Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Alimente de evitat dacă ai hipertensiune arterială!


Monica Badea

Recommended Posts

Daca ai hipertensiune arteriala sau prehipertensiune (o afectiune in care tensiunea este mai mare decat in mod normal, dar nu suficient de ridicata pentru a fi diagnosticata ca hipertensiune, studiile arata ca poti sa o reduci adoptand o dieta sanatoasa.

Hipertensiunea arterială în stadiul 2 se diagnosticheaza la valori mai mari de 140/90, cand  probabil  ca aveți nevoie de medicamente, in paralel cu anumite  modificări ale stilului de viață. Cel mai frecvent medicii pot recomanda doar diuretice, dar si inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, blocante ale receptorilor angiotensinei II sau blocante ale canalelor de calciu.

Dacă aveți vreodată tensiune arterială de 180/120 sau mai mare, situatia reprezinta o urgență.

 

Mai jos iti prezentam o lista cu alimentele si bauturile pe care ar trebui sa le limitezi sau sa le eviti daca suferi de hipertensiune arteriala:
Sarea

Sa retii ca sarea si sodiul sunt inamicii tai cand vine vorba de hipertensiunea arteriala si de bolile cardiovasculare. Peste 75% din sodiul pe care il "mananci" intr-o zi provine din alimentele ambalate, nu din ceea ce pui pe masa, in solnita. Unele dintre cele mai sarate alimente din comert sunt: mezelurile, pizza congelata, sucurile de legume, supele la conserva, produsele din tomate imbuteliate sau la conserva.

Mezelurile

Carnea procesata si diversele mezeluri feliate pot fi adevarate "bombe" cu sodiu, adica au multa sare, numita si clorura de sodiu. Aceste carnuri sau mezeluri sunt adeseori afumate, condimentate si conservate cu multa sare.

Pizza congelata

Toate tipurile de pizza pot fi daunatoare pentru persoanele care sunt atente la consumul de sare. Combinatia de branza, carne sau mezeluri afumate, sos de tomate si paine inseamna mult sodiu, iar pizza congelata este in special periculoasa pentru persoanele cu hipertensiune. Pentru a mentine aroma preparatului o data ce pizza a fost coapta, producatorii adauga adeseori si mai multa sare.

Muraturile

Conservarea oricarui aliment necesita sare, mai ales ca sarea este cea care impiedica descompunerea si stricarea alimentelor si le mentine "proaspete" (comestibile) mai mult timp. Cu toate acestea, sarea poate transforma chiar si cel mai nevinovat castravete intr-un "burete" care absoarbe sarea. Cu cat legumele stau mai mult timp in lichidele cu sare care le mureaza, cu atat mai mult sodiu pot sa absoarba.

Supele la conserva

 
Sunt simple si usor de preparat, in special cand te grabesti sa mananci ceva sau nu te simti bine. Chiar si asa, supele de la conserva sunt bogate in sodiu. Diversele tipuri de supe din comert (fie ca sunt concentrate, fie ca nu - pe care americanii le numesc "stock" sau "broth") pot fi daunatoare pentru sanatatea ta. O optiune mai buna este sa iti prepari singura supa, acasa, dupa o reteta cu un continut redus de sare.

Produsele din tomate, la conserva sau la sticla

Ca regula generala, produsele obtinute din rosii sunt problematice pentru cei cu hipertensiune. Sosurile de tomate la conserva, sosurile de paste si sucurile de rosii sunt marii vinovati si contin foarte mult sodiu. Chiar si sosul marinara clasic, pe care il folosesti la paste, poate sa aiba peste 450 miligrame de sodiu
Cand mergi la cumparaturi, cauta versiuni ale acestor produse cu un continut redus de sare.

Zaharul

Stiai ca un consum excesiv de zahar este legat de hipertensiunea arteriala? Zaharul, in special bauturile indulcite cu el, a contribuit la o crestere in ceea ce priveste obezitatea la oamenii de toate varstele. Hipertensiunea arteriala este mai comuna la oamenii care sunt supraponderali sau obezi, asa ca trebuie sa fii cu bagare de seama atunci cand consumi zahar si alimente dulci. Asociatia Americana a Inimii recomanda femeilor sa limiteze adaosul de zahar la 6 lingurite (sau 24 de grame) pe zi, iar barbatilor le recomanda sa se limiteze la 9 lingurite (sau 36 de grame) de zahar pe zi.

Cafeaua

Daca ai hipertensiune sau prehipertensiune, poate ca acum ar fi momentul sa renunti la obiceiul de a bea cafea. Chiar si inofensiva cafea de dimineata (fie ca e o ceasca, fie ca sunt mai multe) poate cauza o crestere temporara in ceea ce priveste tensiunea arteriala. Daca bei regulat cafea, acest obicei poate contribui la hipertensiunea ta arteriala. De fapt, orice bautura cofeinizata poate cauza o crestere a tensiunii arteriale.

Alcoolul

Cantitatile mici spre moderate de alcool pot sa iti reduca tensiunea arteriala, dar daca bei prea mult alcool, acest obicei iti poate creste tensiunea. De asemenea, daca bei prea mult alcool iti poate creste riscul de a face multe tipuri de cancer, iar acest lucru este valabil chiar si pentru oamenii care beau alcool doar ocazional. Daca bei mai mult de trei bauturi alcoolice intr-o singura "sesiune", acest lucru poate cauza o crestere temporara a tensiunii, potrivit Mayo Clinic, iar consumul repetat de alcool poate duce la probleme pe termen lung in ceea ce priveste hipertensiunea arteriala.
 120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.ed985fa697906c478aec54763cc63b69.jpg
sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
    • -1,8kg ardei iute rosu curatat de seminte  și tocat marunt -1 kg ardei capia -tocat cât mai marunt -1,5 l l otet de 9 grade -700 gr îndulcitor (eritritol )..puteți adauga pana la 1 kg dacă doriți sa iasa mai dulce sau dacă ardeii iuți sunt prea iuți (dacă folosiți zahăr ,500 gr ar fi suficient ) Mod de preparare Le-am scos semintele(ardeilor iuți ,am folosit o pereche de mănuși chirurgicale )apoi i-am taiat bucatele mai mici….ardeiul capia trebuie sa fie  mai carnos ,de asemenea tăiat și el in cubulete marunte. Într- o cratita punem otetul si îndulcitorul  si lasam la foc mic aproximativ  30 min sa fiarbă ,apoi punem ardeiul iute si ardeiul capia si lasam sa fiarba aproximativ 60-65 de minute la foc foarte mic. Punem dulceața in borcane ,punem capacele si punem la bain marie pentru minim 1 ora …sterilizarea borcanelor (cu orice fel de dulceața ,zacusca ,gem )este foarte importantă si ne asigura ca produsele se vor păstra foarte bine luni sau ani întregi !
×
×
  • Create New...