Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Cum scazi nivelul trigliceridelor prin dietă!


Monica Badea

Recommended Posts

Ce sunt trigliceridele?

Trigliceridele sunt cea mai comună formă de depozitare a grăsimii din corp. Ele circulă în sânge și nivelul lor poate fi măsurat printr-o analiză. O trigliceridă conține trei molecule de acizi grași combinate cu o moleculă de glicerol (o formă de glucoză). Trigliceridele sunt aduse în organism prin alimentație, grăsimile din mâncare fiind sub formă de trigliceride. Totodată, corpul uman poate transforma glucoza din alimente în trigliceride.

Trigliceridele sunt una dintre principalele forme de energie ale corpului. Dacă nu sunt utilizate, ele sunt stocate sub formă de grăsime.

Există o legătură directă între următoarele afecțiuni și nivelul crescut de trigliceride: obezitate, rezistență la insulină, diabet de tip 2, pancreatită.

Nivelul sănătos de trigliceride

În general se consideră că trigliceridele au un nivel foarte bun atunci când au aproximativ:

75 miligrame per decilitru de sânge (mg/dl) pentru copiii de sub 10 ani
90 mg/dl pentru copiii de peste 10 ani și pentru adulți
Menținerea nivelului de trigliceride sub 100 mg/dl este recomandată pentru o sănătate optimă.

În termeni de specialitate, nivelul crescut de trigliceride se numește hipertrigliceridemie. Diagnosticul de hipertrigliceridemie se pune în general când nivelul trigliceridelor este constant peste 150 mg/dl. Valoarea de peste 150 mg/dl nu este neapărat periculoasă, dar poate fi un semnal de alarmă. Cercetările arată că trigliceridele sunt în general mai crescute la bărbați și tind să crească odată cu vârsta în cazul ambelor sexe. Unele persoane au o predispoziție genetică spre hipertrigliceridemie, aceasta numindu-se hipertrigliceridemie familială.

Exemple de alimente care pot ajuta la scăderea trigliceridelor

Asociația Americană a Inimii recomandă ca persoanele care au un nivel crescut de trigliceride să consume cu precădere anumite alimente:

Legume sărace în fructoză: legume-frunze (salată verde, kale, spanac), dovlecel, vinete
Fructe sărace în fructoză: fructe de pădure, citrice, kiwi
Cereale integrale: pâine integrală, orez brun, quinoa, ovăz etc.
Pește gras: somon, hering, sardine
Lactate low-fat: lapte, iaurt, brânză cu puțină grăsime
Limitează zahărul adăugat la maximum 10% din totalul caloriilor unei zile.
Limitează carbohidrații la 50-60% din totalul caloriilor unei zilei.
Limitează aportul de grăsimi la 25-35% din total.
Redu drastic sau elimină de tot consumul de alcool.
Ce mai poți face pentru a scădea nivelul de trigliceride

Pe lângă recomandarea de a face schimbări în alimentație, specialiștii recomandă de obicei și următoarele:

Desfășurarea unei activități fizice – Asociația Americană a Inimii recomandă cel puțin 30 de minute de activitate fizică de intensitate moderată de cel puțin 5 ori pe săptămână. Totalul trebuie să însumeze 150 de minute pe săptămână.
Scăderea în greutate – potrivit Asociației, o scădere în greutate de 5-10% rezultă într-o scădere a trigliceridelor cu 20%.
Consumul de Omega-3 – multe cercetări au demonstrat că acizii grași Omega-3 pot reduce nivelul trigliceridelor.
Utilizarea anumitor substanțe medicamentoase, de tipul acidului nicotinic sau fibraților, ce pot ajuta la scăderea trigliceridelor.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.0686de4bf4f5451746de0a388f85532c.jpg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
×
×
  • Create New...