Jump to content

Recommended Posts

Posted

Motivul pentru care oamenii mănâncă mai mult atunci când mănâncă mai repede ar putea fi o chestiune de răspuns al organismului la cât timp petrece mâncarea în gura unei persoane. Când mănânci foarte repede, mâncarea petrece mai puțin timp în gură, la fel și când iei prea mult în furculiță. În aceste situații, stomacul nu apucă să reacționeze și deci creierul nu primește semnalul că te-ai săturat decât după ce ai mâncat o cantitate foarte mare.

Cum să mănânci cât ai nevoie?

Se recomandă ca atunci când iei masa să petreci cam 20 de minute luând înghițituri mici și mestecând încet, pentru că în acest fel apuci să te saturi și nu mai ai nevoie de mâncare în exces. Cu toate acestea, unele dovezi sugerează că viteza cu care mâncăm este un comportament cu baze genetice.

De asemenea, știind că oamenii mănâncă mai mult atunci când porția din fața lor este mai mare, o recomandare este aceea de a fi conștient de cât îți pui în farfurie. O altă recomandare este ca aproape jumătate din farfurie să conțină legume neamidonoase, deoarece acestea contribuie la sațietate fără să te îngrașe.

Un alt truc pentru a consuma mai puține calorii este acela de a amesteca mai multe legume, ierburi aromatice și condimente într-o mâncare clasică precum pastele cu brânză. Astfel, în sosul de paste se pot adăuga pe lângă brânză, după gust, legume și condimente precum ciuperci, busuioc și piper, conopidă și praz, dovlecei și pătrunjel. În acest fel, mâncarea va rămâne gustoasă, dar o porție va fi mai sănătoasă și va avea mai puține calorii.

Ce mai trebuie reținut este că dacă vrei să slăbești nu trebuie să elimini din viața ta anumite mâncăruri, ci fie să le prepari mai sănătos (de exemplu, cu iaurt grecesc în loc de smântână, cu ulei de măsline în loc de unt, cu mai puțină brânză și mai multe legume, cum era cazul pastelor de mai sus etc.), fie să reduci din farfurie cantitatea de alimente mai grase (bucăți de carne, cașcaval etc) și să completezi cu mai multe legume, ierburi aromatice și condimente și puțin ulei de măsline.

Obiceiuri alimentare sănătoase

O farfurie echilibrată conține cam 40% legume neamidoanoase, 38% carbohidrați (pâine, orez, cartofi sau paste), 12% proteine (luate din carne, pește, ouă, tofu, fasole și alte leguminoase), 8% lactate și 1% grăsimi bune (măsline, ulei de măsline, avocado etc.).

De exemplu, o farfurie echilibrată nutrițional poate conține:

broccoli și conopidă la abur, orez brun și pește cu un sos de iaurt cu usturoi și ulei de măsline
paste integrale cu sos de dovlecei, ciuperci, roșii, ceapă, usturoi, mazăre, cu puțin ulei de măsline și parmezan pe deasupra
tocăniță de pui cu roșii, ardei, ceapă, ciuperci, ulei de măsline, alături de o felie de pâine integrală
salată de castraveți, roșii, ceapă, cartofi, ouă fierte, câteva cubulețe de brânză și 4-5 măsline
 
120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.ecc6631df28b10d3ab00acf6d4d48f9d.jpg
sursa

  • Like 1

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Utilizatori online

×
×
  • Create New...