Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Crezi că deții controlul asupra dietei?de fapt creierul tău o face!


Monica Badea

Recommended Posts

Ai impresia ca-ti poti controla greutatea in totalitate, cu ambitie si determinare, insa trebuie sa ai in vedere faptul ca si creierul trebuie sa-ti accepte si sa-ti respecte planurile. Nu-i subestima puterea! Este cel care ia, zilnic, peste 35.000 de decizii pentru tine, inclusiv pe acelea legate de greutate. Apetitul, metabolismul, poftele – toate sunt ghidate de hipotalamus
Creierul functioneaza pe baza de rutina. Pentru a-i fi mai usor, el identifica sabloane si te forteaza sa le urmezi. Cand vrei sa slabesti, decizi, de fapt, sa schimbi sablonul, iar creierul se apara si te saboteaza. Solutia ideala este sa faci schimbarea lent, in timp, pentru a permite crearea unui nou sablon. Concret, daca vrei sa faci din creier un aliat, alege sa slabesti putin cate putin, intr-o perioada lunga de timp. Oferindu-i acest ragaz, creierul reuseste sa proceseze ce se intampla cu organismul, se adapteaza noilor obiceiuri si nu cauta sa revina in punctul din care a plecat facandu-te astfel sa te ingrasi la loc.
Dietele care deruteaza cel mai mult creierul sunt cele care presupun eliminarea din alimentatie a dulciurilor si a carbohidratilor pe perioade lungi de timp. Creierul are nevoie de glucoza pentru a functiona la parametri normali, iar in lipsa acesteia apar depresia, senzatia de nefericire, incordarea, stresul. Ca sa eviti acest lucru, schimba perspectiva cu care iti privesti dieta din una negativa in una pozitiva: in loc sa fii stresat si obsedat de acul de la cantar, frustrat ca nu mananci ce-ti place si trist ca te culci cu burta goala, canalizeaza-ti atentia spre aspectele pozitive ale acestui demers: mananci mancare sanatoasa, scapi de kilogramele in plus, hainele se vor aseza mai bine pe tine etc.
Daca timpul nu te preseaza, adopta metoda pasilor mici si renunta la ideea dietelor radicale, pe care creierul nu va reusi sa le accepte vreodata. Elimina initial rontaiala dintre mese sau inlocuieste-o cu variante sanatoase: morcovi in loc de alune, bucati de mere in loc de chipsuri etc. Treci apoi la scurte sesiuni de sport sau pur si simplu plimbari in aer liber, iar ulterior aplica urmatoarea regula: cand simti ca esti 80% satul, te ridici de la masa. Dureaza 20 de minute ca senzatia de satietate sa ajunga la creier, iar el sa dea semnalul de ”full”. Aplicand aceasta metoda, in cateva luni nu doar ca vei slabi cu un efort minim, ci vei avea toate sansele de a te mentine la greutatea obtinuta.

Cheia spre o dieta eficienta este un creier relaxat. Hormonii de stres sunt asociati cu mancatul compulsiv

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.858bb8be2da7c17d8d41e57f58eea4d8.jpg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
×
×
  • Create New...