Jump to content

Carnea și colesterolul!


Monica Badea

Recommended Posts

O persoană care urmează un regim deoarece are colesterolul mărit poate să mănânce carne, însă trebuie să fie atentă la ce fel de carne are mai puțin colesterol și ce bucăți au procente mai mici de grăsime. De asemenea, poate lua în calcul înlocuitorii de carne.

Colesterolul ridicat este unul dintre factorii de risc majori pentru bolile de inimă, însă, de multe ori, o persoană care are colesterolul mărit nu prezintă simptome. Modificările propuse de medic în alimentația unui pacient cu colesterol mărit pot include, pe lângă consumul mai mare de legume, fructe și cereale inetgrale, reducerea consumului de carne în general, mai ales că tendința consumatorilor de carne este să mănânce o cantitate mai mare decât ar trebui.
Dacă medicul te-a diagnosticat cu valori prea mari ale colesterolului și este nevoie să urmezi un anumit regim pentru colesterol mărit, acest lucru nu înseamnă că nu poți consuma deloc carne.

Ce trebuie să faci, însă, pentru a contribui la scăderea valorilor calosterolului, este să alegi spre consum carne mai slabă, cu procente mai mici de grăsime. De asemenea, poți alege pentru unele dintre mesele tale înlocuitorii de carne, important e să cauți unii care să NU conțină aditivi alimentari nocivi (cum ar fi monoglutamat de sodiu, nitriți de sodiu, grăsimi hidrogenate).

Sortimente de carne mai sărace în colesterol

Organismul poate produce colesterol suplimentar ca răspuns la grăsimile saturate și trans din carne. Din această cauză, dacă urmezi un regim pentru colesterol mărit, e indicat consumul de bucăți slabe de carne, cu un conținut cât mai scăzut de grăsimi.

Îndrumarea generală este să se evite cumpărarea bucăților de carne cu multă grăsime vizibilă și, pe cât posibil, să se taie grăsimea suplimentară. În principiu, se vor alege pentru consum mai des peștele și carnea de pasăre fără piele (curcan sau pui). De asemenea, carnea nu se va prăji, ci se va găti la cuptor, fără grăsime adăugată sau pe grătar, pentru ca surplusul de grăsime să se scurgă, ori la abur, și se vor pune în farfurie câteva picături de ulei de măsline, dacă este cazul.

Carne de pui

100 de grame de piept de pui fără piele, la grătar, conțin:
calorii: 151
proteine: 30,5 g
grăsime: 3,2 g
glucide: 0 g
fibre: 0 g
zaharuri: 0 g

Peşte

Mulți pești au un conținut natural scăzut de grăsimi saturate, iar unii sunt mai bogați în grăsimi nesaturate și în acizi grași Omega-3. Peștii grași, cum ar fi somonul, heringul și macroul, pot fi consumați și de o persoană care urmează un regim pentru colesterol mărit. Acești pești trebuie gătiți, însă, fără grăsimi suplimentare, la grătar, la abur sau la cuptor, cu legume.

100 g de somon la cuptor conțin:
calorii: 160
proteine: 25,8 g
grăsime: 5,5 g
glucide: 0,1 g
fibre: 0 g
zaharuri: 0,04 g

Atenție, dacă nu îți place peștele, ia în calcul suplimente alimentare cu ulei de pește de mare adâncime (cam 1000 mg pe zi).

Carne de porc

Dacă ai colesterolul mărit, burta de porc, slănina, șunca presată, cârnații și alte sortimente procesate din carne de porc NU se recomandă spre consum. Se va alege mușchiul de porc, deoarece acesta este slab.

100 g mușchi de porc conțin:
calorii: 187
proteine: 30,4 g
grăsime: 6,3 g
glucide: 0 g
fibre: 0 g
zaharuri: 0 g

Carne de vită

Când se aleg bucățile de vită pentru ciorbă sau pentru friptură se vor evita cele cu conținut ridicat de grăsimi și se vor alege bucăți slabe precum mușchiul sau unele părți slabe de pe piciorul vitei.

100 g de friptură de vită la grătar conțin:
calorii: 188
proteine: 30,3 g
grăsime: 6,5 g
glucide: 0 g
fibre: 0 g
zaharuri: 0 g

Atenție, carnea de orice tip enumerat mai sus se va consuma cu moderație (o porție de 100 g de două ori pe săptămână), iar peștele se va consuma de 2-3 ori pe săptămână (tot câte 100 g).

Ce înlocuitori de carne poți alege dacă ești la regim pentru colesterol mărit?

Pe lângă opțiunile de carne cu nivel scăzut de colesterol, există și o serie de alternative de carne (atât leguminoase, cât și înlocuitori de carne gata preparați) care pot oferi arome și texturi similare, fără conținutul de colesterol. Iată despre ce este vorba:

Fasole și linte

Fasolea și lintea reprezintă alegeri naturale care conțin aminoacizi, fibre și substanțe nutritive. Aceste leguminoase pot fi adăugate în supe, mâncăruri de legume, salate, pot fi pasate (fasole bătută) sau pot fi utilizate ca bază pentru prepararea unor burgeri vegetali sau a unor chiftele vegetale, în loc de carne tocată.

O porție de linte de 100 g conține:
calorii: 116
proteine: 9 g
grăsime: 0,4 g
glucide: 20,1 g
fibre: 7,9 g
zaharuri: 1,8 g

Tofu

Tofu este un produs versatil fabricat din soia, care poate fi utilizat atât în loc de brânză, cât și în loc de carne, în diverse rețete. Poate fi pus în salate, poate fi marinat și preparat la grătar sau poate fi utilizat în rețete de curry.

Deși conținutul nutrițional exact variază în funcție de producător și de tipurile de ingrediente pe care le mai adaugă, în general, o porție de 100 g de tofu conține:
calorii: 144
proteine: 17,3 g
grăsime: 8,7 g
glucide: 2,8 g
fibre: 2,3 g
zaharuri: depinde de producător

Produse ambalate (burger vegetal, salam vegetal etc.)

Există nenumărate produse vândute ca înlocuitori pentru carne. Acestea sunt concepute pentru a imita alimente precum burgeri, cârnați, chiftele, pateuri etc. Aceste produse conțin o formă de proteină vegetală, cum ar fi: proteină din soia, proteină din mazăre, proteină din grâu etc.

Aceste produse ambalate pot fi un bun punct de plecare pentru persoanele care au pofte specifice, dar care sunt la regim pentru colesterol mărit. Așadar, dacă ai poftă de un burger sau de un pate, caută sortimente vegetale. Înainte de a cumpăra, verifică pe internet sau direct în supermarketuri ce variante de înlocuitori de carne sunt disponibile și citește cu atenție etichetele.

Un astfel de produs înlocuitor de carne gata ambalat, fie că este burger vegetal, pate vegetal sau salam vegetal, va conține ori izolat proteic de soia, ori proteină de mazăre, alături de ingrediente precum apă, ulei vegetal, sare, condimente naturale, amidon de cartofi sau de grâu, extracte vegetale, concentrat de legume.

Evită-le sau consumă-le mai rar pe cele care conțin aditivi nocivi precum monoglutamat de sodiu, grăsimi hidrogenate, coloranți sintetici; de asemenea, dacă produsul conține soia, ai grijă ca pe etichetă să scrie că soia nu este modificată genetic.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.25b038305041abf22ff569c7a46c634c.jpg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...