Jump to content

Recommended Posts

Posted

Produsele lactate agraveaza refluxul gastroesofagian?

Boala de reflux gastroesofagian se manifesta prin simptome precum arsuri gastrointestinale, senzatie de gust acid sau acru, tuse seaca, raguseala, durere in piept, greata sau disconfort, senzatia de stomac prea plin dupa masa. Aceste simptome apar, in general, dupa masa.

Simptomele bolii de reflux gastroesofagian pot fi accentuate, in cazul unor pacienti, de consumul de produse lactate. Intoleranta la lactoza adesea declaneaza/ agraveaza simptomele refluxului gastroesofagian, insa aceasta nu este cauza acestei boli gastrointestinale.
Pentru a vedea daca si in cazul tau produsele lactate sunt responsabile pentru declansarea/ agravarea simptomelor specifice refluxului gastroesofagian, incearca sa elimini, pentu cateva zile sau chiar saptamani, produsele lactate – laptele, untul, branza, iaurtul si orice produs care contine lactate. Dieta prin eliminare te poate ajuta sa descoperi daca suferi de sensibilitate sau intoleranta la aceasta categorie alimentara. Tine un jurnal care sa monitorizeze ce consumi si noteaza-ti simptomele pe care le ai dupa fiecare masa. Daca observi ca simptomele apar dupa ce consumi produse lactate, e posibil ca boala de reflux gastroesofagian sa fie accentuata, in cazul tau, de consumul acestora.

Produsele lactate au o serie de beneficii pentru sanatate asa ca nu trebuie eliminate din dieta decat daca exista o intoleranta reala la lactoza, confirmata de medici. Produsele lactate reprezinta o sursa bogata de calciu si de probiotice, avand un rol important in procesul digestiv.

Daca insa medicul confirma intoleranta la lactoza si este descoperita legatura dintre consumul de produse lactate si simptomele de reflux gastroesofagian, trebuie sa iei anumite masuri pentru ameliorarea situatiei.

In aceasta situatie, produsele lactate pot fi inlocuite cu variante vegetale precum: laptele de soia, laptele de migdale, laptele de cocos, laptele de orez sau laptele de caju. Aceste tipuri de produse se gasesc in comert, insa pot fi preparate si acasa, cu putina rabdare si indemanare.

Atunci cand folosesti produsele de provenienta vegetala in locul produselor lactate la gatit, trebuie sa stii cateva reguli de baza. In primul rand, trebuie sa stii ca, daca folosesti lapte vegetal in loc de lapte de origine animala, cantitatea folosita ramane aceeasi.

Daca insa ai nevoie de alternative pentru produsele lactate precum ricotta sau lapte batut, iata cum le poti obtine:

Lapte batut – il poti obtine adaugand o lingura de otet intr-o cana de lapte de soia.
Ricotta – marunteste branza tofu si ai obinut ricotta vegetala.

Lapte condensat – fierbe lapte vegetal la foc mic pana cand isi reduce volumul cu 60% si ai obtinut lapte condensat.

Parmezan – foloseste drojdie nutritiva in locul parmezanului, in retete.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.7010b1ff69315c75b0d4de5d03918efb.jpg

sursa

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Utilizatori online

×
×
  • Create New...