Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Legumele și fructele combat stresul!


Monica Badea

Recommended Posts

Legumele și fructele, alimente antistres

Potrivit unor cercetări, legumele și fructele sunt alimente antistres: cu cât sunt mai prezente în alimentația unei persoane, cu atât îi scad mai mult nivelul de surmenare.

Afecțiunile legate de sănătatea mentală reprezintă o problemă în creștere în întreaga lume. La nivel global, aproximativ una din 10 persoane trăiește cu o tulburare de sănătate mentală. Mulți oameni nu sunt nici măcar diagnosticați, deoarece nu merg la medic pentru a cere îndrumări legate de stres, anxietate sau depresie așa cum ar face dacă ar avea o afecțiune fizică.

Stresul este o problemă cu care se confruntă nu doar adulții, așa numita populație activă, ci și persoanele mai tinere, precum și vârstnicii. Gestionarea stresului poate fi problematică și poate lua timp, însă e bine ca fiecare persoană să găsească metodele potrivite pentru a-i face față.

Cum ne ajută consumul de alimente antistres?

Măsurile de combatare a stresului pot fi de la plimbări, exerciții fizice intense sau meditație, până la aromaterapie, administrarea unor suplimente alimentare pe bază de Omega 3 din ulei de pește de mare adâncime sau limitarea consumului de alcool și de zahăr….
s-a  constatat că persoanele cu un aport zilnic mai mare de fructe și legume sunt mai puțin stresate decât cele cu un aport mai mic, acest lucru sugerează că dieta joacă un rol cheie pentru sănătatea mentală și gestionarea stresului.

Potrivit cercetătorilor, un anumit nivel de stres este considerat normal în viața fiecăruia dintre noi, dar expunerea pe termen lung la stres, această surmenare sau stres cronic, poate avea un impact semnificativ asupra sănătății mentale. Concret, stresul necontrolat, pe termen lung, poate duce la o serie de probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, diabet, depresie și anxietate, așa că trebuie găsite modalități de prevenire și, eventual, de ușurare a problemelor de sănătate mentală.

Beneficiile unei alimentații sănătoase sunt recunoscute de multe cercetări științifice, însă prea puține persoane mănâncă cele două porții recomandate de fructe pe zi și la fel de puține mănâncă cele trei porții recomandate de legume în fiecare zi. Acestea sunt consecințele unui stil de viață haotic sau foarte aglomerat, în care oamenii nu își fac timp să se preocupe de planificarea meselor, neglijându-și astfel, propria sănătate.

În timp ce mecanismele care stau la baza modului în care consumul de legume și fructe influențează stresul sunt încă neclare, autorii studiului cred că nutrienții cheie ar putea fi un factor. Legumele și fructele conțin substanțe nutritive importante precum vitamine, minerale, flavonoide și carotenoide, care pot reduce inflamația și stresul oxidativ și, prin urmare, pot îmbunătăți și sănătatea mentală.

Inflamația și stresul oxidativ din organism sunt factori recunoscuți care pot duce la stres crescut, anxietate și starea de spirit mai precară. Acest studiu poate deschide drumul spre mai multe cercetari în ceea ce privește alimentele antistres și obținerea mai multor informații legate de motivele pentru care legumele și fructele oferă cele mai multe beneficii pentru sanatatea mentala.

Cum se pot introduce mai multe legume și fructe în alimentație?

Deși de multe ori pare mai ușor să mâncăm pe fugă un produs dulce de patiserie dimineața și o felie de pizza la prânz, pentru a contribui la o stare de sănătate fizică mai bună e bine să ne străduim să introducem în alimentația noastră ingrediente cât mai hrănitoare. Iată că cercetările indică faptul că și sănătatea mentală are de câștigat dacă ne îndreptăm atenția spre alimente antistres.

În ceea ce privește fructele, acestea pot fi încorporate cu ușurință în alimentația zilnică, pe post de gustare. Unul sau două fructe pe zi pot fi consumate de exemplu între micul dejun și prânz. În acest fel, persoanei nu doar că nu îi va mai fi extrem de foame la prânz, pentru a mânca peste măsură, ci i se vor „livra” și beneficiile consumului zilnic de fructe: un aport mare de vitamine, minerale, antioxidanți și apă, care contribuie la menținerea unei stări de sănătate mai bune.

Pentru toată lumea și mai ales pentru persoanele cu diabet, cele mai bune opțiuni sunt fructele proaspete, ori, în lipsa acestora, cele care au fost congelate și care, după decongelare, se consumă fără adaos de zahăr. Cele mai nepotrivite alegeri sunt fructele la conservă cu zahăr, dulcețurile și gemurile și orice alte produse din fructe care conțin zahăr adăugat.

În ceea ce privește legumele, acestea pot fi consumate fără probleme la fiecare masă. Având în vedere că există atât de multe opțiuni, fiecare persoană îți poate face propriile combinații de legume proaspete și gătite pentru fiecare masă a zilei. De exemplu, dimineața se pot strecura niște legume verzi și verdețuri în omletă (spanac, rucola, ceapă verde, mărar proaspăt etc.), la prânz se poate mânca o salată mare de crudități pe lângă felul principal, iar seara, la cină, o supă de legume pe lângă felul principal sau legume la grătar.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.3924cb370a54417e57aac4f8bd8e22e1.jpg
sursa

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente : -4 oua -400 gr Branza dulce -400 ml iaurt -25 gr faina (puteți pune de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -100 gr îndulcitor (eritritol folosesc eu..sau 70 gr zahăr) -esența Mod de preparare : Într-un vas încăpător am pus Branza dulce ,iaurtul ,indulcitorul și esența și le-am frecat bine (se poate și cu mixerul ),după omogenizare am adăugat faina și amidonul și am amestecat energic (nu necesita praf de copt ) Într-un alt bol am bătut bine (tot cu mixerul ),ouăle (întregi ,nu am separat albușurile de gălbenușuri ) pâna când au început sa se albească (cam 5-6 minute ),apoi le-am incorporat in compoziția de brânză și iaurt ..am amestecat cu o lingura de lemn ,ușor (de jos in sus ) Am pus compoziția in tava(eu am folosit una de Silicon și nu a mai necesitat hârtie de copt) și am copt pt 20 de minute la 200 gr ! După ce am oprit cuptorul ,am mai lăsat câteva minute prăjitura acolo ,apoi am scos-o și am lăsat-o sa se răcorească bine ,după care i-am pus deasupra nuca de cocos (puteți pune orice peste ea..dulcețuri ,ciocolata topita,fructe nuca măcinată ) Am tăiat prăjitura după ce a fost bine răcita (cel mai bine e sa fie lăsată la frigider peste noapte sau măcar 2-3 ore )!
    • Ingrediente: -orez (integral ,alb,brun ,bulgur) -apa -ulei -sare -zeama de lămâie -lapte vegetal (eu am folosit de ovăz) Mod de preparare Punem orezul la fiert în apa (la fel cum procedam la un pilaf ) Când orezul este gata fiert îl dăm la rece ! Începem pregătirea smântânii: -3 linguri pline cu vârf de orez fiert ,100 ml lapte vegetal ,50 ml ulei ,sare ,zeama de lămâie ..totul la blender ! Mixam pana când obținem o pasta groasa care poate fi folosită atât ca smântâna pentru preparate de post sau nu..sau o putem transforma in maioneza (adăugăm muștar sau turmeric pt culoare )..dacă ne dorim cantitate mai mare dublam sau Triplam cantitățile urmând același procedeu !
    • Buna ziua Mihaela Florescu,
    • Buna ziua,ma numesc Mihaela Florescu, am 48 de ani,sunt din Giurgiu.   
    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
×
×
  • Create New...