Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Untul -dăunător sau nu?


Monica Badea

Recommended Posts

Se pare ca untul nu este atat de daunator pe cat ne asteptam, daca este consumat in cantitati moderate.
Cercetatorii au analizat legatura dintre consumul de unt si bolile cardiovasculare, diabet si mortalitatea in randul adultilor.

Specialistii si normele internationale considera ca o portie normala zilnica de unt este de aproximativ o lingurita. Asadar, unii dintre subiecti au consumat chiar mai mult decat doza zilnica recomandata.
Cu toate ca pe parcursul studiului mai multi subiecti au dezvoltat diabet sau boli cardiovasculare, nu s-a putut face o corelatie clara intre consumul de unt si aceste afectiuni.

Chiar daca oamenii care mananca mai mult unt au, in general, diete si stiluri de viata considerate mai proaste, se pare ca untul este, per total, un lucru destul de neutru

Acest lucru sugereaza ca untul ar putea fi un aliment de «cale de mijloc» sau de compromis: este o optiune mult mai sanatoasa decat zaharul sau amidonul, cum ar fi painea alba sau cartofii, la care untul este un ingredient folosit frecvent si care au fost asociate cu un risc mai mare de diabet si de boala cardiovasculara; si, in acelasi timp, untul este o optiune mai rea decat multe margarine si uleiuri pentru gatit - acelea care sunt bogate in grasimi sanatoase, cum ar fi uleiurile de boabe de soia, de canola, de seminte de in si uleiul de masline extravirgin, care cel mai probabil ar scadea acest risc, in comparatie cu oricare dintre aceste variante: untul sau faina rafinata, amidonul si zaharurile
Ce contine untul

In general, o lingura de unt de calitate, contine:

aproape 101 calorii
aproape 12 grame de grasimi (99%)
0.01 grame carbohidrati
0.12 grame proteine (1%)

Regula pare sa fie moderatia, in special la persoanele sanatoase. Daca suferi deja de anumite afectiuni cronice, discuta cu medicul tau despre riscurile si beneficiile consumului de unt in cazul tau. Poti include regulat untul in dieta ta, insa nu consuma 3 felii de paine cu unt la micul dejun zilnic si nu „imbata” mereu friptura sau legumele in linguri de unt cand le gatesti la tigaie sau la cuptor!
Si poate cel mai important, achizitioneaza unt de calitate, fara adaos de sare, coloranti sau arome.

Cu ce poti inlocui untul, daca ai colesterolul mare

Exista cateva variante care pot inlocui cu succes untul, mai ales in retete si preparate culinare. Poti sa dai o mana de ajutor chiar tu in ceea ce priveste reducerea riscului tau de hipercolesterolemie (valorile mari ale colesterolului in sange), prin inlocuirea untului obisnuit cu alimente care sunt mai sarace in grasimi saturate sau alimente care s-au dovedit ca au un impact mai mic asupra riscului de boli cardiovasculare, cum ar fi:

untul obtinut din laptele unor animale hranite cu iarba
avocado
uleiul de avocado
uleiul de cocos
uleiul de masline
iaurtul
sosul (piureul) de mere sau o banana facuta piure pentru a inlocui jumatate din grasimea folosita in alimentele care necesita pregatire in cuptor.
De exemplu, pe cartofii copti la cuptor, in loc de unt sau smantana fermentata, poti pune putin iaurt

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.0f62f9967a3ddbb06fa2b60009df62b9.jpg

sursa

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
×
×
  • Create New...