Jump to content

Recommended Posts

Posted

Nautul, cunoscut si sub denumirea de "fasole Garbanzo", este o planta leguminoasa, ce produce boabe rotunde, de culoare crem. Boabele sunt verzi atunci cand sunt culese de timpuriu, iar culoarea lor variaza de la bej, la un soi pătat, maro inchis pana la negru. Nautul este consumat in intreaga lume, in special in tari din Asia si Africa, insa si la noi se prepara diferite mancaruri ce au la baza acest ingredient.

Boabele de naut sunt o excelenta sursa de proteine, grasimi sanatoase, fibre, carbohidrati si contin o lista lunga de vitamine si minerale. Micutele boabe reprezinta un bun inlocuitor al carnii pentru persoanele care sunt vegane sau vegetariene.

Beneficiile nutritionale ale nautului

In unele parti ale lumii, cum ar fi unele zone din India, boabele de naut sunt mancate zilnic in mari cantitati, tot anul. Nautul este un ingredient de baza in alimentatia acestor oameni - si pe buna dreptate: are o multime de avantaje din punct de vedere nutritional.

Proteine

1 cana (200 grame) de naut are aproximativ 15 grame de proteine. Asta reprezinta aproape 26% din cantitatea recomandata de proteine pentru barbati si 32% din necesarul recomandat de proteine in cazul femeilor.

Acesta este un lucru extrem de important pentru copiii mici din tarile in curs de dezvoltare, carora le lipsesc proteinele din alimentatie. Proteinele sunt, totodata, importante pentru veganii si vegetarienii care aleg sa nu manance carne. Continutul bogat de proteine face ca boabele de naut sa fie un excelent substitut pentru carne.

Fibre

Nautul are 12,5 grame de fibre la 1 cana sau, cu aproximatie, 50% din necesarul tau zilnic de fibre, ceea ce este un avantaj pentru aceste boabe atat de mici. Fibrele nu doar ca incetinesc digestia alimentelor, pentru a te ajuta sa te simti satul mai repede, dar in acelasi timp, ele ajuta la reglarea glicemiei, previn constipatia si iti reduc nivelul colesterolului. Toate aceste trasaturi joaca un rol important in faptul ca te ajuta sa iti mentii greutatea la un nivel considerat normal, previn bolile cardiovasculare si iti scad riscul de a face diabet de tip 2.
Vitamine

Nautul este bogat in complexul de vitamine B, inclusiv cand vine vorba de continutul de acid folic (vitamina B9), riboflavina (vitamina B2), acid pantotenic (sau vitamina B5) si piridoxina (numita si vitamina B6). Acidul folic este un nutrient vital pentru creier si pentru sanatatea sistemului nervos, pentru productia de globule rosii (eritrocite) din sange, pentru sanatatea sistemului cardiovascular si pentru sanatatea sistemului reproducator.

Un aport adecvat de acid folic este vital in timpul sarcinii, pentru a reduce incidenta unor defecte congenitale, precum dezvoltarea incompleta a tubului neural. O cana de naut fiert contine aproape 90% din necesarul tau zilnic de acid folic

Minerale

Nautul contine multe minerale, precum: calciul, potasiul, molibdenul, fosforul, fierul, zincul si magneziul. Un alt motiv pentru a convinge vegetarienii sa manance mai mult naut: o cana de naut contine aproape 5 miligrame de fier. Sa nu uitam ca fierul este important pentru productia de globule rosii din sange si ca le ajuta sa transporte oxigenul la toate celulele din corpul tau.

Fierul este esential si pentru prevenirea anemiei prin carenta de fier, in special in cazul oamenilor care nu obtin o cantitate suficienta din acest mineral dintr-o sursa cum este carnea. Fierul joaca un rol in metabolismul nostru si in productia de energie.

Totodata, magneziul este important pentru construirea masei musculare, pentru controlul echilibrului lichidelor din corp si pentru reglarea batailor inimii, precum si a tensiunii arteriale.

Magneziul, fosforul si calciul contribuie toate la construirea si la mentinerea structurii si rezistentei oaselor.

Cum sa mananci nautul
Poti sa cumperi nautul fie la conserva, fie sub forma de boabe uscate. Daca optezi pentru boabele uscate, acestea trebuie mai intai sa fie spalate si apoi lasate la inmuiat in apa cel putin 4 ore inainte de a le gati. Cand sunt fierte in apa, boabele de naut au nevoie de pana la o ora si jumatate ca sa devina moi (timpul de preparare scade daca folosesti o oala sub presiune). Daca nu ai mult timp la dispozitie, poti opta pentru varianta de la conserva.

Poti sa adaugi boabele de naut in orice supa sau in salata sau le poti amesteca cu o serie de condimente pentru a obtine o gustare savuroasa. Exista multe posibilitati prin care poti gati nautul, iar cel mai cunoscut preparat este deliciosul hummus.

24C2C942-127A-48D4-A463-83C5E111AB38.jpeg.d5a617a7c51fe4b2a26b8701ca234def.jpeg

sursa

  • Like 1

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Utilizatori online

×
×
  • Create New...