Monica Badea Posted September 8, 2021 Posted September 8, 2021 Există câteva reguli după care trebuie să ne ghidăm în stabilirea cinei. În primul rând, ca să nu ne autosabotăm, aceasta trebuie să fie luată în intervalul 19.00-20.00. Altfel spus, cu cel puţin trei ore înainte de a merge la culcare. Caloriile aferente meselor întârziate sunt, în mare parte, stocate sub formă de grăsime, întrucât nu mai apucă să fie consumate. Un alt aspect extrem de important de avut în vedere este, firește, compoziția mesei. ..cina ideală reprezintă suma a patru termeni variabili, după cum urmează: 1: proteine slabe Chiar dacă, în general, oamenii asociază proteinele cu ideea de creștere a masei musculare și câștig ponderal, proteinele de calitate sunt de mare ajutor în procesul de slăbire. Alimentele bogate în proteine necesită mai multă muncă din partea organismului pentru a fi digerate, ceea ce înseamnă că ardem mai multe calorii pentru a le metaboliza. Exemple: -friptură de vită la grătar; -somon la grătar, aburi sau cuptor, asezonat cu suc de lămâie și mărar; -piept de pui la grătar, aburi sau cuptor, usturoi și coajă de lime; -creveți sotate, cu usturoi și ulei de susan. 2: vegetale non-amidonoase Fiind surse generoase de fibre alimentare, acestea îmbunătățesc digestia, promovând totodată senzația de sațietate. De asemenea, acestea furnizează fitonutrienții și mineralele de care corpul nostru are nevoie pentru o bună funcționare. Exemple: -tije de sparanghel la aburi cu o linguriță de sos de muștar Dijon; -fasole verde păstăi, sotată rapid cu ulei de măsline extravirgin și o ceapă mică; -dovlecel cu pesto; -salată verde cu ulei de măsline extravirgin, suc de lămâie, sare de mare și ierburi proaspete. 3: carbohidrați complecși Când exagerăm cu produsele cu mulți carbohidrați, așa ca orezul, pastele, cușcușul și specialitățile de panificație și patiserie, surplusul de energie astfel înregistrat este stocat în mușchi sub formă de glicogen. Ceea ce s-ar putea să nu știi este că odată cu fiecare gram de glicogen din mușchi sunt stocate și aproximativ trei grame de apă, fapt ce contribuie la o retenție suplimentară de fluide. Putem evita acest scenariu, consumând porții mici de carbohidrați complecși. Exemple: ⅓ de cană de quinoa gătită; ⅓ de cană de orez brun fiert; ½ de cană de fasole neagră fiartă: ½ de cană de linte fiartă. 4: grăsimi sănătoase Convingerea că ne îngrășăm din cauza grăsimilor pe care le ingerăm este: Creșterea în greutate are loc pe fondul consumului în exces de macronutrienți, fie ei carbohidrați, proteine sau grăsimi. Tocmai de aceea, nu se recomandă excluderea grăsimilor din alimentație, nici măcar la cină. Cu atât mai mult, cu cât, pe lângă faptul că adaugă savoare mâncărurilor, grăsimile sănătoase susțin combaterea inflamației, prin conținutul de acizi grași esențiali. Exemple: ¼ de avocado 1 lingură de ulei de cocos, sâmburi de struguri, nuci, susan sau de măsline. Ține minte! Tot ce mâncăm după ora 20.00 intră în categoria consumului de noapte, care predispune la îngrășare. În cazul în care te culci foarte târziu – pe la miezul nopții sau chiar după această oră – , e indicat să programezi cina în jur de 19.30 cel târziu. 1 Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.