Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Înfometarea-dieta perfecta sau drumul sigur spre obezitate?


Monica Badea

Recommended Posts

Dietele nesănătoase, bazate pe înfometare, sunt încă tentante pentru multe persoane aflate în căutarea unui corp armonios
Majoritatea persoanelor consideră că reducerea drastică a cantității de mâncare ingerate, pentru o perioadă de timp, poate determina reducerea în greutate și chiar menținerea acesteia ulterior. Este complet greșit, dar mai ales este nesănătos.

Ce se întâmplă atunci când slăbim prin înfometare?

De fapt nu slăbim, scădem în greutate din cauza deshidratării și reducerii masei musculare, în timp ce țesutul adipos rămâne intact, ba chiar crește în dimensiuni în această perioadă de dietă.

Organismul uman este un mecanism extrem de complex și foarte inteligent. Orice micșorare bruscă a aportului alimentar atrage după sine scăderea metabolismului bazal și conservarea rezervelor de grăsime.

Care sunt riscurile pentru sănătate?

Riscurile pentru sănătate sunt multiple. Cu fiecare cură de slăbire restrictivă pe care o ținem ne va fi și mai greu sa slăbim, țesutul adipos se va mări și vom pierde complet controlul asupra poftelor noastre și, respectiv, al greutății corporale.

Restricțiile alimentare presupun nu doar reducerea cantității de mâncare, dar și excluderea unor grupe de alimente din dietă și a micronutrienților (vitamine și minerale) esențiali funcționării normale a corpului.
Lipsa rezultatului imediat (mult așteptata scădere rapidă în greutate) determină frustrare și pierderea motivației pentru a deprinde obiceiuri noi, sănătoase, valabile în timp.

Aproximativ 95% dintre dietele restrictive au ca rezultat, în cel mai fericit caz, revenirea la greutatea inițială, dar sunt și situații în care se depășește numărul de kilograme de la care a început dieta.

La ce afecțiuni predispun dietele de acest tip?

Urmările negative asupra sănătății sunt multiple și depind de câte astfel de încercări nefericite am avut de-a lungul vieții. Aproape întotdeauna are loc suplimentarea țesutului adipos, apariția ficatului gras și a rezistenței la insulină, urmată de instalarea diabetului zaharat de tip 2.

Mâncatul dezordonat, adesea emoțional, lipsa somnului de calitate, a hidratării eficiente și stresul excesiv urmat de diete care mai de care mai “senzaționale”, bazate pe restricții drastice de mâncare, atrag inevitabil apariția bolilor cardiovasculare, bolilor inflamatorii, creșterea colesterolului LDL, apariția bolilor articulare și multe altele derivate.

Care este legătura dintre metabolism și înfometare? Cum reacționează acesta în caz de restricție calorică?

Pentru că dieta restrictivă presupune privare de calorii, din cauza listei lungi de alimente interzise, o astfel de dietă creează deficite, în special de proteine (de aminoacizi esențiali), electroliți,  micronutrienți (vitamine, minerale) și atunci apar poftele (controlate hormonal) care sunt aproape imposibil de stăpânit.

Care este mecanismul ce declanșează îngrășarea rapidă după o perioadă de înfometare (efectul yo-yo)?

Pentru o scurtă vreme scădem în greutate prin reducerea masei musculare și prin deshidratarea organismului, dar, în același timp, metabolismul bazal încetinește, pentru că acesta este foarte inteligent construit (mănânci mai puțin, consumi mai puțin) și asta până când mănânci din nou, adică revii la vechile obiceiuri de dinainte de a începe dieta.

Și așa apare efectul yo-yo. Vom mânca din nou mult, după modelul anterior care ne-a adus la obezitate și nu vom ști să ne reglăm metabolismul proporțional cu caloriile ingerate. La puțin timp după terminarea dietei vom fi mai grași decât înainte. Ideea importantă este că nu putem ține o cură/dietă toată viața. În momentul în care revenim la obiceiurile vechi, revenim la kilogramele anterioare.

Care sunt limitele până la care este indicat să se coboare din punct de vedere al kilocaloriilor în timpul unei diete de slăbit?

Mai important este ce mâncăm din punct de vedere nutrițional decât numărul de calorii declarat în tabele. În momentul în care ne înfometăm și mâncăm sub valoarea metabolismului bazal zilnic, vom avea o problemă pe care s-ar putea să nu o mai putem gestiona singuri. Fiecare organism este o entitate unică. Nicio dietă nu este universal valabilă, altfel nu ar mai fi atâtea disponibile.

Dacă nu schimbăm obiceiurile care ne-au adus la acest număr de kilograme, nu avem cum să devenim slabi peste noapte. Schimbarea trebuie să vină din stilul de viață. Care este motivația de a mă apuca de dietă? La ce sunt dispus să renunț din stilul meu actual? Cât timp sunt dispus să încerc? Cu cine mă sfătuiesc și de cine ascult? Acestea sunt întrebări pe care trebuie să și le pună oricine dorește să slăbească.

Ce alimente nu ar trebui să ne lipsească atunci când vrem să scădem în greutate?

E foarte simplu: nicio masă fără proteine de calitate, fibre și carbohidrați complecși. Nu sunt de neglijat apa, somnul și mișcarea. Trebuie să învățăm să ne cunoaștem corpul și să ascultăm mesajele acestuia legate de foame, sete, sațietate, oboseală etc

Mâncarea trebuie să ne hrănească organismul, și nu să ne îngrașe sau să ne îmbolnăvească. Ar trebui sa avem cu toții o relație buna cu mâncarea, să nu devină un stres cotidian. Planificare meselor și gustărilor, folosirea listele de cumpărături, a jurnalului alimentar completat zilnic, organizarea frigiderului cu alimente sănătoase sunt câteva lucruri simple, dar foarte utile în demersul de a slăbi și de a ne menține sănătoși.
Alegerea alimentelor integrale în locul celor procesate sau semipreparate, reducerea numărului de feluri de mâncare pregătite, reducerea porțiilor și introducerea mișcării, sunt cele mai importante lucruri pe care le-aș recomanda. Să ne concentram pe alte activități mai mult decât pe statul la masă și privitul la TV!

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.887563f0eb851ff84221039deb779321.jpg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
×
×
  • Create New...