Monica Badea Posted September 9, 2021 Posted September 9, 2021 Alimente recomandate în gastrită Unele alimente te pot ajuta să ameliorezi simptomele. Cei mai mulți oameni observă ca simptomatologia se ameliorează consumând: Alimente cu grăsimi minim tratate termic (pește, carne slabă, legume) Alimente cu aciditate scăzută – ou, care este ușor tolerat de toți cei cu boli digestive Alimente sărace în celuloză și alte fibre iritante Băuturi necarbogazoase Băuturi fără cafeină Unele studii afirmă că probioticele ar putea ajuta în cazul problemelor gastrice cauzate de bacteria Helicobacter Pylori. Aceasta cauzează o infecție a tractului digestiv care poate determina apariția gastritei sau ulcerului. Bacteria este cea mai comună cauză a ulcerului, fiind responsabilă pentru 90% din cazuri. Astfel, alimentele care conțin în mod natural probiotice, cum sunt iaurtul și derivatele, pot fi de ajutor. În plus, lactatele acide ajută în mod particular pacienții cu gastrite hipoacide sau atrofice, la care secreția acidă e minimală. Anumite tipuri de gastrită pot cauza dificultatea absorbției fierului sau vitaminei B12. Discută cu medicul tău pentru a-ți recomanda suplimentele potrivite. Alimente pe care să le eviți Alimentele care pot irita stomacul și înrăutăți gastritele sunt: Alcoolul Cafeaua, mai ales consumată pe stomacul gol Alimentele bogate în acizi naturali (citricele) Sucurile de fructe Alimentele grase Alimentele prăjite Sucurile carbogazoase sau orice altă băutură acidulată Alimentele picante Dacă observi că anumite alimente sau grupe de alimente îți înrăutățesc simptomele, este indicat să le eviți. Gastrita și ulcerul Lăsate netratate, unele forme de gastrită pot cauza apariția ulcerului (răni dureroase în mucoasa stomacală), numit și ulcer peptic. Dacă suferi de ulcer, alimentele pe care trebuie să le eviți sunt aceleași precum în cazul gastritei. Urmând o dietă sănătoasă și echilibrată, vei ajuta la vindecarea ulcerului. Potrivit specialiștilor, în caz de ulcer sunt indicate următoarele alimente: Laptele, iaurtul și brânza proaspătă Uleiurile vegetale Piureurile de fructe coapte, bogate în pectine (merele, gutuile) Legumele fierte la abur (dovleceii și alte legume cu fibre fine, ușor digerabile și neiritante) Carnea slabă Alimentele care trebuie evitate sunt: Prăjelile Condimentele iuți Ciocolata Băuturile cu cafeină Alimentele bogate în celuloză (pâinea integrală, muesli, varza etc.) Alimentele prea fierbinți sau prea reci Cauzele gastritei Infecția cu Helicobacter Pylori Bacteria este responsabilă de aproximativ 90% din cazurile de gastrită. Principala cauză de gastrită cronică este infecția cu Helicobacter Pylori dobândită în copilărie. Afectarea mucoasei gastrice Numeroși factori pot avea un impact negativ asupra mucoasei gastrice, incluzând: Consumul excesiv de alcool Fumatul Utilizarea frecventă a aspirinei și a altor analgezice Ingestia accidentală de substanțe Infecțiile bacteriene sau virale Radioterapia pentru partea superioară a abdomenului Operațiile de micșorarea de stomac Vârsta Bolile autoimune Bolile autoimune pot contribui la apariția gastritei. Acest lucru se întâmplă atunci când sistemul imunitar începe să atace țesutul mucoasei stomacului. Alergiile alimentare Legătura dintre alergiile alimentare și gastrită nu este foarte clară. Totuși, acestea pot să cauzeze un tip rar de inflamație gastrointestinală, numită gastroenterită eozinofilică. sursa Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.