Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Slăbirea cu restricții,este un proces stresant pentru organism!


Monica Badea

Recommended Posts

Slabirea este un proces stresant pentru organism.

Presupune consumul unor resurse.
Corpul nu va arde doar grasime si va genera si un catabolism al masei musculare si tesuturilor conjunctive (cu rezultat in aparitia vergeturilor), pentru ca o parte din hormonii care ajuta la eliberarea si arderea grasimii actioneaza si in alte zone ale corpului.
Cortizolul face legatura cu stress-ul psihologic si somatizarea acestui stress. Grasimea stocheaza si toxine sau substante cu impact hormonal (chiar hormoni) si metabolic/imunitar (ex. proteina C reactiva). Eliberarea lor este nociva pentru corp, exista o suferinta de moment, mai ales la slabirile rapide.
Pielea are nevoie de timp, la fel celulele de grasime (care isi pot reduce si numarul, nu doar dimensiunile, daca ai rabdare).
De aceea am descurajat “concursurile” de slabit.
Este important sa ai un obiectiv realist, pentru ca o anumita cantitate de grasime in corp este esentiala pentru functionarea optima.
Oricat de bine ai manca (alimente dense micronutritiv, suplimente nutritive de calitate) un regim pentru slabire este un regim restrictiv, o stare de infometare (cu subnutritie si malnutritie) indusa si controlata constient, chiar si la persoanele care fac foarte mult sport si isi permit sa manance mai mult (sportul creste si el necesarul de nutrienti).
Exista o confuzie si intre termenul de „dieta” (care se refera la totalitatea alimentelor pe care le consuma un om) si dieta restrictiva sau „dieta pentru slabire”.
O dieta poate fi si de „ingrasare” sau tintita spre un alt obiectiv.
Faptul ca iti schimbi modul de viata (alimentatie, miscare, odihna) este benefic pentru tine, nu slabirea propriu-zisa.

Ca urmare a schimbarilor benefice in modul de viata poate rezulta si o reducere a cantitatii de grasime stocate in corp (si schimbarea modului in care este stocata).

Slabirea apare deci ca un efect secundar al unei vieti mai sanatoase. Ea nu este nici cauza nici scop in sine.

Slabirea ca scop in sine te poate indrepta spre probleme de sanatate mai mari, deficiente nutritionale greu de recuperat, tulburari de apetit viitoare, ingrasare suplimentara (efectul yo-yo). Poate sa functioneze dar cu riscuri pe masura. Vrem ca procesul in sine sa fie sanatos, nu doar atingerea unei stari finale, corelate statistic cu o sanatate imbunatatita.
Mentinerea face parte din program. Degeaba ai slabit daca ai pus la loc si acum cauti o noua „dieta minune”.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.7b581e1fdd8037476f5edf7950233250.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...