Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Cele mai periculoase alimente pentru pancreas!


Monica Badea

Recommended Posts

Pancreasul este un organ esențial pentru organism, al cărui rol este de procesare corectă a zahărului, precum și de eliberare de enzime pentru facilitarea digestiei. Atunci când pancreasul este lezat sau inflamat, nu își poate îndeplini funcțiile. Netratate, aceste simptome pot duce la o afecțiune numită pancreatită.

Pentru că activitatea pancreasului este strâns legată de procesul de digestie, acest organ este direct afectat de ceea ce mănânci. În cazurile de pancreatită acută, inflamația pancreasului este adesea declanșată de prezența calculilor biliari, însă în cazurile de pancreatită acută, unde crizele se produc în mod repetat, alimentația joacă un rol foarte important.

Alimente favorabile sănătății pancreasului

Pentru un pancreas sănătos, mai ales după perioade de exces, cum ar fi sărbătorile de Crăciun și de Paște, este nevoie de alimente bogate în proteine și antioxidanți, dar cu un conținut scăzut de grăsimi animale. Poți opta pentru carne slabă, fasole și linte, supe clare și diverse alternative la lactate, cum ar fi laptele și iaurturile vegetariene din migdale, ovăz, cocos, semințe de in și soia. În acest fel, pancreasul nu va fi suprasolicitat și își va putea îndeplini funcțiile mai ușor.  

Experții sunt de părere, în acord cu cercetările existente, că persoanele care suferă de probleme de pancreas pot tolera undeva până la 30%-40% din caloriile provenite din grăsimi, atât timp cât acestea sunt preluate din alimente vegetale sau din alimente ce conțin trigliceride cu lanț mediu. Există, însă, și persoane care se simt foarte bine și cu un conținut chiar mai mic de grăsimi, și anume cu aproximativ 50 grame de grăsime pe zi.

Spanacul, afinele, cireșele și cerealele integrale pot, de asemenea, ajuta în procesul de digestie și lupta împotriva radicalilor liberi care îți pot afecta organele, interne, printre care și pancreasul. Dacă îți este poftă de ceva dulce, fructele sunt mereu o opțiune potrivită, în comparație cu dulciurile de pe piață care conțin zahăr adăugat și care pot afecta pancreasul, precum și crește riscul de diabet. Nu în ultimul rând, pentru gustări poți alege roșii cherry, feliuțe de castraveți sau ardei grași împreună cu hummus și fructe diverse.

Alimente care pot dăuna sănătății pancreasului

Printre cele mai periculoase alimente pentru buna funcționare a pancreasului se numără carnea roșie, organele, mâncarea prăjită, chipsurile din cartofi, maioneza, margarina și untul, lactatele cu conținut ridicat de grăsimi, produsele de patisserie și deserturile bogate în zahăr și grăsimi, băuturile cu zahăr adăugat. Mâncărurile bogate în grăsimi, cum ar fi preparatele tradiționale de sărbători, și anume salata beouf, friptura de porc, sarmalele, ouăle umplute sau chiftelele în sos sunt, de asemenea, de evitat, mai ales dacă ai probleme cu pancreasul.

Dacă suferi de pancreatită, este esențial să eviți alimentele cu grăsimi trans în regimul alimentar. De asemenea, mâncarea de tip fast food, cum ar fi hamburgerii, cartofii prăjiți și pizza, se numără printre cele mai periculoase alimente pentru sănătatea pancreasului. În plus, alimentele prăjite în baie de ulei pot declanșa oricând o criză de pancreatită, la persoanele afectate de boală. Nu în ultimul rând, se recomandă evitarea preparatelor obținute din făină albă și zahăr în exces, cum ar fi produsele de patiserie, torturile, biscuiții și prăjiturile. Acest tip de alimente pot suprasolicita sistemul digestiv și crește nivelul de insulină.

Dieta de recuperare la pancreatită
Dacă te afli în process de recuperare după pancreatită cronică sau acută, evită, în primul rând, consumul de alcool. Dacă fumezi, este important să te lași de obicei. Axează-te pe o alimentație săracă în grăsimi, care nu îți va suprasolicita pancreasul. Este important să te hidratezi corespunzător cu apă și cu băuturi cu electroliți, cum ar fi apa de cocos. De asemenea, poți apela la sfatul unui nutritionist, pentru un regim alimentar cât mai benefic.

Persoanele care suferă de pancreatită cronică au, de regulă, deficiență de vitamine, în special de vitaminele A, D, E și K, deci este important de suplimentat prin alimentație, în special, această carență.

Iată câteva sfaturi care te pot ajuta în conturarea unui plan alimentar pentru recuperare:
-    Consumă între 4-6mese mici pe durata întregii zile. Este mai ușor pentru sistemul digestiv să procese alimente în cantități mai mici și mai dese, decât trei mese mari.
-    Concentrează-te pe alimente ce conțin trigliceride cu lanț mediu ca principala sursă de grăsimi, deoarece acestea nu au nevoie de enzime pancreatice pentru a fi digerate. O sursă bună de asemenea, grăsimi este uleiul de cocos.
-    Evită un consum ridicat de fibre la o singură masă, pentru că fibrele încetinesc digestia, și astfel nutrienții din mâncare nu se absorb la fel de bine.
-    Alege un supliment cu multivitamine pentru a te asigura că îți iei toți nutrienții necesari în procesul de recuperare.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.b67c2c2802d611bfdc74ae5c83e59f04.jpg

sursa

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...