Jump to content

Recommended Posts

Posted

Tipuri de grasimi

Exista mai multe tipuri de grasimi, unele dintre acestea fiind bune pentru organism, benefice, in timp ce altele sunt considerate grasimi “rele”, fiind daunatoare organismului. Grasimile rele sunt responsabile pentru colesterolul “rau” crescut si pentru afectiunile cardiovasculare ce apar din aceasta cauza. In timp ce grasimile bune sunt recomandate in cantitati echilibrate, grasimile rele sunt contraindicate, in special in caz de risc cardiovascular crescut.

Grăsimi bune

Grasimile nesaturate sunt cele recomandate. Grasimile mononesaturate su polinesaturate sunt considerate grasimi sanatoase si trebuie incluse, cu moderatie, in dieta. Alimentele care contin acet tip de grasimi sunt, in general, lichide la temperatura camerei – uleiurile vegetale.

Ce inseamna grasimi „bune” pentru organism

Grasimile “bune” pentru organism, atunci cand sunt consumate in cantitati moderate, au o multime de efecte benefice pentru sanatate printre care: reduc colesterolul, nivelul de trigliceride, deci riscul de afectiuni cardiovasculare, ofera energie origanismului, ajuta organismul sa primeasca vitaminele solubile in grasimi si ajuta organismul sa isi mentina temperatura.

Care sunt grasimile „bune” pentru organism

Grasimile “bune” pentru organism sunt cele nesanturate, adica grasimile mononesaturate si cele polinesaturate.

Grasimile mononesaturate

Grasimile mononesaturate sunt cele care reduc riscul de afectiuni cardiovasculare si care stau la baza dietei mediteranene. In general grasimile mononesaturate sunt in stare lichida la temperatura camerei. Aceste grasimi sanatoase sunt si o sursa bogata de vitamina E. Grasimine mononesaturate se regasesc in: masline, avocado, nuci, migdale, caju, seminte de susan, seminte de dovleac, ulei masline, ulei de canola sau uleiuri din nuci.

Grasimile polinesaturate

Grasimile polinesaturate se regasesc in general in uleiurile vegetale si sunt renumite pentru reducerea colesterolului si a trigliceridelor, mai ales atunci cand sunt consumate in locul grasimilor saturate. Acizii grasi Omega-3 fac parte din categoria grasimilor polinesaturate si se regasesc i pestele gras precum somonul, macroul sau tonul, dar si in semintele de in si nuci.

Efectele grasimilor mononesaturate si polinesaturate pentru organism

Grasimile mononesaturate sunt recomandate, alaturi de cele polinesaturate, pentru inlocuirea grasimilor saturate si trans, astfel incat riscul cardiovascular sa fie redus. Studiile facute in ultimii ani au scos la iveala si alte beneficii ale consumului de grasimi mononesaturate: reduc riscul de cancer la san, reduc nivelul de colestrol, ajuta la scaderea in greutate, reduc grasimea abdominala si combat rigiditatea articulara.

Grasimile polinesaturate sunt grasimi esentiale, asta inseamna ca organismul are nevoie de ele pentru a functiona, insa nu le poate produce pe cont propriu asa ca trebuie sa i le oferi prin alimentatie. Aceste grasimi sunt folosite pentru construirea membranei celulare, dar si pentru coagularea sangelui, pentru miscarea muschilor, pentru reducerea inflamatiei si a colesterolului din sange.

Alimentele ce contin grasimi “bune”

Lista alimentelor ce contin grasimi “bune” si pe care trebuie sa le introducem, cu moderatie, in dieta: Grasimi mononesaturate – ulei de masline, ulei de canola, ulei de susan, avocado, masline, nuci, unt de arahide. Grasimi polinesaturate – seminte de floarea soarelui, seminte de susan, seminte de dovleac, seminte de in, peste gras (somon, ton, macrou, hering sau sardine), ulei de soia, lapte de soia, tofu.

Grasimile “rele”

Grasimile considerate “rele” sunt grasimile trans si cele saturate, insa in cazul acestora este importanta si cantitatea. Consumul acestor grasimi ridica nivelul de colesterol LDL din sange, crescand astfel riscul de afectiuni cardiovasculare.

Ce inseamna grasimi „rele” pentru organism
Grasimile “rele” pentru organism, adica cele trans si, uneori, cele saturate, cresc riscul de aparitie a unor afectiuni asa ca e bine sa fie eliminate din dieta sau, in unele cazuri, limitate din punct de vedere cantitativ.

Care sunt grasimile „rele” pentru organism

Grasimile trans si cele saturate sunt “rele” pentru organism. Grasimile trans nu numai ca ridica nivelul de colesterol “rau” si il scad pe cel de colestrol “bun”, insa totodata cauzeaza si inflamatie in organism, contribuie la aparitia rezistentei la insulina si cresc riscul de aparitie a diabetului de tip 2. Grasimile trans artificiale sunt complet interzise de catre specialistii in nutritie asa ca e indicat sa le eliminam complet din alimentatie. Grasimile saturate devin periculoase atunci cand sunt consumate in cantitati mai mari decat cele permise, crescand astfel colesterolul. Nutritionistii ne recomanda sa pastram aceste grasimi in dieta, insa in calitati limitate.

Grasimile saturate

Grasimile saturate au fost considerate pentru o perioada indelungata complet nesanatoase, insa studiile recente in domeniu au scos la iveala faptul ca acestea pot fi chiar benefice, insa atunci cand provin din surse de calitate si sunt consumate in cantitati moderate. Ideal ar fi ca aceste grasimi saturate sa fie inlocuite, atunci cand sunt consumate in cantitati mari, cu grasimi nesaturate, mult mai sanatoase in special pentru inima.

Grasimile trans

Grasimile trans artificiale trebuie eliminate complet din dieta intrucat creeaza o multime de probleme de sanatate si nu aduc organismului niciun beneficiu. Grasimile trans sunt grasimi in stare solida si contin uleiuri vegetale partial hidrogenate. Grasimile trans se regasesc in alimentele prajite, in margarina, in produsele de patiserie si in snacksurile din comert (popcorn, chipsuri).

Efectele grasimilor saturate si trans pentru organism

Grasimile saturate consumate in exces cresc nivelul de colestrol “rau” si il reduc pe cel al colesterolului “bun”, cceea ce inseamna ca riscul de afectiuni cardiovasculare este si el marit. Atunci cand sunt combinate cu o dieta bogata in carbohidrati rafinati, grasimile saturate cresc si riscul de diabet de tip 2. Si grasimile trans cresc colesterolul LDL si il scad pe cel HDL. Grasimile trans sunt mult mai periculoase decat cele saturate asa ca e indicat sa le eliminam complet din dieta.

Alimentele ce contin grasimi “rele”

Alimentele care contin grasimi “rele” si trebuie evitate sunt: Grasimi trans – produsele de patiserie si cofetarie din comert, produsele semi-preparate, margarina, alimentele prajite, alimentele de tip fast-food, orice produs care contin uleiuri vegetale hidrogenate. Grasmini saturate – carne rosie, pielea de pui, produse lactate precum lapte, smantana si branza, unt, inghetata, untura, uleiurile tropicale precum uleiul de cocos sau de palmier.

Cum stabilesti o dieta echilibrata in grasimi pentru organism

O dieta echilibrata in grasimi este una sanatoasa. Grasimile in exces sunt daunatoare, insa si lipsa grasimilor este nesanatoasa. Pentru a functiona la capacitate minima, organismul are nevoie ca 10% din caloriile consumate sa provina din grasimi, insa pentru a functiona in parametrii normali e indicat ca 30% din caloriile consumate sa provina din grasimi.

Cantitatea zilnica de grasimi necesara organismului

Organismul are nevoie, zilnic, ca 20-30% din aportul caloric pe care il primeste sa provina din grasimi. Bineinteles, este vorba despre grasimile sanatoase, adica despre grasimi nesaturate in mare parte, si despre grasimi saturate intr-o cantitate redusa.

Inlocuirea grasimilor saturate cu grasimi nesaturate in alimentatie

Grasimile saturate sunt permise, insa in cantitati reduse. Multi dintre noi facem insa greseala de a consuma mai multe grasimi saturate decat e indicat si asa apar problemele. Persoanele care au colesterolul marit ar trebui sa inlocuiasca grasimile saturate, in mare parte, cu grasimi nesaturate. Astfel, riscul cardiovascular este redus.

Sfaturi practice pentru a evita grasimile “rele” in alimentatia zilnica

Limitarea cantitatii de grasimi consumate te ajuta sa scapi de kilogramele in plus, reducandu-se astfel aportul caloric, iar limitarea cantitatii de grasimi saturate reduce riscul de afectiuni cardiovasculare.

Pentru evitarea grasimilor “rele” in alimentatia zilnic este recomandat sa se consume preparate facute in casa, sarace in grasimi si sa se evite complet gustarile din comert, care contin cantitati ridicate de grasimi trans si saturate.
Pentru limitarea grasimilor este bine sa iti faci un obicei din a citi eticheta produselor alimentare pe care le consumi. Evita complet alimentele care contin grasimi trans si limiteaza consumul alimentelor care contin grasimi saturate.
Monitorizeaza-ti consumul de grasimi zilnic si asigura-te ca nu depaseste procentul permis de maximum 30% din aportul de calorii consumat. Nu uita ca 1 g de grasime contine 9 calorii – foloseste acest raport pentru a iti calcula cantitatea de grasimi pe care ai voie sa o consumi zilnic.
Pe masura ce iti calculezi grasimile consumate mai mult, vei invata sa aproximezi fara probleme cantitatea de grasimi pe care o poti consuma. Fa-ti o lista cu sursele de grasimi trans si saturate pe care esti tentat sa le consumi astfel incat sa iti intre in cap ca trebuie sa le eviti.
Renunta la mezeluri, la carnea grasa, la produsele lactate grase, la alimentele semi-preparate sau de tip fast-food, precum si la produsele de patiserie si cofetarie.
Dieta hipolipidica, adica saraca in grasimi, este absolut necesara pentru persoanele cu risc cardivascular crescut, adica care au colesterolul si trigliceridele marite.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.a3effecd0fdc9852e4b27089c0e16c2a.jpg

sursa

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Utilizatori online

×
×
  • Create New...