Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

De ce nu se combina pepene cu pâine sau brânza ?!


Monica Badea

Recommended Posts

Pepenele, harbuzul sau lubeniţa, cum îi spun oltenii, este fructul verii pentru români indiferent de regiunea geografică.  
Mare atenție însă la acest fruct, mai ales dacă exagerăm cu cantitatea. Poate fi foarte dăunător pentru sănătate, mai ales dacă îl consumăm seara târziu, din cauza cantității de zahăr pe care o conține. În general, este bine să fie evitat consumul de orice fel de fructe seara, avertizează specialiștii
Pepenele nu trebuie combinat cu pâine, este o altă greşeală frecventă la români. Pepenele este un fruct delicios, însă mulți dintre noi tindem să îl combinăm și cu alte alimente, lucru care nu este benefic deloc pentru corpul nostru. El deține oricui toți nutrienții și vitaminele de care organismul nostru are nevoie
Pâinea este unul dintre alimentele pe care nu trebuie să îl combini niciodată cu pepene. Într-adevăr, este delicioasă și nelipsită de pe mesele românilor, însă atunci când este consumată alături de o felie de pepene, poate cauza probleme mari de sănătate.În cazul în care nu știai până acum, pepenele nu trebuie combinat cu niciun produs alimentar. el fermentează, fiind un aliment acid. Astfel, alături de o felie de pâine, combinația încetinește digestia, ducând la o stare de balonare, dar și de oboseală după masă.
O altă alternativă pe care mulți români o au este brânza. O felie de pepene roșu cu brânză pare combinația perfectă la prima vedere, însă la fel ca și cu pâinea, efectele sunt similare, o digestie îngreunată.
Specialiștii din domeniul nutriției susțin că pepenele este un fruct care trebuie consumat simplu, pentru a ne putea bucura complet de toate beneficiile sale. Ajută la eliminarea apei din organism și de asemenea este și un fruct sățios.
Pepenele. Valori nutriționale

Valoare per 100 g

Calorii (kcal) 30
Lipide totale 0,2 g
Lipide saturate 0 g
Colesterol 0 mg
Sodiu 1 mg
Potasiu 112 mg
Carbohidrați 8 g
Fibre alimentare 0,4 g
Zahăr 6 g
Proteine 0,6 g
Vitamina C 8,1 mg Calciu 7 mg
Fier 0,2 mg Vitamina D 0 IU
Vitamina B6 0 mg Vitamina B-12 0 µg
Magneziu 10 mg
Fructoza este unul dintre factorii care duc la apariția steatozei hepatice non-alcoolice, adică ficatul gras, e strâns legat și de apariția obezității, e un factor favorizant al apariției diabetului. Ar trebui evitată, pentru că ficatul nostru nu e în stare să proceseze decât câteva grame pe zi. Tot ce este în plus e transformat de ficat în trigliceride, grăsimi care dacă sunt peste limitele normale fiziologice duc la dislipidemii. Dislipidemia generată de trigliceride nu e bun augur, pentru că semnalează și apariția bolilor cardiovasculare și a riscului de infarct și AVC
nu e bine să mâncăm mai mult de 500-600 de grame de pepene pe zi și nici alte fructe ,în general, nu trebuie mâncate seara în cantități mari.

Putem să mâncăm până la jumătate de kilogram de pepene sau de cireșe pe zi, dar niciodată după ora 18.00. Fructele au foarte mult zahăr, iar zahărul mâncat după o anumită oră, după care noi nu-l mai cheltuim prin activitate fizică, se depune pe ficat sub formă de grăsime.

Și în felul acesta, de la excesul de fructe pe perioada verii, poate să apară steatoza hepatică și poate să se dezechilibreze diabetul, la fel cum oamenii se pot îngrășa mâncând fructe seara

Acest lucru e valabil pentru toate fructele. Mulți oameni, însă, mănâncă fructe atunci când vor să ia o gustare ușoară seara.

Un fruct ar fi suficient. Un fruct înseamnă cât încape într-un căuș. Pentru o persoană care nu are probleme cu glicemia, nu are probleme cu greutatea, nu e o problemă să mănânce pe seară, să se răcorească, o felie e pepene sau un bol moderat de cireșe sau 2-3 caise.
Însă excesul de aceste fructe și păstrarea fructelor ca o cină ușoară seara pentru masa de seară nu e deloc rezonabil
Mulți diabetici fug de banane, dar mănâncă mere cu kilogramele. Fiecare fruct are o concentrație de zahăr.
Există fructe foarte dulci, cum sunt bananele, prunele, perele, strugurii, acestea au undeva la 20% zaharuri și ar trebui consumate per porție cu aproximativ 100-125 de grame, adică atât cât încape într-un căuș.

Există fructe cu 10-12% zahăr – mere, citrice, fructele de sezon, care se consumă la 200-250 de grame per porție. Și când vine vorba de fructele mai puțin dulci – și aici ne putem bucura de pepene – pentru că sunt foarte apoase, aici ne putem bucura de 300 de grame per porție.

Două porții pe zi ar trebui să fie suficient. Restul până la 5 porții ar trebui să fie reprezentate de legume
Putem mânca într-o zi toridă, la masa de prânz, chiar și două felii de pepene în locul mesei de prânz și poate să fie o alegere rezonabilă

-e mai bine să mâncăm fructele proaspete decât să facem smoothie, pentru că fructele vin și cu fibre,vitamine și minerale.
În momentul în care stoarcem fructele, tot ce înseamnă fibră rămâne în apărat și noi ne alegem doar cu zahărul și apa din fructe.

Un fresh din 3-4 portocale reprezintă o masă în sine, la 400 de calorii poți avea o salată bulgărească, o salată grecească, o friptură cu legume, mult mai sățioasă. Și până la urmă este apă cu zahăr

Pepenele roșu, contraindicaţii:

Totuși, acest fruct are și contraindicații. Potrivit specialistilor în nutriție, persoanele care au probleme cu pancreasul, cei diagnosticați cu pietre la rinichi, cu gastrită cronică, ulcer gastric, colită, diaree sau diabet trebuie să evite pe cât posibil pepenele.

În diabet zaharat. La bolnavii de diabet, pancreasul nu produce suficientă insulină pentru a procesa zahărul. Cum 100 de grame de pepene conțin în jur de 10 g de zahăr, acest fruct devine periculos pentru diabetici.
În caz de pietre la rinichi. Datorită conţinutului mare de potasiu, pepenele „spală” rinichii de toxine şi depozite, este diuretic și, în mod normal, previne formarea pietrelor la rinichi. Însă dacă acestea deja sunt formate și sunt de dimensiuni mari, consumul excesiv de pepene stimulează tractul urinar și poate schimba poziția calculilor, astfel, se poate ajunge la blocaj renal.
În gastrită cronică. Gastrita reprezintă o inflamație a mucoasei stomacului care se manifestă cu dureri, senzație de arsură, greață, balonare. Nu e recomandat să o „tratezi” cu pepene deoarece acesta conține oligoelemente care pot irita și mai mult pereții tractului gastro-intestinal.
Pacientul poate mânca acest fruct la un timp după masă și doar dacă e într-o fază incipientă a bolii. Pe stomacul gol nu poți mânca pepene roșu dacă ai un stomac bolnav sau gastrită cronică

În ulcer gastric. „Pepenele nu poate fi consumat nici în faza acută a ulcerului, din cauză că stimulează producția de suc gastric în stomac, iar acesta din urmă afectează și mai mult mucoasa.
E bine să te abții de la pepene și dacă ai probleme cu pancreasul, diaree, dureri abdominale, balonare, gaze ori diverse alte afecțiuni ale sistemului digestiv.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.b632fe5a59006d967cb400ae417393f8.jpg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...