Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Efectele negative ale cinei, luată seara târziu!


Monica Badea

Recommended Posts

Consumul de calorii mai târziu în timpul zilei este asociat cu obezitatea și sindromul metabolic, arată rezultatele unui studiu¹ recent.

Dacă obișnuiești să iei masa de seară la ore înaintate, acest obicei te poate costa: cina târzie este asociată cu creșterea în greutate și cu creșterea nivelului de zahăr din sânge
Se estimează că peste 2,1 miliarde de adulți din întreaga lume sunt supraponderali sau suferă de obezitate, ceea ce face ca probleme de sănătate precum diabetul și hipertensiunea să fie în continuă creștere. În ceea ce privește obiceiurile de masă, și alte studii sugerează că un consum mare de calorii mai târziu în timpul zilei este asociat cu obezitatea și cu sindromul metabolic.

Efectul consumului caloric la ore târzii variază foarte mult de la o persoană la alta și depinde și de ora de culcare, afirmă autorii studiului.

Acest lucru înseamnă că unii oameni ar putea fi mai vulnerabili la efectele negative ale unei cine târzii decât alții. Dacă efectele metabolice pe care oamenii de știință le-au observat la o singură masă continuă să apară în mod cronic, atunci masa de seară luată la ore prea târzii ar putea duce la consecințe precum diabetul sau obezitatea.
Cina la ore târzii diminuează procesul de ardere a grăsimilor

Cercetătorii au studiat 20 de voluntari sănătoși (10 bărbați și 10 femei) pentru a vedea cum au metabolizat cina mâncată la ora 22:00, comparativ cu cina luată la ora 18:00. Voluntarii au mers la culcare la ora 23:00. Cantitatea de grăsime ingerată „arsă” a fost mai mică pe măsură ce masa de seară a fost luată mai târziu, chiar și atunci când aceeași masă a fost oferită la două ore diferite.

În medie, nivelul maxim de glucoză după cina târzie a fost cu aproximativ 18% mai mare, iar cantitatea de grăsime arsă peste noapte a scăzut cu aproximativ 10% comparativ cu cazul în care cina a fost luată mai devreme. Efectele care au fost observate la voluntarii sănătoși ar putea fi mai pronunțate la persoane care suferă deja de boli metabolice, deci care au deja un metabolism compromis.

Acesta nu este primul studiu care arată efectele nocive ale mâncatului la ore târzii, dar este unul dintre cele mai detaliate.
Cina târzie poate influența negativ și alegerea alimentelor

Problema cea mai mare cu cina la ore târzii este nu numai că persoanele care mănâncă seara târziu tind să consume mai multă mâncare, ci faptul că fac adesea și alegeri mai nefericite (alimente nesănătoase, bogate în calorii, cu valoare nutritivă redusă, cum ar fi burgeri, chipsuri, bomboane etc.).

Oamenii care lucrează în schimburi de noapte sunt un bun exemplu în acest sens. Multe studii² sugerează că persoanele cu locuri de muncă nocturne tind să mănânce alimente nesănătoase din comoditate, deoarece poate exista o lipsă de opțiuni sănătoase disponibile la serviciu noaptea.

Consumul emoțional este un alt factor care duce la alegeri nepotrivite de alimente în timpul serii. Este important să facem diferența între foamea adevărată și mâncatul pe fond de stres, anxietate, plictiseală sau tristețe.

Mai mult, oboseala a fost asociată cu aportul crescut de alimente și cu pofta de alimente bogate în calorii. Acest lucru poate fi cauzat de schimbările hormonale care influențează apetitul în timpul privării de somn.

Contează mai mult cât mănânci decât când mănânci

Când vine vorba de creșterea în greutate, ceea ce mănânci contează mai mult decât momentul la care mănânci. Dacă te încadrezi ca număr de calorii în recomandările zilnice necesare, faptul că iei masa de seară mai târziu nu va avea un efect neapărat dăunător.

Dacă ai luat cina devreme și totuși ți se face cu adevărat foame mai târziu, poți opta pentru combinații ușoare de alimente, precum:

Batoane de morcov și țelină cu puțin humus
Felii de mere, pere, kiwi sau portocale
O mână de popcorn simplu
O mână de fistic.
Un mic dejun mai bogat poate preveni consumul unei cine târzii și bogate

Deși numărul total de calorii pe care le consumăm este cel care afectează în cele din urmă greutatea, cercetările arată că pot exista modalități de a regla apetitul prin sincronizarea și frecvența meselor. De exemplu, mai multe lucrări științifice indică faptul că un mic dejun cu conținut ridicat de calorii poate menține senzația de sațietate pentru mai mult timp și poate preveni supraalimentarea seara sau noaptea.

Trebuie reținut, spun savanții, că este posibil ca micul dejun să nu fie necesar a doua zi dacă cina din seara precedentă a fost bogată și luată prea târziu. În acest caz, e bine să ne ascultăm corpul și să nu ne forțăm să mâncăm dimineața, chiar dacă așa eram obișnuiți, ci puțin mai târziu decât de obicei.

De asemenea, e posibil ca mesele mai mici și mai dese să fie de ajutor persoanelor care se luptă cu pofte de-a lungul zilei. Deși există rezultate contradictorii, unele studii sugerează că această împărțire a meselor poate ajuta la controlul poftei de mâncare și la diminuarea senzației de foame pe tot parcursul zilei.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.5c3fb6223284696400c862ad85329e33.jpg

sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...