Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Dieta mediteraneeana!


Monica Badea

Recommended Posts

Cum să mănânci în stil mediteraneean?

Baza dietei mediteraneene este reprezentată de legume, fructe, leguminoase, nuci și cerealele integrale (pâine integrală, paste integrale etc.). Adică, mesele sunt construite în jurul acestor alimente vegetale. Pe lângă acestea, se adaugă cantități moderate de ulei de măsline, pește, fructe de mare, carne de la păsări de curte, ouă și lactate. În schimb, carnea roșie este consumată doar ocazional și se evită pe cât posibil zahărul și dulciurile cu zahăr, mezelurile, produsele de fast-food.

Iată ce poți face, concret, pentru a începe să mănânci în stil mediteraneean:

Mănâncă mai multe fructe și legume. Cum faci acest lucru? De exemplu, la fiecare masă ai grijă să existe în farfurie și două legume fără amidon, iar pe post de gustare consumi 1-2 fructe (între micul dejun și prânz, precum și între prânz și cină).
Optează pentru cereale integrale, nu pentru cele din făină albă. Mănâncă pâine integrală, cereale integrale și paste integrale.
Folosește în salate și la gătit grăsimi sănătoase. Pune ulei de măsline peste salate sau, la final, peste mâncărurile gătite (nu prăji uleiul), mănâncă unt cât mai rar și evită margarina. Consumă zilnic câteva oleaginoase crude sau coapte (NU prăjite) gen nuci, migdale, arahide etc.
Mănâncă mai mult pește. În loc de carne de vită, porc etc., mănâncă pește (de trei-patru ori pe săptămână) și carne de la păsări de curte, fără piele ( o dată-de două ori pe săptămână). Tonul, somonul, păstrăvul, macroul și heringul sunt alegeri sănătoase. Peștele e bine să fie preparat la grătar sau la cuptor, nu prăjit sau, dacă îl iei la conservă, să fie în apă și suc propriu (după ce scurgi conserva de apă, pui o linguriță de ulei de măsline).
Mănâncă o dată pe zi un iaurt grecesc sau alt tip de iaurt simplu (150 g) și cantități mici de brânză (30 g), sau pune-le peste salate ori mâncăruri gătite.
Folosește ierburi și condimente după preferințe (pătrunjel, mărar, busuioc, ardei iute etc.). Acestea sporesc aroma și diminuează nevoia de sare.
-oamenii de știință au identificat mai multe legături clare între o sănătate cognitivă mai bună și o dietă de tip mediteraneean.
Dieta mediteraneeană constă în principal din legume și fructe, nuci și semințe, leguminoase, cartofi, alimente din cereale integrale (pâine integrală, orez brun etc.), pește și fructe de mare, precum și ulei de măsline extravirgin. Se poate bea și vin consumat cu măsură (cel mult un pahar pe zi). O persoană care este adepta acestui stil alimentar poate, de asemenea, să mănânce ocazional carne de la păsări de curte, ouă și produse lactate, cum ar fi iaurtul și brânza.

Tipurile de alimente care lipsesc în mare parte dintr-o dietă mediteraneană sunt carnea roșie, zahărul adăugat, făina albă și produsele din făină albă, precum și uleiurile rafinate și alimentele foarte procesate (produse de fast-food, dulciuri din comerț, chipsuri, mezeluri etc.).

Dieta mediteraneeană contribuie la susținerea sănătății creierului

Având în vedere că urmarea unei diete mediteraneene furnizează în organism acizi grași Omega-3, polifenoli, minerale, fibre și proteine, se pare că acest stil alimentar poate susține sănătatea creierului și poate contribui la protecția lui de-a lungul timpului. Un studiu¹ apărut în jurnalul științific Neurology a arătat că o dietă mediteraneeană poate ajuta la prevenirea acumulării a două proteine și a micșorării volumului creierului care sunt asociate cu boala Alzheimer.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.0591be693a62137a39088efc1848db7e.jpg

sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
    • -1,8kg ardei iute rosu curatat de seminte  și tocat marunt -1 kg ardei capia -tocat cât mai marunt -1,5 l l otet de 9 grade -700 gr îndulcitor (eritritol )..puteți adauga pana la 1 kg dacă doriți sa iasa mai dulce sau dacă ardeii iuți sunt prea iuți (dacă folosiți zahăr ,500 gr ar fi suficient ) Mod de preparare Le-am scos semintele(ardeilor iuți ,am folosit o pereche de mănuși chirurgicale )apoi i-am taiat bucatele mai mici….ardeiul capia trebuie sa fie  mai carnos ,de asemenea tăiat și el in cubulete marunte. Într- o cratita punem otetul si îndulcitorul  si lasam la foc mic aproximativ  30 min sa fiarbă ,apoi punem ardeiul iute si ardeiul capia si lasam sa fiarba aproximativ 60-65 de minute la foc foarte mic. Punem dulceața in borcane ,punem capacele si punem la bain marie pentru minim 1 ora …sterilizarea borcanelor (cu orice fel de dulceața ,zacusca ,gem )este foarte importantă si ne asigura ca produsele se vor păstra foarte bine luni sau ani întregi !
×
×
  • Create New...