Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Alimente care produc insomnie!


Monica Badea

Recommended Posts

De cate ori nu ti s-a intamplat sa ai dificultati in a adormi, indiferent de cat de obosita erai? Printre factorii care influenteaza aceasta insomnie se numara stresul, preocuparile, schimbarile de program, dar si alimentatia!
Anumite substante si activitati (inclusiv obiceiurile tale alimentare) pot contribui la insomnie. Daca nu poti dormi, treci in revista urmatoarele alimente pentru a vedea daca unul sau mai multe dintre ele ti-ar putea afecta calitatea somnului. Asadar, iata o lista scurta de alimente care pot provoca insomnie, pe care e bine sa le eviti inainte de a merge la culcare:

Branzeturile
Evita consumul de branza sau derivate de branzeturi cu cateva ore inainte de culcare. Acestea contin un aminoacid care actioneaza ca stimulent si te va tine treaza. Pe de alta parte, insa, lactatele precum iaurtul si laptele favorizeaza odihna, pentru ca au un continut de calciu care reduce stresul si stabilizeaza terminatiile nervoase ale creierului, inducandu-ne o stare de liniste si relaxare.

Ciocolata

Cati dintre noi putem rezista in fata unei tablete de ciocolata? Ei bine, va trebui sa incepem sa invatam sa nu cedam tentatiei, pentru ca ciocolata determina secretia de dopamina, un stimulent care va impiedica aparitia somnului. Poti inlocui ciocolata cu un pumn de migdale sau cereale, care te ajuta sa ai un somn odihnitor.
Alcoolul

Conform legendelor urbane, nimic nu te imbie mai mult la somn decat un pahar de vin sau de tarie. Si asta pentru ca alcoolul deshidrateaza, iar aceasta deshidratare va contribui la... un somn nelinistit. Mai mult decat atat, tot deshidratarea poate duce la dureri de cap, ce ar impiedica aparitia somnului.

Specialistii spun ca alcoolul este un sedativ, el te poate face, initial, sa adormi, dar tot alcoolul iti poate perturba somnul mai tarziu, in timpul noptii. Asadar, incearca sa nu consumi bauturi alcoolice inainte de culcare.

Bauturi care contin cofeina

In mod cert, stim cu totii ca nu trebuie sa bem cafea inainte de culcare. Asta pentru ca aceasta bautura contine cofeina, un stimulent care elimina somnolenta si ne face mai energici. Insa cafeaua nu este singura bautura care contine cofeina. Asadar, evita sa consumi ceai negru, prajituri cu cacao, sucuri carbogazoase cu continut de cofeina sau cacao, cu 4-5 ore inainte de ora de culcare.

Cofeina, asa cum bine stii, este un stimulent, iar multi dintre noi o folosesc pentru a-si incepe ziua si pentru a se simti productivi. In moderatie, ea este benefica pentru majoritatea oamenilor, insa consumul excesiv de cofeina poate cauza insomnie.

Cofeina poate sta in sistemul tau mult timp, pana la 8 ore, asa ca efectele ei sunt de durata. Daca suferi de insomnie, nu consuma alimente si nici bauturi pe baza de cofeina, mai ales foarte aproape de ora ta de culcare.

Alimente picante

Alimentele picante sau foarte condimentate pot crea probleme ale refluxului gastric, provocand disconfort digestiv si arsuri la stomac. Alege sa consumi in locul lor verdeturi, cum ar fi salata sau spanacul, cu un continut ridicat de calciu.

Carnea

Carnea procesata sau afumata contine proteine si grasimi care se digera greu si acestea pot provoca dureri stomacale. In plus, carnatii contin tiramina, un aminoacid care favorizeaza eliberarea unui neurotransmitator, care mentine creierul in stare alerta. Daca vrei sa incluzi in masa ta de seara carne, alege carnea de curcan. Aceasta contine o substanta care se transforma in serotonina, un neurotranmitator ce provoaca somnolenta.

Cum poti "pacali" insomnia

Episoadele de insomnie se pot ameliora daca iti schimbi obiceiurile legate de somn.

Respecta cateva reguli:

- mergi la culcare si trezeste-te la aceeasi ora in fiecare zi - mergi in pat doar atunci cand te simti obosit

- relaxeaza-te cel putin 1 ora inainte de culcare - poti face o baie calda, poti citi o carte

- asigura-te ca in dormitor este liniste si intuneric - foloseste draperii groase, perdele sau jaluzele, o masca pentru ochi sau dopuri pentru urechi

- fa miscare in mod regulat, in timpul zilei

- asigura-te ca salteaua ta, pernele si lenjeria de pat sunt confortabile.

Ce sa nu faci inainte de culcare

Pentru un somn odihnitor, respecta cateva sfaturi simple:

- nu fuma si bea alcool, ceai verde sau cafea cu cel putin 6 ore inainte de a merge la culcare

- nu lua o masa copioasa, tarziu in noapte

- nu face efort fizic cu cel putin 4 ore inainte de culcare

- nu te uita la televizor si nu folosi dispozitive electronice (telefon, tableta, laptop) chiar inainte de a merge la culcare - lumina puternica a acestora te va tine treaz

- nu dormi in timpul zilei

- nu conduce masina cand simti ca ti-e somn

- nu dormi la ore nepotrivite, dupa o noapte in care nu te-ai odihnit - respecta programul tau obisnuit (orele de somn cu care esti obisnuit).

 120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.e0ab79653355c1646c9206d76b87fd34.jpg
sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
    • -1,8kg ardei iute rosu curatat de seminte  și tocat marunt -1 kg ardei capia -tocat cât mai marunt -1,5 l l otet de 9 grade -700 gr îndulcitor (eritritol )..puteți adauga pana la 1 kg dacă doriți sa iasa mai dulce sau dacă ardeii iuți sunt prea iuți (dacă folosiți zahăr ,500 gr ar fi suficient ) Mod de preparare Le-am scos semintele(ardeilor iuți ,am folosit o pereche de mănuși chirurgicale )apoi i-am taiat bucatele mai mici….ardeiul capia trebuie sa fie  mai carnos ,de asemenea tăiat și el in cubulete marunte. Într- o cratita punem otetul si îndulcitorul  si lasam la foc mic aproximativ  30 min sa fiarbă ,apoi punem ardeiul iute si ardeiul capia si lasam sa fiarba aproximativ 60-65 de minute la foc foarte mic. Punem dulceața in borcane ,punem capacele si punem la bain marie pentru minim 1 ora …sterilizarea borcanelor (cu orice fel de dulceața ,zacusca ,gem )este foarte importantă si ne asigura ca produsele se vor păstra foarte bine luni sau ani întregi !
×
×
  • Create New...