Jump to content

Recommended Posts

Posted

Se pare ca untul nu este atat de daunator pe cat ne asteptam, daca este consumat in cantitati moderate.
Cercetatorii au analizat legatura dintre consumul de unt si bolile cardiovasculare, diabet si mortalitatea in randul adultilor.

Specialistii si normele internationale considera ca o portie normala zilnica de unt este de aproximativ o lingurita. Asadar, unii dintre subiecti au consumat chiar mai mult decat doza zilnica recomandata.
Cu toate ca pe parcursul studiului mai multi subiecti au dezvoltat diabet sau boli cardiovasculare, nu s-a putut face o corelatie clara intre consumul de unt si aceste afectiuni.

Chiar daca oamenii care mananca mai mult unt au, in general, diete si stiluri de viata considerate mai proaste, se pare ca untul este, per total, un lucru destul de neutru

Acest lucru sugereaza ca untul ar putea fi un aliment de «cale de mijloc» sau de compromis: este o optiune mult mai sanatoasa decat zaharul sau amidonul, cum ar fi painea alba sau cartofii, la care untul este un ingredient folosit frecvent si care au fost asociate cu un risc mai mare de diabet si de boala cardiovasculara; si, in acelasi timp, untul este o optiune mai rea decat multe margarine si uleiuri pentru gatit - acelea care sunt bogate in grasimi sanatoase, cum ar fi uleiurile de boabe de soia, de canola, de seminte de in si uleiul de masline extravirgin, care cel mai probabil ar scadea acest risc, in comparatie cu oricare dintre aceste variante: untul sau faina rafinata, amidonul si zaharurile
Ce contine untul

In general, o lingura de unt de calitate, contine:

aproape 101 calorii
aproape 12 grame de grasimi (99%)
0.01 grame carbohidrati
0.12 grame proteine (1%)

Regula pare sa fie moderatia, in special la persoanele sanatoase. Daca suferi deja de anumite afectiuni cronice, discuta cu medicul tau despre riscurile si beneficiile consumului de unt in cazul tau. Poti include regulat untul in dieta ta, insa nu consuma 3 felii de paine cu unt la micul dejun zilnic si nu „imbata” mereu friptura sau legumele in linguri de unt cand le gatesti la tigaie sau la cuptor!
Si poate cel mai important, achizitioneaza unt de calitate, fara adaos de sare, coloranti sau arome.

Cu ce poti inlocui untul, daca ai colesterolul mare

Exista cateva variante care pot inlocui cu succes untul, mai ales in retete si preparate culinare. Poti sa dai o mana de ajutor chiar tu in ceea ce priveste reducerea riscului tau de hipercolesterolemie (valorile mari ale colesterolului in sange), prin inlocuirea untului obisnuit cu alimente care sunt mai sarace in grasimi saturate sau alimente care s-au dovedit ca au un impact mai mic asupra riscului de boli cardiovasculare, cum ar fi:

untul obtinut din laptele unor animale hranite cu iarba
avocado
uleiul de avocado
uleiul de cocos
uleiul de masline
iaurtul
sosul (piureul) de mere sau o banana facuta piure pentru a inlocui jumatate din grasimea folosita in alimentele care necesita pregatire in cuptor.
De exemplu, pe cartofii copti la cuptor, in loc de unt sau smantana fermentata, poti pune putin iaurt

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.0f62f9967a3ddbb06fa2b60009df62b9.jpg

sursa

  • Like 2

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Utilizatori online

×
×
  • Create New...