Badea

Recommended Posts

Cum stabilesti o dieta echilibrata in grasimi pentru organism

O dieta echilibrata in grasimi este una sanatoasa. Grasimile in exces sunt daunatoare, insa si lipsa grasimilor este nesanatoasa. Pentru a functiona la capacitate minima, organismul are nevoie ca 10% din caloriile consumate sa provina din grasimi, insa pentru a functiona in parametrii normali e indicat ca 30% din caloriile consumate sa provina din grasimi.

Cantitatea zilnica de grasimi necesara organismului

Organismul are nevoie, zilnic, ca 20-30% din aportul caloric pe care il primeste sa provina din grasimi. Bineinteles, este vorba despre grasimile sanatoase, adica despre grasimi nesaturate in mare parte, si despre grasimi saturate intr-o cantitate redusa.

Inlocuirea grasimilor saturate cu grasimi nesaturate in alimentatie

Grasimile saturate sunt permise, insa in cantitati reduse. Multi dintre noi facem insa greseala de a consuma mai multe grasimi saturate decat e indicat si asa apar problemele. Persoanele care au colesterolul marit ar trebui sa inlocuiasca grasimile saturate, in mare parte, cu grasimi nesaturate. Astfel, riscul cardiovascular este redus.

Sfaturi practice pentru a evita grasimile “rele” in alimentatia zilnica

Limitarea cantitatii de grasimi consumate te ajuta sa scapi de kilogramele in plus, reducandu-se astfel aportul caloric, iar limitarea cantitatii de grasimi saturate reduce riscul de afectiuni cardiovasculare.

Pentru evitarea grasimilor “rele” in alimentatia zilnic este recomandat sa se consume preparate facute in casa, sarace in grasimi si sa se evite complet gustarile din comert, care contin cantitati ridicate de grasimi trans si saturate.
Pentru limitarea grasimilor este bine sa iti faci un obicei din a citi eticheta produselor alimentare pe care le consumi. Evita complet alimentele care contin grasimi trans si limiteaza consumul alimentelor care contin grasimi saturate.
Monitorizeaza-ti consumul de grasimi zilnic si asigura-te ca nu depaseste procentul permis de maximum 30% din aportul de calorii consumat. Nu uita ca 1 g de grasime contine 9 calorii – foloseste acest raport pentru a iti calcula cantitatea de grasimi pe care ai voie sa o consumi zilnic.
Pe masura ce iti calculezi grasimile consumate mai mult, vei invata sa aproximezi fara probleme cantitatea de grasimi pe care o poti consuma. Fa-ti o lista cu sursele de grasimi trans si saturate pe care esti tentat sa le consumi astfel incat sa iti intre in cap ca trebuie sa le eviti.
Renunta la mezeluri, la carnea grasa, la produsele lactate grase, la alimentele semi-preparate sau de tip fast-food, precum si la produsele de patiserie si cofetarie.
Dieta hipolipidica, adica saraca in grasimi, este absolut necesara pentru persoanele cu risc cardivascular crescut, adica care au colesterolul si trigliceridele marite.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.2f0dec5ba200145d704dd6ff16253e0a.jpg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...