Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Prăjelile îmbolnăvesc inima!


Monica Badea

Recommended Posts

Consumul de alimente prăjite este legat de un risc crescut de boli cardiace majore și accident vascular cerebral, constată o analiză combinată a datelor de cercetare disponibile!

Dieta occidentală nu contribuie la o bună sănătate cardiovasculară, dar nu era foarte clar ce influență ar putea avea alimentele prăjite în ceea ce privește riscurile de boli cardiace grave și accident vascular cerebral, spun oamenii de știință. 
Consumul mare de prăjeli, corelat cu creșterea riscului de boli cardiace

Aceste corelații s-au păstrat adevărate atunci când au fost stratificate prin diferite caracteristici ale studiului ,Mai mult, a apărut o asociere liniară între consumul de alimente prăjite și evenimentele cardiovasculare majore, bolile coronariene și insuficiența cardiacă. Aceste riscuri au crescut substanțial cu 3%, 2% și, respectiv, 12% pentru fiecare porție (114 g) suplimentară de prăjeli consumată săptămânal.

Mai multe studii au inclus doar un singur tip de prăjeli, cum ar fi pește prăjit sau cartofi prăjiți, mai degrabă decât consumul total de prăjeli. Modul în care alimentele prăjite ar putea influența dezvoltarea bolilor cardiovasculare nu este pe deplin clar, subliniază cercetătorii, dar există mai multe explicații posibile.

Alimentele prăjite măresc aportul de energie prin conținutul lor de grăsimi și generează acizi grași trans dăunători din uleiurile vegetale hidrogenate utilizate adesea pentru a le găti. Prăjirea crește, de asemenea, producția de subproduse chimice implicate în răspunsul inflamator al organismului, în timp ce alimentele cum ar fi puiul prăjit și cartofii prăjiți sunt de obicei bogate în sare adăugată și adesea însoțite de băuturi îndulcite cu zahăr, în special atunci când sunt servite în fast-food-uri, dar nu numai.

De ce prăjelile nu sunt recomandate pentru consum frecvent?

Motivele sunt numeroase:

Sunt extrem de bogate în calorii și contribuie la apariția obezității

Când alimentele sunt prăjite în ulei, acestea pierd apă și absorb grăsimi, ceea ce le crește foarte mult conținutul caloric. De exemplu, un cartof de 100 g fiert are cam 87 de calorii și 0 grame de grăsime, în timp ce aceeași cantitate de cartof prăjit conține 319 de calorii și 17 g de grăsimi. Grăsimile trans din alimentele prăjite pot juca un rol semnificativ în creșterea în greutate, deoarece pot afecta hormonii care reglează apetitul și depozitarea grăsimilor.

Formează grăsimi trans nocive pentru sănătate

Grăsimile trans² sunt asociate cu un risc crescut de boli de inimă, cancer, diabet și obezitate. Când uleiurile sunt încălzite la temperaturi ridicate, cum ar fi în timpul prăjirii, conținutul lor de grăsimi trans crește. În plus, de fiecare dată când un ulei este refolosit pentru prăjire, conținutul său de grăsimi trans crește.

Pot conține acrilamidă
Acrilamida este o substanță toxică și se poate forma în alimente în timpul gătitului la temperaturi ridicate, cum ar fi prăjirea. Alimentele cu amidon, cum ar fi cartofi prăjiți, au de obicei concentrații mai mari de acrilamidă, care ar putea crește riscul pentru anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel renal sau ovarian.

Cresc riscul de boală

Consumul de alimente prăjite poate contribui la hipertensiune arterială și obezitate, precum și scăderea colesterolului bun HDL, care sunt toți factori de risc pentru bolile de inimă. Ca exemplu, femeile care consumă una sau mai multe porții de pește prăjit pe săptămână au un risc cu 48% mai mare de insuficiență cardiacă, comparativ cu cele care au consumat 1-3 porții pe lună. De asemenea, o dietă bogată în alimente prăjite a fost asociată cu un risc semnificativ mai mare de atac de cord.

Consumul poate duce la diabet zaharat de tip 2

Unele studii au descoperit că aportul de alimente prăjite³ crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Alte lucrări au arătat că persoanele care consumă 4-6 porții de alimente prăjite pe săptămână au fost cu 39% mai predispuse la apariția diabetului de tip 2, comparativ cu cele care consumă mai puțin de o porție pe săptămână.

Ce alternative mai sănătoase există pentru prăjirea în baie de ulei?

Iubitorii de prăjeli care nu doresc să apeleze la compromisuri în ceea ce privește gustul pot alege metode alternative de gătit. Pentru a nu dăuna sănătății, alimentele pot fi preparate prin metode cum ar fi coacerea la cuptor sau prăjirea în friteuza cu aer cald.

Coacerea alimentelor la cuptor, la o temperatură foarte ridicată, cum ar fi 230 ° C, permite alimentelor să devină crocante folosind foarte puțin ulei sau deloc: de exemplu, la o tavă de cartofi se poate pune numai o lingură de ulei, cu care se amestecă bine feliile de cartofi. În plus, ierburile aromatice și condimentele care se pot adăuga în tavă dau și mai multă savoare preparatelor.

De asemenea, se poate apela și la prăjirea cu aer, într-o friteuză cu aer cald. Acest aparat funcționează prin faptul că aerul extrem de cald circulă în jurul alimentelor. Astfel, acestea ajung crocante la exterior și moi la interior, asemănătoare cu alimentele prăjite în mod tradițional, dar folosind cu 70-80% mai puțin ulei. Alimentele prăjite la air fryer au un conținut scăzut de grăsimi, calorii și compuși potențial dăunători care se găsesc în alimentele prăjite în mod tradițional. Astfel, dacă o persoană dorește să reducă aportul de grăsimi fără a renunța complet la alimentele prăjite, trecerea la gătitul într-o friteuză cu aer cald poate fi o alegere bună.

 120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.2d872e7b34ac57475600001ebba8d71f.jpg
sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
×
×
  • Create New...