Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor.


Monica Badea
 Share

Recommended Posts

Despre cookies, ce sunt şi cum funcţionează.

Informaţiile prezentate în continuare au scopul de a informa utilizatorul despre plasarea, utilizarea şi administrarea "cookie"-urilor utilizate de site-ul https://slabimimpreunamancandordonat.ro

Vă rugam să citiţi cu atenţie informaţiile ce urmează:

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia.

În ceea ce numim "web modern" sau "web 2.0", cookie-urile joacă un rol important în facilitarea accesului şi livrării multiplelor servicii de care utilizatorul se bucură pe Internet, cum ar fi:

  • Personalizarea anumitor setări precum: limba în care este vizualizat site-ul, data şi ora, păstrarea opţiunilor/setărilor (inclusiv memorarea acestora) şi păstrarea preferinţelor mai vechi prin accesarea diferitelor butoane/funcţii.
  • Cookie-urile oferă deţinătorilor de site-uri un feedback valoros asupra modului cum sunt utilizate site-urile lor de către utilizatori, astfel încât să le poată face şi mai eficiente ori mai accesibile pentru utilizatori.
  • Permit aplicaţiilor multimedia sau de alt tip de pe alte site-uri să fie incluse (inserate/embed) în anumite pagini pentru a crea o experienţă de navigare mai valoroasă, mai utilă şi mai plăcută.


Ce este un "cookie"?

Un "Internet Cookie" (termen cunoscut şi ca "browser cookie" sau "HTTP cookie" ori pur şi simplu "cookie") este un fişier de mici dimensiuni, format din litere şi numere, care va fi stocat pe computerul, terminalul mobil sau alte echipamente ale unui utilizator de pe care se accesează Internetul.

Cookie-ul este trimis printr-o solicitare emisă de către web-server pe care este găzduit site-ul, către browser-ul utilizatorului (Ex: Firefox, Internet Explorer, Chrome etc.) şi este complet "pasiv", în sensul că nu conţine programe software, viruşi sau spyware şi nici nu poate accesa informaţiile de pe hard driveul utilizatorului.

Un cookie este format din 2 părţi: numele şi conţinutul sau valoarea cookie-ului ce este asociat în mod unic cu domeniul pe care este găzduit site-ul care l-a trimis către browserul utilizatorului (ex: politisti.ro). Mai mult, durata de existenţă a unui cookie este determinată şi doar webserver-ul care a trimis cookie-ul îl poate accesa din nou, şi numai în momentul în care utilizatorul se întoarce pe site-ul asociat webserver-ului respectiv.

Cookie-urile nu solicită informaţii cu caracter personal pentru a putea fi utilizate şi nici nu pot identifica personal utilizatorii de internet.

Există două categorii principale de cookie-uri:

  • Cookie-uri de sesiune - acestea sunt stocate temporar în dosarul de cookie-uri al browserului web până când utilizatorul părăseşte siteul respectiv sau închide fereastra browserului.
  • Cookie-uri persistente - acestea sunt stocate în computer sau echipamentul folosit pe hard pentru o perioadă mai lungă şi răman stocate inclusiv după părăsirea siteului sau după închiderea browserului web (iar în general depind de durata de viaţă prestabilită pentru cookie).


Cookie-urile persistente le includ şi pe cele plasate de un alt website decât cel pe care îl vizitează utilizatorul la momentul respectiv - cunoscute sub numele de "third party cookies" (cookie-uri plasate de terţi) - care pot fi folosite în mod anonim pentru a memora interesele unui utilizator, astfel încât să fie livrată publicitate cât mai relevantă pentru utilizator.

Avantajele cookie-urilor

Un cookie conţine informaţii care fac legătura între un browser (utilizatorul) şi un web-server anume (site-ul). Dacă un browser accesează acel web-server din nou, acesta poate citi informaţia deja stocată şi reacţiona în consecinţă.

Cookie-urile asigură utilizatorilor o experientă placută de navigare şi susţin eforturile website-uri de a oferi servicii confortabile utilizatorillor. Exemple - preferinţele în materie de confidenţialitate online, opţiunile privind limba site-ului sau publicitate relevantă etc.

Durata de viaţă a unui cookie

Cookie-urile sunt administrate de web-servere. Durata de viaţă a unui cookie poate varia semnificativ, depinzând de scopul pentru care este plasat. Unele cookie-uri sunt folosite exclusiv pentru o singură sesiune ("session cookies") şi nu sunt reţinute după ce utilizatorul a părăseşte site-ul, iar unele cookie-uri sunt reţinute şi refolosite de fiecare dată când utilizatorul revine pe acel site ("cookie-uri permanente").
Cu toate acestea, cookie-urile pot fi şterse de utilizator în orice moment prin intermediul setărilor browserului.

Cookie-urile plasate de terţi

Anumite secţiuni de conţinut de pe unele website-uri pot fi furnizate prin intermediul unor terţe părţi/furnizori (Ex: news box, un video de pe YouTube sau o reclamă). Aceste terţe părţi pot plasa de asemenea cookie-uri prin intermediul site-ului şi ele se numesc "third party cookies", pentru că nu sunt plasate de website-ului respectiv. Furnizorii terţi trebuie să respecte de asemenea legea în vigoare şi politicile de confidenţialitate ale deţinătorului website-ului.

Utilizarea cookie-urilor de către www.politisti.ro

Vizita pe acest website poate plasa cookie-uri în scopuri de:

  • Cookie-uri de performanţă
  • Cookie-uri de analiză a vizitatorilor
  • Cookie-uri de înregistrare sau autentificare
  • Cookie-uri ale terţelor părţi

Cookie-uri de performanţă

Acest tip de cookie reţine preferinţele utilizatorului pe acest website, astfel încât nu mai este nevoie de setarea lor la fiecare vizitare a site-ului. Ex: setările volumului pentru video player.

Cookie-uri de analiză a vizitatorilor

De fiecare dată când un utilizator vizitează acest site, softul de analiză (analytics) furnizat de o terţă parte generează un cookie pentru contorizarea utilizatorului. Acest cookie ne spune dacă aţi mai vizitat acest website până acum. Browserul comunică dacă există acest cookie, iar dacă nu, este generat unul. Acest lucru permite monitorizarea utilizatorilor unici care vizitează website-ul şi cât de des o fac.
Acest cookie nu poate fi folosit pentru a identifica persoanele fizice, ele sunt folosite doar în scop statistic.

Cookie-uri pentru înregistrare sau autentificare

Când vă înregistraţi ori vă autentificaţi pe acest website, se generează un cookie care ne anunţă dacă sunteţi înregistrat sau nu. Server-ul nostru utilizează aceste cookie-uri pentru a identifica contul cu care sunteţi înregistrat şi dacă aveţi permisiunile necesare pentru un anumit serviciu ori pentru accesul la anumite secţiuni ale website-ului. De asemenea, permite asocierea comentariilor pe care le postaţi pe site cu username-ul contului dvs. Dacă nu aţi selectat opţiunea "păstrează-mă autentificat", acest cookie se va şterge automat când veţi închide browserul sau calculatorul.

Cookie-uri ale terţelor părţi

Pe unele pagini, terţii pot seta propriile cookie-uri anonime, în scopul de a urmări succesul unei reclame/aplicaţii sau pentru customizarea unei aplicaţii. Datorită modului de utilizare, acest site nu poate accesa aceste cookie-uri, la fel cum terţele părţi nu pot accesa cookie-urile deţinute de acest site. Ex: când distribuiţi un articol folosind butoanele reţelelor de socializare aflate pe acest site, reţeaua socială va înregistra acţiunea dvs.

Publicitatea online ce aparţine terţelor părţi. Unele dintre acestea folosesc propriile cookie-uri anonime pentru a analiza câte persoane au vizualizat un mesaj publicitar, ori pentru a vedea câte persoane au vizualizat de mai multe ori aceeaşi reclamă. Companiile care generează aceste cookie-uri au propriile politici de confidenţialitate, iar acest website nu are acces la aceste cookie-uri. Cookie-urile părţilor terţe sunt folosite pentru a vă afişa publicitate targetată şi pe alte site-uri, bazându-se pe navigarea dvs. pe acest site.

Tipul de informaţii stocate şi accesate prin intermediul cookie-urilor

Cookie-urile păstrează informaţii într-un fişier text de mici dimensiuni care permit unui website să recunoască un browser. Web-serverul va recunoaşte browserul până când cookie-ul expiră sau este şters. Cookie-ul stochează informaţii importante care îmbunătaţesc experienţa de navigare pe Internet. Ex: setările privind limba în care se doreşte accesarea unui site, păstrarea unui user autentificat în contul de membru ori contul de mail, securitatea online, păstrarea şi memorarea unor setări etc.

Importanţa cookie-urilor pentru Internet

Cookie-urile reprezintă punctul central al funcţionării eficiente a Internetului, ajutând la generarea unei experienţe de navigare prietenoase, adaptată preferinţelor şi intereselor fiecărui utilizator. Refuzarea sau dezactivarea cookie-urilor poate face unele website-uri imposibil de utilizat.

Refuzarea sau dezactivarea cookie-urilor nu înseamnă că nu veţi mai primi publicitate online, ci doar că aceasta nu va mai putea ţine cont de preferinţele şi interesele dvs. evidenţiate prin comportamentul de navigare.

Exemple de întrebuinţări importante ale cookie-urilor (care nu necesită autentificarea unui utilizator prin intermediul unui cont):

  • Conţinut şi servicii adaptate preferinţelor utilizatorului - categorii de ştiri, vreme, sport, hărţi, servicii publice şi guvernamentale, site-uri de entertainment şi servicii de travel.
  • Oferte adaptate pe interesele utilizatorilor - reţinerea parolelor, preferinţele privind limba (Ex: afişarea rezultatelor căutărilor în limba română).
  • Reţinerea filtrelor de protecţie a copiilor privind conţinutul pe Internet (opţiuni family mode, funcţii de safe search).
  • Limitarea frecvenţei de difuzare a reclamelor - limitarea numarului de afişări a unei reclame pentru un anumit utilizator pe un site.
  • Furnizarea de publicitate relevantă pentru utilizator.
  • Măsurarea, optimizarea şi caracteristicile de analytics - cum sunt confirmarea unui anumit nivel de trafic pe un site, ce tip de conţinut este vizualizat mai mult şi modul cum un utilizator ajunge pe site (ex: prin motoare de căutare, direct, din alte website-uri etc). Website-urile derulează aceste analize a utilizării lor pentru a îmbunătăţire în beneficiul utilizatorului.

Securitatea şi problemele legate de confidenţialitate

Cookie-urile NU sunt viruşi! Ele folosesc un format de tip plain text. Nu sunt alcătuite din bucăţi de cod, aşa că nu pot fi executate şi nici nu pot auto-rula. În consecinţă, nu se pot duplica sau replica pe alte reţele pentru a rula sau replica din nou. Întrucât nu pot îndeplini aceste funcţii, nu pot fi considerate viruşi.

Cookie-urile pot fi totuşi folosite în scopuri negative. Deoarece stochează informaţii despre preferinţele şi istoricul de navigare al utilizatorilor, atât pe un anume website cât şi pe mai multe website-uri, cookie-urile pot fi folosite ca o formă de spyware. Multe produse anti-spyware sunt conştiente de acest fapt şi în mod constant marchează cookie-urile pentru a fi şterse în cadrul procedurilor de ştergere/scanare anti-virus/anti-spyware.

În general browserele au integrate setări de confidenţialitate care furnizează diferite nivele de acceptare a cookie-urilor, perioada de valabilitate şi ştergere automată după ce utilizatorul a vizitat un anumit site.

Alte aspecte de securitate legate de cookie-uri

Având în vedere că protecţia identităţii este foarte importantă şi reprezintă dreptul fiecărui utilizator de internet, este indicat să se ştie care sunt eventuale probleme ce pot apărea în legătură cu cookie-urile. Întrucât prin intermediul lor se transmit în mod constant în ambele sensuri informaţii între browser şi website, dacă un atacator sau persoană neautorizată intervine în parcursul de transmitere a datelor, informaţiile conţinute de cookie pot fi interceptate. Deşi foarte rar, acest lucru se poate întâmpla dacă browserul se conectează la server folosind o reţea necriptată (Ex: o reţea Wi-Fi nesecurizată). Alte atacuri bazate pe cookie implică setări greşite ale cookie-urilor pe servere.

Dacă un website nu solicită browserului să folosească canale criptate, atacatorii pot folosi această vulnerabilitate pentru a păcăli browserele în a trimite informaţii prin intermediul canalelor nesecurizate. Atacatorii utilizează apoi informaţiile în scopul de a accesa neautorizat anumite site-uri. Este foarte important să fiţi atenţi în alegerea metodei celei mai potrivite de protecţie a informaţiilor personale.

Sfaturi pentru o navigare sigură şi responsabilă, bazată pe cookies

Datorită flexibilităţii lor şi a faptului că majoritatea dintre cele mai vizitate şi cele mai mari site-uri folosesc cookie-uri, acestea sunt aproape inevitabile. Dezactivarea cookie-urilor nu va permite accesul utilizatorului pe website-urile cele mai răspândite şi utilizate, printre care: YouTube, Gmail, Yahoo, Google şi multe altele.

Câteva sfaturi care vă pot asigura să navigaţi fără griji cu ajutorul cookie-urilor:

  • Particularizaţi-vă setările browserului în privinţa cookie-urile pentru a stabili un nivel confortabil al securităţii.
  • Dacă nu vă deranjează cookie-urile şi sunteţi singura persoană care utilizează computerul, puteţi seta termene lungi de expirare pentru stocarea istoricului de navigare şi al datelor personale de acces.
  • Dacă împărţiţi accesul la calculator, puteţi lua în considerare setarea browserului pentru a şterge datele individuale de navigare de fiecare dată când închideţi browserul, este varianta de a accesa site-urile care plasează cookie-uri şi de a şterge orice informaţie de vizitare la închiderea sesiunii de navigare.
  • Instalaţi-vă şi actualizaţi-vă constant aplicaţiile antispyware. Multe dintre aplicaţiile pentru detectarea şi prevenirea spyware-ului includ detectarea atacurilor de pe site-uri. Astfel, împiedică browserul să acceseze site-uri care ar putea să exploateze vulnerabilităţile browserului ori să descarce software periculos.
  • Asiguraţi-vă că aveţi browserul mereu actualizat (updatat). Cele mai multe dintre atacurile bazate pe cookies se realizează exploatând punctele slabe ale unor versiuni vechi de browsere.

Cookie-urile sunt pretutindeni şi nu pot fi evitate dacă doriţi să vă bucuraţi de acces pe cele mai bune şi cele mai mari website-uri de pe Internet, locale sau internationale. Cu o înţelegere clară a modului lor de operare şi a beneficiilor pe care le aduc, puteţi lua măsurile necesare de securitate astel încât să puteţi naviga cu încredere pe internet.

Dezactivarea cookie-urilor

Dezactivarea şi refuzul de a primi cookie-uri pot face anumite website-uri impracticabile sau dificil de vizitat şi utilizat. De asemenea, refuzul de a accepta cookie-uri nu înseamnă că nu veţi mai primi sau vedea publicitate online.

Este posibilă setarea browserului pentru ca aceste cookie-uri să nu mai fie acceptate ori puteţi seta browserul să accepte cookie-uri doar de la un website anume. Dar, spre exemplu, dacă nu esti înregistat folosind cookie-urile, nu vei putea lasa comentarii.

Toate browserele moderne oferă posibilitatea de a schimba setările cookie-urilor. Aceste setări se gasesc de regulă în "Opţiuni" sau în meniul de "Preferinţe" al browserului dvs. ori puteţi folosi opţiunea "Ajutor" a browserului pentru mai multe detalii.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

  • Posts

    • Stilul de viaţă al omului modern s-a schimbat major. Am adoptat un stil de viaţă cu înalt risc caracterizat prin: ■  Sedentarism - stres - obezitate; ■  Dietă săracă în fibre, vitamine, minerale, din legume şi fructe proaspete; ■  Dietă bogată în sare, zahamri rafinate, grăsimi rele, aditivi alimentari (E-uri), arome artificiale; ■  Contaminarea globală a mediului şi alimentelor; ■  Fumat, exces de alcool, droguri. Toate acestea au ca efect alterarea genelor din cromozomii noştri tocmai de către noul stil de viaţă, evident cu erodarea sănătăţii noastre, a urmaşilor noştri, punând sub semnul întrebării chiar existenţa speciei umane. Acum că avem referenţialele corecte despre OM ca entitate biologică putem afirma următoarele: ■  Din punct de vedere biologic, omul nu s-a schimbat, genomul său rămânând acelaşi ca acum 40.000 ani, ceea ce semnifică faptul că omul a rămas OMNIVOR din punct de vedere alimentar De preferat, fără excese în concluzie, orice excese în această privinţă pot fi dăunătoare: vegetarianismul, în special veganismul, dar şi carnivorismul. Cea mai bună conduită este aceea de a rămâne omnivori, de a consuma câte puţin din cât mai multe alimente, dintre care, obligatoriu, peste jumătate ca pondere zilnică trebuie să fiede legume şi fructe crude de sezon, dacă j se poate ecologice (alimente : naturale integrale).   Dacă se poate, personalizaţi-vă dieta!  Dieta trebuie strict ; personalizată, deoarece suntem ; unici din punct de vedere  genetic. Nu există deci modă în : materie de diete şi nutriţie, i singura valabilă rămânând ; cerinţa fiziologică firească a i corpului nostru, demonstrată în  afirmaţiile anterioare.  ■ Orice dietă restrictivă, care ; promite slăbire rapidă, nu este | ştiinţifică, fiind periculoasă ; şi având efecte adverse iputernice asupra sănătăţii ! fizice şi mentale; ■ Gastronomia fără cunoştinţe solide de nutriţie produce alimente gustoase, dar de cele mai multe ori nesănătoase; ■ învăţaţi să asociaţi corect alimentele şi ingredientele când preparaţi alimente; ■ Gătiţi cât mai des în casă,sănătos, iar când cumpăraţi  alimente industriale, citiţi eticheta.    ■ Nu ardeţi, nu prăjiţi şi nu i preparaţi alimentele sub formă de pane. Felurile de mâncare să fie cât mai simple, fără sosuri, topinguri etc;   ■Consumaţi 3 mese pe zi şi niciodată nu săriţi peste micul dejun, care poate fi copios; nu mâncaţi cu 2-3 ore înainte de culcare.Nu vă înfometaţi; ■  Hidrataţi-vă cu fructe integrale (conţin peste 950 g apă la 1 kg) cu apă naturală oligominerală, ceai verde, renunţaţi la băuturile dulci industriale, energizante şi alcoolice! Nu fumaţi, nu vă drogaţi! ■  Nu ronţăiţi între mese. Fructele sunt permise dimineaţa, seara înainte de culcare şi între mese; ■  Nu vă aşezaţi la masă dacă sunteţi obosit, nervos, înfrigurat şi nu mâncaţi în locuri cu mult zgomot, fum de ţigară, în compania oamenilor nervoşi sau antipatici; nu mâncaţi pe stradă, privind la televizor etc.;    ■  Mestecaţi bine mâncarea, savuraţi-o; ■  Preveniţi stresul prin activitate fizică, combătând în acelaşi timp sedentarismul - o altă cauză majoră, alături de alimentele industriale, a bolilor “civilizaţiei moderne” obezitate, diabet tip 2, boli cardiovasculare (infarct de miocard), cerebrovasculare (AVC), cancere, boli neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson), gută, îmbătrânire precoce, speranţă de viaţă şi calitate a vieţii scăzute.    Un stil de viaţă activ Adoptaţi, deci, o gândire pozitivă, acordaţi-vă mai multă atenţie, ascultaţi şi interpretaţi semnele date de propriul dumneavoastră corp. In concluzie, omul este o fiinţă omnivoră, construită pentru a face mişcare (de aceea sedentarismul omoară), fiinţă biologifcă neschimbată la nivel genetic de peste 40.000 de ani. Urmare a schimbărilor dramatice intervenite în evoluţia socio­culturală, omul şi-a construit un stil de viaţă modern la care însă nu este adaptat genetic, fiindu-i astfel ameninţată sănătatea şi existenţa individuală, dar şi cea a speciei sale. Desigur, nu mai putem reveni la stilul de viaţă ancestral, natural, dar putem să facem unele schimbări utile sănătăţii noastre, adoptând un stil de viaţă activ şi o alimentaţie mai aproape de cea a omului paleolitic. Alimentele moderne „moarte" Inventate relativ recent în istoria speciei umane, odată cu apariţia agriculturii şi industriei alimentare chimizate, alimentele moderne sunt mai puţin tolerate de metabolismul uman, deseori dau reacţii alergice sau de intoleranţă, sunt de regulă aiimente moarte, dezechilibrate nutriţional, lipsite de enzime active şi cu biodisponibilitate redusă. Trebuie consumate, întotdeauna, cu alimente vii pentru a le compensa defectele nutriţionale. ■  Cereale crocante cu index şi încărcătură glicemică ridicate (excepţie fac cerealele integrale), produsele albe de panificaţie ■ Ciocolata cu procent de cacao mai mic de 70%, dulciurile rafinate, patiserie, cofetărie, chips-uri, snacks-uri, fast-food, junk-food; ■ Băuturile gazoase sau necarbonatate industriale ("sucuri") cu adaos de cofeină, băuturi energizante, băuturi alcoolice; ■ Alimente industriale fabricate cu aditivi alimentari (E-uri) şi arome artificiale: bogate în sare, zahăr, grăsimi, hipercalorice, adictive; ■ Brânzeturile industriale topite, grăsimile hidrogenate; ■ Conservele sterilizate de legume, fructe; Produsele procesate din came: mezeluri, pateuri, conserve, şunci, muşchi injectate, carne de pasăre injectată, produse cu MDM ş.a.   Iată cum s-a schimbat astăzi paradigma alimentaţiei   Acum că ştiţi, sper, noi lucruri despre alimente şi impactul lor asupra sănătăţii noastre şi a urmaşilor noştri, am putea conchide: "SCAPĂ CINE ŞTIE, CINE ÎNŢELEGE, CINE FACE CONEXIUNI ASCUNSE". sursa
    • Iată cum ar arăta o dietă bazată pe alimente naturale, asemănătoare dietei paleolitice: alimente ancestrale ce au fost consumate de la apariţia speciei umane, potrivite cu cerinţele noastre fiziologice-metabolice, sănătoase ■  Fructe de pădure consumate în stare proaspătă: zmeură, afine, mure, cireşe amare, merişoare, dar şi merele, piersicile, prunele, cireşele, caisele, pepenii, avocado ş.a. ■  Legume consumate crude sau cât mai puţin procesate: varză, ţelină, conopidă, broccoli, varză de Bruxelles, praz, castraveţi, roşii, ardei, gogoşari, salată, păpădie, andive, vinete, untişor, leurdă ş.a. ■  Rădăcinoase şi tuberculi: ceapă, usturoi, hrean, ridiche, ţelină, napi, cu moderaţie cele feculente (cartofii) Plante aromatice şi condimentare: ■  pătrunjel, mărar, cimbru, busuioc, oregano, salvie, mentă, fenicul, măghiran, rozmarin ş.a. ■  Vânat sălbatic: căprioară, elan, ren, raţă, gâscă, iepure, mistreţ ş.a. ■  vitele crescute pe păşune şi fără stimulatori hormonali, antibiotice. ■Peştele sălbatic de apă dulce sau sărată, scoici, creveţi, homar ş.a. ■Nuci: nuci indigene, alune, nuci de Brazilia, de Macadamia, migdale dulci ş.a. ■Ciupercile sălbatice (mânătărci, bureţi, gălbiori ş.a.), sau cultivate (şampinioane, pleurotus), ciuperci asiatice (maitake, shiitake, reishi, cordyceps ş.a.). ■  alge marine sau de apă dulce. sursa
    • Scădere în greutate vizibilă şi de durată, fără înfometare şi fără suplimente alimentare!   Corpul omenesc este capabil să-şi producă hormonii şi enzimele necesare unui metabolism sănătos. Dar pentru aceasta este necesar un aport de nutrimente echilibrat, fin selecţionat cu ajutorul instinctelor alimentare (selecţie tradusă prin pofta pentru anumite alimente). Acest mecanism de aport şi reglare este perturbat în zilele noastre de alimente industrializate de tip fast-food,produse light, low-fat, şi de un aport crescut de carbohidraţi simpli (cu indice glicemic crescut), totul asezonat cu arome artificiale şi coloranţi (E-uri). Dezechilibrele alimentare O alimentaţie dezechilibrată se manifestă, în general, printr- un exces ponderal care, din cauza bolilor asociate supraponderalităţii şi obezităţii,reprezintă o problemă de sănătate publică. Excesul ponderal, prin intermediul sindromului metabolic, reprezintă sursa principală de apariţie a bolilor cronice cu care ne confruntăm astăzi: hipertensiunea arterială, dislipidemiile, diabetul zaharat, guta, osteoporoza, depresia, tulburările de somn şi cancerul. Alimentaţia dezechilibrată se poate manifesta şi la persoanele normoponderale sau subponderale prin: -probleme dermatologice (acnee), ginecologice (ovar polichistic, infertilitate), imunitate scăzută. Alimentaţie personalizata ! Planul individual de nutriţie este realizat în funcţie de: valorile analizelor de sânge, de date antropometrice, de patologia şi medicaţia fiecărui participant, fiind instrumentul pe baza căruia medicii îi consiliază pe participanţi pe parcursul a minimum zece şedinţe pe parcursul a şase luni, astfel devenind şi un program educativ din punct de vedere alimentar. Echilibrul metabolic Scopul programului personalizat de nutriţie este reechilibrarea metabolismului, prin administrarea exact a acelor alimente şi substanţe nutritive de care are nevoie fiecare participant şi prin menţinerea nivelului insulinei şi al glicemiei la valori joase, ducând în final şi la o normalizare a greutăţii corporale. Date ştiinţifice Eficacitatea programului este documentată ştiinţific prin studiul publicat în „Journal of Nutrition and Metabolism", voi. 2010, Art. ID197656. Rezultatele studiului prezintă în mod clar faptul că,prin intermediul acestui program de reglare a metabolismului, persoanele supraponderale şi obeze îşi pot reduce în mod real greutatea, reuşind să-şi menţină noua greutate pe termen lung. Mai mult de atât, oamenii de ştiinţă au constatat şi o îmbunătăţire clară a valorilor analizelor de sânge pe parcursul studiului, precum şi a calităţii vieţii din punctul de vedere al sănătăţii.            Stiati ca...    ■ Evaluarea greutăţii corporale se poate face cu ajutorul Indicelui de Masă Corporală (IMC). Riscul de deces creşte odată cu creşterea în greutate                                      IMC=G/H2                                    INTERPRETARE                                            <18,5      Subponderal                                           18,5-24,9  Greutate normală                                            25-29,9   Supraponderal                                             30-34,9   Obezitate arad I                                             35-39,9   Obezitate grad II                                             >40  Obezitate grad III                                               G = greutate, H = înălţime sursa
    • Alimentele care ne fac fericiţi   Oricine  a avut perioade în viaţă când a simţit că e cu moralul la pământ. Când suntem nefericiţi, primul impuls este să ne îngropăm în munţi de ciocolată şi îngheţată, luptându-ne apoi cu kilogramele acumulate. Mai puţină lume ştie însă că există alimente care ne induc şi ne întreţin starea de fericire. Daca suferiţi de depresii, atacuri de panică, anxietate sau pur şi simplu sunteţi mereu melancolici, iritaţi sau în permanenţă obosiţi, iată alimentele care nu ar trebui să vă lipsească din meniu. Carne si lactate Porţia de came zilnică (pui, iepure, curcan, viţel) nu trebuie să depăşească 150 de grame, preferabil preparată pe grătar. Ideal ar fi să înlocuiţi o dată, de două ori pe săptămână carnea cu ciuperci. Ca lactate, preferaţi-le pe cele îmbogăţite cu culturi vii, sana sau kefirul având cea mai mare cantitate de vitaminele B12 şi D. Iar când vă uitaţi la televizor, ronţăiţi un pumn de migdale sau seminţe de floarea-soarelui. Bună dispoziţie garantată Ca să fim mereu bine dispuşi ar trebui să punem accent pe hrana care măreşte secreţia serotoninei, aşa-numitul «hormon al fericirii». Nu numai ciocolata conţine feniletilamină, substanţă pe care o producem când suntem îndrăgostiţi. Un rol foarte important îl are şi zahărul din sânge, de aceea mâncaţi puţin la fiecare patru, cinci ore, pentru a păstra nivelul glicemiei constant. Acest lucru ne fereşte de stările de epuizare care se repetă periodic de-a lungul zilei. Aveţi grijă să consumaţi cel puţin doi litri de apă, nu sucuri carbogazoase care obligă pancreasul să secrete mai multă insulină pentru a prelucra marea cantitate de zahăr care se ascunde în ele. Nutriţioniştii recomandă Cercetătorii au stabilit că cele mai eficiente substanţe folosite pentru a combate depresiile, anxietatea, insomniile sau coşmarurile copiilor sunt acizii graşi Omega 3, fibrele alimentare, acidul folie,magneziul şi vitaminele B12 şi D. Pentru a fi tot timpul optimişti, iată ce nu ar trebui să vă lipsească din meniul zilnic.In primul rând, peşte oceanic, sardine şi cereale (ovăz, grâu încolţit, pâine din graham), fiindcă sunt bogate în Omega 3 şi vitamina D. Dintre legume, privilegiaţi spanacul, seminţele de soia, fasolea, varza şi conopida. Toate acestea conţin acid folie şi fibre solubile. Ca fructe, cele mai bune sunt fructele de pădure şi bananele. Femeile, mai predispuse la depresie. Ce măsuri luăm? Serotonina este hormonul responsabil cu starea de bine. Deşi cele mai multe dintre alimentele fericirii sunt bogate şi în kilocalorii, nu trebuie să le evităm, ba din contră, e bine să le privilegiem. Mâncarea bogată în carbohidraţi induce un sentiment de calm, linişte şi mulţumire deoarece creşte producţia de serotonină de la nivelul creierului. Pentru a fi în fiecare zi fericiţi, este important să consumăm alimente care conţin carbohidraţi. Şi asta mai ales în cazul femeilor, căci organismul lor produce mai puţină serotonină decât cel masculin. Acesta este motivul pentru care femeile sunt mai predispuse la depresie. lată alimentele care ne binedispun ■ Bananele conţin triptofan, o substanţă pe care corpul nostru o transformă în serotonină - substanţa care ne îmbunătăţeşte starea de spirit şi ne face să ne simţim mai fericiţi. ■  Ciocolata este cel mai cunoscut antidepresiv alimentar. în ciocolată găsim trei substanţe responsabile pentru starea de bine: feniletilamina, anandamida şi triptofanul. Trebuie reţinut însă că din punct de vedere energetic, o tabletă de ciocolată obişnuită de 100 de grame reprezintă echivalentul a trei linguri cu ulei. ■  Carnea de curcan reuşeşte şi ea să stimuleze buna dispoziţie, deoarece conţine mult triptofan, care oferă o stare de bine. ■  Dovleacul este şi el sursă de triptofan, fiind recomandat şi celor care suferă de probleme intestinale. ■  Somonul este bogat în acizi graşi Omega 3 care, prin faptul că stabilizează tensiunea arterială şi contribuie la scăderea nivelului trigliceridelor, au un rol important în prevenirea afecţiunilor cardiace şi a anumitor forme de cancer. Sunt totodată foarte utili în prevenirea şi tratarea stărilor depresive şi a stresului. ■  Sfecla-de-zahăr este foarte bogată în uridină - care nu se prea regăseşte în alimentele consumate în mod curent. Cel mai bine este să o consumi proaspată, deoarece, în afară de faptul că vei beneficia de un aport substanţial de uridină, suplimentele nutritive existente în sfecla-de-zahăr (betacaroten, calciu şi fier) vor putea fi asimilate mult mai bine de organism. Nucile constituie o excelentă sursă de acid alfa linolenic, ce face parte din clasa acizilor graşi Omega 3. S-a arătat că un consum zilnic a 2 grame de acid alfalinolenic protejează inima şi previne afecţiunile cardiace. Fructele şi alcoolul, cocteilul longevităţii Cine nu visează să-şi înceapă dimineaţa cu un pahar de suc proaspăt de fructe? Cu un pic de alcool, este şi mai bun. Pentru sănătate, bineînţeles! O echipă de cercetători thailandezi a demonstrat că, adăugând un deget de rom, câteva picături de vodcă sau de tequila, sucul de mure sau de căpşuni îşi dublează proprietăţile antioxidante. Şi asta datorită etanolului, care măreşte capacitatea antioxidantă a fructelor. Nu trebuie să condamnăm în totalitate alcoolul. Ştim deja că, în cantităţi moderate, alcoolul diminuează riscul de producere a unui infarct, de apariţie a diabetului sau a osteoporozei la femei. Totuşi, chiar în doză mică, alcoolul trebuie consumat doar ocazional. Altfel apare sindromul de toleranţă când, pentru a obţine acelaşi efect de bună dispoziţie, mărim mereu doza de alcool, fiind în pericol de a deveni dependenţi de acesta. Apărare naturală Din fericire, organismul nostru este echipat cu anumite enzime de apărare contra oxigenului din radicalii liberi, dar nu îl pot neutraliza în totalitate. De aceea, antioxidanţii din fructe constituie un ajutor preţios. Este adevărat că anumite fructe şi legume conţin mai mulţi antioxidanţi decât altele. Căpşunele şi murele, în general fructele de pădure, sunt bogate în polifenoli şi antociani, două categorii importante de antioxidanţi. Căutând un mod de păstrare a vitaminelor şi mineralelor acestor fructe în timpul stocării, cercetătorii de la Universitatea Kasetsart, Thailanda, au descoperit din întâmplare aceasta proprietate a etalonului.Plasand fructele in alcool ,ei au demonstrat ca acestea mareste  continutul de antioxidanti ,dar creste si capacitatea acestora de a anihiba efectele radicalilor liberi. Ce sunt antioxidanţii? Antioxidanţii sunt substanţe care se găsesc din abundenţă în fructe şi legume. Ele au proprietatea de a ne feri de distrugerile provocate de radicalii liberi.Aceştia sunt molecule foarte instabile care se formează în mod natural în corpul nostru în timpul procesului de oxidare ce are loc în momentul digestiei sau al activităţii fizice, de exemplu. Radicalii liberi vin din surse externe cum sunt poluarea, fumatul, chimicalele cu care sunt tratate apa şi mâncarea, radiaţiile ultraviolete sau cele produse de aparatele electrice din casă. Radicalii ne atacă celulele organismului care, în timp, mor şi astfel apare procesul de imbatranire. Soia, sursă de sănătate Singura plantă-aliment ce conţine toţi aminoacizii necesari organismului nostru, soia reprezintă un aliment complet, care nu trebuie să lipsească din meniul diabeticilor, obezilor sau bolnavilor de cancer. Cercetătorii afirmă că 25 grame de proteine de soia de trei ori pe săptămână (o porţie de 100 grame de produse din soia) ţin la distanţă cele mai temute maladii: infarctul, atacul cerebral sau cancerul. Beneficiile consumului de soia! 1.  Izoflavonele din soia scad colesterolul rău şi împiedică formarea cheagurilor de sânge în artere, ceea ce ne fereşte de boli cardiovasculare sau ateroscleroză.          2.  Antioxidanţii ne ajută să ne păstrăm vasele de sânge sănătoase, ne echilibrează tensiunea arterială şi luptă cu radicalii liberi care ne distrug precoce celulele.         3.Fibrele solubile ne îmbunătăţesc digestia, apărându-ne de ulcer, dischinezii biliare sau chiar de cancer colo- rectal         4.Acizii graşi Omega 3 măresc absorbţia calciului, fapt care îi recomandă celor cu fragile sau care se refac după fracturi.        5. Hormonii vegetali conţinuţi sunt un ajutor preţios pentru femeile aflate la menopauză sau cele care suferă de sindrom premenstrual (dureri puternice, nervozitate accentuată în perioada menstruaţiei). 6. Fitonutrienţii şi antioxidanţii împiedică formarea şi dezvoltarea celulelor canceroase luptând cu procesele inflamatorii din corp, ceea ce duce la întărirea imunităţii. 7.  Fibrele şi proteinele de bună calitate reglează nivelul zahărului din sânge şi ajută rinichii să elimine mai bine toxinele acumulate. sursa
    • Respectarea câtorva reguli simple te va ajuta să eviţi ingerarea de alimente ce conţin gluten   Pentru prepararea alimentelor trebuie să utilizăm numai ingrediente de care suntem siguri că nu conţin gluten.Consultaţi în acest sens lista alimentelor permise şi interzise prezentată în această pagină. ■  Utilizaţi pentru preparare numai recipiente şi ustensile destinate acestui scop (vase. boluri, tacâmuri, strecurătoare). ■  înainte de preparare, asiguraţi-vă că aţi curăţat şi igienizat corespunzător suprafeţele cu care produsul poate veni în contact (blaturi şi mese de bucătărie, planşete, plite, grătare, forme, tăvi). ■  Dacă pentru coacere trebuie să utilizaţi tăvi, forme sau alte recipiente în care au fost preparate şi produse cu gluten, este bine să le căptuşiţi cu hârtie de pergament, hârtie siliconată sau folie de aluminiu. Pentru a evita o eventuală confuzie, marcaţi vizibil în bucătărie şi în frigider alimentele sigure. Vă sugerăm utilizarea recipientelor colorate, a capacelor, a steguleţelor, a umbreluţelor sau a scobitorilor colorate. Va fi o metodă bună pentru copiii dumneavoastră şi nu numai. Evitaţi pe cât posibil prepararea hranei prin prăjire, iar dacă o faceţi, nu reutilizaţi uleiul din prăjirile anterioare. Va fi de două ori mai periculos, mai întâi din cauza compuşilor toxici dezvoltaţi la prima prăjire şi în al doilea rând din cauza resturilor de gluten rezultate din făina sau pesmetul în care au fost tăvălite alimentele. Nu utilizaţi apa de fierbere a pastelor din cereale altele decât cele permise. Reţineţi că şi smântână poate fi o sursă ascunsă de gluten dacă este achiziţionată de la producători neautorizaţi, în ambalaje nemarcate corespunzător. Scad rezervele de proteine, vitamine şi minerale din organism şi apar simptomele de malabsorbţie. Sistemul imunitar de apărare oboseşte, fapt ce conduce la o mare sensibilitate la viroze şi infecţii. In timp pot apărea complicaţii, mărindu-se de 5 până la 10 ori probabilitatea apariţiei unui cancer digestiv sau limfatic. Odată cu vârsta, sub regim fără gluten, creşte perioada de recuperare, existând probabilitatea să se ajungă la o situaţie în care refacerea mucoasei digestive nu mai este posibilă ALIMENTE PERMISE Şl INTERZISE PENTRU PACIENŢII CU BOALĂ CELIACĂ GRUPĂ DE ALIMENTE                  PERMISE INTERZISE Cereale ■  Orez, porumb, hrişcă, mei, teff, soia, sorg, tapioca, amidon de porumb, orez. cartofi ■  Pâine, paste, biscuiţi şi alte produse obţinute din cerealele permise, rahat, unele sortimente de ciocolată, îngheţată, bomboane, gemuri, dulceţuri, jeleuri sursa
×
×
  • Create New...