Jump to content

Recommended Posts

Posted

Aceste alimente nu cresc glicemia, insa pot creste grasimile din sange si se recomanda a fi consumate cu prudenta in hiperuricemie, guta, dislipidemie, insuficienta cardiaca, boli renale sau hepatice.

 

 

Peste Alb : dorada, salau, stiuca, biban, ton, cod - 100 gr/portie
Carne Alba : piept de pui, curcan, muschiulet de porc - 75 gr/portie
Carne Rosie : muschi, cotlet, pulpa de vita sau porc - 50 gr/portie
Peste Gras : somon, scrumbie, macrou, somn, crap, pastrav - 50 gr/portie
Fructe de mare : creveti, calamar, caracatita, scoici, homari - 150 gr/portie
Ou - fiert, ochi in apa, omleta fara ulei
Branzeturi <15-20% grasime - Telemea moale, cas, urda, mozarella light - 50 gr/portie
Se recomanda carnea gatita la cuptor, fiarta, rasol, pe gratar, fara ulei adaugat, fara prajeli, sosuri.

 Alimente permise si recomandate la fiecare masa principala

LEGUME 5% GLUCIDE - ZARZAVATURI : Rosii, Castraveti, Ardei gras, Ceapa, Salata verde, Ridichi, Gulii, Rucola, Andive, Patrunjel, Telina - frunze, Spanac, Urzici, Loboda, Leurda,  Anghinare,  Valeriana, Ciuperci, Dovlecei, Vinete, Fasole pastai, Varza alba, rosie, Broccoli,  Conopida, Varza bruxelles, Sparanghel, Bame, etc.
LEGUME 10 % GLUCIDE - RADACINOASE : Morcov, Telina, Sfecla, Patrunjel, Pastarnac, Praz - de gust in mancaruri

 

Legumele se recomanda a fi consumate crude in salate, in supe sau ciorbe degresate, ori sub forma de mancare la cuptor/ gratar/ abur cu suc de rosii preparat in casa NU adaugati in mancare bulion din comert, maioneza, dressinguri din comert!

Puteti consuma  ceapă, uscata sau verde, ceapa rosie, ciuperci, sparanghel, țelină, broccoli, iar ca garnituri optati pentru  orez brun, quinoa, terci de ovăz sau hrisca.

 Ce trebuie sa se regaseasca pe lista ta de cumparaturi, daca ai diabet

Exista multe alimente care nu vor creste cantitatea de glucoza prezenta in sange (glicemia) - un aspect deosebit de important pentru cei care sufera de diabet.

IG scăzut: legume verzi, majoritatea fructelor, morcovi cruzi, fasole, naut, linte și tărâțe .
GI mediu: porumb , banane, ananas crud,  cereale  de ovăz și amestecurile integrale de multicereale sau pâinea de secară.
IG ridicat: orez alb, pâine albă și cartofi.

O dieta sanatoasa este esentiala, fie ca ai prediabet, fie ca ai deja diagnostic de diabet. Nu exista alimente, plante, bauturi sau suplimente care scad in sensul adevarat al cuvantului glicemia. Doar medicamentele si exercitiile fizice pot face asta. Insa exista cateva variante pe care le poti manca si bea, care au un indice glicemic scazut.

Conform indicelui glicemic, există două tipuri de carbohidrați: carbohidrați cu indice glicemic scăzut și ridicat și carbohidrați care se încadrează între ele. Alimentele cu conținut de glucoza, cum ar fi carbohidrații complecși, nu vă vor crește glicemia foarte repede. Exemple de acestea includ fulgi de ovăz, pastele integrale, cartofi dulci, fructele cu putina fructoza, cum sunt fructele de padure și radacinoasele.

Asta inseamna ca aceste alimente nu vor creste cantitatea de glucoza din sange si te-ar putea ajuta sa eviti o crestere brusca a glicemiei (asa-numitul "varf" glicemic). Pe langa modificarile pe care le faci in alimentatia ta, este important, totodata, sa devii activ sau sa continui sa faci miscare.

Data viitoare cand mergi la cumparaturi, de pe lista ta nu trebuie sa lipseasca:

Avocado - Acizii grasi polinesaturati si acizii grasi mononesaturati sunt componente importante ale unui regim alimentar sanatos, indicat celor cu diabet. Acesti acizi grasi pot imbunatati sensibilitatea insulinei, ei ajuta la cresterea senzatiei de satietate si au un impact bun asupra tensiunii arteriale si inflamatiei. Acizii grasi mononesaturati sunt un nutrient esential din avocado, iar studiile arata ca fructele de avocado pot sa scada riscul de sindrom metabolic.

Tonul, halibutul si alte tipuri de peste care au in compozitie acizi grasi Omega-3. Proteinele ajuta corpul sa isi mentina buna functionare si sa se repare singur.

Florin Matis, [15.10.21 05:51]
Pentru ca ele nu au un impact asupra glucozei din sange, ele nu au un indice glicemic, asa ca nu iti vor creste glicemia. Totodata, proteinele sporesc senzatia de satietate. Pestele este o sursa excelenta de proteine, este sarac in grasimi nesanatoase si este o sursa buna de acizi grasi Omega03. Optiuni bune de peste, pe care le poti cumpara din supermarket, sunt: somonul, pastravul, tonul, macroul, halibutul.

Usturoiul - are potentialul de a te ajuta sa tii sub control glicemia. El nu are un loc in tabelul cu indice glicemic, deoarece nu are carbohidrati si nu va creste nivelul glucozei din sange,
. Include mai des usturoiul in preparatele tale si te vei bucura de beneficiile sale.

Visinele - Desi toate fructele pot sa creasca glicemia, unele au un indice glicemic scazut, cum este cazul visinelor. Ele contin o substanta chimica numita antocianine, iar unele studii au oferit dovezi experimentale cum ca antocianinele pot proteja contra diabetului si obezitatii. Daca iti plac fructele, incearca sa mananci mai multe visine si mai putine banane, pere si mere.

Spanacul, varza kale si sfecla mangold (sfecla elvetiana) - Frunzele acestor legume sunt bogate in fibre si in nutrienti, precum magneziul si vitamina A. Acesti nutrienti pot sa ajute la scaderea glicemiei. Asa ca e bine sa incluzi mai des in alimentatia ta: spanacul, salata verde (laptuca), varietati de varza fara capatana, napul, varza kale, sfecla elvetiana (mangold).

Semintele de chia - sunt benefice si sunt bogate in fibre si in acizi grasi Omega-3, calciu si antioxidanti. Studiile au aratat ca dietele cu un continut mare de seminte de chia pot ajuta la scaderea colesterolului LDL si la scaderea trigliceridelor. Sa nu uitam ca semintele de chia au un indice glicemic egal cu 1 si sunt un adaos excelent in retete. Textura lor functioneaza foarte bine ca agent de ingrosare in retetele de budinca si le poti folosi inclusiv la micul dejun.

Ceaiul verde - un metastudiu  a sugerat că ceaiul verde și extractul de ceai verde pot ajuta la scăderea nivelului de glucoză din sânge și pot juca un rol în prevenirea diabetului de tip 2 și a obezității.

Ceaiul de ghimbir  - Ghimbirul poate impacta  controlul glicemic în organism prin inhibarea enzimelor care sunt implicate în procesul de metabolizare a carbohidraților, precum și sensibilitatea crescută la insulină, a constatat o analiză separată. Ca rezultat, cercetătorii remarcă, există o absorbție mai mare de glucoză în țesutul adipos periferic și țesutul muscular.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.f9cceac72c2fbc8deecd5d85f1d1b598.jpg

sursa

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Utilizatori online

×
×
  • Create New...