Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Pofta de dulce!


Monica Badea

Recommended Posts

Adoptarea unui stil de viață sănătos este un demers de durată, cu nenumărate provocări. De departe una dintre cele mai dificile este gestionarea chinuitoarelor pofte alimentare, în special, a celor de dulciuri. Lăsate la voia întâmplării, acestea îți pot anula eforturile și ruina toate planurile. Tocmai de aceea e bine să ai mereu la îndemână un „ac de cojocul lor”.

Consumul de zaharuri activează mecanismele cerebrale responsabile de starea de bine, stimulând secreția de serotonină și dopamină. Acesta este motivul pentru care dorința de a mânca dulciuri este atât de irezistibilă și ne pune voința la încercare atât de des. Pur și simplu, vrem să ne simțim bine, să amorțim diversele suferințe, supărări și anxietăți. Problema este că, dincolo de satisfacția imediată pe care ne-o asigură, carbohidrații în exces produc și efecte nedorite: suprimă sistemul imunitar, provoacă inflamație în corp, promovând apariția bolilor cronice, și, nu în ultimul rând, cauzează creșterea în greutate.
Alimente care astâmpără instantaneu pofta de dulce

O parte importantă a strategiei pentru controlul poftelor este identificarea factorilor cauzatori. De multe ori, stresul are o contribuție substanțială la apariția acestora, la fel și unele dezechilibre alimentare. Așadar, acordă atenție acestor aspecte, iar, între timp, pentru a face față mai ușor momentelor de criză, apelează cu încredere la ajutorul următoarelor alimente:

1. Avocado

Bogat în substanțe minerale, vitamina E și grăsimi mononesaturate, avocado asigură o gustare sănătoasă în orice moment al zilei. Îl poți consuma simplu, zdrobit, cu puține sare, piper și zeamă de lămâie sau inclus într-un smoothie verde, cu ou poșat la micul dejun sau ca ingredient-vedetă într-o salată.  Indiferent de opțiune, își va face treaba fără greș.

2. Ulei de nucă de cocos

Înlocuirea zahărului cu grăsimi sănătoase poate ajuta la calmarea poftelor, oferind în același timp un super „boost” de energie. Substituirea poate face minuni pentru buna funcționare a creierului, dar și pentru sănătatea metabolică. Sarah Wilson, autoarea best-seller-ului „I Quit Sugar”, în traducere „Am renunțat la zahăr”, povestește că obișnuiește să consume una-două linguri de ulei de nucă de cocos după masă, pentru a-și păcăli pofta de dulce. Ea susține că acest truc se dovedește a fi foarte eficient în strunirea apetitului și nevoie de ceva dulce timp de patru până la cinci ore.

3. Nuci

Păstrarea unui pachețel cu o mână de migdale, caju, fistic sau nuci simple la îndemână reprezintă o modalitate excelentă de a evita consumul de alimente nesănătoase tentante. Nucile constituie o gustare perfectă, fiind surse generoase de acizi grași esențiali, proteine, dar și de magneziu, un minerale esențial al cărui deficit este adesea asociat cu nevoia de a mânca dulciuri. Mare atenție însă, evită nucile glazurate, cu sare sau alte arome, deoarece acestea vor stimula papilele gustative și vor intensifica poftele.

4. Morcov și țelină

Crocante și având un gust ușor dulceag, aceste rădăcinoase te pot scoate din impas atunci când te lovește tentația de a ronțăi biscuiți, covrigei sau napolitane. Marele lor avantaj este că au puține calorii, sunt pline de apă și au un conținut important de fibre solubile și insolubile, favorizând astfel scăderea nivelului zahărului din sânge, pe de o parte, și instalarea și menținerea senzației de sațietate, pe de altă parte.

5. Mere cu scorțișoară

Este un combo grozav, pe care te poți baza ori de câte ori ți se face poftă de prăjituri sau plăcinte. Dincolo de faptul că are o aromă apetisantă, care-ți convinge creierul să creadă că urmează să mănânci un desert savuros, scorțișoara mai are un super atu în confruntarea cu pofta de dulce. Există numeroase studii care i-au pus în evidență proprietățile antiglicemiante și rolul avut în prevenirea vârfurilor insulinice, care, în general, apar după consumul de produse cu mult zahăr și care au efectul pervers de a stârni apetitul. Așadar, când gândul începe să-ți fugă tot mai insistent către patiseria de la colț, taie rapid un măr felioare subțiri sau cubulețe și presară o linguriță de scorțișoară deasupra. Închide ochii și savurează pe îndelete… Îi vei face un mare serviciu atât siluetei, cât și sănătății!

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.f1760c2208f130820c646dd384348a92.jpg
sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
    • -1,8kg ardei iute rosu curatat de seminte  și tocat marunt -1 kg ardei capia -tocat cât mai marunt -1,5 l l otet de 9 grade -700 gr îndulcitor (eritritol )..puteți adauga pana la 1 kg dacă doriți sa iasa mai dulce sau dacă ardeii iuți sunt prea iuți (dacă folosiți zahăr ,500 gr ar fi suficient ) Mod de preparare Le-am scos semintele(ardeilor iuți ,am folosit o pereche de mănuși chirurgicale )apoi i-am taiat bucatele mai mici….ardeiul capia trebuie sa fie  mai carnos ,de asemenea tăiat și el in cubulete marunte. Într- o cratita punem otetul si îndulcitorul  si lasam la foc mic aproximativ  30 min sa fiarbă ,apoi punem ardeiul iute si ardeiul capia si lasam sa fiarba aproximativ 60-65 de minute la foc foarte mic. Punem dulceața in borcane ,punem capacele si punem la bain marie pentru minim 1 ora …sterilizarea borcanelor (cu orice fel de dulceața ,zacusca ,gem )este foarte importantă si ne asigura ca produsele se vor păstra foarte bine luni sau ani întregi !
×
×
  • Create New...