Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Ce ar trebui să mănânce persoanele trecute de prima tinerețe!


Monica Badea

Recommended Posts

 

Și necesarul de proteine eset diferit, întrucât capacitatea de metabolizare a rinichiului și ficatului scad și riscăm dezechilibre metabolice, creșterea uremiei, creatininei, acidului uric, homocisteinei.

Așadar, mai degrabă trebuie să predomine proteinele de origine vegetală-ciuperci, leguminoase-linte, năut, soia, fasole uscată, nuci
La menținerea sănătății sistemului digestiv și imunitar contribuie și un aport mai crescut  de fibre, de la legume fibroase-țelină, rădăcinoase fibroase, conopidă, teci de fasole, dovlecei, vinete, cereale integrale și chiar tărâțe până la fructe proaspete și uscate (ananas, prune, mere, gutui).

Dintre fructele proaspete cele mai prețioase sunt fructele de pădure (afine, zmeură, mure).

Și necesarul caloric este diferit, după o vârstă, întrucât metabolismul scade, nu mai suntem la fel de activi fizic, masă musculară se reduce și există riscul creșterii în greutate, prin acumulare de grăsime,  cu consecințele de rigoare.

Ca să avem mai multă energie trebuie să consumăm verdețuri proaspete, Frunze, tulpini sau legume cât mai puțin gătite, eventual doar fierte ușor la aburi, mult pește, alge. Alimetele de origine animală, în schimb se recomandă a fi fierte bine sau coapte la cuptor, puiul, curcanul, vita, porcul, pentru a scădea riscul toxiinfecțiilor alimentare.

Se recomandă iaurturi sănătoase, de genul laptelui bătut, sanei sau kefirului, brânzeturi slabe pentru aportul proteic, calciu și vitamina D dar și potențialul probiotic prețios.

Meniul este compus din aproximativ:

50 la sută din fructe și legume;
25 la sută boabe, dintre care multe sunt cereale integrale;
25 la sută alimente bogate în proteine, cum ar fi nuci, fasole, pește, carne slabă, carne de pasăre,  fără grăsimi și lactate cu conținut scăzut de grăsimi,  produse, cum ar fi lapte, brânzeturi, iaurturile.
Tot ce nu se regăsește în farfurie nu înseamnă că este toxic sau interzis, ci se poate consuma ocazional. Vinul roșu de exemplu, care în cantități limitate poate face bine, trebuie consumat ocazional, nu zilnic,  și după ce te sfătuiești cu medicul de familie, pentru că poate influența tensiunea arterială.  

Persoanele în varstă trebuie să rămană active și să adopte mersul pe jos, mersul pe bicicletă, înot, sau să se angajeze în orice activitate fizică le face plăcere, individuală sau de grup. Liniile directoare dietetice oferă sugestii pentru adulții în vârstă care sunt interesați în imbunătătirea stilului lor de viată și de a reduce riscul de boli și de invaliditate.  

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.fc8ecadac5bcc28c72d09e4720f84094.jpg

sursa

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
×
×
  • Create New...