Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Cancerul de colon declanșat de alimentele procesate!


Monica Badea

Recommended Posts

Consumul de alimente și băuturi ultraprocesate ar putea crește riscul de a dezvolta cancer colorectal, potrivit unui studiu amplu
Mai multe cercetări științifice au tras semnale de alarmă în ceea ce privește alimentelele ultraprocesate, care cresc riscul de boli cronice, cum sunt obezitatea și diabetul de tip 2 și, în plus, cresc riscul de deces prematur.
-aportul de alimente și băuturi ultraprocesate ar putea crește riscul de a dezvolta cancer cororectal. Studiul a analizat, de asemenea, relația dintre produsele alimentare și băuturile ultraprocesate și alte două tipuri de cancer; deși nu s-a observat nicio asociere cu cancerul de prostată, în cazul cancerului de sân a fost observat un risc mai mare în subgrupul de foști și actuali fumători care au raportat o dietă bogată în produse ultraprelucrate.

Schimbările sociale, economice și industriale au condus la o creștere a consumului de alimente și băuturi ultraprocesate, care reprezintă în prezent între 25% și 50% din aportul total de energie din alimentația europenilor și din țările cu venituri mari și medii.

Alimentele ultraprelucrate - cele care suferă cea mai mare procesare - sunt formulări industriale cu mai mult de cinci ingrediente care conțin de obicei substanțe suplimentare, precum zahăr, grăsimi hidrogenate, sare și aditivi. Exemple de produse din această categorie includ băuturile răcoritoare cu zahăr, mezelurile, semipreparatele, prăjiturile din comerț și produsele de panificație fabricate în serie.

Mai multe studii au asociat consumul de alimente și băuturi ultraprocesate cu boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și un risc crescut de deces prematur.
Alimentele ultraprocesate cresc riscul de cancer de colon, nu și de cancer de prostată.
-aportul de alimente și băuturi ultraprocesate este asociat cu un risc crescut de cancer de colon: o creștere de 10% a consumului de alimente și băuturi ultraprocesate s-a dovedit a fi asociată cu o creștere cu 11% a riscului de a dezvolta cancer colorectal.

Oamenii de știință spun că această relație poate fi explicată, în parte, prin aportul redus de fibre, fructe și legume (despre care se știe că oferă protecție împotriva cancerului colorectal) în rândul persoanelor care consumă o mulțime de alimente ultraprocesate, dar și al aportului crescut de aditivi și alte substanțe cu potențial cancerigen adăugate în mod obișnuit în produsele alimentare procesate.

În cazul cancerului de sân, nu s-a găsit nicio relație puternică, afirmă cerectătorii, dar s-a observat o asociere în grupul fumătorilor actuali și al foștilor fumători. Fumatul singur este un factor de risc pentru cancerul de sân, iar fumatul corelat cu anumiți factori dietetici, precum consumul de alimente și băuturi ultraprocesate este cunoscut ca având efecte sinergice asupra dezvoltării cancerului.

Nu s-a găsit nicio asociere între cancerul de prostată și o dietă bogată în produse ultraprelucrate. Această constatare nu este surprinzătoare și este în concordanță cu rezultatele studiilor anterioare privind factorii dietetici și riscul de cancer de prostată, în care, la fel, nu a fost găsită nicio legătură.

Rezultatele studiului de față au arătat că persoanele cu cancer mamar și colorectal, dar nu și cele cu cancer de prostată, au raportat diete mai puțin sănătoase decât persoanele fără cancer din grupul de control. Savanții au constatat diferențe în ceea ce privește aportul lor de energie, fibre, densitate energetică și acizi grași saturați. Consumul de alimente și băuturi ultraprocesate a fost mai mare în cazurile de cancer colorectal și de sân decât în grupul de control.

Grupurile de alimente care au reprezentat cea mai mare proporție a consumului de alimente ultraprocesate au fost băuturile cu zahăr (35%), produsele cu zahăr (19%), alimentele gata pentru consum (16%) și carnea procesată (12%). Carnea procesată a fost deja clasificată ca fiind cancerigenă

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.1ae72ac59465530a5bfc688d9e282df7.jpg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...