Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Nu îți e foame dimineața și nu înțelegi de ce?


Monica Badea

Recommended Posts

Cu siguranță ai auzit că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Dar doar pentru că aceasta este o vorbă populară, nu înseamnă că îți este obligatoriu foame dimineața. În acest caz, consumul unui mic dejun sănătos poate fi o provocare.

Deși, în unele cazuri, lipsa senzației de foame dimineața ar putea fi un semn al unei probleme grave, este cel mai probabil perfect normală și nu prezintă motive de îngrijorare.

Iată cateva motive posibile pentru care s-ar putea să nu îți fie foame dimineața:

1. Ai mâncat o cină copioasă cu o seară înainte

Unul dintre principalele motive pentru care este posibil să nu te simți flămând când te trezești este pentru că ai mâncat o cină copioasă sau o gustare mai consistentă în seara precedentă.
Acest lucru poate fi valabil mai ales dacă ai mâncat o masă bogată în grăsimi sau proteine. Acești macronutrienți îți pot încetini golirea stomacului și te pot face să te simți sătul mai mult timp - chiar și în dimineața următoare.

Proteinele, în special, pot modifica, de asemenea, semnificativ nivelul hormonilor care îți reglează foamea și pofta de mâncare, inclusiv grelina, peptida-1 asemănătoare glucagonului, peptida YY și colecistochinina.

În mod similar, mesele bogate în grăsimi pot modifica nivelurile anumitor hormoni asociați cu pofta de mâncare și senzațiile de plenitudine, ducând la scăderea foamei.

Dacă preferi să savurezi o cină consistentă și să sari sau să amâni  micul dejun de a doua zi dimineață, nu este greșit - atâta timp cât te asiguri că obții nutrienții și hidratarea de care ai nevoie pe tot parcursul zilei.

2. Nivelurile hormonale se schimbă peste noapte

Peste noapte și în timpul somnului, nivelurile mai multor hormoni din corpul tău fluctuează. Acest lucru îți poate afecta pofta de mâncare.

Cercetările arată că nivelurile de epinefrină, cunoscută și sub numele de adrenalină, tind să fie mai mari dimineața. Se crede că acest hormon suprimă pofta de mâncare prin încetinirea ritmului cu care stomacul tău se golește și creșterea descompunerii carbohidraților depozitați în ficat și mușchi pentru a-ți alimenta corpul.

Mai mult, un studiu a observat că nivelurile de grelină, hormonul foamei, au fost mai mici dimineața decât cu o seară înainte. Acest lucru ar putea explica, de asemenea, de ce te simți mai puțin înfometat când te trezești.

În cele din urmă, unele cercetări sugerează că nivelurile de leptină, un hormon responsabil de senzația de sațietate, pot fi, de asemenea, mai mari dimineața. Cu toate acestea, alte studii au dus la rezultate mixte.

Reține că aceste fluctuații zilnice ale hormonilor sunt perfect naturale și nu sunt de obicei un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, dacă observi schimbări bruște sau extreme ale foamei sau apetitului, ia în considerare discutarea cu un profesionist din domeniul sănătății.

3. Te simți anxios sau deprimat

Atât anxietatea, cât și depresia îți pot afecta semnificativ nivelul de foame.

În plus față de simptome precum tulburări de somn, oboseală și pierderea interesului, depresia poate provoca modificări ale poftei de mâncare.

Între timp, anxietatea poate crește nivelul anumitor hormoni ai stresului care îți reduc pofta de mâncare.

Cu toate acestea, anxietatea și depresia afectează diferit oamenii. Unele studii au descoperit că aceste condiții sunt în schimb legate de apetitul crescut și aportul de alimente pentru unii oameni.

Dacă te confrunți cu anxietate sau depresie și bănuiești că îți poate afecta apetitul sau alte aspecte ale sănătății, discută cu un profesionist din domeniul sănătății pentru a stabili cel mai bun tratament pentru tine.

4.Suferi de o boală

În special, infecțiile respiratorii, cum ar fi răceala obișnuită, gripa și pneumonia, sunt cunoscute pentru reducerea apetitului. În unele cazuri, aceste infecții îți limitează, de asemenea, simțurile gustului și mirosului, ceea ce îți poate reduce pofta de mâncare.

Anumite infecții, cum ar fi gripa, pot provoca, de asemenea, simptome care reduc foamea și pofta de mâncare, inclusiv greață și vărsături.

Reține că este deosebit de important să rămâi hidratat și să îți  alimentezi corpul când ești bolnav, chiar dacă nu îți este foame. Supa, ceaiul fierbinte, bananele, biscuiții și sosul de mere sunt câteva opțiuni ușoare pentru stomac, de încercat atunci când nu te  simți bine.

5.Alte cauze sunt responsabile

În plus față de factorii mai comuni enumerați mai sus, există și alte câteva motive posibile pentru care este posibil să nu simți foame când te trezești.

Iată câteva alte cauze potențiale ale diminuării foamei dimineața:

•    Iei anumite medicamente. Multe tipuri de medicamente, inclusiv diuretice și antibiotice, pot reduce foamea și pofta de mâncare
•    Înaintezi în vârstă. Scăderea poftei de mâncare este frecventă în rândul adulților în vârstă și poate fi cauzată de modificări ale necesităților de energie, hormoni, gust sau miros și circumstanțe sociale.
•    Ai o problemă cu tiroida. Pierderea apetitului poate fi un semn de hipotiroidism sau scăderea funcției tiroidiene.
•    Ești la ovulație. Estrogenul, un hormon sexual feminin care crește în timpul ovulației, îți poate suprima pofta de mâncare.
•    Ai o afecțiune cronică. Anumite afecțiuni, cum ar fi bolile hepatice, insuficiența cardiacă, bolile renale, HIV și cancerul pot provoca pierderea poftei de mâncare.
•    Dacă presupui că o afecțiune de bază ar putea contribui la lipsa de foame dimineața, consultă un medic.

Ce să faci?

Dacă nu îți este foame chiar când te trezești, este perfect să aștepți puțin înainte de a lua micul dejun.

Uneori, până ai făcut un duș, te-ai îmbrăcat și ai început să te pregătești pentru ziua respectivă, s-ar putea să înceapă să îți fie foame și să fii gata de micul dejun.

Dacă încă nu îți este foame, poți încerca să mănânci o mică gustare bogată în nutrienți pentru a-ți stimula pofta de mâncare.

Iată câteva idei sănătoase și delicioase de mic dejun:

•    iaurt cu fructe de padure si granola
•    fulgi de ovăz cu banane feliate și un strop de miere
•    smoothie cu spanac, fructe proaspete și pudră de proteine
•    omletă cu ciuperci, roșii, ardei gras și brânză
•    pâine prăjită de avocado acoperită cu un ou

Dacă îți este dificil să iei micul dejun, deoarece te simți anxios sau deprimat, poate fi benefic să îți formezi o rutină de dimineață.

De asemenea, nu uita că este bine și dacă preferi să omiți cu totul micul dejun, dacă chiar nu poți să îl consumi. Doar asigură-te că îți asiguri substanțele nutritive de care ai nevoie mai târziu, în timpul zilei. Este important să te hidratezi corect și să nu ignori eventualele efecte negative cauzate de faptul că nu mănânci dimineața, precum dureri de cap, oboseală sau iritabilitate.

În cele din urmă, dacă bănuiești că o problemă de sănătate ar putea contribui la pierderea poftei de mâncare, discută cu un medic pentru a combate afecțiunea și pentru a te simți din nou bine.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.d10bc6dd7e6f204aa2a326c36fddae20.jpg
sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...