Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Vrei o inima sănătoasă? Consuma zilnic banane!


Monica Badea

Recommended Posts

Bananele sunt un fruct tropical extrem de sănătos, nu numai delicios. Deoarece conțin mai mulți nutrienți esențiali, bananele oferă beneficii pentru digestie, sănătatea inimii și pierderea în greutate. Sunt o gustare convenabilă, îndrăgită atât de adulți, cât și de copii.

Beneficiile bananelor pentru sănătate sunt multiple, și includ:

Asigurarea aportului de minerale esențiale (potasiu, magneziu, vitamina B6, vitamina C)
Reglarea sensibilității la glucoză (mulțumită pectinei, un tip de fibre alimentare)
Susținerea sistemului digestiv (datorită fibrelor și amidonului conținut de bananele verzi)
Pierderea în greutate (pentru că sunt sățioase și sărace în calorii)
Reducerea efectelor radicalilor liberi (datorită conținutului de antioxidanți)
Reducerea riscului de afecțiuni renale (prin aportul de potasiu)
Evitarea crampelor musculare după efectuarea exercițiilor fizice (cauzate de dezechilibrul de electroliți)
Bananele protejează inima

Potasiul este un mineral esențial pentru sănătatea inimii, cu rol important în special în controlul tensiunii arteriale. Potasiul joacă un rol important pentru fiecare bătaie a inimii. De sute de mii de ori pe zi, potasiul ajută la declanșarea mișcărilor inimii, pentru a transporta sângele prin corp. De asemenea, potasiul ajută la mișcarea mușchilor, funcționarea nervilor, dar ajută și la funcționarea optimă a rinichilor și filtrarea sângelui.

Bananele sunt o sursă dietetică excelentă de potasiu. De aceea, o dietă bogată în potasiu poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, iar persoanele care mănâncă mult potasiu au cu până la 27% riscuri mai mici de boli de inimă.1 Aportul ridicat de potasiu a fost asociat cu un risc mai mic de infarct miocardic și accident vascular cerebral ischemic, precum și o mortalitate mai scăzută la femeile în vârstă, în special la cele care nu sunt hipertensive.

Întrucât conțin un nivel ridicat de potasiu, bananele pot opri blocarea vaselor de sânge și inhiba calcifierea și îngustarea arterelor. Cercetătorii2 de la Universitatea Alabama, Statele Unite ale Americii, au descoperit efectele acestor fructe după ce au analizat șoarecii cu risc ridicat de boli de inimă.

Șoarecii de laborator au fost hrăniți cu un nivel fie scăzut, normal, sau ridicat de potasiu. Rezultatele arată că arterele cobailor hrăniți cu o dietă săracă în potasiu au devenit semnificativ mai îngroșate. În schimb, cobailor cărora li s-a administrat un nivel ridicat de potasiu aveau o rigiditate mai scăzută a arterelor. Ca atare, cercetătorii consideră că acest mineral esențial, potasiul, ajută la prevenirea atacurilor de cord și a atacurilor vasculare cerebrale și la oameni.

Alte surse de potasiu

Specialiștii recomandă o doză de 3.500 mg de potasiu pe zi, care se pot obține ușor din alimente precum:

Pește (în special somonul)
Carne de pui
Fasole albă
Avocado
Ciuperci
Roșii
Cartofi
Broccoli
Varză
Nuci și semințe
Două banane pe zi însumează mai mult de jumătate din doza zilnică recomandată de potasiu. Însă consumul excesiv poate cauza dureri abdominale, diaree și greață. De vină ar putea fi conținutul ridicat de fibre; de aceea este important să păstrezi o dietă echilibrată.

Câte banane poți mânca pe zi?
Organismul uman este un sistem complex, care funcționează cu ajutorul mai multor nutrienți și minerale esențiale. Cea mai bună cale a asigura energia de care corpul are nevoie este să adaugi în alimentație produse din fiecare grupă alimentară. De la baza piramidei alimentare spre vârf, acestea sunt: cereale integrale, legume, lactate, carne, dulciuri.

Deși excesul de banane este rar, cantitatea recomandată depinde de nevoile nutritive personale, dar și de cât de coapte sunt fructele. Bananele verzi sunt pline de molecule de amidon, care se transformă în zaharuri pe măsură ce fructul se coace. Atâta vreme cât nu înlocuiești mesele principale cu banane și asiguri corpului toți nutrienții necesari, consumul de fructe nu va dăuna sănătății.

Specialiștii în nutriție recomandă una până la 3 banane zilnic, atâta vreme cât nu există alte afecțiuni. Persoanele cu diabet și cele cu afecțiuni renale trebuie să se ferească de consumul excesiv de zaharuri, respectiv potasiu.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.247810cdda4e7b36ea4ad586ea05886b.jpg

sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...