Jump to content

Cum e corect?-calorii putine sau cantitate mică de mâncare?


Monica Badea

Recommended Posts

Ce e mai eficient pentru slăbit:puțină mâncare sau puține calorii?
Teoria pe care se bazează slăbitul a fost stabilită de americani acum mai bine de jumătate de secol și spune așa: mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult
Apoi tot ei au venit cu moda lui “low fat”, condamnând grăsimile ca fiind principalele vinovate de kilogramele în plus, că doar au 9 cal/g
Prin urmare oamenii au mâncat mai dietetic, dar s-au îngrășat mai tare
Vinovatul a fost zahărul (și implicit fructoza), care deși are doar 4 cal/g e capabil să producă mai multă grăsime de depozit decât lipidele alimentare
Deci contează numărul de calorii din dietă? Cu siguranță, dar slăbitul e mai complicat de atât
Să zicem că iei decizia să consumi sub 1000cal/zi. Contează din ce provin ele? Oh, daaaa! Dacă provin din zahăr/fructoză, slăbitul va fi anevoios, dacă nu imposibil. Dacă provin din carbohidrați/amidon combinați cu grăsimi, din nou e puțin probabil să slăbim eficient. Dacă însă grăsimile alimentare nu sunt asociate cu făinoase și/sau zahăr, ce să vezi? Slăbești văzând cu ochii
Deci până la urmă o calorie nu e doar o calorie
Un alt aspect îl reprezintă volumul de mâncare consumat. Să ne întoarcem la dieta noastră cu sub 1000cal. Dacă decidem să mâncăm doar legume, 1000 cal înseamnă 3-5 kg, deci un castron sau un lighean, de la caz la caz
Aceleași 1000cal pot însemna însă 250g salam de Sibiu sau 150g fistic/migdale. Întrebarea este: ce e de preferat? Eu cred că nu e o soluție să-ți umpli stomacul cu alimente sărace în calorii, dar care au un volum foarte mare. Atunci când suntem obișnuiți să mâncăm mult cantitativ, culmea e că sațietatea va apărea când stomacul e plin, nu când e atins aportul optim de calorii. Cu alte cuvinte, cu cât mâncăm mai mult, cu atât apetitul va crește și vom fi tentați să consumăm volume mari de alimente, indiferent câte calorii conțin- există riscul să înfuleci cu aceeași ușurință și un castron de fasole verde, dar și un castron de cartofi prăjiți
Un stomac” antrenat” pe bolum mare, va cere mereu tot mult.
Soluția e undeva la mijloc, o combinație între cele două. Ideal e să reușești să slăbești făcând ordine mai întâi în ritmul meselor și cantitatea de mâncare de la fiecare masă. Deci contează mai mult să mănânci rar și puțin cantitativ- ceea ce înseamnă indirect și mai puține calorii
Important este să-ți redimensionezi stomacul, să-l obișnuiești să stea complet gol timp de 4-5 ore între mese, nu să ronțăi mereu mere și morcovi, doar pentru câ sunt lipsite de calorii
Când vrem să slăbim trebuie să luăm o pauză de la mâncare, indiferent câte calorii are. Și părerea mea e că merită să mănânci mai puțin din ce-ți place, decât să te umfli cu produse dietetice, fade și neapetisante. Or fi ele puține caloriile din buget când vine vorba de slăbit, dar să le “cheltuiești” pe mult și prost mi se pare o păcăleală. Pentru că la final, chiar și cu burta plină, nu vei fi satisfăcut. Și continuarea efortului, perseverența în cura de slăbire depind de această satisfacție
Puțin și bun, asta cred că e soluția.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.599f214d174e60d4c8c125f48cfd7552.jpg

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...