Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Ce să mănânci când ai crampe musculare!


Monica Badea

Recommended Posts

Crampele musculare apar atunci când mușchii se tensionează, cum ar fi în urma unui antrenament intens sau după o curățenie generală a casei, iar apoi întâmpină dificultăți în a se relaxa. Deși acestea sunt neplăcute și pot da dureri, pot fi remediate cu ușurință.
Cele mai comune cauze ale crampelor musculare sunt exercițiul fizic intens, deshidratarea și menstruația. Una dintre cele mai eficiente metode de a detensiona mușchii contractați este prin stretching și masaj. De asemenea, există geluri și unguente care ajută în relaxarea mușchilor și îndepărtarea durerii, precum cele pe bază de arnică. Suplimentele pe bază de acizi grași Omega-3 sunt o altă opțiune de prevenire și ameliorare a durerilor musculare.

Nu în ultimul rând, printr-o alimentație echilibrată și prin consumul de nutrienți cheie poți scăpa de durerile musculare cu ușurință. Vei avea nevoie de alimente bogate în potasiu, sodiu, calciu și magneziu. Toate aceste minerale acționează ca electroliți în organism și promovează sănătatea funcției musculare.

Iată principalele alimente care te pot ajuta în caz de crampe musculare.

1. Bananele

Bananele sunt o sursă foarte bună de potasiu, dar conțin și cantități semnificative de calciu și magneziu. Așadar, dintr-o singură porție de banane poți obține trei dintre principalii nutrienți de ajutor în atenuarea crampelor musculare. În plus, pot servi drept o gustare delicioasă, într-un smoothie răcoritor sau în terci de ovăz.

2. Cartofii dulci

La fel ca bananele, cartofii dulci sunt bogați în potasiu, calciu și magneziu. Cu toate acestea, cartofii dulci conțin de șase ori mai mult calciu față de banane. Chiar și cartofii albi sunt o opțiune inspirată, conținând, de asemenea, calciu potasiu și magneziu. Pe timp de toamnă, poți opta și pentru dovleac, care conține acești nutrienți și are un gust delicios, mai ales dacă e preparat la cuptor.

3. Avocado

Avocado este un fruct ce conține, în medie, 900 grame de potasiu, de două ori mai mult față de cartofii dulcis au bananele. Potasiul este foarte important pentru că susține buna funcționare a mușchilor și contribuie la sănătatea aparatului cardiovascular. Prin urmare, dacă îți propui un mic dejun sănătos, gustos și bogat în electroliți, o tartină cu cremă de avocado și câteva roșii cherry este alegerea perfecta. Atenție, însă, la aportul caloric. Avocado are un conținut ridicat de grăsimi și se recomandă consumul unei jumătăți de fruct la o masă.

4. Fasolea și lintea

Fasolea și lintea sunt două alimente gustoase, sănătoase și de ajutor în caz de crampe musculare. O ceașcă de linte gătită are aproximativ 71 miligrame de magneziu, în timp ce o ceașcă de fasole gătită conține aproape 120 miligrame din acest mineral important. În plus, aceste alimente sunt bogate în fibre, care, potrivit cercetărilor, pot calma crampele menstruale și regla nivelul glicemiei în sânge, precum și nivelul de colesterol LDL.

5. Pepenele galben

Pepenele galben este deosebit de bogat în potasiu și conține cantități semnificative de magneziu și calciu, precum și cantități moderate de sodiu. De asemenea, are un conținut foarte ridicat de apă.

Aportul de apă și sodiu sunt importante atunci când faci sport des, pentru că se pierd primele prin transpirație. Dacă pierzi prea multă apă, te deshidratezi iar crampele musculare nu vor întârzia să apară. O ceașcă de pepene galben, după un antrenament solicitant, poate fi de real ajutor în prevenirea crampelor musculare.

6. Pepenele roșu

Pepenele roșu reprezintă aproape 90% apă, deci este unul dintre cele mai hidratante alimente. De asemenea, este bogat în potasiu și poate susține funcțiile musculare și preveni tensionarea mușchilor.

7. Laptele

Laptele este o sursă naturală foarte bună de electroliți, cum ar fi calciu, potasiu și sodiu. În plus, conține proteine care ajută la repararea mușchilor după antrenamente. Toți acești nutrienți pot fi de folos în prevenirea crampelor musculare.

8. Zeama de murături

Zeama de murături este considerată un remediu rapid pentru calmarea crampelor musculare, datorită aportului mare de apă și sodiu. Așadar, dacă te trezești dimineața cu mușchii tensionați după antrenamentul din ziua anterioară, poți opta pentru un pahar de zeamă de murături și te vei simți mai bine, foarte repede.

9. Legumele cu frunze verzi

Legumele cu frunze verzi sunt bogate în calciu și magneziu. Poți alege să mănânci mai multe salate cu varză kale, broccoli sau spanac, pentru a preveni crampele musculare. Consumul de legume cu frunze verzi ajută și în calmarea crampelor menstruale.

10. Sucul de portocale

Un pahar de suc răcoritor de portocale este ideal pentru o hidratare corespunzătoare. Conținutul de apă și potasiu poate calma crampele musculare, mai ales pentru că portocalele conțin aproximativ 500 miligrame de potasiu per porție, precum și 27 miligrame de calciu și magneziu. Optează pentru un suc natural, preferabil proaspăt stors, deoarece variantele procesate conțin mult zahăr.

11. Nucile, alunele și semințele

La fel ca fasolea și lintea, nucile, alunele și semințele sunt o sursă foarte bună de magneziu. De exemplu, 28 grame de semințe de floarea soarelui coapte conțin aproape 37 miligrame de magneziu. De asemenea, 28 grame de migdale coapte conține aproape 80 grame de magneziu. Multe tipuri de nuci, semințe și alune conțin și calciu.

12. Somonul

Uneori, crampele musculare apar din cauza circulației sanguine deficitare. Prin consumul frecvent de pește gras, cum este somonul, îți poți îmbunătăți circulația sanguină și preveni crampele musculare. O porțe de somon gătit conține aproximativ 326 miligrame de potasiu și 52 miligrame de sodiu. Dacă nu îți place somonul, poți opta pentru păstrăv sau sardine.

13. Roșiile și sucul de roșii

Roșiile au un conținut ridicat de potasiu și de apă, astfel încât un pahar de suc de roșii îți va furniza aproximativ 15% din doza zilnică recomandată de potasiu și te va hidrata din plin.

14. Apa

În mod normal, femeile au nevoie de aproape 11 pahare de apă pe zi, în timp ce bărbații au nevoie de 15 pahare de apă pe zi. Cu toate acestea, dacă nu poți bea atâtea pahare, nu trebuie să te îngrijorezi. Apa se preia și din alimente și alte băuturi, inclusiv din cafea. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să limitezi consumul de apă. Hidratează-te corespunzător, chiar și numai pentru a evita crampele musculare.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.69c39e4d3ff3f87821e237b4e8c9abca.jpg

sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
×
×
  • Create New...