Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Acneea și Alimentația!


Monica Badea

Recommended Posts

Acneea este o afecțiune dermatologică foarte frecventă, ce poate avea consecințe importante, mai ales de ordin psihologic. De-a lungul timpului s-a descoperit că există numeroase legături între alimentație și apariția sau agravarea acneei.
Pentru a ne bucura de o piele cu aspect cât mai tânăr și mai sănătos, este recomandat ca dieta noastră să conțină alimente bogate în grăsimi  mononesaturate  și polinesaturate, precum acizii grași Omega-3 care contribuie la fermitatea pielii. O sursă importantă de astfel de grăsimi o constituie: peștele, nucile, semințele sau avocado. De asemenea, un rol însemnat îl joacă și alimentele ce conțin vitamina A (morcovi, cartofi dulci, spanac, pepene galben), vitamina C ( roșiile, ardeiul gras, citricele, broccoli) sau vitamina E (spanac, uleiuri vegetale, alune).

Ce roluri au aceste vitamine pentru sănătatea pielii?

Vitaminele pielii sunt în principiu vitaminele A, C și E. Vitamina A reînnoiește ciclul celular epidermic, stimulează producția de colagen și scade secreția de sebum. În ceea ce privește vitamina C, grație efectului său antioxidant, aceasta inhibă distrugerea colagenului și a elastinei de către radicalii liberi. Suplimentarea cu vitamina E ameliorează textura generală a pielii. În plus, aceasta joacă și ea un rol antioxidant, protejează pielea împotriva efectelor nocive ale radiațiilor UV și menține un nivel optim de colagen. Principalele minerale implicate în menținerea sănătății pielii sunt reprezentate de: seleniu, cupru și zinc.

Care sunt alimentele ce determină apariția acneei sau agravează acneea și care sunt mecanismele implicate?

Există o serie de studii ce au demonstrat o asociere a leziunilor de acnee cu consumul de lapte, îndeosebi cel degresat, precum și de alimente cu indice glicemic crescut. Acestea favorizează apariția insulino-rezistenței ce stimulează la rândul ei producția de hormoni androgeni și ce antrenează niveluri crescute ale unui factor de creștere (IGF – insulin-like growth factor). Acest factor exercită efecte similare insulinei și este implicat în creșterea secreției de sebum.

În ceea ce privește consumul de ciocolată și apariția sau agravarea acneei, studiile sunt controversate.

Ce alte obiceiuri pot agrava acneea?

Printre cele mai frecvente obiceiuri nocive ale pacienților cu acnee se număra utilizarea unor produse cosmetice neadecvate tipului de ten, precum uleiuri sau produse de machiaj ce exercită un efect ocluziv. Este recomandabil ca pacientul cu acnee să opteze doar pentru  produse etichetate ca fiind non-comedogenice. De asemenea, obiceiul de a exfolia riguros pielea nu face decât să favorizeze o iritație suplimentară, ce ulterior va crește producția de sebum.

Adeseori, pacienții au obișnuința de a abandona tratamentul după doar câteva utilizări dacă nu observa un beneficiu imediat. Este important ca aceștia să îl urmeze cu consecvență întrucât terapia este de lungă durată iar eficacitatea este evaluată după minimum 2 luni.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.bf11c7462bb093fe0b6df764a399465e.jpg
sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente : -4 oua -400 gr Branza dulce -400 ml iaurt -25 gr faina (puteți pune de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -100 gr îndulcitor (eritritol folosesc eu..sau 70 gr zahăr) -esența Mod de preparare : Într-un vas încăpător am pus Branza dulce ,iaurtul ,indulcitorul și esența și le-am frecat bine (se poate și cu mixerul ),după omogenizare am adăugat faina și amidonul și am amestecat energic (nu necesita praf de copt ) Într-un alt bol am bătut bine (tot cu mixerul ),ouăle (întregi ,nu am separat albușurile de gălbenușuri ) pâna când au început sa se albească (cam 5-6 minute ),apoi le-am incorporat in compoziția de brânză și iaurt ..am amestecat cu o lingura de lemn ,ușor (de jos in sus ) Am pus compoziția in tava(eu am folosit una de Silicon și nu a mai necesitat hârtie de copt) și am copt pt 20 de minute la 200 gr ! După ce am oprit cuptorul ,am mai lăsat câteva minute prăjitura acolo ,apoi am scos-o și am lăsat-o sa se răcorească bine ,după care i-am pus deasupra nuca de cocos (puteți pune orice peste ea..dulcețuri ,ciocolata topita,fructe nuca măcinată ) Am tăiat prăjitura după ce a fost bine răcita (cel mai bine e sa fie lăsată la frigider peste noapte sau măcar 2-3 ore )!
    • Ingrediente: -orez (integral ,alb,brun ,bulgur) -apa -ulei -sare -zeama de lămâie -lapte vegetal (eu am folosit de ovăz) Mod de preparare Punem orezul la fiert în apa (la fel cum procedam la un pilaf ) Când orezul este gata fiert îl dăm la rece ! Începem pregătirea smântânii: -3 linguri pline cu vârf de orez fiert ,100 ml lapte vegetal ,50 ml ulei ,sare ,zeama de lămâie ..totul la blender ! Mixam pana când obținem o pasta groasa care poate fi folosită atât ca smântâna pentru preparate de post sau nu..sau o putem transforma in maioneza (adăugăm muștar sau turmeric pt culoare )..dacă ne dorim cantitate mai mare dublam sau Triplam cantitățile urmând același procedeu !
    • Buna ziua Mihaela Florescu,
    • Buna ziua,ma numesc Mihaela Florescu, am 48 de ani,sunt din Giurgiu.   
    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
×
×
  • Create New...