Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Top 9 cauze care îți încetinesc ritmul de slăbire și dieta nu mai dă rezultate!


Monica Badea

Recommended Posts

Ai inceput o dieta si ai slabit fantastic in primele saptamani, dar apoi cantarul incepe sa devina din ce in ce mai zgarcit cu kilogramele in minus? Nu renunta, deoarece acesta este un proces firesc, care are explicatii logice şi remedii foarte simple, cu eficienta verificata.
La inceput, organismul elimina multa apa

In prima saptamana de dieta, incantarea pe cantar este deobicei maxima: pana la 4 kilograme pierdute dintr-odata! Insa peste jumatate din aceasta greutate o reprezinta apa retinuta in tesuturi si reziduurile din tractul intestinal.

Nu uita ca slabirea corecta este din grasime, iar un ritm de pierdere mai mare de 1 kg pe saptamana din grasime nu este deloc usor de atins!

Ca sa nu te demotivezi, solutia este sa-ti propui un ritm corect de slabire, sanatos si realist pe termen lung, adica 0.5-1 kilogram pe saptamana. Este important ca acest ritm sa se pastreze pana ajungi la greutatea dorita, deoarece kilogramele pierdute prea repede se intorc deobicei la fel de repede inapoi!

 Metabolismul incetineste daca tii dieta fara sa faci miscare

Metabolismul este motorul organismului, direct responsabil de arderile calorice si este usor de incetinit prin diete drastice, sedentarism si infometare urmata de excese alimentare.

Corpul tau reactioneaza imediat la o schimbare brusca in alimentatie, dupa care, in cateva saptamani, se obisnuieste cu restrictia calorica. Din acest motiv, kilogramele se pierd mai greu, dar nu trebuie sa disperi si in niciun caz sa nu te infometezi.
Daca tii o dieta fara sa faci nicun pic de miscare, metabolismul tau va incetini si va ajunge sa arda din ce in ce mai putin, pana la valoarea caloriilor pe care le mananci. Insa poate fi accelerat prin miscare (sportivii au cele mai mari rate metabolice), dar si printr-o dieta bogata in legume si proteine de calitate, adica fibre, vitamine si minerale, dar saraca in grasimi de origine animala si trans.

Solutia este simpla: incepe sa te misti! Fie ca mergi pe jos minim 5000 de pasi pe zi sau cativa kilometri cu bicicleta, fie ca alergi sau dansezi, urci si cobori mai multe trepte, faci inot, aerobic sau fitness, alege un tip de mişcare pe care sa o poti face zilnic, cu placere, pe termen lung.

Descarcă o aplicatie pe telefon care sa-ti monitorizeze pasii si propune-ti ca in fiecare saptamana sa cresti cu cate 1000 de pasi, pana ajungi la o medie ideala de 10.000 de pasi pe zi, pentru o slabire constanta si durabila din grasime, pe termen lung.

Ai început să te înfometezi

Cea mai frecventa greseala atunci cand nu mai slabim este aceea de a manca din ce in ce mai putin, ceea ce nu face altceva decat sa blocheze si mai mult metabolismul, sa-l forteze sa consume din ce in ce mai putine calorii, cu blocarea totala a procesului de slabit.

Este o greseale frecventa, pe care o fac cu precadere cei foarte motivati, care vor sa accelereze ritmul de slabire. Din pacate, insa, acestia obtin de cele mai multe ori efectul contrar.
Daca aportul caloric scade drastic sub 1000 de calorii pe zi, organismul intra automat pe modul „conservare” incetinind drastic metabolismul, iar procesul de slabire isi incetineşte considerabil ritmul.
Nu respecti orele de masa

Nu este suficient sa tii o dieta restrictiva caloric pentru a slabi. Ai nevoie de o impartire corecta a caloriilor si a nutrientilor din care sunt alcatuite (adica glucide, lipide, proteine) la fiecare masa in parte, in functie de cum stie mai bine corpul sa le arda.

In prima parte a zilei, adica in intervalul 8-12 ar trebui sa mananci aproximativ 40% din aportul caloric total al zilei, pranzul si gustarea de dupa-amiaza ar trebui sa insemne tot 40% din calorii,  iar cina ar trebui sa fie cea mai saraca in calorii (doar 20%).

Este important sa serveşti cele 3 mese principale ale zilei la orele potrivite. Te sfatuiesc sa iei micul-dejun pana in ora 10. 00, pranzul pana la ora 15.00 iar cina nu mai tarziu de ora 20.00, cu cu cel putin 3-4 ore inainte de culcare.

Nu te hidratezi corespunzator

Hidratarea este cruciala pentru procesul de slabire. Organismul o foloseste pentru disolutia hranei in mici particule, dar si pentru metabolizarea si asimilarea ei. Fara apa suficienta, organismul nu functioneaza bine, se „deregleaza” si trimite creierului semnale gresite.

Cand nu consumam suficienta apa, resimtim o stare descurajanta de rau, de oboseala, de somnolenta, apatie, lipsa de concentrare, dar si de foame.

În curele de slabire este indicat sa bei cat mai multa apa pentru a prelungi senzatia de satietate si a ajuta la metabolizarea toxinelor din corp. Mai mult, deshidratarea te face sa mananci mai mult. Cand bei suficienta apa, poti separa usor senzatia de sete de cea de foame, fara sa le mai incurci.

Ai nevoie sa bei minim 25 de mililitri de apa pentru fiecare kilogram de greutate corporala. Altfel spus, cu cat mai multe kilograme cantaresti, cu atat necesarul tau de apa este mai mare.

Ciugulesti intre mese

Ciugulitul intre mese este cel mai rau lucru pe car il poti face pentru silueta si sanatatea ta. Asta pentru ca stomacul inregistreaza calorii si le depune negresit, fara ca tu sa constientizezi cu adevarat asta.

De cate ori nu ai auzit expresia „Eu nu mananc mai nimic toata ziua, mananc atat de putin si cu toate astea ma ingras fara sa-mi dau seama de ce“. Am ajuns la concluzia ca acesti oameni chiar au dreptate, ca este adevarat si cat se poate de real sa mananci mai nimic si sa te ingrasi!

Cum se poate intampla asta? Explicatia este simpla. Aceste persoane ciugulesc mereu alimente hipercalorice, cu volum mic, care nu reprezinta mese in sine, dar care aduc in corp foarte multe calorii ascunse pe care creierul nu le inregistreaza ca si mancare adevarata, pentru ca nici nu reprezinta mancare ca atare! Ma refer aici la tot felul de rontaieli, biscuiti, covrigi, covrigei, saratele, patiserie, etc care sunt doar calorii goale, fara nutrienti, care doar ingrasa, fara sa hraneasca de fapt corpul.
Solutia este simpla – nu mai rontai intre mese! Mai degraba bea apa, ceai neindulcit, hidrateaza-te sau plimba-te prin birou, ia o gura de aer pe balcon sau la fereastra, urmareste un videoclip amuzant, daca simti nevoia de relaxare. Orice, insa nu ciuguli! Respecta-ti mesele principale si renunta la acest obicei care te va costa mereu kilograme in plus fara sens.
Dormi mai putin de 7 ore pe noapte

Lipsa de somn are consecinte devastatoare asupra sanatatii, starii de bine, dar si asupra apetitului. Organismul nostru simte nevoia sa compenseze lipsa de somn prin mancare, ca mod de a-si procura energia de care are nevoie pentru a functiona in parametri optimi.

Un numar mai mic de 7 ore de somn pe noapte deregleaza hormonal organismul, declanseaza pofte alimentare de tot felul si alimenteaza mancatul emotional, influentand astfel in mod direct greutatea.
Hormonii direct influentati de lipsa de somn sunt leptina, responsabila cu senzatia de satietate si grelina, care da senzatia de foame. Lipsa de somn scade nivelul leptinei si creste nivelul grelinei, iar organismul tanjeste dupa dulciuri sau grasimi care sa-i dea energia care ii lipseste.

Ești sub influenţa stresului

E deja de notorietate faptul ca stresul ingrasa, pentru ca te face sa mananci mai mult fara sa ai nevoie de acele calorii, pe fond emoţional.

Mecanismul a fost descoperit si explicat astfel: in momentele de tensiune, creste nivelul hormonului de stres, cortizolul, ca reactie de aparare a organismului. Cand acest hormon o ia razna din cauza stresului, dulciurile si in general mancarea rapida par sa fie singura consolare.

Daca si tie ti se intampla acelasi lucru, incearca sa alegi alimente dulci de calitate, precum fructele proaspete sau uscate, care nu iti aduc doar calorii goale precum zaharul din prajituri si bomboane, ci si o multime de vitamine, minerale si antioxidanti care ajuta corpul cu adevarat sa faca fata momentelor de stress de orice fel.

Ti-ai pierdut motivatia

Cele mai multe persoane, dupa cateva zile de „stagnare” ponderala se descurajeaza si tind sa abandoneze dieta sau sa faca un exces, ceea ce le demotiveaza si mai mult. Sau se consoleaza cu numarul de kilograme pierdute pana in momentul stagnarii si revin la dieta care le-a dus la ingrasare.
Cel mai important dintre toate este insa sa inveti sa nu disperi. Nu degeaba se numeşte „razboiul” sau lupta” cu kilogramele in plus! Gandeste procesul de slabire ca pe un maraton, priveste-l ca pe un plan pe termen lung, impartit in saptamani sau luni. Invata sa te odihnesti atunci cand ai obosit, ajusteaza strategia, planul, drumul, insa nu renunta niciodata la tinta pe care ti-ai propus-o!

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.484ae84593286f72343d302604d72b8a.jpg

sursa

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
    • -1,8kg ardei iute rosu curatat de seminte  și tocat marunt -1 kg ardei capia -tocat cât mai marunt -1,5 l l otet de 9 grade -700 gr îndulcitor (eritritol )..puteți adauga pana la 1 kg dacă doriți sa iasa mai dulce sau dacă ardeii iuți sunt prea iuți (dacă folosiți zahăr ,500 gr ar fi suficient ) Mod de preparare Le-am scos semintele(ardeilor iuți ,am folosit o pereche de mănuși chirurgicale )apoi i-am taiat bucatele mai mici….ardeiul capia trebuie sa fie  mai carnos ,de asemenea tăiat și el in cubulete marunte. Într- o cratita punem otetul si îndulcitorul  si lasam la foc mic aproximativ  30 min sa fiarbă ,apoi punem ardeiul iute si ardeiul capia si lasam sa fiarba aproximativ 60-65 de minute la foc foarte mic. Punem dulceața in borcane ,punem capacele si punem la bain marie pentru minim 1 ora …sterilizarea borcanelor (cu orice fel de dulceața ,zacusca ,gem )este foarte importantă si ne asigura ca produsele se vor păstra foarte bine luni sau ani întregi !
×
×
  • Create New...