Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Alimente care previn blocarea arterelor inimii!


Monica Badea

Recommended Posts

Când depozitele de grăsime se acumulează de-a lungul pereților arteriali apare ateroscleroza sau rigidizarea arterelor, factor de risc pentru infarct și AVC. Ce alimente ar putea preveni blocarea arterelor?
Responsabile de transportarea sângelui bogat în oxigen și a nutrienților care susțin viața de la inimă la restul corpului, arterele sănătoase sunt esențiale pentru menținerea unui corp sănătos. Dar când particulele de colesterol, grăsimi și alte celule se acumulează în artere, din cauza consumului mare de grăsmi animale, carne, produse lactate și ouă, acestea creează plăci care obstrucționează fluxul de sânge.

În bolile coronariene, cel mai frecvent tip de boli cardiovasculare, aceste blocaje afectează arterele care duc la inimă, provocând dureri în piept și adesea conducând la infarct. Ateroscleroza sau îngroșarea arterelor poate afecta orice arteră din sistem, provocând simptome în tot corpul, care pot servi ca semne de avertizare timpurie pentru bolile cardiovasculare.

Printre simptomele aterosclerozei se numără durerile de spate (arterele care duc la spate sunt printre primele din corp care acumulează placă și prezintă semne de blocaj), disfuncția erectilă și accidentul vascular cerebral.

Ce alimente e bine să mănânci des pentru a preveni ateroscleroza?

Pe de o parte, o persoană are un risc crescut să dezvolte ateroscleroză dacă are colesterolul rău (LDL) ridicat, tensiune arterială crescută, diabet, antecedente familiale de ateroscleroză, suferă de obezitate sau are o alimentație dezechilibrată și un stil de viață sedentar și dacă fumează. Pe de altă parte, s-a demonstrat că o alimentație bogată în legume, fructe și pește reduce riscul de ateroscleroză și boli de inimă.

Fructele de pădure

Afinele, căpșunile, zmeura și murele au capacitatea de a reduce inflamația și de a îmbunătăți sănătatea inimii. Bogate în fibre, vitamine, minerale și compuși vegetali, printre care antioxidanții numiți flavonoide, acestea contribuie la menținerea sănătății cardiovasculare.
Cercetările au arătat, de asemenea, că aportul de fructe de pădure reduce semnificativ factorii de risc ai aterosclerozei¹, inclusiv colesterolul prea mare, tensiunea arterială și nivelul crescut al zahărului din sânge.

Fasolea

Fasolea este plină de fibre, esențiale pentru prevenirea aterosclerozei. Consumul moderat de fasole (100-150 g de boabe fierte pe zi) este o modalitate excelentă de a ține sub control nivelul colesterolului, reducând astfel riscul de blocare a arterelor.

O revizuire a 26 de studii de înaltă calitate a constatat că dietele care includeau aproximativ o porție (130 de grame) de fasole zilnic au fost asociate cu niveluri semnificativ mai scăzute de colesterol rău comparativ cu alte diete. Cercetările au arătat, de asemenea, că dietele care au în componență și fasole pot reduce tensiunea arterială, pot îmbunătăți funcția arterelor și pot reduce riscul de diabet de tip 2.

Peștele

Peștele este plin de substanțe nutritive esențiale, inclusiv grăsimi Omega 3, care ajută la reducerea riscului de ateroscleroză. Un studiu² efectuat pe 961 de persoane a comparat participanții care au consumat mai puțin de o porție de pește pe săptămână cu cei care au consumat două sau mai multe porții de pește pe săptămână. Studiul a constatat că 13,3% dintre persoanele care mâncau mai puțin pește aveau ateroscleroză în arterele carotide, care transmit sânge la creier, comparativ cu doar 6,6% dintre cei din grupul care consuma pește.

Roșiile

Roșiile conțin compuși vegetali, cum ar fi licopenul, care pot fi deosebit de utili pentru reducerea dezvoltării aterosclerozei. Studiile arată că aportul regulat de roșii poate ajuta la reducerea inflamației, la creșterea colesterolului bun HDL și la scăderea riscului de boli cardiovasculare. În plus, combinarea roșiilor fierte cu puțin ulei de măsline poate oferi o și mai mare protecție împotriva arterelor înfundate, având în vedere că și acest ulei contribuie la reducerea riscului de ateroscleroză.

Ceapa
Cercetările arată că o alimentație în care este inclusă și ceapa poate proteja arterele. Un studiu de 15 ani care a urmărit 1.226 femei cu vârste de 70 de ani și peste a constatat că un aport mai mare de ceapă și usturoi a fost asociat cu un risc mai mic de deces legat de boli cauzate de blocarea arterelor. Compușii sulfuroși din ceapă ajută la prevenirea inflamației vaselor de sânge și inhibă aglomerarea trombocitelor din sânge.

Citricele

Citricele oferă o varietate de vitamine, minerale și antioxidanți, inclusiv flavonoide, care pot scădea inflamația din corp, consumul acestor fructe fiind asociat cu un risc redus de boli de inimă și accident vascular cerebral - două afecțiuni conectate cu ateroscleroza.

Semințele de in

Bogate în fibre, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale, inclusiv calciu și magneziu, semințele de in pot ajuta la prevenirea aterosclerozei, pe lângă faptul că sunt extrem de hrănitoare. Semințele de in conțin secoisolariciresinol diglucozid (SDG)³, un compus antiinflamator care scade colesterolul, ale cărui proprietăți contracarează ateroscleroza.

Legumele crucifere

Adăugarea legumelor crucifere, cum ar fi broccoli-ul, varza și conopida în alimentația de zi cu zi poate contribui la reducerea riscului de înfundare a arterelor. Cercetările au legat, de asemenea, aportul de legume crucifere cu calcificarea arterială redusă și cu un risc de deces cauzat de boli asociate cu ateroscleroza mult mai mic.

Sfecla

Sfecla este o sursă bogată de nitrați, pe care corpul îi transformă în oxid nitric, o moleculă de semnalizare care joacă multe roluri în organism. Inflamația în vasele de sânge duce la scăderea producției de oxid nitric. Consumul de alimente precum sfecla poate ajuta la îmbunătățirea funcției vaselor de sânge și la scăderea inflamației, care poate contribui la prevenirea aterosclerozei.

Nucile și semințele

Diversele tipuri de nuci și de semințe sunt surse excelente de proteine, fibre, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale. Mai mult, aceste alimente pot ajuta la prevenirea arterelor înfundate. Cercetările au arătat în mod constant că aportul de nuci și semințe poate îmbunătăți semnificativ factorii de risc ai aterosclerozei.

De exemplu, consumul de nuci și semințe poate reduce colesterolul rău LDL și tensiunea arterială mărită și poate contribui la creșterea colesterolului bun HDL. De asemenea, aportul de oleaginoase reduce nivelul zahărului din sânge și poate ajuta la protejarea împotriva diabetului, un factor de risc cunoscut pentru ateroscleroză. Nu mai puțin important, consumul de nuci și semințe poate contribui la îmbunătățirea funcției vaselor de sânge și la protejarea împotriva bolilor de inimă.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.49f08dea67b3915ab4c45a72c91de44d.jpg
sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
×
×
  • Create New...