Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ce sunt trigliceridele?

Trigliceridele sunt cea mai comună formă de depozitare a grăsimii din corp. Ele circulă în sânge și nivelul lor poate fi măsurat printr-o analiză. O trigliceridă conține trei molecule de acizi grași combinate cu o moleculă de glicerol (o formă de glucoză). Trigliceridele sunt aduse în organism prin alimentație, grăsimile din mâncare fiind sub formă de trigliceride. Totodată, corpul uman poate transforma glucoza din alimente în trigliceride.

Trigliceridele sunt una dintre principalele forme de energie ale corpului. Dacă nu sunt utilizate, ele sunt stocate sub formă de grăsime.

Există o legătură directă între următoarele afecțiuni și nivelul crescut de trigliceride: obezitate, rezistență la insulină, diabet de tip 2, pancreatită.

Nivelul sănătos de trigliceride

În general se consideră că trigliceridele au un nivel foarte bun atunci când au aproximativ:

75 miligrame per decilitru de sânge (mg/dl) pentru copiii de sub 10 ani
90 mg/dl pentru copiii de peste 10 ani și pentru adulți
Menținerea nivelului de trigliceride sub 100 mg/dl este recomandată pentru o sănătate optimă.

În termeni de specialitate, nivelul crescut de trigliceride se numește hipertrigliceridemie. Diagnosticul de hipertrigliceridemie se pune în general când nivelul trigliceridelor este constant peste 150 mg/dl. Valoarea de peste 150 mg/dl nu este neapărat periculoasă, dar poate fi un semnal de alarmă. Cercetările arată că trigliceridele sunt în general mai crescute la bărbați și tind să crească odată cu vârsta în cazul ambelor sexe. Unele persoane au o predispoziție genetică spre hipertrigliceridemie, aceasta numindu-se hipertrigliceridemie familială.

Exemple de alimente care pot ajuta la scăderea trigliceridelor

Asociația Americană a Inimii recomandă ca persoanele care au un nivel crescut de trigliceride să consume cu precădere anumite alimente:

Legume sărace în fructoză: legume-frunze (salată verde, kale, spanac), dovlecel, vinete
Fructe sărace în fructoză: fructe de pădure, citrice, kiwi
Cereale integrale: pâine integrală, orez brun, quinoa, ovăz etc.
Pește gras: somon, hering, sardine
Lactate low-fat: lapte, iaurt, brânză cu puțină grăsime
Limitează zahărul adăugat la maximum 10% din totalul caloriilor unei zile.
Limitează carbohidrații la 50-60% din totalul caloriilor unei zilei.
Limitează aportul de grăsimi la 25-35% din total.
Redu drastic sau elimină de tot consumul de alcool.
Ce mai poți face pentru a scădea nivelul de trigliceride

Pe lângă recomandarea de a face schimbări în alimentație, specialiștii recomandă de obicei și următoarele:

Desfășurarea unei activități fizice – Asociația Americană a Inimii recomandă cel puțin 30 de minute de activitate fizică de intensitate moderată de cel puțin 5 ori pe săptămână. Totalul trebuie să însumeze 150 de minute pe săptămână.
Scăderea în greutate – potrivit Asociației, o scădere în greutate de 5-10% rezultă într-o scădere a trigliceridelor cu 20%.
Consumul de Omega-3 – multe cercetări au demonstrat că acizii grași Omega-3 pot reduce nivelul trigliceridelor.
Utilizarea anumitor substanțe medicamentoase, de tipul acidului nicotinic sau fibraților, ce pot ajuta la scăderea trigliceridelor.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.0686de4bf4f5451746de0a388f85532c.jpg

sursa

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Utilizatori online

×
×
  • Create New...