Monica Badea Posted September 6, 2021 Posted September 6, 2021 Ce alimente consumăm la început de toamnă şi cum ne pregătim organismul pentru sezonul rece? Dacă tot avem grijă ca la fiecare nou sezon să ne schimbăm garderoba, de ce nu am facem la fel şi cu alimentele pe care le punem în farfurie? Toamna este timpul fructelor delicioase şi al legumelor colorate, o comoară pentru sănătate. De ce să nu profităm de tot ce are natura mai bun să ne ofere în acest anotimp şi să ne ajutăm şi organismul să asimileze nutrienţi de care, poate, a fost privat întreaga vară? CE BENEFICII NE ADUC ALIMENTELE-VEDETĂ ALE TOAMNEI dovleacul, de pildă, nu trebuie să ne lipsească din alimentaţie. De ce? Este o sursă extraordinară de acizi graşi esenţiali, care protejează inima şi ţin colesterolul sub control. În plus, are vitamine din grupul B, A, E şi K, este bogat în fier, calciu şi potasiu. Cei care ţin la siluetă, nu trebuie să se îngrijoreze. Sărac în calorii, dovleacul ne ajută să slăbim. Mai mult decât atât, combate anemia sau stările de oboseală. Merele din grădina bunicii nu trebuie nici ele să ne lipsească, mai ales că toamna este sezonul lor de vârf. De altfel, se numără printre cele mai populare fructe din lume, cu peste 7.000 de soiuri. Pot fi o gustare delicioasă şi extrem de sănătoasă între mese, care contribuie la consolidarea inimii, ţine departe bolile de piele, dar şi diabetul, ajută în diete, dar previne şi apariţia bolii Alzheimer. Mai multe studii leagă consumul acestor fructe de un risc scăzut de cancer, iar lista beneficiilor poate continua. Nu uitaţi nici de gutui! Nu doar că sunt extrem de aromate, dar pot trata şi boli digestive ori hemoragii. Stimulează circulaţia sanguină, dar reglează şi tensiunea arterială, plus că sunt extrem de bogate în vitamina C:“Vitamina C contribuie la sănătatea sistemului imunitar. Este adevărat că ea nu poate fi stocată în corp, din acest motiv este important să consumi și alte alimente bogate în vitamina C, zi de zi Treceţi pe listă şi delicioşii struguri negri, care se crede că sunt mai sănătoşi decât cei albi. Conţin unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali, deci, pot proteja organismul împotriva bolilor cronice şi, totodată, încetinesc îmbătrânirea. Nu trebuie să lăsaţi la coada preferinţelor nici legumele. Sfecla roşie este considerată un aliment-minune. Consumată crudă, conservată ori gătită, sfecla protejează ficatul, poate ajuta la vindecare depresiei ori stabilizează nivelul glicemiei, arată studiile: „Fructele și legumele trebuie să fie obiectivele-țintă pentru cei ce își doresc sănătatea și frumusețea trupului. DE CE SĂ CONSUMĂM ALIMENTE DE SEZON Cea mai simplă explicaţie pentru care trebuie să includem fructele şi legumele de sezon în meniul zilnic ţine de faptul că sunt cele mai proaspete produse de pe piaţă. Practic, le putem consuma imediat ce au fost culese. De ce este important acest lucru? Imaginaţi-vă că este vară şi aveţi poftă de afine, care, în România apar abia toamna. Vă îndreptaţi spre supermarket, unde este posibil să fi stat pe raft de câteva zile, după un transport de alte câteva zile. Le aduceţi acasă, unde le puteţi lăsa chiar şi o săptămână în frigider. În tot acest timp, conţinutul lor nutritiv scade, deci nu vă mai puteţi bucura de aceleaşi beneficii ca atunci când le consumaţi prospete, iar exemplul este valabil şi în alte cazuri. Ştiaţi că, de pildă, un morcov poate călători chiar şi 2.000 de kilometri până să ajungă în salata noastră? sursa Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.