Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Consumul de mezeluri și creierul uman!


Monica Badea

Recommended Posts

Oamenii de știință din cadrul grupului de epidemiologie nutrițională de la Universitatea din Leeds au descoperit că o porție de 25 g de mezeluri pe zi este asociată cu un risc crescut cu 44% de a dezvolta demență.
Cercetătorii explorează o potențială legătură între consumul de carne procesată și dezvoltarea demenței, care afectează milioane de oameni de peste 60 de ani din întreaga lume. Mai mult decât atât, la nivel mondial, prevalența demenței este în creștere. În acest context, alimentația, care este un factor de risc modificabil pentru multe boli netransmisibile, ar putea juca un rol și în dezvoltarea demenței.
Descoperirile arată, de asemenea, că aportul de carne roșie neprelucrată, cum ar fi carnea de vită, porc sau vițel, preparată simplu, ar putea avea rol protector, deoarece persoanele care au consumat 50 g pe zi au avut un risc cu 19% mai mic de a dezvolta demență.

Consumul de mezeluri a fost asociat și în alte studii cu riscul de demență, dar se crede că acesta este primul studiu pe scară largă ca număr de participanți și ca durată, adecvat pentru a examina o legătură între tipurile și cantitățile specifice de carne și riscul de a dezvolta boala.

La nivel global există milioane de cazuri de demență, cu aproximativ 10 milioane de cazuri noi diagnosticate în fiecare an. Boala Alzheimer reprezintă 50% până la 70% dintre aceste cazuri, iar demența vasculară în jur de 25%. Dezvoltarea și progresia acesteia sunt asociate atât cu factori genetici, cât și de mediu, inclusiv dieta și stilul de viață.

Deși este necesară o confirmare suplimentară, spun oamenii de știință, rezultatele merg în direcția care sugerează că aportul de cărnuri procesate contribuie la riscul de demență.
Dovezile actuale sugerează că, cu cât este mai mare aportul de carne procesată, cu atât este mai mare riscul de boli cronice, spun și cercetătorii de la Harvard. Dacă se consumă o cantitate mică de carne ultraprocesată ocazional, cum ar fi o dată sau de două ori pe lună, este puțin probabil ca acest lucru să dăuneze semnificativ sănătății. Însă, dacă o persoană mănâncă zilnic mezeluri, își crește riscul de boală
Cum alegi carnea ca să fie mai sănătoasă?

Dacă obișnuiești să consumi carne, când o cumperi e bine să ai în vedere cele mai slabe opțiuni. De regulă, cu cât o bucată de carne are mai multe părți albe, cu atât conține mai multe grăsimi. Așadar, alege o bucată de carne cât mai slabă, cum ar fi curcanul și puiul fără piele, deoarece acestea au un conținut mai scăzut de grăsimi (sau, dacă are piele, aceasta poate fi îndepărtată înainte de a găti carnea).

Pentru o stare mai bună de sănătate, e bine ca produsele din carne ultraprocesată, cum ar fi cârnații, salamurile, pateurile etc. să fie evitate sau consumate cât mai rar (o dată - de două ori pe lună) deoarece acestea sunt în general bogate în grăsimi și în sare, care cresc riscul de hipertensiune arterială, colesterol mărit, cancer, supragreutate și obezitate, iar multe sortimente conțin aditivi nocivi.

La fel, e bine să fie limitat consumul de produse din carne incluse în produse de patiserie, cum ar fi plăcintele cu carne și rulourile de cârnați, deoarece și acestea sunt deseori bogate în grăsimi, sare și aditivi.

O modalitate mai sănătoasă de a consuma carnea este să cumperi bucăți slabe, pe care să le asezonezi cu diverse ierburi și condimente și să le prepari prin fierbere, la abur sau la cuptor. O supă de carne și legume preparată în casă sau o friptură la tavă cu legume sunt opțiuni mai sănătoase decât crenvurștii, salamurile sau pateurile.

Dacă vrei să slăbești sau să te menții la o greutate normală, e bine să te rezumi la cel mult 200g de carne zilnic și să alegi variantele slabe: curcan, pasăre de curte, pește.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.eb3652be4fe8face56d55ccf3d048ca9.jpg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...