Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Ești tot timpul obosit/ă?-iată de ce!


Monica Badea

Recommended Posts

Iată câteva dintre posibilele explicații pentru momentele de oboseală și ce poți face pentru a-ți recăpăta energia:

O alimentație săracă în nutrienți

Prăjelile și produsele cu zahăr adăugat te fac să te simți lipsit de energie. Cel mai simplu mod prin care poți alunga oboseala este să faci mici ajustări în alimentația obișnuită, pentru că adoptând o dietă sănătoasă și echilibrată, se va schimba și modul în care te simți de-a lungul zileri. Pentru a obține toți nutrienții de care ai nevoie și pentru a elimina oboseală, este vital să alegi o combinație optimă a grupurilor importante de alimente, bazându-ți mesele pe legume și fructe proaspete, cereale integrale (pâine integrală, paste integrale) și proteine slabe (carne slabă, brânzeturi slabe, tofu).

Stilul de viață sedentar

Când oboseala se instalează, răspunsul corect ar putea să îți pară simplu: să stai pe canapea și să te relaxezi. Însă e bine de știut că activitatea fizică ar putea fi cel mai bun mod prin care te poți energiza și prin care poți alunga oboseal și somnolenț. Un studiu a scos la iveală că, în comparație cu statul pe canapea, o singură sesiune de exerciții de intensitate moderată - cu durata de cel puțin 20 de minute - a ajutat la sporirea nivelului de energie.

Menține un program constant de somn: mergi la culcare la aceeași oră, în fiecare noapte, și trezește-te la aceeași oră dimineața, chiar și în weekend. Evită să dormi în timpul zilei.

Asigură-te că în dormitor este liniște și întuneric și că temperatura este una optimă.

Limitează consumul de băuturi cu cofeină la prima parte a zilei și evită aportul de astfel de produse după-amiaza sau seara.

Evită fumatul și consumul de alcool înainte de culcare, pentru că aceste obiceiuri îți pot perturba somnul.

Consumă cantitatea optimă de calorii recomandate pentru vârsta, genul și nivelul tău de activitate fizică.

Umple jumătate din farfurie cu legume neamidonoase, un sfert proteine și un sfert carbohidrați.

Dacă mănânci pâine și paste, alege pentru alimentația zilnică pâine integrală și paste integrale și doar ocazional produse din făină albă.

Consumă grăsimi bune zilnic, în cantitate moderată (ulei de măsline, avocado, nuci etc.), limitează consumul de grăsimi saturate (unt, smântână etc.) și evită consumul de grăsimi trans (margarină).

Alege surse bune de proteine, cum sunt carnea slabă de pui și curcan, peștele gras (hering, ton, somon, sardine etc.), bogat în Omega-3, nucile și semințe crude și nesărate. Acizii grași Omega 3 pot fi luați și din suplimente alimentare pe bază de ulei de pește de mare adâncime.

Redu consumul de zahăr. Chiar dacă îți dă pe moment energie, efectul zahărului se va disipa și vei ajunge să te simți și mai obosit.

Nu sări peste micul dejun. Vei pierde nutrienții esențiali și energia de care ai nevoie pentru a-ți începe ziua. Unele persoane simt nevoia să mănânce la ora 7 dimineața, dar e în regulă să iei micul dejun și la 10:30.

Ia masa la intervale regulate. Trei mese pe zi te ajută să îți menții constant nivelul de energie. .. pentru gustări între mese,e bine să se opteze pentru unul-două fructe sau o mână de nuci ori semințe.

Bea multă apă. Dacă bei destulă apă, vei preveni deshidratarea, care are ca rezultat oboseală, faptul că nu poți gândi limpede, schimbări de dispoziție, mâncat în exces și constipație.

Nu uita de sport. Toți adulții au nevoie de 2 ore și 30 de minute de exerciții fizice, la intensitate moderată, pe săptămână, cât și de activități menite să întărească musculatura, care să lucreze toate grupele majore de mușchi. Este recomandat să îți împarți aceste minute de activitate fizică în mai multe ședințe pe săptămână.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.c60207b5c6fe774ee3f7ec3216134e36.jpg
sursa

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...