Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Cancerul de colon declanșat de alimentele procesate!


Monica Badea

Recommended Posts

Consumul de alimente și băuturi ultraprocesate ar putea crește riscul de a dezvolta cancer colorectal, potrivit unui studiu amplu
Mai multe cercetări științifice au tras semnale de alarmă în ceea ce privește alimentelele ultraprocesate, care cresc riscul de boli cronice, cum sunt obezitatea și diabetul de tip 2 și, în plus, cresc riscul de deces prematur.
-aportul de alimente și băuturi ultraprocesate ar putea crește riscul de a dezvolta cancer cororectal. Studiul a analizat, de asemenea, relația dintre produsele alimentare și băuturile ultraprocesate și alte două tipuri de cancer; deși nu s-a observat nicio asociere cu cancerul de prostată, în cazul cancerului de sân a fost observat un risc mai mare în subgrupul de foști și actuali fumători care au raportat o dietă bogată în produse ultraprelucrate.

Schimbările sociale, economice și industriale au condus la o creștere a consumului de alimente și băuturi ultraprocesate, care reprezintă în prezent între 25% și 50% din aportul total de energie din alimentația europenilor și din țările cu venituri mari și medii.

Alimentele ultraprelucrate - cele care suferă cea mai mare procesare - sunt formulări industriale cu mai mult de cinci ingrediente care conțin de obicei substanțe suplimentare, precum zahăr, grăsimi hidrogenate, sare și aditivi. Exemple de produse din această categorie includ băuturile răcoritoare cu zahăr, mezelurile, semipreparatele, prăjiturile din comerț și produsele de panificație fabricate în serie.

Mai multe studii au asociat consumul de alimente și băuturi ultraprocesate cu boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și un risc crescut de deces prematur.
Alimentele ultraprocesate cresc riscul de cancer de colon, nu și de cancer de prostată.
-aportul de alimente și băuturi ultraprocesate este asociat cu un risc crescut de cancer de colon: o creștere de 10% a consumului de alimente și băuturi ultraprocesate s-a dovedit a fi asociată cu o creștere cu 11% a riscului de a dezvolta cancer colorectal.

Oamenii de știință spun că această relație poate fi explicată, în parte, prin aportul redus de fibre, fructe și legume (despre care se știe că oferă protecție împotriva cancerului colorectal) în rândul persoanelor care consumă o mulțime de alimente ultraprocesate, dar și al aportului crescut de aditivi și alte substanțe cu potențial cancerigen adăugate în mod obișnuit în produsele alimentare procesate.

În cazul cancerului de sân, nu s-a găsit nicio relație puternică, afirmă cerectătorii, dar s-a observat o asociere în grupul fumătorilor actuali și al foștilor fumători. Fumatul singur este un factor de risc pentru cancerul de sân, iar fumatul corelat cu anumiți factori dietetici, precum consumul de alimente și băuturi ultraprocesate este cunoscut ca având efecte sinergice asupra dezvoltării cancerului.

Nu s-a găsit nicio asociere între cancerul de prostată și o dietă bogată în produse ultraprelucrate. Această constatare nu este surprinzătoare și este în concordanță cu rezultatele studiilor anterioare privind factorii dietetici și riscul de cancer de prostată, în care, la fel, nu a fost găsită nicio legătură.

Rezultatele studiului de față au arătat că persoanele cu cancer mamar și colorectal, dar nu și cele cu cancer de prostată, au raportat diete mai puțin sănătoase decât persoanele fără cancer din grupul de control. Savanții au constatat diferențe în ceea ce privește aportul lor de energie, fibre, densitate energetică și acizi grași saturați. Consumul de alimente și băuturi ultraprocesate a fost mai mare în cazurile de cancer colorectal și de sân decât în grupul de control.

Grupurile de alimente care au reprezentat cea mai mare proporție a consumului de alimente ultraprocesate au fost băuturile cu zahăr (35%), produsele cu zahăr (19%), alimentele gata pentru consum (16%) și carnea procesată (12%). Carnea procesată a fost deja clasificată ca fiind cancerigenă

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.1ae72ac59465530a5bfc688d9e282df7.jpg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
    • -1,8kg ardei iute rosu curatat de seminte  și tocat marunt -1 kg ardei capia -tocat cât mai marunt -1,5 l l otet de 9 grade -700 gr îndulcitor (eritritol )..puteți adauga pana la 1 kg dacă doriți sa iasa mai dulce sau dacă ardeii iuți sunt prea iuți (dacă folosiți zahăr ,500 gr ar fi suficient ) Mod de preparare Le-am scos semintele(ardeilor iuți ,am folosit o pereche de mănuși chirurgicale )apoi i-am taiat bucatele mai mici….ardeiul capia trebuie sa fie  mai carnos ,de asemenea tăiat și el in cubulete marunte. Într- o cratita punem otetul si îndulcitorul  si lasam la foc mic aproximativ  30 min sa fiarbă ,apoi punem ardeiul iute si ardeiul capia si lasam sa fiarba aproximativ 60-65 de minute la foc foarte mic. Punem dulceața in borcane ,punem capacele si punem la bain marie pentru minim 1 ora …sterilizarea borcanelor (cu orice fel de dulceața ,zacusca ,gem )este foarte importantă si ne asigura ca produsele se vor păstra foarte bine luni sau ani întregi !
×
×
  • Create New...