Monica Badea Posted August 1, 2021 Share Posted August 1, 2021 Tipul de grăsime pe care îl consumi este foarte important: grăsimile saturate, de exemplu (cum ar fi untul și uleiul de cocos), pot fi benefice, dar pot crește și nivelul de colesterol LDL pe lângă nivelul de colesterol HDL. Cu toate acestea, grăsimile trans (cele care se găsesc în prăjituri, gogoși și cartofi prăjiți) nu sunt niciodată o idee bună - de fapt, îți cresc nivelul de colesterol LDL (rău), reducând în același timp nivelul de HDL (bun). 1. Pește și ulei de pește Uleiul de pește este ideal, deoarece este o grăsime polinesaturată cu lanț lung. Uleiul de pește conține acizi grași omega-6 și -3, pe care organismul nu îi poate crea din alte grăsimi. Alimentele cu omega-3 sunt renumite pentru că furnizează grăsimi esențiale și sănătoase pentru corp și creier. Un lucru de reținut: nu vei dori să gătești cu ulei de pește - în schimb, ia-l sub formă de suplimente sau, și mai bine, optează pentru preparatele din pește (somonul este o alegere excelentă). Per porție (1 lingură): 123 calorii, 14 g grăsimi (2,9 g sat), 0 mg sodiu, 0 g carbohidrați, 0 g zahăr, 0 g fibre, 0 g proteine 2. Avocado și ulei de avocado La fel ca uleiul de pește, uleiul de avocado (sau chiar avocado în general) este plin de acizi grași sănătoși pentru inimă, care s-au dovedit a fi mai sănătoși decât alte grăsimi. „Știința a explicat destul de clar acum ceva timp că uleiurile poli și mononesaturate, cum ar fi cele din avocado, măsline și rapiță, sunt mai benefice decât cele mai bogate în grăsimi saturate atunci când se analizează valorile colesterolului, tensiunii arteriale și, în unele cercetări, IMC în sine Uleiul de avocado are, de asemenea, un punct de ardere ridicat, făcându-l o alegere excelentă pentru gătit și prăjire la temperatură ridicată. Per porție (1 lingură): 124 calorii, 14 g grăsimi (1,6 g sat), 0 mg sodiu, 0 g carbohidrați, 0 g zahăr, 0 g fibre, 0 g proteine 3. Ulei de măsline Folosește ulei de măsline obișnuit pentru a găti sau prăji. Uleiul de măsline extravirgin, pe de altă parte, este ideal de utilizat în sosuri de salată sau pentru stropirea legumelor la grătar Un alt beneficiu: asocierea uleiului de măsline cu legume va ajuta corpul să absoarbă mai ușor anumite vitamine, cum ar fi A, D, E și K, spune el. Per porție (1 lingură): 119 calorii, 14 g grăsimi (1,9 g sat), 0 mg sodiu, 0 g carbohidrați, 0 g zahăr, 0 g fibre, 0 g proteine 4. Ulei de rapiță Uleiul de rapiță este de bază în bucătărie și există un motiv întemeiat pentru care ar trebui să îl ai la îndemână Nu numai că aroma sa subtilă îl face o alegere potrivită pentru prăjit sau grill, dar conține și o doză moderată de omega-3 ,deci este foarte sănătos. Per porție (1 lingură): 124 calorii, 14 g grăsimi (1 g sat), 0 mg sodiu, 0 g carbohidrați, 0 g zahăr, 0 g fibre, 0 g proteine 5. Unt Doar asigurați-vă că alegeți un unt de înaltă calitate, care este mai bogat în acizi grași omega-3 Cu toate acestea, untul este încă o grăsime saturată, deci este important să îl folosiți puțin mai rar decât pe alte grăsimi nesaturate. Per porție (1 lingură): 102 calorii, 12 g grăsimi (7 g sat), 2 mg sodiu, 0 g carbohidrați, 0 g zahăr, 0 g fibre, 0,1 g proteine 6. Ulei de cocos În ultimii ani, uleiul de cocos a devenit atât de cunoscut, încât poate fi utilizat pentru orice, de la gătit până la tratament pentru păr sau piele. În bucătărie, uleiul de nucă de cocos oferă o doză solidă de acid lauric - un nutrient care stimulează imunitatea - și este un excelent substitut pentru unt Dar, este încă o grăsime saturată, așa că încercați să nu o consumați în absolut orice. Per porție (1 lingură): 117 calorii, 14 g grăsimi (12 g sat), 0 mg sodiu, 0 g carbohidrați, 0 g zahăr, 0 g fibre, 0 g proteine sursa 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.